Οι δύο ισχυροί παράγοντες της Καλλονής, μπαίνουν όπως όλα δείχνουν σε θέση μάχης για το νέο δήμο Ο (νέος) «άχαρος» ρόλος της ΝΔ, ο Άρης Ελευθερίου που διάλεξε Βέρρο και οι παράγοντες «Χ», Αθανασίου, Αλατζάς και Καραγεωργίου

Σηκώνουν τα λάβαρα Κυρατζής και Βέρρος

14/01/2019 - 13:06 Ενημερώθηκε 14/01/2019 - 13:20

Η διάσπαση του δήμου αρχίζει και θεωρείται περίπου ως δεδομένη στη Λέσβο και εν αναμονή των εργασιών της βουλής, όπου υποτίθεται πως μέσω τροπολογίας θα νομοθετηθεί η χωροταξική διαίρεση της Λέσβου, αρχίζουν και υψώνονται τα λάβαρα των διεκδικητών του δεύτερου(;) δήμου που θα δημιουργηθεί. Και δη εκείνου «της Καλλονής». Ο πρώην αντιδήμαρχος Καλλονής Ταξιάρχης Βέρρος, ήταν εκείνος που έδωσε πρώτος το έναυσμα για να μπει η προεκλογική κουβέντα στα βαθιά και σε ότι αφορά το βόρειο τμήμα του νησιού, ανακοινώνοντας μεσοβδόμαδα όχι απλά την πρόθεσή του να ηγηθεί ψηφοδελτίου, διεκδικώντας την υπό σύσταση δημαρχία, αλλά και την συνεργασία του με τον πρώην (και δις) δήμαρχο Καλλονής, Άρη Ελευθερίου. Παρουσιάζοντας δηλαδή έναν αξιοπρόσεκτο συνασπισμό «ετερόκλητων» δυνάμεων, που μπορεί σαφέστατα να αποδώσει μεγάλη δυναμική. Η κίνηση ωστόσο αυτή του Ταξιάρχη Βέρρου, έτυχε άμεσης απάντησης, με τον Στρατή Κυρατζή, επικεφαλής σήμερα του «Αδέσμευτου Συνδυασμού», να σπεύδει με τη σειρά του να επιβεβαιώσει πως βρίσκεται και εκείνος σε θέση διεκδίκησης. Προαναγγέλλοντας έτσι ένα από τα πιο αμφίρροπα και δυναμικά αυτοδιοικητικά «μπρα ντε φερ», το οποίο σημειωτέον είχε προοιωνίσει από τον Μάρτη του 2018, με πρωτοσέλιδό του το «Ε».

Μπορεί επισήμως ο νέος δήμος που προσδοκάται, να μην υπάρχει, όπως και να μην υπάρχουν ακόμα σαφείς εκτιμήσεις ως προς τα οριστικά του γεωγραφικά όρια, ωστόσο δεν είναι μυστικό πως τόσο ο Ταξιάρχης Βέρρος (μόνιμος κάτοικος Καλλονής) όσο και ο Στρατής Κυρατζής (με καταγωγή από το Σκαλοχώρι και μόνιμη κατοικία στην Άντισσα) λειτουργούν εδώ και δύο τουλάχιστον χρόνια, με το μυαλό τους επικεντρωμένο (και) στο νέο δήμο του νησιού. Οι δυο τους, από το 2016 ως σήμερα, έχουν προσέξει ιδιαίτερα και την παραμικρή τους κίνηση προκειμένου να διαβλέψουν διακριτικά ενδεχόμενους συμμάχους ή και αντιπάλους στην ενδεχόμενη κίνησή τους να αντιπαρατεθούν πολιτικά. Καταφέρνοντας ομολογουμένως να μην εμφανιστούν (τουλάχιστον ευθέως) ποτέ ως «αντίπαλοι». Εξάλλου, αμφότεροι -αν και με διαφορετική κομματική διαδρομή- προέρχονται από τον χώρο της ΝΔ, ενώ είναι γνωστό, πως ο Ταξιάρχης Βέρρος, έχει συνυπάρξει με επιτυχία στο παρελθόν στον τέως δήμο Καλλονής, με τον αδελφό του Στρατή Κυρατζή,, τον γνωστό δικηγόρο Γιώργο Κυρατζή. Όταν ο τελευταίος δηλαδή διατέλεσε δήμαρχος στον παλιό καποδιστριακό δήμο του λεκανοπεδίου.

Το «Ε» από πέρυσι είχε καταγράψει τις ενέργειες και των δύο ισχυρών παραγόντων του βορείου τμήματος του νησιού ενόψει μιας ενδεχόμενης διάσπασης του δήμου Λέσβου και στην ανάλυσή του από τότε είχε προσθέσει δύο πρόσωπα «κλειδιά», που μπορούσαν (και εξακολουθούν να μπορούν) να καθορίσουν την τελική έκβαση των εκλογών στο νεοσύστατο δήμο. Τον (επίσης πρώην δήμαρχο του παλιού δήμου) Άρη Ελευθερίου που για μεγάλο διάστημα «έπαιζε» και ενδεχομένως να «παίζει» ακόμη μάλιστα ως πιθανός διεκδικητής του δήμου, αλλά και τον ισχυρό παράγοντα της ΝΔ στο βόρειο τμήμα της Λέσβου, περιφερειακό σύμβουλο Απόστολο Αλατζά.

Κυρατζής-Βέρρος-Ελευθερίου-Αλατζάς

Από τότε όμως -και ενδεικτικά του πόσο ρευστές είναι οι ισορροπίες για έναν αχαρτογράφητο και υπό… σύσταση μην ξεχνάμε δήμο- κύλησε μπόλικο νερό στο αυλάκι. Και ουσιαστικά τα τέσσερα πρόσωπα που αναμένεται να πρωταγωνιστήσουν σε ενδεχόμενες εκλογές στο βόρειο νησί (Κυρατζής, Βέρρος, Ελευθερίου, Αλατζάς), βρέθηκαν σε μπόλικες συζητήσεις και εμπλέκονταν σε αρκετά σενάρια. Εξάλλου και οι τέσσερις γενικά έχουν όλοι τους παραδόξως μεταξύ τους δίαυλο επικοινωνίας, αλλά και κοινωνικές έως και φιλικές σχέσεις. Χαρακτηριστικό αυτού ήταν πως ο Άρης Ελευθερίου που για καιρό εμφανίζονταν ως «δίδυμο» με τον Ταξιάρχη Βέρρο, είχε παράλληλα επαφές και με την οικογένεια Κυρατζή, όπως και είναι επιβεβαιωμένο πως υπήρξε και σοβαρή προοπτική να συγκροτηθεί διανδρία Βέρρου-Κυρατζή ή Κυρατζή-Βέρρου. Με πρόταση στο τραπέζι εκ μέρους της μίας πλευράς προς την άλλη, η οποία τελικά δεν έτυχε ποτέ απάντησης…

Ο Βέρρος και ο Ελευθερίου

Μ’ αυτά όμως και με εκείνα κι αφού η βασική προϋπόθεση για να έχει ουσία η άτυπη προεκλογική κουβέντα, η διάσπαση του δήμου, πέρασε από 40 κύματα, το τελευταίο διάστημα και οι τέσσερις πρωταγωνιστές, άρχισαν να αποδέχονται ως βεβαιότητα την δημιουργία νέου δήμου. Με τον Ταξιάρχη Βέρρο, να ανακοινώνει πριν λίγες ημέρες όχι μόνο την πρόθεσή του να κατέβει ως «δήμαρχος Καλλονής», αλλά και την οριστικοποίηση της συνεργασίας του με τον «Πασοκογενή», με σοβαρά ερείσματα και στον ΣΥΡΙΖΑ, Άρη Ελευθερίου. Ο οποίος -χωρίς να διευκρινίζεται το αν θα μπει και στο ψηφοδέλτιο- να συμφωνεί σε κάθε περίπτωση, προκειμένου να στηρίξει την προεκλογική προσπάθεια του κ. Βέρρου και προφανώς την ανάληψη ρόλου (σε περίπτωση εκλογής) στο νέο δήμο. Με τη συμμαχία αυτή να αναγνωρίζεται από τα εξής χαρακτηριστικά: Τη δυνατότητα άντλησης ψήφων από τη ΝΔ, αλλά και από την Κεντροαριστερά. Αφού ο Ταξιάρχης Βέρρος που έχει «δεξιά» δεξαμενή ψηφοφόρων -χωρίς κομματική διασωλήνωση- στο πρόσφατο παρελθόν πολιτεύτηκε και με το Ποτάμι, αποδεικνύοντας αυτόφωτη «δυναμική». Ξέχωρα δηλαδή της δεδομένης δυνατότητας δηλαδή, του «Κεντροαριστερού» Άρη Ελευθερίου με αξιοσημείωτη αποδοχή από τον «δύσκολο» ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Κυρατζής και η… επίσημη ΝΔ

Η εξέλιξη αυτή βέβαια δεν αιφνιδίασε τον Στρατή Κυρατζή, ο οποίος με τη σειρά του έχει «δουλέψει» ομοίως με προχωρημένες επαφές την δική του ενδεχόμενη υποψηφιότητα, έχοντας εξασφαλίσει ισχυρές συμμαχίες που δεν περιορίζονται στον χώρο της «δεξιάς», ειδικά στο πεδίο που εμφανίζεται ως ιδιαίτερα ισχυρός. Στην «περιφέρεια» του δήμου Καλλονής. Ο Στρατής Κυρατζής με παρακαταθήκη την πρωτιά του σε σταυρούς στην προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση, στην επίμαχη σήμερα περιοχή, κρατά βέβαια και το χαρτί της «ΝΔ» (και ενός ενδεχόμενου δηλαδή «χρίσματος»), έχοντας όμως δοκιμασμένη επιτυχία και στη δυνατότητα άντλησης ψήφων από την Κεντροαριστερά. Μη ξεχνάμε εξάλλου πως εκλέχτηκε στο δημοτικό συμβούλιο από το ψηφοδέλτιο του Φωτή Ξύδα, που υπήρξε προϊόν της αυτοδιοικητικής σύμπραξης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ. Καταφέρνοντας δηλαδή και εκείνος να παρουσιάζει με την υποψηφιότητά του, μη συμβατικά χαρακτηριστικά για μία… συμβατή ανάλυση. Και έχοντας την «πολυτέλεια» να «ζυγίσει» αν το θελήσει, την «κομματική πειθαρχία» πολλών παραγόντων της ΝΔ στην περιοχή, για κάθε χρήση. Αφού κατάφερε και έμεινε διατηρώντας χαμηλό προφίλ, αψεγάδιαστος από τις εσωτερικές συγκρούσεις της Μυτιλήνης, στο γνωστό σήριαλ με τα χρίσματα σε Καλογήρου και Κύτελη.

Η «περιφέρεια» ψηφίζει… αλλιώς

Τι πιθανότητες υπάρχουν τα μέχρι στιγμής υπό διαμόρφωση «στρατόπεδα» να αρχίσουν να «επιχειρούν» στα πιο σοβαρά; Ενδεχομένως μετά από την ανακοίνωση διάσπασης να αρχίσουν και οι ανακοινώσεις. Ωστόσο είναι σαφές πως στη διαδρομή μέχρι το Μάη, θα γίνουν αρκετές ακόμη ζυμώσεις και θα καταγραφούν ίσως και πολλές ανατροπές σκηνικού. Εξάλλου μιλάμε για έναν νέο δήμο, με πολύ εύθραυστες πολιτικές ισορροπίες που δεν έχει πολλά κοινά χαρακτηριστικά με εκείνον «της Μυτιλήνης». Τα μεγαλοχώρια της περιφέρειας ψηφίζουν δηλαδή με πολύ διαφορετικά κριτήρια (και επιρροές) από εκείνα που γειτνιάζουν με τη Μυτιλήνη και κάνουν επισφαλείς τις εκτιμήσεις. Ενώ είναι σαφές πως και στο νέο δήμο, η ΝΔ θα πιεστεί αφόρητα. Καθώς μπορεί να εμφανίζονται μεν δύο υποψήφιοι από τα «σπλάχνα» της, αλλά όπως έχει δείξει η πρόσφατη περιπέτεια των υποψηφιοτήτων Καλογήρου-Μουτζούρη-Κύτελη, τούτο μάλλον προκαλεί περισσότερους πονοκεφάλους, παρά ευφορία στη ΝΟΔΕ Λέσβου της ΝΔ.

 

Παράγοντες «Χ»: Καραγεωργίου και κυρίως Αθανασίου

Μην ξεχνάμε εξάλλου πως είναι αδύνατο να εκτιμήσει κανείς τις προθέσεις (ακόμα και να ηγηθεί ενδεχομένως ψηφοδελτίου) του ισχυρού κομματικού παράγοντα στην περιοχή, Απόστολου Αλατζά, αλλά και εκείνες του προέδρου της ΝΟΔΕ, Πολιχνιάτη στην καταγωγή Στρατή Καραγεωργίου που πολιτεύεται τα τελευταία χρόνια με συνέπεια και στην αυτοδιοίκηση. Και είναι επί του παρόντος αυτοδιοικητικά στο πλευρό του Στρατή Κυρατζή εντός του «Αδέσμευτου». Και κυρίως δεν πρέπει να ξεχνάμε και το σημαντικότερο: Την… χωροθέτηση της Αγίας Παρασκευής στο δήμο «της Καλλονής» ή «της Μυτιλήνης». Που είναι η γενέτειρα του πανίσχυρου βουλευτή της ΝΔ στο νησί Χαράλαμπου Αθανασίου και η οποία με τη «νεοδημοκρατική» ψήφο της, μπορεί να γείρει καθοριστικά την πλάστιγγα υπέρ της μίας ή της άλλης πλευράς, αν πέσει τελικά στον δήμο του βορείου νησιού…

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey