- Ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας, δεν περιμένει την αποδοχή της παραίτησής του μετά και τον συμβολικό χθεσινό αποχαιρετισμό του στους εργαζόμενους της καθαριότητας - Οι αφορμές της ρήξης με τον δήμαρχο, οι λόγοι αλλά και η αμηχανία από την υπόθεση «ΔΕΔΑΠΑΛ»

Με το ενάμισι πόδι εκτός, ο Κατζανός

27/07/2017 - 17:17

 

 

Η χθεσινή απουσία από τη Λέσβο, του δημάρχου, συγκράτησε τις (όποιες) εξελίξεις που δρομολογήθηκαν από την παραίτηση - «βόμβα» του αντιδημάρχου Καθαριότητας, Γιώργου Κατζανού. Ωστόσο ο ίδιος ο μέχρι πρότινος στενός συνεργάτης του Σπύρου Γαληνού, με τη χθεσινή συμβολική κίνησή του, φρόντισε να επιβεβαιώσει τα όσα αποκαλυπτικά είπε χθες στο «Ε». Αφού συνοδευόμενος από τον πρόεδρο του Συλλόγου Εργαζομένων του Δήμου, Γιώργο Αλεξίου, και προϊστάμενο στην υπηρεσία, βρέθηκε χθες στην Υπηρεσία Καθαριότητας χαιρετώντας έναν - έναν τους υπαλλήλους και ευχαριστώντας τους για τη μεταξύ τους συνεργασία. Τούτων δοθέντων, ο Γιώργος Κατζανός έδειξε πως δεν έχει καμία διάθεση να περιμένει τις αποφάσεις του δημάρχου και ειδικότερα την αποδοχή ή όχι της παραίτησής του, εμμένοντας στη θέση του να αποχωρήσει από τη θέση που κατείχε στη δημοτική αρχή. Οι λόγοι ωστόσο της παραίτησης του κ. Κατζανού, όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ, δεν συμπυκνώνονται σε καμία περίπτωση απλά στην «κόπωση» που επικαλέστηκε χθες στις δηλώσεις του στο «Ε» ο παραιτηθείς αντιδήμαρχος.

Δεν ήταν μυστικό ότι οι σχέσεις του Γιώργου Κατζανού με τον δήμαρχο Λέσβου, Σπύρο Γαληνό, δοκιμάστηκαν ειδικά τον τελευταίο χρόνο, αλλά όποτε στο πρόσφατο παρελθόν κι αν έγινε αυτό, εύκολα ή άλλες φορές λίγο δυσκολότερα, οι δυο τους συνέχιζαν απρόσκοπτα τη μεταξύ τους συνεργασία στη δημοτική αρχή.

 

Πιάστηκαν εξαπίνης

Η παραίτηση όμως που υπέβαλλε την περασμένη Παρασκευή ο αντιδήμαρχος, δεν είχε προηγούμενο και έπιασε εξαπίνης -αν όχι τον δήμαρχο- σίγουρα πολλά από τα στελέχη της δημοτικής αρχής, τους συναδέλφους του. Είναι χαρακτηριστικό εξάλλου πως από χθες ειδικά που δημοσιεύτηκε και στον Τύπο η παραίτηση, οι «κεντρικοί» αντιδήμαρχοι της δημοτικής αρχής, όχι μόνο δεν είχαν να σχολιάσουν κάτι σε «πηγαδάκια», αλλά δεν είχαν και ιδέα για το τι μπορεί να… έπεται. Καμία σχέση δηλαδή με τον απόηχο αντίστοιχων παραιτήσεων του παρελθόντος, όπου κυκλοφορούσαν σχεδόν αμέσως και τα… σενάρια «διαδοχολογίας» και είχαν «κλείσει» και οι πιθανοί αντικαταστάτες. Στην περίπτωση Κατζανού δεν κυκλοφορεί απολύτως κανένα σενάριο και άπαντες χθες περίμεναν την επιστροφή του Σπύρου Γαληνού από τη συνεδρίαση της ΚΕΔΕ στην Αθήνα, για να πληροφορηθούν για τις προθέσεις του στο εξής. Και για το αν ενδεχομένως (σ.σ. αν και το έκανε μόνο σε μία περίπτωση στο παρελθόν, σε αυτή του Στρατή Τζιμή) επιχειρήσει να «ρίξει γέφυρες» και να αποφύγει μία νέα απώλεια για τη δημοτική του αρχή ή θα αποδεχθεί την επιλογή του συνεργάτη του και θα αναζητήσει τον αντικαταστάτη του. Σε κάθε περίπτωση όμως, ο χθεσινός αποχαιρετισμός του Γιώργου Κατζανού στους μέχρι πρότινος συνεργάτες του, εργαζομένους στην καθαριότητα του Δήμου, έδειξε αν μη τι άλλο πως η απόφασή του να παραιτηθεί, είναι οριστική και αμετάκλητη.

 

Οι αφορμές…

Γιατί πραγματικά όμως μπορεί να έφυγε; Το «κουράστηκα» που είπε λακωνικά χθες στο «Ε», ήταν πειστικό για τους λόγους της αποχώρησής του. Οι πληροφορίες εδώ λένε πως το ρήγμα στις σχέσεις δημάρχου και αντιδημάρχου, επήλθε στο διαμοιρασμό του έκτακτου προσωπικού, με τον κ. Κατζανό να έχει επιλέξει (ζητήσει) κάποιους για δική του «αποστολή». Ενώ άλλες ισχυρίζονται πως προέκυψε ζήτημα με την μετάθεση εργαζομένης από τη Δημοτική Ενότητα Πολιχνίτου (σ.σ. περιοχή ευθύνης του αντιδημάρχου) προς τα κεντρικότερα, που συνάντησε την άρνηση του κ. Κατζανού. Το τι μπορεί όμως να ισχύει από τα δύο, ή αν ισχύουν ενδεχομένως και τα δύο και σε ποιό βαθμό, σίγουρα το ξέρουν μόνο οι δύο άντρες. Το μόνο σίγουρο είναι πως οι προαναφερθείσες εξηγήσεις, ήταν μάλλον η αφορμή της ρήξης, παρά οι κύριοι λόγοι. Αφού είναι γενικά γνωστό πως στη δημοτική αρχή, η παρουσία του Γιώργου Κατζανού ήταν εξαρχής κάτι σαν «ευχή και κατάρα». Με το εκρηκτικό τού χαρακτήρα του, να δημιουργεί κάποιους «εσωτερικούς εχθρούς» και την εργατικότητά (και αποτελεσματικότητά) του από την άλλη, να του δίδει υποστηρικτές.

 

…και οι πραγματικοί λόγοι(;)

Εν πολλοίς, αυτή η εντύπωση δημιουργήθηκε χθες και στον κόσμο, με ενδεικτικό δείγμα, αυτό του διαδικτύου που αντέδρασε στην είδηση της παραίτησής του κατά τον ίδιο τρόπο: πολλοί έσπευσαν να τον αποθεώσουν «για την καθαρή πόλη» και εξίσου πολλοί να επισημάνουν τις γνωστές ενστάσεις για τον τρόπο λειτουργίας του αντιδημάρχου, ειδικά επί εποχής του στη ΔΕΔΑΠΑΛ. Με την υπόθεση «ΔΕΔΑΠΑΛ» δηλαδή, που σαφέστατα αποτέλεσε πολιτική επιλογή της σημερινής δημοτικής αρχής να «λαστιχάρει» το καταστατικό της και να υπηρετήσει την καθαριότητα στα όρια του νόμου (σ.σ. το όριο το κρίνει η δικαιοσύνη), να προκαλεί πια το λιγότερο… αμηχανία στα στελέχη της δημοτικής αρχής. Μία αμηχανία που ίσως τείνει ως επιλογή στο να κλείσει το «κεφάλαιο» Γιώργου Κατζανού στη δημοτική αρχή, μπαίνοντας πια στο δεύτερο μισό της θητείας της…

 

 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey