Κριτική Στρατή Ζαφείρη στην Δημοτική Αρχή

Ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Συνεργασία Δυτικής Λέσβου», Στρατής Ζαφείρης Ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Συνεργασία Δυτικής Λέσβου», Στρατής Ζαφείρης Φωτογραφία Αρχείου: Ελένη Γαλάνη

«Πυρκαγιά στα Βατερά – Βρίσα και οι ευθύνες του Δήμου Δυτικής Λέσβου»

06/10/2022 - 11:00 Ενημερώθηκε 06/10/2022 - 10:26

Ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Συνεργασία Δυτικής Λέσβου», Στρατής Ζαφείρης με δελτίο Τύπου με τίτλο «Πυρκαγιά στα Βατερά – Βρίσα και οι ευθύνες του Δήμου Δυτικής Λέσβου» ασκεί κριτική στην Δημοτική Αρχή για το θέμα αυτό. Συγκεκριμένα θέτει το ερώτημα που χρησιμοποιήθηκαν τα 740.000 ευρώ που δόθηκαν από το Κράτος για πυροπροστασία αθροιστικά τα έτη 2021 και 2022, ενώ υποστηρίζει ότι δεν έγιναν οι προβλεπόμενες ενέργειες του Δήμου που περιγράφονται στο σχέδιο ΙΟΛΑΟΣ. Καταλήγοντας σημειώνει ότι «Μέχρι σήμερα λείπει ο απολογισμός πριν και κατά την διαχείριση της πυρκαγιάς και προτάσεις για το μέλλον».

Το συντονιστικό

Αναλυτικότερα σημειώνει ότι τον Μάρτιο του 2021 το Δημοτικό Συμβούλιο του ΔΔΛ ομόφωνα εξέλεξε Συντονιστικό τοπικό Όργανο με πρόεδρο τον Δήμαρχο και μέλη τον Αντιδήμαρχο Πολιτικής προστασίας και ένα μέλος από την αντιπολίτευση.

Το συντονιστικό αυτό όργανο έχει με βάση τον Ν. 3013/2002 , την ευθύνη να συντονίζει το απαραίτητο δυναμικό και μέσα, για την «πρόληψη ,ετοιμότητα αντιμετώπισης και αποκατάστασης των καταστροφών εντός των ορίων του οικείου ΟΤΑ».

Αναλυτικότερα συντονίζει τους στρατιωτικό διοικητή της περιοχής, Αστυνομία, Λιμενική αρχή, Πυροσβεστική υπηρεσία και Δασαρχείο. Ο καθένας από τους παραπάνω εκπροσώπους αναλαμβάνει το μερίδιο ευθύνης που του αναλογεί, και υπογράφονται πρωτόκολλα όπου καταγράφονται ακριβώς οι συγκεκριμένες ενέργειες που πρέπει να κάνει ο καθένας, όπως επισημαίνει ο κ. Ζαφείρης.

Σχέδιο ΙΟΛΑΟΣ

Από το ΔΣ του Δήμου τον Μάρτιο του 2022 ψηφίστηκε πάλι ομόφωνα το σχέδιο ΙΟΛΑΟΣ που περιγράφει, όπως σημειώνει, ποιές είναι ακριβώς οι ενέργειες του Δήμου. 

«Μέσα σε αυτές είναι η καταγραφή και συντήρηση των σημεία υδροληψίας, ανά περιοχή που πρέπει να δοθούν στο συντονιστικό για χρήση και η συγκρότηση και οργάνωση σώματος εθελοντών.. Με πρόσκληση καταγράφονται όσοι θέλουν να βοηθήσουν εθελοντικά, και κατατάσσονται  και εκπαιδεύονται σε τρεις κατηγορίες. 

  • όσοι θα βοηθήσουν στη πυρόσβεση , τους διαθέτει ο δήμος στη Πυροσβεστική
  • όσοι θα βοηθήσουν στην περίθαλψη τραυματιών
  • και αυτοί που θα βοηθήσουν στην μέριμνα , τρόφιμα, νερό εφόδια φάρμακα κλπ.

Από αυτά εξ όσων γνωρίζω δεν έγινε  κάτι».

740.000 ευρώ για πυροπροστασία

Όπως αναφέρει ο κ. Ζεφείρης  ο Δήμος έχει λάβει από το κράτος για πυροπροστασία αθροιστικά τα έτη 2021 και 2022 περίπου 740.000 ευρώ και ζητά από την Δημοτική Αρχή και τον Δήμαρχο να απαντήσουν στο ερώτημα που χρησιμοποιήθηκαν τα 740.000 ευρώ που δόθηκαν από το Κράτος για πυροπροστασία..

«Στη συζήτηση στο ΔΣ ο Δήμαρχος ειρωνεύτηκε ότι έχει την ευθύνη του Συντονιστικού και μάλιστα είπε χαρακτηριστικά «ευτυχώς που δεν έχω ευθύνες γιατί με τα μέσα που διαθέτω θα έμπλεκα άσχημα».

Την επόμενη μέρα παρά τις ειρωνείες συγκλήθηκε το Συντονιστικό που προβλέπει ο Νόμος, χωρίς όμως να δημοσιευθούν οι εκτιμήσεις και οι αποφάσεις καταγεγραμμένες σε πρωτόκολλα δεσμευτικά για το μέλλον» αναφέρει μεταξύ άλλων ο κ. Ζεφείρης και καταλήγει: «Παρά την τεράστια εθελοντική προσφορά των δημοτών δεν έχει γίνει κανένα βήμα ακόμα για την καταγραφή και εκπαίδευση των ώστε να μπορούν να προσφέρουν αποτελεσματικά. Μέχρι σήμερα λείπει ο απολογισμός πριν και κατά την διαχείριση της πυρκαγιάς και προτάσεις για το μέλλον».

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey