Ζητά επίσημη ενημέρωση με Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου

Παραλία Ερεσού Παραλία Ερεσού Φωτογραφία Αρχείου: Ελένη Γαλάνη

Πιέζει τον Δήμο Δυτικής Λέσβου η Πρωτοβουλία Ερεσού για το Αφεντέλι

07/02/2023 - 14:00 Ενημερώθηκε 09/02/2023 - 10:35

Την άμεση σύγκληση Δημοτικού Συμβουλίου Δυτικής Λέσβου για την ενημέρωση των πολιτών της για τις έως τώρα ενέργειες του δήμου και την άμεση συστράτευση των πολιτικών δυνάμεων για την διάσωση της παραλίας της Ερεσού, ζητά με αίτημά της ο Περιβαλλοντικός και Κοινωνικός Σύλλογος Πρωτοβουλία Ερεσού.

Μάλιστα το αίτημα έχει ως παραλήπτες τον Δήμαρχο Δυτικής Λέσβου, Ταξιάρχη Βέρρο, την  Υπηρεσία Δόμησης του Τμήματος Πολεοδομίας, την Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών του Δήμου Δυτικής Λέσβου, την αντιδήμαρχο Ασανούλα Γιαννή, τον αντιδήμαρχο  Ιορδάνη Ιορδάνου, και τον δημοτικό σύμβουλο Μιχαήλ Ρούσση. Κοινοποιείται δε στον Υπουργό Εσωτερικών, Μάκη Βορίδη, στον Συνήγορο του Πολίτη, καθώς και στην  Εθνική Αρχή Διαφάνειας.

Τρία είναι τα αιτήματα που ζητάν τα μέλη του συλλόγου να ικανοποιηθούν. Αυτά περιλαμβάνουν την άμεση και δίχως άλλη υπαίτια καθυστέρηση, ανάληψη όλων των ενεργειών από τον δήμο Δυτικής Λέσβου για την εφαρμογή και την πρόοδο της σύμβασης μεταξύ του Δήμου Δυτικής Λέσβου και του ΕΛΚΕ - Πανεπιστημίου Αιγαίου, με αντικείμενο «Εκπόνηση μελέτης για τη διερεύνηση της μεταβολής της ακτογραμμής στη θέση Αφεντέλι της Σκάλας Ερεσού τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια - Γεωλογική και ακτομηχανική αξιολόγηση της παράκτιας περιοχής Σκάλας Ερεσού». Την άμεση και δίχως άλλη υπαίτια καθυστέρηση, ενημέρωσης του συλλόγου για τα ερωτήματα που θέτουν στις με αρ. πρωτ. 14095/6-10-2022 και 15726/2­11-2022 Αιτήσεις του προς το δήμο Δυτικής Λέσβου και στα αρμόδια φυσικά πρόσωπα. Την άμεση και δίχως άλλη υπαίτια καθυστέρηση, ενημέρωση του Συλλόγου «για τους λόγους για τους οποίους, οι υπηρεσίες του δήμου Δυτικής Λέσβου αλλά και ο δήμαρχος Δυτικής Λέσβου και οι αρμόδιοι αντιδήμαρχοι προσωπικά, όλως αδικαιολόγητα και υπαιτίως καθυστερούν την εφαρμογή και την πρόοδο της ως άνω σύμβασης μεταξύ του Δήμου Δυτικής Λέσβου και του ΕΛΚΕ - Πανεπιστημίου Αιγαίου».

Στο εισαγωγικό σημείωμα η Πρωτοβουλία Ερεσού αναφέρει: «Από το Δεκέμβρη του 2020, η κοινωνία της Ερεσού και οι απανταχού πιστοί φίλοι και επισκέπτες του νησιού βιώνουμε μια τρομακτική ανασφάλεια, εξαιτίας της απόφασης της Υ.ΔΟΜ. του δήμου Δυτικής Λέσβου να χορηγήσει προέγκριση και στη συνέχεια οικοδομική άδεια στην Σταυρούλα Καραγιάννη, τελείως αυθαίρετα και παράνομα. 

Για 2 περίπου χρόνια, μετράμε μία παραίτηση του Γεν. Γραμματέα του δήμου, Άρη Ελευθερίου, ομόφωνες αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου του δήμου και του τοπικού συμβουλίου Ερεσού, ψηφίσματα χιλιάδων πολιτών κατά της οικοδόμησης της παραλίας και την ταλαιπωρία των κατοίκων της Ερεσού, που ξεχειμώνιασαν στο κρύο και τα έβαλαν με τις μπουλντόζες για να μην πέσει τσιμέντο στην παραλία. Έκτοτε μετρώνται και δικαστικοί αγώνες από την Πρωτοβουλία μας, όνομα και πράγμα και οι οποίοι σημείωσαν νίκες και την υποστήριξη του Ελληνικού Δημοσίου στα σημεία, που κάποιοι έλεγαν, ότι η ιδιώτης έχει δίκιο και σήκωναν τα χέρια, και όχι μόνο, ψηλά, ενώ επίσης καταφέραμε την έκδοση αναστολής της οικοδομικής άδειας της ιδιώτη από το Εφετείο Πειραιά. 

Τον Οκτώβριο και το Νοέμβριο του 2022 καταθέσαμε στο δήμαρχο Δυτικής Λέσβου και στη συνέχεια και στους αρμόδιους αντιδημάρχους αιτήσεις, με τις οποίες ζητούσαμε εμπεριστατωμένα την έγγραφη ενημέρωσή μας για την έως τώρα αντίθετη προς το δημόσιο συμφέρον και τα συμφέροντα των κατοίκων της Ερεσού στάση του δήμου. 

Η έως τώρα προσωπική στάση του δημάρχου και των αντιδημάρχων αλλά και των αρμοδίων υπηρεσιών του δήμου για την υπεράσπιση της μοναδικού φυσικού κάλλους παραλίας της Ερεσού, όχι μόνο απειλεί την περιουσία μας και τους δεσμούς μας με την Ερεσό αλλά ενδεχομένως να μας προκαλέσει και ζημιά χωρίς επιστροφή στο μέλλον, για την οποία και εμείς έχουμε κάθε δικαίωμα να προσφύγουμε στα δικαστήρια. 

Από τον περασμένο Φεβρουάριο αποφασίστηκε η εκπόνηση μελέτης για την επαναχάραξη των ορίων αιγιαλού, παραλίας και παλαιού αιγιαλού στη θέση Αφεντέλι της Ερεσού για να διορθωθεί το χωροταξικό και νομικό έκτρωμα που έχει δημιουργηθεί με την προηγούμενη χάραξη και για την οποία και ο δήμος έχει ήδη προσφύγει στα δικαστήρια. Η επαναχάραξη, είναι η τελευταία κλωστή, από την οποία κρέμεται η ιδιώτης για να δικαιολογήσει το δικαίωμα της να χτίσει στην παραλία.  

Ο δήμος από τον Φεβρουάριο του 2022, ενώ θα έπρεπε να τρέξει άμεσα το ζήτημα για να κερδίσει την υπόθεση της επαναχάραξης, με απίθανες κάθε φορά δικαιολογίες καθυστερεί την υπογραφή της σύμβασης, παρότι και το Πανεπιστήμιο Αιγαίου που θα κάνει τη μελέτη ανταποκρίθηκε αμεσότατα σε κάθε ενέργεια για την υπογραφή της σύμβασης και η Πρωτοβουλία του πρόσφερε καλόπιστα και απλόχερα την βοήθειά της σε αυτή τη σημαντική υπόθεση. 

Επίσης η Πρωτοβουλία Ερεσού στις 31 Μάρτη του 2022 κατέθεσε αγωγή με την οποία αμφισβητεί τον τίτλο ιδιοκτησίας της Καραγιάννη, στη θέση Αφεντέλλι  καθώς καταλαμβάνει παράνομα έκταση που αποτελεί τμήμα αιγιαλού και παραλίας. Στην αγωγή μας αυτή το Ελληνικό Δημόσιο έχει ήδη πάρει θέση υπέρ μας.  

Εμείς ήδη από τον Απρίλιο του 2022 καλέσαμε το δήμο Δυτικής Λέσβου να πάρει θέση υπέρ μας και να υπερασπιστεί το δημόσιο συμφέρον. Ωστόσο ο δήμος όχι μόνο δεν συντάχθηκε με το δημόσιο συμφέρον και το συμφέρον των κατοίκων της Ερεσού αλλά στις Απόψεις που κατέθεσε τον Ιούνιο του 2022 στο Διοικητικό Εφετείο Πειραιά συντάχθηκε με τις θέσεις της Καραγιάννη και υποστήριξε ότι αυτό που όλοι εμείς βλέπουμε ως αιγιαλό και παραλία, αποτελεί οικόπεδο της Καραγιάννη.  

Και δεν το βλέπουμε μόνο εμείς, την ίδια άποψη έχουν ο νομικός σύμβουλός του κράτους, που υπογράφει την πρόσθετη παρέμβαση του Ελ. Δημοσίου, ο δικηγόρος του Δήμου κ. Παπουτσής αλλά και ο πρώην γενικός Γραμματέας του Δήμου Άρης Ελευθερίου και επίσης δικηγόρος καθώς και πλειάδα επιστημόνων και πολιτών της Ερεσού, που υπογράφουν τα δικόγραφα της αίτησης ακύρωσης της οικοδομικής άδειας. Μόνο ο Δήμος και η κατ’ εξακολούθηση παρανομούσα και αυθαιρετούσα υπηρεσία της Υ.ΔΟΜ. μένουν να στηρίζουν την ιδιώτη και πραγματικά αυτή η αδιέξοδη και αντίθετη στο νόμο επιμονή απαιτεί μια εξήγηση.  

Εάν νομίζουν κάποιοι, ότι θα επιτρέψουμε την συνέχιση αυτού του εμπαιγμού και θα ξεφύγουν από τις ευθύνες τους είναι βαθιά γελασμένοι. Δεν μπορούν να κρύβονται άλλο πίσω από το δάχτυλό τους. 

Σήμερα καταθέσαμε εκ νέου, για τρίτη φορά λεπτομερή Αίτηση με μια σειρά ερωτημάτων προς τον Δήμο Δυτικής Λέσβου και τους αρμόδιους αντιδημάρχους, που απαιτούν άμεσες απαντήσεις, η οποία θα κοινοποιηθεί επίσης στον Συνήγορο του Πολίτη, το Υπουργείο Εσωτερικών και την Εθνική Αρχή Διαφάνειας. 

Ζητούμε την άμεση σύγκληση δημοτικού συμβουλίου για την ενημέρωση των πολιτών της δυτικής Λέσβου για τις έως τώρα ενέργειες του δήμου και την άμεση συστράτευση των πολιτικών δυνάμεων για την διάσωση της παραλίας της Ερεσού» . 

ΑΙΤΗΣΗ

Του σωματείου με την επωνυμία «ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΕΡΕΣΟΥ - ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ», με έδρα την Ερεσό Λέσβου (στοιχεία επικοινωνίας, e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε., τηλέφωνο επικοινωνίας: 6984571445).

ΠΡΟΣ

  • Tov Δήμαρχο Δυτικής Λέσβου, με έδρα στην Καλλονή Λέσβου.
  • Την Υπηρεσία Δόμησης του Τμήματος Πολεοδομίας, της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος του Δήμου Δυτικής Λέσβου, με έδρα στην Καλλονή Λέσβου.
  • Την Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών του Δήμου Δυτικής Λέσβου, με έδρα στην Καλλονή Λέσβου.
  • Την Ασανούλα Γιαννή, δημοτικό σύμβουλο του δήμου Δυτικής Λέσβου και αντιδήμαρχο του Δήμου Δυτικής Λέσβου.
  • Τον Ιορδάνη Ιορδάνου, δημοτικό σύμβουλο του δήμου Δυτικής Λέσβου και αντιδήμαρχο της δημοτικής ενότητας Ερεσού-Άντισσας.
  • Τον Μιχαήλ Ρούσση, δημοτικό σύμβουλο του δήμου Δυτικής Λέσβου και πρώην αντιδήμαρχο της δημοτικής ενότητας Ερεσού-Άντισσας.

Συγκοινοποιουμένη προς

  • Τον υπουργό Εσωτερικών, με έδρα στην Αθήνα, οδοί Σταδίου 27 & Δραγατσανίου 2.
  • Τον Συνήγορο του Πολίτη, με έδρα την Αθήνα, οδός Χαλκοκονδύλη 17,.
  • Την Εθνική Αρχή Διαφάνειας και ειδικότερα στις υπηρεσίες του τέως Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, με έδρα στην Αθήνα, οδός Λένορμαν 195 & Αμφιαράου και του τέως Σώματος Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης, με έδρα στην Αθήνα, Συγγρού 60.

Ερεσός, 7-02-2023

Στις 6/10/2022 ως σωματείο και σύμφωνα με τους σκοπούς μας, υποβάλαμε τη με αρ. πρωτ. 14095/6-10-2022 Αίτησή μας προς τον Δήμαρχο Δυτικής Λέσβου, με την οποία έχοντας άμεσο και εύλογο έννομο συμφέρον, ζητούσαμε με πολύ συγκεκριμένο τρόπο την έγγραφη ενημέρωσή μας αναφορικά με συγκεκριμένες ενέργειες και τη στάση του δήμου Δυτικής Λέσβου, σε μια σειρά νομικών και πραγματικών ζητημάτων, που συνδέονται στενά και άρρηκτα με τη διαφύλαξη του φυσικού πλούτου και του περιβάλλοντος της Ερεσού αλλά και την υπεράσπιση του δημοσίου συμφέροντος και του δικαιώματος των πολιτών στην ελεύθερη πρόσβαση στην παραλία της Ερεσού (βλ. σχετικό συνημμένο 1).

Στην καθ’ όλα νόμιμη αίτησή μας, από τις 6/10/2022 έως και σήμερα, ουδεμία απάντηση ή ενημέρωση, έγγραφη ή προφορική δεν έχουμε λάβει.

Στις 2/11/2022 ως σωματείο και σύμφωνα με τους σκοπούς μας, υποβάλαμε τη με αρ. πρωτ. 15726/2-11-2022 Αίτησή μας, η οποία είχε το ίδιο περιεχόμενο με την προηγούμενη και με την οποία αιτούμασταν ξανά την έγγραφη ενημέρωσή μας για τα ίδια ζητήματα, που αναφέρονταν και στην από με αρ. πρωτ. 14095/6-10-2022 Αίτησή μας και η οποία απευθυνόταν ξανά προς τον Δήμαρχο Δυτικής Λέσβου αλλά και τον Μιχαήλ Ρούσση και τον Ιορδάνη Ιορδάνου, αμφότερους δημοτικούς συμβούλους του δήμου Δυτικής Λέσβου και πρώην και νυν αντίστοιχα αντιδημάρχους της δημοτικής ενότητας Ερεσού-Άντισσας (βλ. σχετικό συνημμένο 2).

Όπως δε συνέβη και με τη με αρ. πρωτ. 15726/2-11-2022 Αίτησή μας, ούτως και για τη με αρ. πρωτ. 15726/2-11-2022 και με ίδιο περιεχόμενο κατά τα ανωτέρω Αίτησή μας έως και σήμερα, ουδεμία απάντηση ή ενημέρωση, έγγραφη ή προφορική δεν έχουμε λάβει.

Σύμφωνα με το άρθρο 10 παρ). 3 ουυ Συντάγματος, η αρμόδια υπηρεσία υποχρεούται να απαντά στα αιτήματα μέσα σε ορισμένη προθεσμία, όχι μεγαλύτερη των 61 ημερών, ενώ σε περίπτωση παρόδου άπρακτης της προθεσμίας αυτής ή παράνομης άρνησης, πέρα από την καταβολή ειδικής χρηματικής ικανοποίησης στους αιτούντες, προβλέπεται η δυνατότητα προσφυγής για παράβαση καθήκοντος και η κατάθεση σχετικής αγωγής αποζημίωσης από την παράνομη συμπεριφορά.

Σύμφωνα δε με τις διατάξεις του Πειθαρχικού Κώδικα (άρθρο 107 παρ. 1 περ. ιγ Ν 4057/2012) η μη έγκαιρη απάντηση της Διοίκησης σε αιτήσεις και αναφορές πολιτών συνιστά πειθαρχικό παράπτωμα, ενώ ως έγκαιρη απάντηση σύμφωνα με το άρθρο 4 του Κώδικα Διοικητικής Διαδικασίας (Ν.2690/ 1999) ορίζεται η προθεσμία 50 ημερών από την ημερομηνία υποβολής αίτησης σε δημόσιες υπηρεσίες, ΟΤΑ και σε νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου.

Επιπλέον με την παρούσα Αίτησή μας, την οποία θεωρούμε ως ενιαίο σώμα με τις προρρηθείσες 14095/6-10-2022 και 15726/2-11-2022 Αιτήσεις μας προς το δήμο Δυτικής Λέσβου, αιτούμαστε να δώσουν εξηγήσεις ο δήμαρχος και οι αρμόδιοι αντιδήμαρχοι του δήμου της Δυτικής Λέσβου για ποιο λόγο έχει καθυστερήσει τόσο πολύ η έγκριση του σχετικού κονδυλίου για την εκπόνηση μελέτης για τη διερεύνηση της μεταβολής της ακτογραμμής στη θέση Αφεντέλι της Σκάλας Ερεσού και η γεωλογική και ακτομηχανική αξιολόγηση της παράκτιας περιοχής Σκάλας Ερεσού, από τη στιγμή μάλιστα που και η οικονομική επιτροπή του δήμου Δυτικής Λέσβου έχει προβλέψει το σχετικό κονδύλι, ύψους 25.000 ευρώ και το ΕΛΚΕ - Πανεπιστημίου Αιγαίου έχει εγκρίνει την σύναψη της σχετικής προγραμματικής σύμβασης εδώ και πολλούς μήνες.

Πού οφείλεται ωστόσο αυτή η αδικαιολόγητη κατά τα άλλα καθυστέρηση; Μήττως οφείλεται στην έλλειψη ικανότητας του δημάρχου Δυτικής Λέσβου και των σχετικών υπηρεσιών του δήμου, που διοικεί; Μήπως οφείλεται στην γενική κωλυσιεργία και την απροθυμία του δημάρχου Δυτικής Λέσβου και των σχετικών υπηρεσιών του δήμου να υπηρετήσουν το δημόσιο συμφέρον και τα συμφέροντα της κοινωνίας της Ερεσού; Μήπως οφείλεται στο γεγονός ότι ο δήμαρχος Δυτικής Λέσβου δια της αδικαιολόγητης απραξίας του και η Διεύθυνση Περιβάλλοντος του τμήματος πολεοδομίας του δήμου Δυτικής Λέσβου, στην οποία προΐσταται η σύζυγος του δημάρχου, αντί να υπερασπίζονται το δημόσιο συμφέρον υπερασπίζονται τις θέσεις της Σταυρούλας Καραγιάννη σε βάρος της οποίας το Ελληνικό Δημόσιο έχει ήδη ασκήσει την 3-6-2022, την Πρόσθετη Παρέμβασή του, στην από 5-4-2022 Αγωγή, που καταθέσαμε στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Μυτιλήνης κατά της Σταυρούλας Καραγιάννη;

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο τέως δήμος Λέσβου, τον οποίο διαδέχθηκε ο δήμος Δυτικής Λέσβου στα πλαίσια των νομίμων αρμοδιοτήτων του, ήδη από τις 14-2-2018 είχε ασκήσει Αίτηση Ακύρωσης, στην οποία πέρα από το αίτημα της ακύρωσης της τεκμαιρόμενης άρνησης της Διοίκησης, λόγω παρόδου απράκτου τριμήνου από την υποβολή της 57702/21.9.2017 αίτησης του Δήμου Λέσβου προς το Αυτοτελές Γραφείο Δημόσιας Περιουσίας Λέσβου του Υπουργείου Οικονομικών, τα κύριο ζήτημα ήταν, ο επανακαθορισμός των ορίων αιγιαλού, παραλίας και παλαιού αιγιαλού στην περιοχή “Αφεντέλλι” Ερεσσού του Δήμου Λέσβου, και ήδη Δήμου Δυτικής Λέσβου, ενόψει του εσφαλμένου, κατά τα προβαλλόμενα, καθορισμού των εν λόγω ορίων με την 1740/258/ 17.1.2012 απόφαση του Γενικού Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου (Δ' 36/14.2.2012), με την οποία επικυρώθηκε η από 10.10.2011 έκθεση της αρμόδιας Επιτροπής Καθορισμού Ορίων Αιγιαλού και Παραλίας.

Επί της συγκεκριμένης Αίτησης Ακύρωσης εξεδόθη η με αριθμό 41/2022 απόφαση του Τμήματος Ε’ του ΣτΕ, η οποία απέρριψε την ως άνω Αίτηση Ακύρωσης, που υποστήριξε πλημμελώς και με ελλιπή στοιχεία ο δήμος Δυτικής Λέσβου και η οποία ωστόσο με σαφήνεια σχεδόν υπεδείκνυε στο δήμο Δυτικής Λέσβου, ότι εφόσον θέλει να επιτύχει το δίκαιο αίτημά του για την ακύρωση του εσφαλμένου καθορισμού των ορίων αιγιαλού, παραλίας και παλαιού αιγιαλού στην περιοχή “Αφεντέλλι” Ερεσσού, θα πρέπει να εισφέρει στο Δικαστήριο μελέτη για τη διαμόρφωση και την ενδεχόμενη μεταβολή των ορίων αιγιαλού, παραλίας και παλαιού αιγιαλού στην περιοχή “Αφεντέλλι” Ερεσσού.

Αυτήν δηλαδή ακριβώς τη μελέτη, για την πρόοδο της οποίας, ο δήμος Δυτικής Λέσβου, ο δήμαρχος, οι αρμόδιοι αντιδήμαρχοι και οι υπηρεσίες του κωλυσιεργούν αδικαιολόγητα, παραβαίνοντας τη νόμιμη υποχρέωση και το καθήκον τους για την προάσπιση του δημοσίου συμφέροντος, όπως αποδεικνύεται και κατωτέρω.

Η κωλυσιεργία δε των ανωτέρω πέρα από αδικαιολόγητη είναι και νομικά επιλήψιμη και ελεγκτέα, από τη στιγμή μάλιστα κατά την οποία υφίσταται ο άμεσος και επικείμενος κίνδυνος οικοδόμησης της παραλίας και του αιγιαλού στη θέση Αφεντέλλι Ερεσού, δεδομένου, ότι η υπηρεσία δόμησης του δήμου Δυτικής Λέσβου, όλως παρανόμως και αντίθετα προς τα συμφέροντα του Ελληνικού Δημοσίου και των κατοίκων της Ερεσού έχει ήδη εκδώσει την όλως παράνομη και αντίθετη προς τα συμφέροντα του Ελληνικού Δημοσίου με αριθμό 383708/31-3-2022 οικοδομική άδεια κατόπιν αίτησης της Σταυρούλας Καραγιάννη για την ανέγερση κτισμάτων, σε κοινόχρηστη έκταση, που αποτελεί τμήμα αιγιαλού και παραλίας, την ακύρωση της οποίας έχουμε αιτηθεί ενώπιον των Διοικητικών Δικαστηρίων, παράλληλα δε διενεργείται προκαταρκτική εξέταση για την ανεύρεση τυχόν ποινικών ευθυνών των υπευθύνων προσώπων.

Με τη με αριθμό 30/25-2-2022 απόφασή του το δημοτικό συμβούλιο του δήμου Δυτικής Λέσβου ομοφώνως φάοφάσισε αξ^αξύ άλλων να επαναδιεκδικήσει ο δήμος την επαναχάραξη των ορίων αιγιαλού και παραλίας, αρχικά προσφεύγοντας στο γραφείο Δημόσιας Περιουσίας Λέσβου και αν δεν υπάρξει εκεί αποτέλεσμα, να προσφύγουν εκ νέου στο ΣτΕ, καταθέτοντας φάκελο με όλα τα στοιχεία και τις μελέτες που αποδεικνύουν τους ισχυρισμούς της κοινότητας της Ερεσού.

Ακολούθως με τη με αριθμό 99/22-3-2022 απόφασή της, η οικονομική επιτροπή του δήμου Δυτικής Λέσβου έκανε δεκτή την πρότασή μας - μεταξύ άλλων- το «Εργαστήριο Παράκτιας Μορφοδυναμικής - Διαχείρισης και Θαλάσσιας Γεωλογίας» του Τμήματος Ωκεανογραφίας και Θαλασσίων Βιοεπιστημών του Πανεπιστημίου Αιγαίο να εκπονήσει τις απαραίτητες μελέτες στην ακτογραμμή της Παραλίας Ερεσού για τον επανακαθορισμό των ορίων αιγιαλού, παραλίας και παλαιού αιγιαλού στην περιοχή “Αφεντέλλι” ως πλέον μάλιστα αρμόδιο καθώς διερευνά τη μεταβολή της ακτογραμμής της Σκάλας Ερεσού τα τελευταία 15 χρόνια.

Στη συνέχεια, με τη με αριθμό 225/28-6-2022 η οικονομική επιτροπή του δήμου Δυτικής Λέσβου ενέκρινε -κατόπιν ανακοινώσεων μας στα τοπικά μέσα για την αδικαιολόγητη καθυστέρηση- κονδύλι ο ύψους 25.000€ κονδύλι 25.000 ευρώ για την υλοποίηση των απαραίτητων μελετών για την διαδικασία της επαναχάραξης, ενώ αιτία της καθυστέρησης, όπως πληροφορηθήκαμε ήταν η λάθος διατύπωση της σύμβασης από την πλευρά του δήμου.

Στις 11-10-2022 η οικονομική επιτροπή του δήμου Δυτικής Λέσβου έλαβε τη με αριθμό 378/2022 απόφαση, με την οποία ενέκρινε το σχέδιο Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ του Δήμου Δυτικής Λέσβου και του Ειδικού Λογαριασμού Κονδυλίων Έρευνας του Πανεπιστημίου Αιγαίου, για το εφαρμοσμένο Ερευνητικό Πρόγραμμα με τίτλο: «Εκπόνηση Μελέτης για τη διερεύνηση της μεταβολής της ακτογραμμής στη θέση “Αφεντέλι” της Σκάλας Ερεσού τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια» ενώ όρισε παράλληλα ως εκπροσώπους του Δήμου με τους αναπληρωτές τους για την Παρακολούθηση της Σύμβασης, μεταξύ άλλων τον Ρούσση Μιχαήλ, με αναπληρωτή την Γιαννή Ασανούλα, τον Αλάνη Γεώργιο, με αναπληρωτή τον κ. Ιορδάνου Ιορδάνη και αποφασίστηκε να εξουσιοδοτηθεί ο δήμαρχος για την υπογραφή της Προγραμματικής σύμβασης.

Έξι μόλις ημέρες μετά, σε ρροαονή αντίθεση δηλαδή στους ρυθμούς κωλυσιεργίας και ανικανότητας του δήμου Δυτικής Λέσβου, το αρμόδιο συμβούλιο για την έγκριση συμβάσεων από πλευράς πανεπιστημίου αντιλαμβανόμενο άμεσα την ανάγκη προστασίας του δημοσίου συμοέροντος και ανταποκρινόμενο άμεσα, με τη με αριθμό 187/17.10.2022 απόφασή του, εγκρίνει την σύναψη προγραμματικής σύμβασης μεταξύ του Δήμου Δυτικής Λέσβου και του ΕΛΚΕ - Πανεπιστημίου Αιγαίου, με αντικείμενο «Εκπόνηση μελέτης για τη διερεύνηση της μεταβολής της ακτογραμμής στη θέση Αφεντέλι της Σκάλας Ερεσού τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια - Γεωλογική και ακτομηχανική αξιολόγηση της παράκτιας περιοχής Σκάλας Ερεσού».

Από τον Οκτώβριο του 2022, όλα είναι έτοιμα για να ξεκινήσει η μελέτη διερεύνησης της μεταβολής της ακτογραμμής και η ακτομηχανική αξιολόγηση της παράκτιας περιοχής Σκάλας Ερεσού, η οποία θα διασφαλίσει τα συμφέροντα και την περιουσία του Ελληνικού Δημοσίου αλλά και την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος απέναντι σε επίδοξους καταπατητές, επιπλέον δε, θα βοηθήσει καθοριστικά στην οριστική διευθέτηση των ορίων αιγιαλού, παραλίας και παλαιού αιγιαλού στην περιοχή “Αφεντέλλι” Ερεσού.

Ενώ λοιπόν έχει παρέλθει σχεδόν ένας χρόνος από την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου του δήμου Δυτικής Λέσβου της 25ης-2-2022, κατόπιν επίμονων προσπαθειών και τηλεφωνημάτων μελών μας αλλά και των δικηγόρων μας, π/ηροφορηθήκαιιτ. ανεπισημως και αορίστως, ότι από λάθος ενός υπαλλήλου το ποσό για την ως άνω σύμβαση δεν δεσμεύτηκε ποτέ και συνεπώς θα πρέπει να τεθεί εκ νέου ως ζητημα, προκειμένου να ενταχθεί στη συζήτηση του νέου προϋπολογισμού, η οποία θα γίνει στα τέλη Φεβρουαρίου του 2023.

Όλα τα παραπάνω αντιβαίνουν στην αρχή της χρηστής διοίκησης και φανερώνουν τουλάχιστον ανικανότητα και αδιαφορία για τη διαφύλαξη του δημοσίου συμφέροντος αλλά και της προστασίας του περιβάλλοντος και της περιουσίας του Ελληνικού Δημοσίου.

Επιπλέον όμως η προπεριγραφείσα συμπεριφορά του δημάρχου, των αρμοδίων αντιδημάρχων και των υπηρεσιών του δήμου Δυτικής Λέσβου, παραβαίνει την αρχή της νομιμότητας από τη στιγμή, κατά την οποία ο δήμος Δυτικής Λέσβου ο δήμαρχος, οι αρμόδιοι αντιδήμαρχοι και οι υπηρεσίες του δήμου Δυτικής Λέσβου, ενώ α) υποχρεούνται να εφαρμόσουν τη με αριθμό 30/25-2-2022 απόφαση του δημοτικού συμβουλίου του δήμου Δυτικής Λέσβου, β) τελούν σε γνώση της ανάγκης επανακαθορισμού των ορίων αιγιαλού, παραλίας και παλαιού αιγιαλού στην περιοχή “Αφεντέλλι” Ερεσού βάσει προηγούμενων ενεργειών της Διοίκησης, γ) τελούν σε γνώση της ανάγκης προστασίας του κοινόχρηστου χαρακτήρα της παραλίας και του αιγιαλού της Ερεσού από τον άμεσο και επικείμενο κίνδυνο οικοδόμησής του εντούτοις όλως αδικαιολόγητα και υπαίτια καθυστερούν την δέσμευση του σχετικού ποσού για την εκπόνηση της ως μελέτης στον προϋπολογισμό και την πρόοδο του έργου.

Σύμφωνα δε με τα παραπάνω, η έως τώρα συμπεριφορά του δήμου Δυτικής Λέσβου να μην απαντά εγγράφως στα απολύτως νόμιμα αιτήματα ενημέρωσής μας είναι νομικά επιλήψιμη και ποινικά ελεγκτέα και σε κάθε περίπτωση επιφυλασσόμαστε για κάθε νόμιμη αξίωσή μας ενώπιον των αρμοδίων Δικαστηρίων και Αρχών.

Επειδή η παρούσα Αίτησή μας αποτελεί ενιαίο σώμα και συνέχεια των μεαρ. πρωτ. 14095/6-10-2022 και 15726/2-11-2022 Αιτήσεών μας.

Επειδήοι αρμόδιες υπηρεσίες τ ου δήμου Δυτικής Λέσβου υποχρεούνται να απαντούν στα αιτήματα των πολιτών εντός των νομίμων προθεσμιών.

Επειδή παρίσταται άμεσος και ενεστώς λόγος προστασίας του δημοσίου συμφέροντος και του φυσικού περιβάλλοντος.

ΑΙΤΟΥΜΑΣΤΕ

-Την άμεση και δίχως άλλη υπαίτια καθυστέρηση, ανάληψη όλων των ενεργειών από τον δήμο Δυτικής Λέσβου για την εφαρμογή και την πρόοδο της σύμβασης μεταξύ του Δήμου Δυτικής Λέσβου και του ΕΛΚΕ - Πανεπιστημίου Αιγαίου, με αντικείμενο «Εκπόνηση μελέτης για τη διερεύνηση της μεταβολής της ακτογραμμής στη θέση Αφεντέλι της Σκάλας Ερεσού τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια - Γεωλογική και ακτομηχανική αξιολόγηση της παράκτιας περιοχής Σκάλας Ερεσού».

-Την άμεση και δίχως άλλη υπαίτια καθυστέρηση, ενημέρωσή μας για τα ερωτήματα που θέτουμε στις με αρ. πρωτ. 14095/6-10-2022 και 15726/2­11-2022 Αιτήσεις μας προς το δήμο Δυτικής Λέσβου και στα αρμόδια φυσικά πρόσωπα.

Την άμεση και δίχως άλλη υπαίτια καθυστέρηση, ενημέρωσή μας για τους λόγους για τους οποίους, οι υπηρεσίες του δήμου Δυτικής Λέσβου αλλά και ο δήμαρχος Δυτικής Λέσβου και οι αρμόδιοι αντιδήμαρχοι προσωπικά, όλως αδικαιολόγητα και υπαιτίως καθυστερούν την εφαρμογή και την πρόοδο της ως άνω σύμβασης μεταξύ του Δήμου Δυτικής Λέσβου και του ΕΛΚΕ - Πανεπιστημίου Αιγαίου.

.../01/2023

Ερεσός Λέσβου

Μετά τιμής,

«ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΕΡΕΣΟΥ-

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ»

 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey