Με ατζέντα την ανάδειξη των ιδιαιτεροτήτων νησιών και την ανάγκη στήριξής τους

Στο ετήσιο συνέδριο της ΚΕΔΕ στη Θεσσαλονίκη θα παραστεί και θα μιλήσει ο Στρ. Κύτελης

11/10/2021 - 18:09 Ενημερώθηκε 12/10/2021 - 09:43

Από τις 14 ως τις 16 Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθεί το ετήσιο τακτικό συνέδριο της ΚΕΔΕ στη Θεσσαλονίκη, το οποίο λόγω πανδημίας δεν είχε γίνει πέρυσι, οπότε τώρα αναμένεται να ασχοληθεί με όλα τα θέματα που απασχολούν την αυτοδιοίκηση. Ο πρόεδρός της ΚΕΔΕ, δήμαρχος Τρικκαίων, Δημήτρης Παπαστεργίου, με αφορμή το συνέδριο σημείωσε ότι «Πάμε σε συνέδριο και είναι επιτακτικό το να βρούμε πλέον και τον υπουργό και τον αν. υπουργό και τον πρωθυπουργό ώστε να θέσουμε τα θέματά μας και να περιμένουμε απαντήσεις. Η ατζέντα είναι πολύ συγκεκριμένη. Έχουμε μπροστά μας, μετά την ψήφιση του εκλογικού νόμου το τεράστιο θέμα των αρμοδιοτήτων και πώς θα μπορέσουμε να γίνουν πιο χρήσιμοι για τους πολίτες μας» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο ίδιος σημείωσε ότι «για την αυτοδιοίκηση αυτά τα δύο χρόνια δεν ήταν καλά χρόνια», ωστόσο, τόνισε, ότι οι δήμοι στάθηκαν δίπλα στις τοπικές κοινωνίες και τώρα ήρθε η ώρα να δούνε τα του οίκου τους. «Το νούμερο ένα θέμα συζητήσεων στους κόλπους μας είναι το πρόγραμμα "Αντώνης Τρίτσης", τι κάνουμε από εδώ και πέρα.»
Στο συνέδριο της ΚΕΔΕ θα συμμετάσχει με τη θεσμική του ιδιότητα ο πρόεδρος της ΠΕΔ Βορείου Αιγαίου, δήμαρχος Μυτιλήνης Στρατής Κύτελης, ο οποίος απ ότι πληροφορούμαστε πρόκειται να μιλήσει στο συνέδριο, προτάσσοντας πέρα από τα καθαρά αυτοδιοικητικά ζητήματα που απασχολούν τους νησιωτικούς δήμους της περιοχής μας και άλλα ζητήματα που παραμένουν εκκρεμότητες που ζητούν λύσεις. Μεταξύ των θεμάτων που προτίθεται να αναδείξει κατά την παρέμβασή του στο συνέδριο της ΚΕΔΕ ο δήμαρχος Μυτιλήνης, περιλαμβάνονται και τα εξής:
Επανακτηματογράφηση και ελαιοπαραγωγοί
Προτίθεται να ζητήσει την επανακτηματογράφηση των περιοχών του Δήμου Μυτιλήνης που έχουν γίνει λάθη, όχι με ευθύνη των πολιτών, προκειμένου να γίνουν οι αναγκαίες διορθώσεις χωρίς όμως να επιβαρυνθούν το κόστος αυτών οι πολίτες. Τα λάθη προέκυψαν από τις προχειρότητες των αρμοδίων κατά την κτηματογράφηση και οι όποιες διορθώσεις προφανώς και δεν πρέπει να επιβαρύνουν οικονομικά τους πολίτες. Ο κ. Κύτελης θα ζητήσει το όποιο κόστος της επανακτηματογράφησης να επιβαρύνει το κράτος και γι αυτό θα διεκδικήσει να εξασφαλιστούν τα σχετικά κονδύλια , ώστε αυτή η εκκρεμότητα να αποκατασταθεί, χωρίς περαιτέρω καθυστερήσεις.
Με δεδομένα τα προβλήματα που προέκυψαν στον ελαιώνα της Λέσβου, η αντιμετώπιση των ανησυχητικών φαινομένων που παρουσιάζονται είναι από τα θέματα που προτίθεται να θίξει κατά την ομιλία του στο συνέδριο, ζητώντας να δωθούν αποζημιώσεις για την απώλεια του ελαιοκάρπου, ως ελάχιστη στήριξη στους ελαιοπαραγωγούς του νησιού, που για άλλη μια χρονιά πλήττονται  από φαινόμενα που χρήζουν περαιτέρω έρευνας, ενδεχομένως στα πλαίσια των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής και στην ελαιοπαραγωγή.
Μεταναστευτικό και Πανεπιστήμιο
Το μεταναστευτικό και οι επιπτώσεις του στην κοινωνική και οικονομική ζωή των νησιών μας και σε σχέση με την πανδημία, θα είναι από τα θέματα εκ των πραγμάτων θα είναι στην ατζέντα της παρέμβασης του δημάρχου Μυτιλήνης, αφού τόσο η Λέσβος , όσο και τα άλλα νησιά που αποτελούν πύλες εισόδου, έχουν ταλαιπωρηθεί αφάνταστα από την μεταναστευτική κρίση. Ο κ. Κύτελης ως πρόεδρος της ΠΕΔ Βορ. Αιγαίου, θα ζητήσει από τους παριστάμενους κυβερνητικούς παράγοντες τη στήριξη της κυβέρνησης στα νησιά που σήκωσαν και εξακολουθούν να σηκώνουν μεγάλο βάρος του μεταναστευτικού.
ο μείζονος σημασίας ζήτημα για την περιοχή μας, όπως άλλωστε αναδείχθηκε μετά τις τελευταίες εξελίξεις με τις Πανελλαδικές, είναι η παρουσία του Παν. Αιγαίου στα νησιά μας. Η στήριξη του Πανεπιστημίου Αιγαίου, μετά  την ανησυχητική μείωση φοιτητών σε σχολές του ιδρύματος είναι κάτι περισσότερο από αναγκαία και επιβεβλημένη. Ο δήμαρχος προτίθεται να ζητήσει από το βήμα του συνεδρίου της ΚΕΔΕ, την έμπρακτη στήριξη του Πανεπιστημίου του Αρχιπελάγους, με μέτρα και παρεμβάσεις θεσμικού χαρακτήρα που θα εξασφαλίζουν την απρόσκοπτη παρουσία του πανεπιστημίου στα νησιά μας , συμβάλλοντας στην κοινωνική και πνευματική θωράκισή τους.
Ευκαιρία προβολής το βήμα
Ο δήμαρχος τέλος προτίθεται να αναδείξει και κάποια θέματα που ιδιαιτέρως απασχολούν τους δήμους της περιοχής μας , όπως είναι η κάλυψη των ναυαγοσωστικών υπηρεσιών που καλούνται να εξασφαλίσουν οι δήμοι που διαθέτουν παραλίες. Υπηρεσίες που έχουν μεγάλο κόστος για τους προυπολογισμούς των δήμων των νησιών , οι οποίοι καλούνται να παρέχουν τέτοιες υπηρεσίεςσε πολλές παραλίες των νησιών, με ότι σημαίνει αυτό.  Ο δήμαρχος με την ιδιότητα του προέδρου της ΠΕΔ αναμένεται να ζητήσει την κάλυψη των δαπανών των ναυαγοσωστικών υπηρεσιών όλων των δήμων του βορείου Αιγαίου από  την πολιτεία. Ενώ θα ζητήσει να επανεξεταστούν τα κριτήρια των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων της αυτοδιοίκησης , καθώς και το πρόβλημα με τις σχολικές καθαρίστριες.
Το βήμα του ετήσιου συνεδρίου της ΚΕΔΕ δίνει την ευκαιρία για να αναδειχθούν τα  προβλήματα της αυτοδιοίκησης στην νησιωτική μας περιφέρεια, αλλά και οι ιδιαιτερότητες της ευαίσθητης περιοχής μας, που χρειάζεται τη στήριξη του κράτους και των θεσμών του, για να μπορέσει να επανέλθει στην κανονικότητα που στερήθηκε τα τελευταία χρόνια. Και αυτό το βήμα προτίθεται να αξιοποιήσει ο δήμαρχος Μυτιλήνης Στρατής Κύτελης, δεδομένης και της παρουσίας της πολιτικής ηγεσίας του Υπ. Εσωτερικών και άλλων κυβερνητικών παραγόντων. 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey