Μετά από δύο και πλέον χρόνια συνεργασίας με τη δημοτική αρχή Δυτικής Λέσβου

Ξαφνική ρήξη και «διαζύγιο» Ζαφείρη με Βέρρο

08/01/2022 - 18:00 Ενημερώθηκε 09/01/2022 - 10:37

Μετά την αποχώρηση του Αρη Ελευθερίου από τη θέση του Γεν. Γραμματέα του Δήμου και το διαζύγιο με τη δημοτική αρχή Βέρρου, ένα άλλο... διαζύγιο έρχεται να ταράξει τα νερά στον νεοσύστατο Δήμο Δυτικής Λέσβου. Πρόκειται για εκείνο του μέχρι πρότινος Αντιδήμαρχο Προγραμματισμού & Ανάπτυξης, Στρατή Ζαφείρη με τη δημοτική αρχή Βέρρου.  

Οι πρώτες πληροφορίες θέλουν οι δύο άνδρες, μετά τη λήξη της συνεργασίας και τη ρήξη, να τραβάνε άλλους δρόμους εξαιτίας της διαφορετικής αντίληψης περί της διαχείρισης των δημοτικών υποθέσεων και των προτεραιοτήτων στο Δήμο. Η λύση της συνεργασίας συνεπάγεται και αλλαγές στους συσχετισμούς του δημοτικού συμβουλίου και στη συγκρότηση της Δημοτικής Αρχής, καθώς «χήρεψε» η θέση του Αντιδημάρχου Προγραμματισμού & Ανάπτυξης. Το επόμενο διάστημα αναμένεται να γίνει γνωστό ποιος θα αναλάβει αυτό το χαρτοφυλάκιο, δεδομένου ότι ήδη ο δήμαρχος έχει ζητήσει την παραίτηση όλων των αντιδημάρχων , προκειμένου να ανασχηματίσει τη δομή της δημοτικής αρχής.  

Ζαφείρης: «Διαχωρίζω τη θέση μου από τη Δημοτική Αρχή»  

Η γνωστοποίηση της ρήξης έγινε με ανάρτησή του κ. Ζαφείρη, όπου έκανε γνωστό ότι η συνεργασία του με την Δημοτική Αρχή, μετά από δύο χρόνια περίπου, ολοκληρώνει τον κύκλο της. Μάλιστα σε αυτή κάνει λόγο για πολιτικές σκοπιμότητες ενώ τονίζει ότι παρά τις δυσλειτουργίες & τα οικονομικά προβλήματα που παρουσιάζει ο Δήμος, εντούτοις δεν γίνονται διορθωτικές κινήσεις.  

Αναλυτικότερα στην ανάρτησή του αναφέρει: «Σε συνεχεία πρόσφατων αναρτήσεων στις οποίες επισήμανα τα προβλήματα που οδηγούν σε αδιέξοδο, είμαι στην δυσάρεστη θέση να διαχωρίσω την θέση μου από την δημοτική αρχή. 

Η αυτοδιοικητική βάση στην οποία στηρίχθηκε η συνεργασία για το στήσιμο του Δήμου και η όλη λειτουργία του, βάλλεται βάναυσα και ο Δήμος μπαίνει σε παιχνίδια με πολιτικές σκοπιμότητες. 

Τα οικονομικά προβλήματα και οι δυσλειτουργίες παραμένουν, δεν γίνονται διορθωτικές κινήσεις με αποτέλεσμα να γίνεται επισφαλής η πορεία του Δήμου. 

Δηλώνω ότι θα είμαι παρών με κριτική στάση και πάντα θετικές προτάσεις για το καλό του Δήμου και των δημοτών μας».  

Βέρρος: «Λύθηκε η συνεργασία»  

Με μία λιτή ανακοίνωση, που ασκολούθησε έσπευσε να επιβεβαιώσει και ο Δήμαρχος Δυτικής Λέσβου, Ταξιάρχης Βέρρος, ότι η συνεργασία του με τον Στρατή Ζαφείρη, έφτασε στο τέλος της.  

Κανένας από τους δύο άνδρες ωστόσο δεν θέλησε να κάνει αναφορά επισήμως στις δημόσιες ανακοινώσεις τους στους λόγους που τους οδήγησαν στην εξέλιξη αυτή. 

Το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης αναφέρει: «Ανακοινώνεται ότι μετά από τη χθεσινή (4/1) συνάντηση της πλειοψηφίας και συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής του Δήμου, με απόφαση του Δημάρχου Δυτικής Λέσβου Ταξιάρχη Βέρρου λύθηκε η συνεργασία της δημοτικής αρχής με τον επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης Στρατή Ζαφείρη.  

Ο Δήμαρχος ευχαριστεί τον κ. Ζαφείρη για τη διετή συνεργασία τους».  

Σε δήλωσή του, στο «Ε» ο Δήμαρχος Δυτικής Λέσβου, Ταξιάρχης Βέρρος, είπε πάντως ότι αιτία από πλευράς του υπήρξε το γεγονός ότι ο κ. Ζαφείρης δεν ψήφισε - ενέκρινε τον Οικονομικό Προϋπολογισμό κατά τη διάρκεια συνεδρίασης της Οικονομικής Επιτροπής για το συγκεκριμένο ζήτημα, που όπως και να το κάνουμε είναι μια πολιτική ενέργεια που έδειχνε και τη διάσταση που υπήρχε και που είχε και αυτήν την κατάληξη .  

Backstage  

Σύμφωνα με έγκυρες πηγές ο λόγος της καταψήφισης του Οικονομικού προϋπολογισμού έγκειται στο ότι ο κ. Ζαφείρης διαφωνεί ως προς τον τρόπο διαχείρισης του προϋπολογισμού και των προτεραιοτήτων της δημοτικής αρχής, που απορρέουν από αυτόν.  

Βέβαια θα πρέπει να αναφέρουμε ότι το διάστημα που είχε προηγηθεί ο κ. Ζαφείρης είχε εκφράσει τις ενστάσεις του για την άλλη μεγάλη υπόθεση, που απασχόλησε το προηγούμενο διάστημα το δήμο, αυτή της υπόθεσης Αφεντέλι. Ο κ. Ζαφείρης είχε διαχωρίσει την θέση του ως προς τους χειρισμούς της δημοτικής αρχής, για το συγκεκριμένο θέμα, λέγοντας ότι έχουν γίνει επικοινωνιακά λάθη. Μάλιστα σε πρόσφατη συνέντευξή του στο «Ε», σε σχετική ερώτηση είχε απαντήσει ότι: «Η υπόθεση Αφεντέλι είναι ένα ιδιαίτερο ζήτημα. Αφορά μία περιοχή η οποία είναι τουριστική περιοχή, έχει ένα ειδικό τουρισμό και δεν είναι κάτι το οποίο φοράει μόνο τους κατοίκους της Ερεσού αλλά λόγο έχουν και όσοι έρχονται τα καλοκαίρια και μένουν εκεί πέρα και ζουν εκεί και αφήνουν και εισόδημα στην περιοχή και προβάλλουν τον τόπο μας και το νησί προς τα έξω. Είναι μία περιοχή όπου είναι κατά βάση αμμουδιά και δεν μπορεί εκεί να γίνουν παρεμβάσεις. Δεν θέλω να μπω τώρα σε τεχνικές λεπτομέρειες -πώς γίνεται και δεν γίνεται- αλλά αρμοδιότητα του δήμου και ρόλος του είναι να προστατεύσει αυτή την περιοχή και πρέπει να περάσει ένα καθαρό μήνυμα. Σε αυτό έχουν γίνει λάθη. Πρέπει να περάσει ένα καθαρό μήνυμα ότι πολιτική του Δήμου Δυτικής Λέσβου είναι η πολιτική προστασία, η περιβαλλοντική και ειδικά σε ένα εμβληματικό χώρο όπως είναι η παραλία της Ερεσού που δίνει ένα σήμα το οποίο περνάει τα σύνορα του νησιού και «επικοινωνείται» πολύ παραέξω».  

Υπήρχαν ενστάσεις για τη συνεργασία 

Η συνεργασία Βέρρου - Ζαφείρη ήταν ένα μετεκλογικό «πάντρεμα», που βρήκε τις δυο παρατάξεις μαζί από το ξεκίνημα του νεοσύστατου δήμου, το οποίο όμως, όπως φάνηκε από τις εξελίξεις, δεν είχε τις ευλογίες όλων των συντελεστών αυτής της σύμπραξης. Συγκεκριμένα τα μέλη της παράταξης «Συνεργασία Δυτικής Λέσβου», Δημήτρης Βελούτσος & Χρυσούλα Ζωγράφου, γνωστά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, ανεξαρτητοποιήθηκαν στην πορεία και βρέθηκαν σε αρκετές περιπτώσεις απέναντι από τη δημοτική αρχή.  

Η συνεργασία αυτή Βέρρου -Ζαφείρη, παρά τα όποια εσωτερικά προβλήματα, αν μη τι άλλο αποτελούσε ένα δυνατό χαρτί για την Δημοτική Αρχή, γιατί εξασφάλιζε την πλειοψηφία στο δημοτικό συμβούλιο.  

Πληροφορίες πάντως θέλουν ότι ο κ. Ζαφείρης, προχώρησε στη ρήξη με τη δημοτική αρχή και στη λήξη της συνεργασίας, φοβούμενος το ενδεχόμενο αποξένωσης από τον πολιτικό του χώρο και με υπαρκτό τον κίνδυνο οι ανεξαρτοποιήσεις συμβούλων της παράταξης του να μη περιοριστούν μόνο στος δυο προαναφερόμενους , αλλά και σε άλλες. Και δεν είναι καθόλου τυχαίο το γεγονός ότι αμέσως μετά τη γνωστοποίηση της λήξης της συνεργασίας του Στρ. Ζαφείρη με τη δημοτική αρχή, έσπευσαν οι σύμβουλοι της «Συνεργασία Δυτικής Λέσβου» Μαριάνθης Τσάκου και Ελένης Πίτσα, που είναι και αυτές στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, να δηλώσουν την απόσυρση της εμπιστοσύνη τους προς την Δημοτική Αρχή του Δήμου Δυτικής Λέσβου.  

Και αυτοί που φεύγουν  

Αναμφισβήτητα ο Στρατής Ζαφείρης αποτελούσε ένα δυνατό χαρτί για την Δημοτική Αρχή. Να θυμίσουμε ότι είχε διατελέσει Γενικός Γραμματέας Βιομηχανίας στο Υπουργείο Ανάπτυξης καθώς και πρόεδρος του Πανελληνίου Συλλόγου Χημικών Μηχανικών. Αποτέλεσε μέλος της Γραμματείας του Τμήματος Βιομηχανίας ΣΥΡΙΖΑ και Συντονιστής της Ομάδας Βιομηχανίας Τροφίμων και Ποτών. Ήταν Υπεύθυνος Ίδρυσης και Οργάνωσης του Ινστιτούτου ΙΕΚΕΜ-ΤΕΕ από το 1990 έως και το 1992 και υπήρξε σύμβουλος Αναπληρωτή Υπουργού στο υπουργείο Βιομηχανίας. Διετέλεσε πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Χημικών Μηχανικών (1985-1994) καθώς και εκλεγμένο μέλος στην αντιπροσωπεία του ΤΕΕ. Εργάστηκε ως μέλος Δ.Σ. εταιρειών. Από το 1985 εργάστηκε στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Έργων στον τομέα μεγάλων έργων ύδρευσης ως Επιβλέπων Μηχανικός. Και αυτά είναι μερικά μόνο απ’ όσα αναφέρονται στο βιογραφικό του. Ηταν δηλαδή ένας τεχνοκράτης , που από τη θέση ευθύνης που ανέλαβε στη δημοτική αρχή ομολογουμένως έπαιξε ρόλο στο να προχωρήσουν μια σειρά ζητήματα στο δήμο. Και η αποχώρησή του αυτή θα δημιουργήσει ένα κενό , που καλείται ο δήμαρχος να καλύψει εκ των ενόντων. 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey