Στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής η συνέχεια της συζήτησης με τις προτάσεις και πριν τις αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου

Στόχος η διαχείριση και η κοινωνική ένταξη των Ρομά

25/07/2020 - 10:05 Ενημερώθηκε 25/07/2020 - 17:12

Το σοβαρό ζήτημα της διαχείρισης και της κοινωνικής ένταξης των πληθυσμών Ρομά του νησιού μας, συζητήθηκε την Τρίτη το μεσημέρι στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής, όπου τέθηκαν επί τάπητος όλες οι συνιστώσες και οι πτυχές του προβλήματος. Σύμφωνα με πληροφορίες η συζήτηση έγινε σε πολύ καλό κλίμα με την παρουσία των προέδρων των κοινοτήτων Παπάδου και Αλυφαντών, στις οποίες υπάρχουν ενεργοί καταυλισμοί των Ρομά. Για πρώτη φορά όλα τα μέλη, ανεξαρτήτως της παράταξης που ανήκουν, συμφώνησαν ότι το πρόβλημα είναι υπαρκτό και θα πρέπει να αναζητηθούν τρόποι αντιμετώπισής του.

Η συζήτηση στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής, ήρθε ως συνέχεια της σύσκεψης που είχε πραγματοποιηθεί την περασμένη Πέμπτη με πρωτοβουλία του Δημάρχου Μυτιλήνης Στρ. Κύτελη, με τη συμμετοχή της Αστυνομίας, των επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων και φορέων του Επιμελητηρίου και του Εμπορικού Συλλόγου.

Ξεχωριστή αντιμετώπιση

Οι προτάσεις που κατατέθηκαν στο τραπέζι της συζήτησης είχαν δύο κύριους άξονες για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Ο πρώτος άξονας σχετίζεται με τη διαχείριση των πληθυσμών Ρομά που έρχονται στο νησί, κυρίως το καλοκαίρι από άλλες περιοχές της χώρας μας και ο δεύτερος άξονας σχετίζεται με τη διαχείριση των ντόπιων πληθυσμών οι οποίοι διαμένουν μόνιμα στους καταυλισμούς του Δήμου Μυτιλήνης.

Ο κύριος όγκος προβλημάτων, καθώς και τα περισσότερα περιστατικά παραβατικότητας που εντοπίζονται σχετίζονται με τη δράση των ξένων Ρομά. Όπως αναφέρθηκε από τα στελέχη της Επιτροπής και τον πρόεδρο Κ. Κουνέλλη πρέπει να βρεθεί τρόπος ώστε να περιοριστούν όσο είναι δυνατόν οι νέες αφίξεις. Ορισμένα νησιά, όπως η Χίος και η Σάμος, επισήμαναν τα μέλη της επιτροπής σε συνεργασία με το Λιμεναρχείο, έχουν καταφέρει να αποκλείσουν τους Ρομά που έρχονται ακτοπλοϊκώς. Πιθανόν και η Λέσβος, σημείωσαν θα πρέπει να κινηθεί προς την κατεύθυνση αυτή, σε συνεννόηση με τις λιμενικές και αστυνομικές αρχές.

Την ίδια ώρα οι ντόπιοι Ρομά που ζουν μόνιμα στο νησί μας συνήθως δεν δημιουργούν σοβαρά προβλήματα, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων. Όπως αναφέρθηκε στη διάρκεια της συζήτησης στόχος του Δήμου και της Επιτροπής σε συνεργασία με τους φορείς κοινωνικής πρόνοιας θα πρέπει να είναι η συγκεκριμένη κοινωνική ομάδα να στηριχτεί, μέσω ευρωπαϊκών ή άλλων εθνικών προγραμμάτων κοινωνικής ένταξης και υποστήριξης.

 

Ιδιωτικές εταιρείες φύλαξης

Αναφορικά με την κατάσταση που επικρατεί σήμερα σε αρκετές περιοχές της πόλης της Μυτιλήνης, ο Δήμος εξετάζει το ενδεχόμενο πρόσληψης ιδιωτικής εταιρείας φύλαξης για κάποια κεντρικά σημεία, όπως είναι το πάρκινγκ, προκειμένου να ελέγχει καλύτερα την κατάσταση εκεί και να αποτρέπονται περιστατικά κλοπών και παραβατικότητας.

Αν και η διαφύλαξη της νομιμότητας στην πόλη αποτελεί ευθύνη των αστυνομικών αρχών, με δεδομένο ότι η Αστυνομία είναι επιφορτισμένη με την ευθύνη του μεταναστευτικού καθώς και άλλες αρμοδιότητες στο πλαίσιο εφαρμογής των νέων υγειονομικών κανόνων, η πρόσθετη και στοχευμένη παρουσία ιδιωτικών υπηρεσιών φύλαξης θα βοηθήσει σημαντικά στον έλεγχο της κατάστασης.

Προβλήματα στις κοινότητες

Στη διάρκεια της συζήτησης πήραν το λόγο και οι πρόεδροι των Αλυφαντών και του Παπάδου οι οποίοι αναφέρθηκαν στα περιστατικά παραβατικότητας των τελευταίων μηνών εξαιτίας της ανεξέλεγκτης δράσης των ξένων κυρίως Ρομά.

Μάλιστα ο πρόεδρος του Παπάδου Στρ. Καμάτσος περιέγραψε με μελανά χρώματα την κατάσταση σημειώνοντας ότι ήδη η Κοινότητα με την οικονομική συνδρομή κατοίκων του χωριού έχει προσφύγει στη δικαιοσύνη καταθέτοντας μήνυση κατά παντός υπευθύνου, ενώ το επόμενο διάστημα σημείωσε οι μηνύσεις θα προσωποποιηθούν σε άτομα και διευθυντές συγκεκριμένων υπηρεσιών οι οποίες ευθύνονται σε μεγάλο βαθμό για την αναρχία που έχει επικρατήσει στον καταυλισμό του Παπάδου.

Σημείωσε μάλιστα πως το τελευταίο διάστημα και ειδικά στην περίοδο της καραντίνας σημειώθηκαν 28 κρούσματα κλοπών και διαρρήξεων στα οποία σύμφωνα με την αστυνομική έρευνα εμπλέκονται σεσημασμένοι Αθηναίοι Ρομά.

Η καλύτερη λύση πάντως, όπως αναφέρθηκε για την περίπτωση του Παπάδου ο καταυλισμός του οποίου φιλοξενεί περίπου 65 μόνιμους κατοίκους Ρομά, θα ήταν οι άνθρωποι αυτοί μέσω προγραμμάτων να φιλοξενηθούν σε μισθωμένες κατοικίες και σταδιακά να δρομολογηθεί από τις κοινωνικές υπηρεσίες η ομαλή ένταξή τους στην κοινωνία, μέσα από προγράμματα εκπαίδευσης και Επαγγελματικής κατάρτισης.

Η συζήτηση για τη διαχείριση των Ρομά αναμένεται να συνεχιστεί και σε επόμενη συνεδρίαση της Επιτροπής προκειμένου να ληφθούν συγκεκριμένες αποφάσεις οι οποίες θα κατατεθούν προς έγκριση στο Δημοτικό Συμβούλιο Μυτιλήνης.

 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey