Αυτό τραγουδάει ο Κωνσταντίνος Αργυρός και ταιριάζει γάντι το άσμα του με το πώς διαχειρίστηκε η δημοτική αρχή τη διεξαγωγή της συναυλίας του  

Φωτιές άναψε στο Δημοτικό Συμβούλιο η απόφαση για έμμεση χρηματοδότηση του Αιολικού μέσω της ανάληψης των εξόδων της συναυλίας του Κ. Αργυρού στην πλαζ Φωτιές άναψε στο Δημοτικό Συμβούλιο η απόφαση για έμμεση χρηματοδότηση του Αιολικού μέσω της ανάληψης των εξόδων της συναυλίας του Κ. Αργυρού στην πλαζ

Ξημερώματα δίνεις… δικαιώματα!

02/08/2017 - 10:13 Ενημερώθηκε 02/08/2017 - 10:23

 

Έντονο προβληματισμό, ένταση, αμφισβήτηση αλλά τελικά και μια ευκαιρία για να ειπωθούν… πράγματα χωρίς φόβο και πάθος για ένα θέμα που αντιμετωπίζεται διαχρονικά ως «ταμπού» από τα εκάστοτε δημοτικά συμβούλια προκάλεσε η συζήτηση για την έγκριση χρηματοδότησης του Δήμου Λέσβου (15.500 ευρώ) για τη συναυλία του Κωνσταντίνου Αργυρού την ερχόμενη Παρασκευή στην πλαζ Τσαμάκια. Η αντιπολίτευση στηλίτευσε την επιλογή (και κυρίως τον τρόπο) της δημοτικής αρχής για έμμεση χρηματοδότηση του ερασιτεχνικού σωματείου του Αιολικού για την οικονομική ενίσχυσή του στη συμμετοχή στο ποδοσφαιρικό πρωτάθλημα της Γ΄ Εθνικής, δηλαδή με την κάλυψη των εξόδων της παραγωγής της συναυλίας του γνωστού καλλιτέχνη, προκειμένου μέρος των αυξημένων εσόδων που θα προκύψουν (σ.σ. η διοργάνωση μέσω ενός ερασιτεχνικού σωματείου γλιτώνει κόστη εφορίας κ.λπ.) να ενισχύσουν τον Αιολικό. Και αντιπρότεινε την άμεση χρηματοδότηση τόσο του Αιολικού όσο και του Διαγόρα Αγίας Παρασκευής, που συμμετέχει και εκείνος στη Γ΄ Εθνική, με ξεκάθαρο τρόπο και χωρίς περιστροφές: Όπως συνέβη στο πρόσφατο παρελθόν με ένα ποσό της τάξης των 30.000 ευρώ που δόθηκαν στο ΝΟΜ.

Η μακρά συζήτηση επάνω σε μια διαχρονική «πατέντα» για την αναγκαία βεβαίως ενίσχυση ερασιτεχνικών αθλητικών σωματείων ανέδειξε φυσικά αρκετές «τρύπες» στην όλη συμφωνία με την παραγωγή της συναυλίας αυτής, που εγείρουν κάποια ζητήματα και μάλιστα νομικής φύσης. Αλλά παρά το ότι υπερψηφίστηκε, έδωσε τελικά την ευκαιρία στο δημοτικό συμβούλιο να ασχοληθεί σοβαρά με το θέμα της επιχορήγησης και της οικονομικής στήριξης των αθλητικών σωματείων αλλά και των πολιτιστικών που πάντα αποφεύγεται, εξέλιξη που αποτελεί παρακαταθήκη για το μέλλον για τον σκοπό της ουσιαστικής ενίσχυσης των φορέων πολιτισμού και των σωματείων του αθλητισμού για την παραγωγή και ενός σοβαρού προϊόντος…

 

Τι θα πληρώσει ο δήμος

«Ξημερώματα δίνεις… δικαιώματα» τραγουδάει ο γνωστός λαϊκός βάρδος Κωνσταντίνος Αργυρός, που θα έρθει την Παρασκευή το βράδυ να τραγουδήσει στην πλαζ Τσαμάκια και η όλη συμφωνία που έγινε για να επιτευχθεί η παρουσία του στη Μυτιλήνη ομολογουμένως έδωσε… δικαιώματα και στην αντιπολίτευση να σχολιάσει πολλά για τον τρόπο που «έκλεισε» τη συναυλία. Βάσει της εισήγησης, ο δήμος θα κληθεί να πληρώσει τα έξοδα της αμοιβής του καλλιτέχνη, της διαμονής και της μετακίνησης των συνεργατών του καθώς και της προβολής και των ηχητικών της συναυλίας, που συνολικά ανέρχονται στις 15.500 ευρώ, με στόχο να ελαφρυνθεί το κόστος για την παρουσία ενός πράγματι εκ των πιο δυνατών ονομάτων αυτόν τον καιρό στη λαϊκή σκηνή και να ενισχυθεί έμμεσα ο Αιολικός.

 

Τα «ταμπού» και η διαχρονική «πατέντα»

Ο Αιολικός, «μπαίνοντας μπροστά» ως «διοργανωτής», θα αντλούσε την ευκαιρία ενίσχυσης από τα έσοδα της συναυλίας, με δεδομένο ότι ως ερασιτεχνικό σωματείο θα γλίτωνε από την όλη διοργάνωση την επιβάρυνση της… εφορίας. Η αμφιλεγόμενη επιλογή βέβαια αυτή της δημοτικής αρχής δεν είναι καινούριο φαινόμενο, καθώς έχει γίνει πολλάκις στο παρελθόν για την ενίσχυση ερασιτεχνικών σωματείων. Ωστόσο, εκτός από τα εύκολα «ρητορικά πυροτεχνήματα» που συνήθως η αντιπολίτευση ρίχνει σε τέτοιες συζητήσεις για να κερδίσει τις εντυπώσεις, η συζήτηση για την επίμαχη έμμεση χρηματοδότηση προκάλεσε ευτυχώς και ουσιαστικούς προβληματισμούς και μια παραδοχή που ειδικά στην εποχή του «Καλλικράτη» δεν ήταν δεδομένη. Αυτή δεν είναι άλλη από την ανάγκη ενίσχυσης του ερασιτεχνικού αθλητισμού αλλά και των πολιτιστικών σωματείων χωρίς φόβο και πάθος, αλλά με κοινή βούληση του δημοτικού συμβουλίου, ακόμα κι αν χρειάζεται αναγκαστικά ένα «τρικ» για να ξεγελαστεί ο δύσκαμπτος «Καλλικράτης».

 

Το «δεδικασμένο» ενίσχυσης του ΝΟΜ

Αυτό εξάλλου ειπώθηκε από την αντιπολίτευση στην πορεία της συζήτησης, που θυμήθηκε και το «δεδικασμένο» ενίσχυσης του ιστορικού Ναυτικού Ομίλου Μυτιλήνης πριν από λίγους μήνες, εκεί όπου η δημοτική αρχή έφερε εισήγηση στο σώμα για «Έγκριση διάθεσης πίστωσης για επιχορήγηση του ΝΟΜ» και «πέρασε» χωρίς γκρίνια. «Γιατί δεν κάνετε το ίδιο και για τον Αιολικό και για τον Διαγόρα;» ήταν η αντιπρόταση της αντιπολίτευσης, η οποία αυτόματα διατράνωνε (για πρώτη φορά στα χρονικά) τη συναίνεσή της αφενός για την αναγκαία οικονομική ενίσχυση του ερασιτεχνικού αθλητισμού (και της λαϊκής ερασιτεχνικής πολιτιστικής παραγωγής) αφετέρου για τη δικαιολόγηση στον «Καλλικράτη» του σκοπού της δαπάνης.

Η επιμονή, ωστόσο, της δημοτικής αρχής να περάσει την εισήγηση λίγες μόλις ημέρες πριν από τη συναυλία ήγειρε και νομικά ζητήματα εκ μέρους των παρατάξεων της αντιπολίτευσης ως προς την επιλογή της πλαζ στα Τσαμάκια (υποστηρίζοντας ότι δεν είναι κέντρο διασκέδασης) για τη διεξαγωγή της συναυλίας και τελικά εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία, με τις αρνητικές εντυπώσεις να μένουν ωστόσο, ειδικά όταν εκτιμήθηκε από δημοτικούς συμβούλους πως δύσκολα θα προκύψουν σημαντικά οικονομικά οφέλη για τον έμμεσο «δικαιούχο» Αιολικό. Ωστόσο, το κέρδος της εκπεφρασμένης κοινής βούλησης να δοθούν χρήματα στον αθλητισμό και στον πολιτισμό της Λέσβου εκ μέρους της αυτοδιοίκησης στο εγγύς μέλλον μένει ως παρακαταθήκη.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey