Η δημοτική αρχή Μυτιλήνης, διά του αρμόδιου αντιδημάρχου ...τρέχει την υπόθεση της δημιουργίας διαδημοτικής υπηρεσίας Δόμησης, «κλείνοντας» συγχρόνως εκκρεμότητες

Καθαρό το τοπίο για το έργο της νότιας παράκαμψης, μετά την «τακτοποίηση» των επίμαχων σημείων!

10/09/2022 - 13:00 Ενημερώθηκε 09/09/2022 - 15:10

Η κίνηση της δημοτικής αρχής Κύτελη να προχωρήσει στη συνεργασία με τις παρατάξεις Μαμάκου και Ζαφειρίου, έστω και με καθυστέρηση παρά το συναινετικό κλίμα που επικρατούσε εδώ και καιρό στο δημοτικό συμβούλιο μεταξύ τους για κρίσιμα ζητήματα του δήμου, με σημαντικότερο το μεταναστευτικό, όπου υπήρξε σύμπλευση προκειμένου να μπει τάξη σε ένα πρόβλημα που ταλάνιζε την πόλη της Μυτιλήνης και την ευρύτερη περιοχή της, έδωσε τη δυνατότητα στο δήμαρχο Στρ. Κύτελη να αξιοποιήσει σε θέσεις ευθύνης πρόσωπα, πέραν της παράταξης του, όπως ο Γιάννης Βατός που ανέλαβε το κρίσιμο πόστο της αντιδημαρχίας Δόμησης, που έμεινε κενό μετά τις εξελίξεις με την «αποχώρηση» του Στρ. Δαγκλή. Όπως λέχθηκε χαρακτηριστικά ήταν ο κατάλληλος άνθρωπος για να βρεθεί σε αυτήν τη χρονική συγκυρία στην κρίσιμη αυτή θέση ευθύνης, που γνώριζε από παλιά, λόγω της θητείας του σε προηγούμενες δημοτικές αρχές, και λόγω του γνωστικού του αντικειμένου, προκειμένου να αντιμετωπιστούν δυσλειτουργίες της εν λόγω υπηρεσίας, που μάλιστα προκάλεσαν και την παρέμβαση των συλλογικών οργάνων των μηχανικών, εν όψει μάλιστα σημαντικών εξελίξεων, θεσμικού χαρακτήρα, που η υπηρεσία Δόμησης καλούνταν να παίξει καθοριστικό ρόλο και να διαχειριστεί, ως η καθ ύλην αρμόδια. Η υπηρεσία Δόμησης και με την παρουσία και τις παρεμβάσεις του πολιτικού της προϊσταμένου φαίνεται πλέον να πατά καλύτερα στα... πόδια της, κάτι που ήδη αναγνωρίζεται από τους πολίτες που κάνουν χρήση των υπηρεσιών της , αλλά και οι μηχανικοί που έτσι και αλλιώς έχουν μια συνεχή επαφή με την εν λόγω υπηρεσία.  

Διαβουλεύσεις για την ενιαία υπηρεσία Δόμησης 

Πρώτος στόχος ήταν να ενισχυθεί με το κατάλληλο στελεχιακό προσωπικό η Δ/νση Δόμησης της Μυτιλήνης προκειμένου να μπορεί να ανταποκριθεί στο ρόλο της, που είναι η εξυπηρέτηση του κόσμου και για να λύνει εκκρεμότητες που περίμεναν και συγχρόνως να γίνουν οι αναγκαίες κινήσεις και διαβουλεύσεις προκειμένου να διορθωθεί η αστοχία της διάσπασης στα δυο της ενιαίας υπηρεσίας Δόμησης που προέκυψε μετά τη δημιουργία των δυο δήμων στο νησί. Και πράγματι ο αρμόδιος αντιδήμαρχος, έχοντας τη σύμφωνη γνώμη του δημάρχου Μυτιλήνης, αλλά και συνολικά του δημοτικού συμβουλίου της Μυτιλήνης, που ενημερώθηκε για το θέμα, ανέλαβε την πρωτοβουλία να συζητήσει και με την δημοτική αρχή του Δήμου Δυτικής Λέσβου το «εγχείρημα» της δημιουργίας ενιαίας διαδημοτικής υπηρεσίας Δόμησης, όπως άλλωστε προκρίνουν και οι συλλογικοί φορείς του τεχνικού κόσμου του νησιού (ΤΕΕ και σύλλογοι μηχανικών και αρχιτεκτόνων), προκειμένου να αντιμετωπιστούν καλύτερα και αποτελεσματικότερα τα όποια προβλήματα υπάρχουν στη λειτουργία τους. Ο Γ. Βατός, στα πλαίσια των διαβουλεύσεων για το θέμα αυτό συναντήθηκε πριν ένα περίπου μήνα, με τον δήμαρχο Ταξ. Βέρρο, παρουσία του Γεν. Γραμματέα του δήμου Δυτ. Λέσβου Αρη Χατζηκομνηνού και του υπηρεσιακού στελέχους του δήμου Στρ. Μανωλακέλλη-που είναι και πρόεδρος του τοπικού ΤΕΕ- όπου εκφράστηκε η πολιτική βούληση του δημάρχου να προχωρήσει το «εγχείρημα» της διαδημοτικής υπηρεσία Δόμησης, εφόσον σε κάτι τέτοιο συνηγορήσει και συναινέσει και η αντιπολίτευση του δήμου Δυτικής Λέσβου. Και ως εκ τούτου αναμενόταν για να φανούν και οι προθέσεις όλων των παρατάξεων του δήμου το θέμα να εισαχθεί για συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο για να παρθούν και οι όποιες αποφάσεις. Μάλιστα με δεδομένη από ότι φαίνεται της βούλησης και των δυο μερών -Μυτιλήνης και Δυτ. Λέσβου- για τη δημιουργία της ενιαίας υπηρεσίας,πληροφορούμαστε ότι έπεσε στο ...τραπέζι και συζητήθηκε κατά τη συνάντηση στο δημαρχείο της Καλλονής, το ενδεχόμενο να ξεκινήσει άμεσα «επί της ουσίας» η λειτουργία της ενιαίας υπηρεσίας και παράλληλα να κινηθούν και οι ενδεδειγμένες διαδικασίες για το τυπικό του όλου εγχειρήματος, της δημιουργίας με τη «βούλα» του νόμου της διαδημοτικής υπηρεσίας δόμησης της Λέσβου. Πάντως προς το παρόν παρά τα παραπάνω λεχθέντα και τις διαβουλεύσεις σε καλό κλίμα, μεταξύ εκπροσώπων των δυο δημοτικών αρχών, δεν υπήρξε κάποια συνέχεια από μέρους της δημοτικής αρχής Βέρρου, παρά το γεγονός ότι και η αντιπολίτευση στο δήμο , όπως μαθαίνουμε, συνηγορεί στο εγχείρημα της δημιουργίας ενιαίας υπηρεσίας Δόμησης.Το τι τελικά θα γίνει θα φανεί το επόμενο διάστημα, όταν θα κληθεί με τον έναν ή άλλον τρόπο και ο δήμος Δυτικής Λέσβου να πάρει τις αποφάσεις του επί του συγκεκριμένου θέματος.  

Λύνει εκκεμότητες 

Όπως και να έχει πάντως η Δ/νση Δόμησης του δήμου Μυτιλήνης φαίνεται να ξεπερνά τα όποια προβλήματα στη λειτουργία της παρουσιάστηκαν το προηγούμενο διάστημα, δίνοντας λύσεις και ξεμπλοκάροντας καταστάσεις που χρόνιζαν, επιτελώντας έτσι το ρόλο της εν όψει και των εξελίξεων που δρομολογούνται και άπτονται επί των πολεοδομικών! Χαρακτηριστικές περιπτώσεις που η υπηρεσία Δόμησης της Μυτιλήνης, και με την ενεργή παρουσία του πολιτικού προϊσταμένου της ξεμπλόκαρε χρόνιες εκκρεμότητες και έδωσε λύσεις σε νέες που προέκυψαν, είναι η περίπτωση της υπόθεσης με την πολεοδόμηση Βαρειάς- Ακρωτηρίου, αλλά και κάποιες «εκκρεμότητες» που ανέφερε κατά την προ καιρού επίσκεψη του στο νησί ο υπουργός Υποδομών Κ. Καραμανλής για το έργο της νότιας παράκαμψης. 

Η περίπτωση της νότιας παράκαμψης 

Φωτογραφία αρχείου από την πρόσφατη επίσκεψη του Υπουργού Υποδομών Κώστα Καραμανλή στη Λέσβο

Συγκεκριμένα για πρώτη φορά, τουλάχιστον σε δημόσια αναφορά λέχθηκε- και μάλιστα από τα επίσημα χείλη του ίδιου του αρμόδιου υπουργού- ότι υπάρχουν 2-3 σημεία του οδικού αυτού άξονα, που ο δήμος διά της αρμόδιας υπηρεσίας του θα πρέπει να διευθετήσει ώστε να μην υπάρχει κανένα κώλυμα για την υλοποίησης της μελέτης του έργου της νότιας παράκαμψης. Μάλιστα, επειδή υπήρξε σχετική συζήτηση και παρεμβάσεις , κατά την επίσκεψη, για την τύχη του έργου και αν αυτό θα ενταχθεί στο σύνολο του ή θα τεμαχιστεί στα δυο, όπως είχε ανακοινωθεί πριν από καιρό από την Περιφέρεια ελλείψει επαρκούς χρηματοδότησης, ο Κ. Καραμανλής δεσμεύτηκε και διαβεβαίωσε τις παρευρισκόμενες τοπικές αρχές παρουσία και του κυβερνητικού βουλευτή Χαρ. Αθανασίου ότι το έργο θα ενταχθεί στο σύνολο του, όταν θα έχει ολοκληρωθεί χωρίς κωλύματα η μελέτη του και έχουν «τακτοποιηθεί» και 2-3 εκκρεμότητες που προαναφέραμε.  

Άμεση ενεργοποίηση  

Η δημοτική αρχή Μυτιλήνης, μετά από τις παραπάνω αναφορές Καραμανλή και προκειμένου να μην υπάρξει κανένα κώλυμα σε ότι αφορά το έργο της νότιας παράκαμψης , ενεργοποιήθηκε άμεσα διά του αρμόδιου αντιδημάρχου Γ. Βατού, ο οποίος ανέλαβε να «τακτοποιήσει κτηματολογικά» την εκπονηθείσα μελέτη του οδικού αυτού άξονα, σε τρία επίμαχα σημεία που υποδείχτηκαν, ώστε να μην υπάρξει κανένα εμπόδιο για την ένταξή του σε κάποιο πρόγραμμα. Μάλιστα από ότι πληροφορούμαστε η δημοτική αρχή , διά του αρμόδιου αντιδημάρχου είναι σε επικοινωνία με τον κυβερνητικό βουλευτή κ. Αθανασίου, ώστε στο επόμενο διάστημα να γνωστοποιηθούν στον αρμόδιο υπουργό Υποδομών και στα υπηρεσιακά στελέχη του υπουργείου οι παρεμβάσεις αυτές του δήμου, προκειμένου το έργο να δρομολογηθεί, από τη στιγμή που προφανώς και υπάρχει η πολιτική βούληση της κυβέρνησης να το εντάξει σε κάποιο χρηματοδοτικό πρόγραμμα. Με τις άμεσες ενέργειες για τακτοποίηση των όποιων πιθανών «εμποδίων» για την υλοποίηση του έργου, η δημοτική αρχή, παρόλο που πρόκειται για έργο που είναι στην αρμοδιότητα της Περιφέρειας, θέλει να προχωρήσει η νότια παράκαμψη γιατί θα δώσει κυκλοφοριακή ανάσα στην πόλη, που τόσο ανάγκη την έχει. Μένει ωστόσο να φανεί αν και η κυβέρνηση είναι διατεθειμένη , τώρα που απ ότι προκύπτει, έχουν λυθεί και ξεπεραστεί τα όποια «εμπόδια» να προχωρήσει στην ένταξη του σημαντικού αυτού οδικού έργου, που εδώ και δυο δεκαετίες συζητιέται. Είναι καιρός όμως από τις συζητήσεις να περάσουμε στην υλοποίηση και το ...μαχαίρι γι αυτό το κρατά η κυβέρνηση και ο καθ ύλην αρμόδιος υπουργός Κ. Καραμανλής, που καλείται να τηρήσει τις δεσμεύσεις του. Ιδωμεν!  

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey