Επιστολή Μαμώλη σε Κύτελη

Κινδυνεύει με κατάρρευση η τελευταία προσφυγική κατοικία της Σκάλας Λουτρών

07/12/2022 - 13:00 Ενημερώθηκε 07/12/2022 - 14:13

Με επιστολή του ο πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Λουτρών, Βασίλης Μαμώλης, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου κατάρρευσης της τελευταίας προσφυγικής κατοικίας της Σκάλας Λουτρών.

Στην επιστολή με θέμα : «Αποφυγή κατάρρευσης προσφυγικής κατοικίας Σκάλας Λουτρών και καταβολή αποζημίωσης για την απαλλοτρίωση» ο κ. Μαμώλης σημειώνει: «Όπως σας είναι γνωστό, με απόφαση του Μονομελούς Εφετείου Βορείου Αιγαίου ( Αρ. Απ. 101 του 2022 ), καθορίστηκε προσωρινή τιμή μονάδος, για την απαλλοτρίωση της τελευταίας προσφυγικής κατοικίας στη Σκάλα Λουτρών. Απαιτούνται άμεσες ενέργειες ώστε να αποφευχθεί η κατάρρευση της κατοικίας και να καταβληθεί στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων το ποσό αποζημίωσης των φερομένων ως ιδιοκτητών. Χωρίς αυτές τις κατεπείγουσες ενέργειες, κινδυνεύουν να ματαιωθούν οι πολύχρονες προσπάθειες των φορέων της περιοχής μας και του Δήμου, για τη διάσωση της τελευταίας προσφυγικής κατοικίας της Σκάλας Λουτρών, ώστε να λειτουργήσει ως χώρος μνήμης της ζωής των Μικρασιατών  Προσφύγων που κατέφυγαν στη Κοινότητά μας. Αναμένουμε τις άμεσες ενέργειές σας και είμαστε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε διευκόλυνση της επίσπευσης των αναγκαίων εργασιών και ενεργειών».    

Η επιστολή έχει ως αποδέκτες τον Δήμαρχο Μυτιλήνης, Στρατή Κύτελη, τον Αντιδήμαρχο Τεχνικών Υπηρεσιών , Στρατή Τζιμή, τον αντιδήμαρχο  Οικονομικών, Παναγιώτη Κατσαβέλλη, τον αντιδήμαρχο Δόμησης, Γιάννη Βατό , τον Γενικό Γραμματέα του Δήμου, Ηρακλή Κουντουρέλλη  και τον Προϊστάμενο της Τεχνικής Υπηρεσίας Ανδρέα Παπαχριστοφόρου.

Παραμένει το αγκάθι

Τον Μάρτιο του 2022 η εφημερίδα ΕΜΠΡΟΣ  είχε δημοσιεύσει το άρθρο με τίτλο:  «Αγκάθι» στις εκδηλώσεις των 100 χρόνων η εκκρεμότητα με την Προσφυγική Κατοικία. Σε αυτό ο πρόεδρος του Συλλόγου Μικρασιατών Σκάλας Λουτρών «Το δελφίνι» Δημήτρης Παπαχρυσός, μίλησε για το θέμα αυτό ενώ δεν έκρυψε την ανησυχία του για το ενδεχόμενο να ναυαγήσει το όλο εγχείρημα.

Αξίζει σε αυτό το σημείο να μνημονεύσουμε σημείο το συγκεκριμένου άρθρου: « «Αγκάθι» στην επέτειο των 100 χρόνων από την Μικρασιατική Καταστροφή αποτελεί, για το Σύλλογο, η Προσφυγική Κατοικία, που σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του προέδρου του Συλλόγου, δεν φαίνεται να εγκαινιάζεται το 2022 που αποτελεί ένα έτος σταθμό. Η προσφυγική κατοικία, βρίσκεται απέναντι από το Μουσείο και αποτελεί μία από τις 25 πανομοιότυπες προσφυγικές κατοικίες του προσφυγικού συνοικισμού της Σκάλας Λουτρών. Αποτελεί ιδιαίτερα σημαντικό από ιστορικής άποψης μνημείο, καθώς είναι η μοναδική από τον αρχικό πυρήνα των κατοικιών που διασώζεται χωρίς παρεμβάσεις, προσθήκες ή μετατροπές έως σήμερα. «Δεν μπορούσαμε να αγοράσουμε το κτήριο σαν σύλλογος απευθείας, καθώς ο ιδιοκτήτης φιλοξενείτο σε άσυλο ανιάτων και δεν είχε δικαιοπρακτική ικανότητα για να την πουλήσει. Η μόνη λύση ήταν να απευθυνθούμε σε κάποιο φορέα και μέσω της απαλλοτρίωσης να το αποκτήσουμε. Απευθυνθήκαμε στον Δήμο. Η όλη διαδικασία ξεκίνησε τον Μάιο του 2015. Έκτοτε μέχρι σήμερα η διαδικασία δεν έχει ολοκληρωθεί (…) Με την παρούσα Δημοτική Αρχή ξεκινήσαμε αισιόδοξα ότι αυτό το έτος θα μπορέσουμε να την εγκαινιάσουμε. Πρέπει να σας πω ότι ο Σύλλογος όλα αυτά τα χρόνια μάζευε χρήματα γι΄ αυτό το σκοπό, έτσι ώστε όταν γίνει η απαλλοτρίωση να μπορέσουμε να προχωρήσουμε στις όποιες επεμβάσεις χωρίς να χάνουμε χρόνο αναζητώντας χρηματοδότηση. Μάλιστα υπήρχαν προσφορές από δύο αρχιτεκτονικά γραφεία της πόλης της Μυτιλήνης που θα έκαναν δωρεάν την μελέτη έτσι ώστε να μην καθυστερούσε η όλη υπόθεση. Η προσφυγική κατοικία θα ήταν κάτι που θα προβαλλόταν Πανελλαδικά όχι μόνο στο νησί μας. Δυστυχώς οι όποιες υποσχέσεις έμειναν στα λόγια και δεν θα μπορέσουμε να εγκαινιάσουμε αυτή τη χρονιά την Προσφυγική Οικία» είπε ο κ. Παπαχρυσός» .

Το θέμα αυτό επαναφέρει με την επιστολή του ο κ. Μαμώλης, ενώ αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι με αφορμή τα 100 χρόνια από την Μικρασιατική Καταστροφή πραγματοποιήθηκε πλήθος εκδηλώσεων, οι περισσότερες εκ των οποίων επιχορηγήθηκαν, όταν την ίδια στιγμή χώροι που αποτελούν μάρτυρες των γεγονότων αυτών κινδυνεύουν με κατάρρευση.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey