Τη στιγμή που τα σενάρια «ανασχηματισμού» του Π. Σκουρλέτη δίνουν και παίρνουν, πηγές από το ΣΥΡΙΖΑ διαμηνύουν ότι η απόφαση για δύο δήμους στη Λέσβο, είναι ειλημμένη «Δύο δήμοι με 50.000 κατοίκους ο ένας και 30.000 ο άλλος», η νέα «διαρροή» για το πώς θα γίνει το περίφημο «σπάσιμο»

« Κλείδωσε» το σπάσιμο του Δήμου!

08/08/2018 - 16:33

Τα σενάρια που θέλουν στον επικείμενο ανασχηματισμό της κυβέρνησης, να «αλλάζει» ο νομοθέτης του περίφημου «Κλεισθένη», ο Υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης, προκαλούν αναπόφευκτα και διάφορα σενάρια εδώ στη Λέσβο, που διαβλέπουν «ναυάγιο» στις εργασίες για την εφαρμογή και του «Κλεισθένη 2». Μέσα στον οποίο, βάσει της εξαγγελίας Σκουρλέτη από τον περασμένο Μάιο και την πιο πρόσφατη διαβεβαίωση του κεντρικού στελέχους και υπεύθυνης αυτοδιοίκησης του ΣΥΡΙΖΑ κ. Κνήτου, προβλέπεται και η πολυπόθητη διάσπαση του δήμου Λέσβου. Τα σενάρια αυτά βέβαια ενισχύονται μάλλον δικαιολογημένα, λόγω του ότι ο Ιούλης που πέρασε, δεν… διέρρευσε κάποια συγκεκριμένη εξέλιξη στην κατεύθυνση της διάσπασης. Παρ΄ όλα αυτά, πηγές τόσο από τη νομαρχιακή του ΣΥΡΙΖΑ στη Λέσβο, όσο και από τον δήμο Λέσβου, όχι μόνο δεν διαβλέπουν πρόβλημα ως προς το «χωροταξικό» της Λέσβου ακόμα κι αν «ανασχηματιστεί» ο Πάνος Σκουρλέτης, αλλά ισχυρίζονται πως η απόφαση να χωριστεί το νησί σε δύο δήμους, είναι ειλημμένη για να δρομολογηθεί απαρέγκλιτα τον Σεπτέμβρη.

Έχει γραφτεί και πρόσφατα σε σχετική μας αρθογραφία, πως το γεγονός ότι ο Ιούλης δεν έβγαλε εξελίξεις από το μέτωπο της «διάσπασης», είναι ανησυχητικό. Καθώς θα περίμενε κανείς στον τελευταίο μήνα «εργασίας» του καλοκαιριού, να πληροφορηθεί έστω και ανεπίσημα, για την εκπόνηση κάποιου συγκεκριμένου σχεδίου για την διάσπαση που υποτίθεται ότι θα γίνει τον Σεπτέμβρη. Κι αυτό δεδομένου ότι επί του παρόντος, το μόνο που είναι γνωστό, είναι ότι υπάρχει απλά πρόθεση να δημιουργηθούν δύο δήμοι. Καμία άλλη δηλαδή πληροφορία για το πώς θα μοιραστεί το προσωπικό του ενός σήμερα δήμου, για το πώς θα γίνει η κατανομή των δημοτικών ενοτήτων, πως θα διαμοιραστούν ίσως οι ΚΑΠ και ποιες θα είναι έδρες ή και οι ονομασίες των νέων δήμων. 

Τον προβληματισμό τώρα που προκάλεσε αυτή η έλλειψη «κινητικότητας» μάλιστα, έρχεται να τον ενισχύσει η εκτίμηση πως στα σενάρια για τον επικείμενο ανασχηματισμό της κυβέρνησης,  «παίζει» το όνομα του Υπουργού Εσωτερικών Πάνου Σκουρλέτη. Με αποτέλεσμα να πλάθονται σενάρια, που θέλουν ενδεχομένως το νέο,- η τη νέα-  Υπουργό που θα αντικαταστήσει τον κ. Σκουρλέτη, να ακυρώνει τον «Κλεισθένη 2», ειδικά από τη στιγμή που η χώρα έχει μπει μετά τις φονικές πυρκαγιές σε σιωπηρή προεκλογική περίοδο. Πηγές όμως από τη Λέσβο, τόσο από τον δήμο, όσο και από τη νομαρχιακή του ΣΥΡΙΖΑ, όχι μόνο δε συμμερίζονται αυτά τα σενάρια, αντίθετα υποστηρίζουν ότι η διάσπαση είναι «κλειδωμένη». Είτε με τον Πάνο Σκουρλέτη Υπουργό, είτε με οποιονδήποτε άλλο πρόσωπο στην ηγεσία του αρμόδιου υπουργείου. Ξεκαθαρίζοντας πως τον Σεπτέμβρη ο «Κλεισθένης 2» θα έρθει κανονικά προς ψήφιση, αλλά και πως ήδη έχει γίνει ένας σχεδιασμός που θα ολοκληρωθεί προφανώς τον Σεπτέμβρη.

Με τεχνοκρατικά κριτήρια

Η νέα πληροφορία λοιπόν που έρχεται από τον σχεδιασμό αυτό, δείχνει πως το Υπουργείο Εσωτερικών πράγματι επεξεργάζεται τη δημιουργία δύο νέων δήμων και σταθμίζει τον διαχωρισμό του σημερινού ενός δήμου, κυρίως με «τεχνοκρατικά» κριτήρια. Υπό το πρίσμα της εξασφάλισης της διαχειριστικής τους επάρκειας των νέων δήμων που θα προκύψουν, της συμφέρουσας κατανομής των ΚΑΠ, της χρηστής κατανομής του προσωπικού, ως και της λειτουργικότητας των υπηρεσιών. Στο πλαίσιο αυτό και για να ικανοποιηθούν οι παραπάνω συνθήκες, φαίνεται -βάσει πάντα των πηγών- πως ο «Κλεισθένης 2», σχεδιάζει δύο δήμους, με στόχο ο ένας (προφανώς της Μυτιλήνης) να έχει  περί τους 50.000 κατοίκους και ο άλλος, ο δεύτερος (του βορείου-δυτικού νησιού) περί τους 30.000 κατοίκους. Κάτι που δείχνει πως ενδεχομένως το ποια δημοτική ενότητα θα πάει… που, έτσι όπως τουλάχιστον το έχουμε εμείς στη Λέσβο στο μυαλό μας, δεν θα γίνει τόσο με γεωγραφικά ή… φυσιογνωμικά ας πούμε κριτήρια. Βάζοντας αυτόματα υπό αίρεση τον προορισμό  δημοτικών ενοτήτων που αν και φαντάζει πιο λογικό να ενταχθούν στον δήμο Μυτιλήνης, ίσως τελικά ενταχθούν στο νέο (δεύτερο) δήμο για να επιτευχθεί το προαναφερθέν πληθυσμιακό όριο της τάξης των 30.000 κατοίκων.

Θα γίνει διαβούλευση;

Σε κάθε περίπτωση όμως, έχει ενδιαφέρον να δούμε στο εγγύς μέλλον το πώς θα εξελιχθεί αυτή η διεργασία και κυρίως το αν θα τεθεί ποτέ σε κάποιου είδους «διαβούλευση». Γιατί ασφαλώς τα περιθώρια νέα «χωροταξικής» αστοχίας δεν υπάρχουν πια για να αφεθούν (ξανά) στην τύχη ενός γραφείου που νομοθετεί από τη… Αθήνα. Από την άλλη όμως, είναι γνωστό και διαπιστωμένο, ειδικά από το παράδειγμα του Πλωμαρίου που ζητά μέσω του αντιδημάρχου του Μανώλη Αρμενάκα, ανεξάρτητο δήμο στη νότια Λέσβο, πως αυτή η αναγκαία διαβούλευση, μπορεί να αποδειχθεί σε… Βαβέλ.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey