Το γραφείο του δημάρχου απαντά σε άρθρο συνεργάτη του «Ε» για το «Κατσάνειο»

«Στόχος είναι να διασωθεί και να αξιοποιηθεί με τον καλύτερο τρόπο»

10/05/2017 - 17:15

Από το γραφείο του δημάρχου Λέσβου Σπύρου Γαληνού μάς κοινοποιήθηκε η παρακάτω επιστολή ως απάντηση με αφορμή το άρθρο-παρέμβαση του Παναγιώτη Σκορδά που αναφερόταν στην υπόθεση του «Κατσάνειου», που πρόσφατα πήρε στην κυριότητά του ο Δήμος από το ΤΑΙΠΕΔ πληρώνοντας 500.000 ευρώ. Η απάντηση του γραφείου του δημάρχου έχει ως εξής:

 

Η απάντηση του γραφείου του δημάρχου

«Κύριε διευθυντά,

Σχετικά με το δημοσίευμα που φιλοξενείται στο φύλλο της 6ης Μαΐου 2017 αναφορικά με το “Κατσάνειο”, θα θέλαμε να επισημάνουμε τα παρακάτω.

Έχοντας την απαραίτητη πολιτική βούληση να διασώσουμε το συγκεκριμένο αρχιτεκτονικό κόσμημα της πόλης και του νησιού μας γενικότερα, διεκδικήσαμε αρχικά την παραχώρησή του από το ΤΑΙΠΕΔ. Όταν αυτό δεν κατέστη δυνατό, ο Δήμος Λέσβου προέβη στην αγορά του κτηρίου με σκοπό την αξιοποίησή του. Συνεπώς, σε πρώτη φάση καταφέραμε να περιέλθει το εν λόγω κτήριο στη δικαιοδοσία του Δήμου, γεγονός που στη συνέχεια θα οδηγήσει στην ευκολότερη και σίγουρη αξιοποίησή του. Σε αντίθετη περίπτωση και γνωρίζοντας τις γραφειοκρατικές διαδικασίες, υπήρχε σοβαρή πιθανότητα το κτήριο αυτό να αφεθεί στην τύχη του, όπως έχει συμβεί -δυστυχώς- σε παρόμοιες περιπτώσεις στο νησί μας.

Το τεχνικό ζήτημα που προέκυψε σχετικά με τα τετραγωνικά που απαιτούνται για τη λειτουργία μουσικού σχολείου στο “Κατσάνειο”, μετά και την αύξηση του αριθμού των μαθητών που φοιτούν στο σχολείο, επιχειρήθηκε με συγκεκριμένες επαφές και ενέργειες να ξεπεραστεί. Σε κάθε περίπτωση όμως και πριν από την αγορά του από το ΤΑΙΠΕΔ, υπήρχαν και συνεχίζουν να υπάρχουν εναλλακτικά σχέδια αξιοποίησης του κτηρίου ως Μουσικής Ακαδημίας ή ως χώρου στέγασης έως και δύο νηπιαγωγείων της πόλης. Ήδη έχει γίνει η αρχιτεκτονική αποτύπωση, ο καθαρισμός του περιβάλλοντος χώρου και προχωράμε τις διαδικασίες έκδοσης οικοδομικής άδειας.

Με όλα αυτά γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι ο στόχος της Δημοτικής Αρχής για διάσωση και αξιοποίηση με τον καλύτερο τρόπο του “Κατσάνειου” προχωρά και σύντομα θα αποδώσει καρπούς. Είναι ξεκάθαρο ότι υπάρχει ρεαλιστικό πλάνο δράσης, το οποίο υλοποιείται με βάση συγκεκριμένο σχεδιασμό και σε καμία περίπτωση δεν γίνονται αποσπασματικές ενέργειες. Η χρόνια εγκατάλειψη και η αδράνεια όσων ήταν υπεύθυνοι για το “Κατσάνειο” εύλογα δημιουργούν επιφυλάξεις για το αν και πόσο σύντομα μπορεί να αξιοποιηθεί. Όμως, οι παραπάνω ενέργειες, το συγκεκριμένο και αποτελεσματικό πλάνο δράσης καθώς και οι μελλοντικές εικόνες του αξιοποιημένου πλέον κτηρίου θα είναι η καλύτερη απάντηση σε όσους πιστεύουν ότι δεν έγινε ή δεν μπορεί να γίνει τίποτα για το “Κατσάνειο” .

Ευχαριστούμε για τη φιλοξενία».

 

Και το δικό μας σχόλιο

(σ.σ.) Τα όσα αναφέρει ο αρθρογράφος Π.Σ. για την περίπτωση του «Κατσάνειου» και της διαδρομής του από τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και του Δήμου Μυτιλήνης, που παραχωρήθηκε από το ΕΛΚΕΠΑ τη δεκαετία του 1990 για να στεγάσει το Μουσικό, μέχρι και σήμερα που προέκυψε ξανά στο Δήμο Λέσβου από το ΤΑΙΠΕΔ αυτή τη φορά, αλλά με καταβολή 500.000 ευρώ, είναι απολύτως ακριβή και δεν επιδέχονται καμία αμφισβήτηση.

Το γεγονός ότι ο δήμος έσπευσε να πάρει το αρχοντικό στην κυριότητά του πληρώνοντάς το, απ’ τη στιγμή που το ΤΑΙΠΕΔ το εκποιούσε μαζί με άλλα ακίνητα, ασφαλώς και δεν είναι κατακριτέο, αφού μόνο έτσι θα μπορούσε να το αξιοποιήσει. Πάλι όμως με προχειρότητα έγινε αναφορά στη δυνατότητα στέγασης του Μουσικού σχολείου, για να εγκαταλειφθεί στη συνέχεια λόγω μη επάρκειας του οικοπέδου -αλήθεια, έχει εξεταστεί ενδελεχώς η δυνατότητα αυτή;- και να εξετάζονται τώρα εναλλακτικά σενάρια αξιοποίησης του συγκεκριμένου ακινήτου.

Είναι αλήθεια ότι το σχέδιο για αξιοποίηση του «Κατσάνειου» ως Μουσικής Ακαδημίας, αφού προφανώς δεν μπορεί να γίνει Μουσικό σχολείο, δείχνει ότι το όλο θέμα προσεγγίζεται πάλι με προχειρότητα, αφού δεν υπάρχει κανένα θεσμικό πλαίσιο και η ανάλογη υποδομή που μπορεί να υποστηρίξει μια τέτοια πρόταση. Μακάρι να υπήρχε αυτή η υποδομή που θα έβρισκε στέγη στο ανακαινισμένο «Κατσάνειο», αλλά η Μυτιλήνη απέχει πολύ από το να λειτουργήσει εδώ Μουσική Ακαδημία, γι’ αυτό και εύλογα είναι τα ερωτήματα που διατυπώνει ο αρθρογράφος στο επίμαχο δημοσίευμα που θα πρέπει να προβληματίσουν τη δημοτική αρχή αν θέλει πράγματι να ενισχύσει τη μουσική δημιουργία και την εν γένει καλλιτεχνική δημιουργία που τα τελευταία χρόνια βρίσκεται σε υποχώρηση, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τον δήμο. Ασφαλώς και άλλης τάξης ζήτημα είναι η αξιοποίηση του αρχοντικού για τη στέγαση ενός ή δύο νηπιαγωγείων.

Όπως κι αν έχει, το «Κατσάνειο», απ’ τη στιγμή που πέρασε στην κυριότητα του δήμου, θα πρέπει να αξιοποιηθεί με τον καλύτερο τρόπο. Οι όποιες επισημάνσεις ή ακόμα και οι επιφυλάξεις που διατυπώνονται στοχεύουν ώστε το αρχοντικό Κατσάνη να μη μείνει αναξιοποίητο, αλλά να αναζητηθούν, χωρίς άλλη χρονοτριβή, πιο ολοκληρωμένα και μελετημένα, οι δυνατότητες του κτηρίου και του περιβάλλοντος χώρου αναφορικά με το τι μπορεί να στεγάσει.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey