Σε διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου ο Στρατής Ζαφείρης έκανε απολογισμό της αντιδημαρχίας του, μιλώντας και για τη λήξη της συνεργασίας με τη δημοτική αρχή

Οι λόγοι, κατά τον Ζαφείρη, για το «διαζύγιο» με Βέρρο!

16/01/2022 - 18:00 Ενημερώθηκε 17/01/2022 - 13:40

Μαζί με τον απολογισμό της θητείας του ο τέως, πλέον, Αντιδήμαρχος Επιχειρησιακού Σχεδιασμού Δυτικής Λέσβου, Στρατής Ζαφείρης μίλησε για τους λόγους του «διαζυγίου» του με την Δημοτική Αρχή του Ταξιάρχη Βέρρου.  

Ο ίδιος δηλώνει διατεθειμένος να βοηθήσει όπου χρειαστεί, δηλώνοντας παρών στον Δήμο και στο νησί γενικότερα, ενώ τονίσει ότι θα διατηρήσει κριτική στάση όπου θεωρεί ότι αυτή απαιτείται. Βέβαια κρατά κλειστά τα χαρτιά του σε ότι έχει να κάνει με την επόμενη αυτοδιοικητική αναμέτρηση.  

Η απόφαση της αποχώρησής του δεν ήταν κάτι καινούργιο, καθώς όπως εξηγεί η διατάραξη στις σχέσεις της συνεργασίας άρχισε να διαφαίνεται από το καλοκαίρι. Οι προτεραιότητες της δημοτικής αρχής, η υπόθεση Αφεντέλι, ο προϋπολογισμός και ο αντίκτυπος αυτού, η πολιτική που άρχισε να αναμειγνύεται στην αυτοδιοίκηση ήταν μερικοί από τους λόγους που όπως ανέφερε τον οδήγησαν στο να χωρίσει τον δρόμο του με τον Ταξιάρχη Βέρρο.  

Δεν παρέλειψε να αναφέρει ότι η καθυστέρηση η οποία παρατηρήθηκε ως προς την υποβολή του προϋπολογισμού ενδεχομένως να έχει αντίκτυπο στην πορεία των έργων & των εργασιών του δήμου καθώς αναμένεται να μην τηρηθούν λόγο της καρκινοβασίας που υπήρξε τα προβλεπόμενα χρονοδιαγράμματα. Επιπλέον πρόσθεσε ότι η μη τήρηση χρονοδιαγραμμάτων, δημιουργεί αρνητικό προφίλ στον Δήμου έναντι φορέων από τους οποίους διεκδικεί πόρους για τα έργα. 

Στη διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου του Στρ. Ζαφείρη του υποβάλλαμε τις παρακάτω ερωτήσεις για τους λόγους της αποχώρησής του από τη δημοτική αρχή και της ρήξης του, καθώς και τι μέλλει γενέσθαι για την επόμενη μέρα. Να τι μας απάντησε:  

Θεωρείτε ότι οι στόχοι που θέσατε σαν αντιδήμαρχος θα επιτευχθούν από την νέα αντιδημαρχία;  

Η πράξη θα δείξει τι θα γίνει και τι δεν θα γίνει. Εγώ είχα πει από την αρχή , φεύγοντας ότι είμαι στη διάθεση να βοηθήσω στην κατεύθυνση του να γίνουν αυτά τα πράγματα. Είναι καλό και ο δήμος έχει συνέχεια δεν τελειώνει με μία αντιδημαρχία.  

Γιατί αποχωρήσατε;  

Εμάς η απλή αναλογική επέβαλε να υπάρχει συνεργασία, δεν μπορούσε μία δημοτική αρχή μόνη της να αναλάβει ένα βαρύ φορτίο και δεν μπορούσε να έβγαινε και πλειοψηφικά. Άρα συζητήσαμε και συνεργαστήκαμε για να στηθεί ο καινούργιος Δήμος και να πάρει και μία κατεύθυνση να οργανωθεί σωστά. Σε κάθε συνεργασία συμβάλλουν δύο, ο καθένας με το ποσοστό που του αναλογεί και ο καθένας με αυτά που μπορεί να προσφέρει. Δεν διοικείται από έναν ο Δήμος. Ο καθένας έχει το ρόλο του. Ο δήμαρχος έχει το ρόλο του, η παράταξη έχει το ρόλο της, εγώ το ίδιο.  

Στις συνεργασίες πάντα έχεις ένα ισοζύγιο. Αυτό που μέτρα στη συνεργασία είναι το «συν» και το «πλην» τι αποτέλεσμα βγάζει. Σκοπός είναι το ισοζύγιο να είναι θετικό γιατί το θετικό ισοζύγιο δίνει μία δυναμική να προχωρήσουμε και να γίνουν και άλλα πράγματα.  

Αυτό που εγώ είδα σταδιακά και μάλιστα έγινε με επιταχυνόμενο ρυθμό το τελευταίο διάστημα, μετά το καλοκαίρι ,ήταν ότι αυξήθηκαν πάρα πολύ τα αρνητικά και το ισοζύγιο άρχισε να γίνεται αρνητικό.  

Δεν θέλω να μιλήσω εκ μέρους του, αλλά ο Άρης Ελευθερίου για το θέμα του Αφεντέλι αποχώρησε. Στο θέμα του Αφεντέλι ήταν λάθος η διαχείριση, ενώ το δημοτικό συμβούλιο πήρε μία πολιτική θέση να μη γίνει. (...). Η απόφαση έπρεπε να είναι πρωτίστως πολιτική και από κει και πέρα κανείς το υλοποιεί με τον τρόπο που πρέπει. Εκεί λοιπόν υπήρχε μία διαφωνία η οποία καταγράφηκε εσωτερικά σε συζητήσεις.  

Το δεύτερο είναι σε μία ανακοίνωση που έβγαλα, ανέφερα ότι ο δήμος είναι σε κρίση, διότι η οικονομική διαχείριση η οποία καταγράφεται στον προϋπολογισμό αυτό το πράγμα έδειχνε.  

Ο Δήμος Μυτιλήνης έκανε τον προϋπολογισμό, τον πέρασε από δημοτικό συμβούλιο και αυτή τη στιγμή είναι υπό έγκριση. Εμείς δεν καταφέραμε να κλείσουμε τον προϋπολογισμό έγκυρα μέσα στη χρονιά. Ο νόμος λέει ότι τον Οκτώβριο κλείνει ο προϋπολογισμός με τον προϋπολογισμό του Κράτους. Δεν τηρείται ποτέ αλλά οπωσδήποτε κλείνει μέσα στη χρονιά, εγκρίνεται και προχωράει η υλοποίηση του. Το γεγονός ότι δεν έχει ακόμη εγκριθεί ο προϋπολογισμός, δεν έχει προσκληθεί το δημοτικό συμβούλιο που τον εγκρίνει κάτι λέει.  

Εάν κάποιο σύστημα είναι συγκροτημένο, οργανωμένο τηρεί τους κανόνες. Εάν δεν τους τηρεί δείχνει κάτι. Ο προϋπολογισμός αυτή τη στιγμή έχει σταλεί στο παρατηρητήριο και περιμένουμε την έγκριση του και μετά θα περάσει από δημοτικό συμβούλιο. Όμως είναι γεγονός ότι πέρα από τις καθυστερήσεις που δείχνουν προβλήματα υπάρχουν & άλλα ζητήματα τα οποία με έκαναν να είμαι ανήσυχος και να είμαι σε μία μόνιμη σύγκρουση εσωτερικά μέσα στο δήμο.  

Δεν είναι δυνατό να μην προστατεύεις την περιουσία σου. Έχουμε τεράστια περιουσία σε βοσκοτόπια. Πώς θα την προστατεύσουμε, αν δεν πάμε να συνεργαστούμε με ένα ειδικευμένο γραφείο; Αυτά τα λεφτά κόπηκαν, τώρα λέει ξαναμπήκαν … 

Δεύτερο θέμα, κόπηκαν όλα τα λεφτά που αφορούν την ψηφιακή οργάνωση του δήμου. Αυτή τη στιγμή αν δεν αλλάξει κάτι στον προϋπολογισμό κινδυνεύουν με κατάρρευση τα προγράμματα και τα συστήματα του δήμου.  

Όλα αυτά σωρευτικά οδήγησαν σε μία προβληματική κατάσταση και είναι γεγονός ότι χειροτέρευσαν τα πράγματα μέσα από την αποχώρηση του Ελευθερίου που δεν έγινε τότε που ανακοινώθηκε. Η διάθεση και οι προβληματισμοί υπήρχαν και αρκετά νωρίτερα, δεν υπήρχε επομένως η εγγύηση ότι ο δήμος μπορεί να βαδίσει και να ξεπεράσει αυτά τα ζητήματα.  

Σε αυτά όλα προστέθηκα και τα πολιτικά. Εμπλέκεται η πολιτική μέσα στο δήμο, με τις επιλογές του καθενός τι θα κάνει αύριο, μετά ή ενδιάμεσα, τα οποία δημιουργούν διάφορα ζητήματα διότι μπαίνουν άλλα κριτήρια για να γίνει η δουλειά.  

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey