Ο δήμαρχος Λέσβου φέρεται να απέστειλε επιστολή προς την περιφερειάρχη Χρ. Καλογήρου, ζητώντας την κανονικά αυτονόητη συνεργασία τους

Πρώτη κίνηση «καλής θέλησης» από Γαληνό

10/08/2017 - 11:28

Το προβληματικό των σχέσεων του δημάρχου Λέσβου, Σπύρου Γαληνού, και της περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου, Χριστιάνας Καλογήρου, είναι γνωστό και εκπεφρασμένο έμμεσα και από τους δύο. Το ότι είναι αδιανόητο σε μία τόσο δύσκολη περίοδο για το νησί, να μην γίνονται ουσιαστικές κινήσεις για να αμβλυνθούν οι όποιες διαφωνίες, είναι ομοίως αναγνωρισμένο, αφού σε τελική ανάλυση ζημιώνει τον ίδιο τον τόπο.

Με αφορμή την προχθεσινή συνεδρίαση στη Λήμνο, όπου στελέχη της περιφερειακής αρχής και της δημοτικής αρχής του γειτονικού νησιού, κάθισαν μαζί (χωρίς ίχνη ανταγωνισμού και επιφυλακτικότητας) και συζήτησαν για όλες τις δυνατότητες συνεργασίας για την παραγωγή έργου, σχολιάσαμε σε σχετικό μας ρεπορτάζ πως εκείνη η συνάντηση ήταν παράδειγμα προς μίμηση για τους «κυβερνήτες» της Λέσβου. Με το «Ε» σήμερα να είναι σε θέση να δώσει συνέχεια στο όλο θέμα, επικαλούμενο πληροφορίες που θέλουν τον Σπύρο Γαληνό να έχει κάνει ήδη την πρώτη κίνηση καλής θέλησης, αφού με επιστολή του, ζητά έστω και τώρα το αυτονόητο: να συνεννοηθούν οι δύο φορείς της αυτοδιοίκησης για να προωθηθούν έργα και παρεμβάσεις για τη Λέσβο, με δεδομένο πως (ξανά) το νησί διαχειρίζεται μία νέα έκτακτη κατάσταση. Αυτή του σεισμού.

Μέσα στον Ιούλη λοιπόν, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ο δήμαρχος Λέσβου (σ.σ. που είχε ξεσπαθώσει από τον περασμένο Ιούνη -και- κατά της περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου με επίκεντρο την -κατά την εκτίμησή του- μη επαρκή χρηματοδότηση του Δήμου για τις δύσκολες περιόδους του προσφυγικού αλλά και των πλημμυρών), έστειλε νέα επιστολή. Αυτή τη φορά όμως, με αντιστραμμένους τους παραλήπτες. Απευθυνόμενος δηλαδή στην περιφερειάρχη Χριστιάνα Καλογήρου και κοινοποιώντας την επιστολή στους συναρμόδιους υπουργούς και βασικά στον αναπληρωτή της Οικονομίας, Αλέξη Χαρίτση. Στην επιστολή του αυτή -σύμφωνα πάντα με τις ασφαλείς πληροφορίες του «Ε»- αν και δεν απέφυγε στο ύφος της γραφής να διατηρήσει το «ψυχροπολεμικό» κλίμα που χαρακτηρίζει τις σχέσεις του μαζί της, ζήτησε για πρώτη φορά ευθέως τη συνεργασία τους, προκειμένου να προχωρήσουν έργα, δράσεις και παρεμβάσεις που αφορούν στο Δήμο Λέσβου. Και που δύνανται φυσικά να χρηματοδοτηθούν από τον ενισχυμένο κορβανά της Περιφέρειας από το Π(ρόγραμμα)Δ (ημοσίων)Ε(πενδύσεων). Προτάσσοντας φυσικά τις έκτακτες ανάγκες που έχουν δημιουργηθεί από το σεισμό και τα νέα έξοδα του Δήμου, αλλά και τις εκκρεμότητες από τις πλημμύρες, έχοντας ως δεδομένο πως η Περιφέρεια έχει πάρει ειδικά για αυτόν τον σκοπό, σημαντικά ποσά.

Προγραμματικές συμβάσεις
Το σημαντικότερο ωστόσο από εκείνα που αναφέρει ο δήμαρχος στην επιστολή του, φαίνεται ότι είναι -για πρώτη φορά- η πρόταση ενός συγκεκριμένου πλαισίου συνεργασίας με την Περιφέρεια για το σκοπό της χρηματοδότησης έργων, αρμοδιότητας του Δήμου. Και ειδικότερα μέσω προγραμματικών συμβάσεων. Κάνοντας συμπερασματικά το πρώτο… βήμα ουσιαστικής προσέγγισης προς την περιφερειάρχη, η οποία με τη σειρά της μένει να ανταποκριθεί.

Για το καλό του τόπου
Φυσικά στόχος των πολλών ρεπορτάζ που έχουν γραφτεί στο «Ε» και αναφέρονται στις «ψυχροπολεμικές» σχέσεις δημάρχου και περιφερειάρχη, δεν είναι να επιμερίσουν τις ευθύνες για την παγιωμένα προβληματική συνύπαρξη των δύο φορέων της αυτοδιοίκησης στο νησί. Αλλά να συμβάλλουν στο να έρθουν πράγματι πιο κοντά οι δυο τους, προς όφελος του νησιού. Ως εκ τούτου το μόνο σχόλιο που μπορεί να γίνει αυτή τη στιγμή, είναι πως η πρωτοβουλία αυτή του δημάρχου, είναι στο σωστό δρόμο, αλλά ομολογουμένως έρχεται καθυστερημένα. Γιατί αν είχε γίνει (ή και προκληθεί εκ μέρους της περιφερειάρχη) νωρίτερα, τα (υπαρκτά) «κρυώματα» των δύο, δεν θα είχαν πάρει τέτοια έκταση που να τους εξαναγκάζει να (συν)ομιλούν ακόμα και τώρα που ο κόμπος έχει φτάσει στο χτένι, μέσω επιστολών!

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey