Ο περιβόητος βιολογικός Πολιχνίτου, Βρίσας, Βατερών ξανά στο προσκήνιο με απόφαση της ΔΕΥΑΛ

Κατέθεσε το τεχνικό δελτίο για τον βιολογικό της περιοχής

12/07/2017 - 14:33

Η ΔΕΥΑΛ ανακοίνωσε μόλις χθες και επίσημα την υποβολή στη Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου του αιτήματος (τεχνικό Δελτίο) για τη χρηματοδότηση της κατασκευής Μ.Ε.Λ. (Μονάδας Επεξεργασίας Λυμάτων) Πολιχνίτου, Βρίσας, Βατερών, συνολικού προϋπολογισμού 12,5 εκ. ευρώ.

Παράλληλα, αξιοσημείωτη εξέλιξη λογίζεται και η υπογραφή προσυμφώνων αγοράς των οικοπέδων όπου θα κατασκευαστούν τα αντλιοστάσια και ο βιολογικός, με τον ίδιο τον πρόεδρο της ΔΕΥΑΛ Αντώνη Γιαννάκη να μεταβαίνει αυτοπροσώπως σε συμβολαιογράφο του Πολιχνίτου για τα προσύμφωνα των οικοπέδων όπου θα εγκατασταθούν τα αντλιοστάσια και η μονάδα του βιολογικού.

 

Το… ιστορικό

Υπενθυμίζεται ότι το εν λόγω έργο κουβαλάει μια μακρά περιπέτεια πίσω του. Είχε ενταχθεί στο ΕΠΠΕΡΑΑ τον Μάιο του 2012 με 13,5 εκατ. ευρώ, περιλαμβάνοντας τα αποχετευτικά δίκτυα των οικισμών Πολιχνίτου, Βατερών και τους συλλεκτήριους αγωγούς τους, καθώς και τις αντίστοιχες υποδομές του οικισμού της Βρίσας, όπως και τις εγκαταστάσεις επεξεργασίας λυμάτων της ευρύτερης περιοχής. Η διαχειριστική αρχή τού ΕΠΠΕΡΑΑ, ωστόσο, στην πορεία είχε διαμηνύσει ότι δεν ήταν επιλέξιμες για ένταξη στο πρόγραμμα οι περιοχές γ΄ προτεραιότητας, δηλαδή αυτές με πληθυσμό κάτω των 2.000 κατοίκων, ζητώντας τροποποίηση της πρότασης και «συρρίκνωση» ουσιαστικά του έργου σε έργο αποχέτευσης, επεξεργασίας και διάθεσης λυμάτων αποκλειστικά Πολιχνίτου και με προϋπολογισμό 8,4 εκατ. ευρώ, βγάζοντας εκτός κάδρου τη Βρίσα και τα τουριστικά Βατερά.

Το πρόβλημα αυτό, ωστόσο, παρέμεινε μείζον, καθώς μιλάμε για ένα μη λειτουργικό έργο, το οποίο όμως φαίνεται πως μπήκε ξανά σε μια διαδικασία για να βρεθεί τόσο η «φόρμουλα» για να περιλάβει και τη Βρίσα και τα Βατερά όσο και η έξτρα χρηματοδότηση του έργου για να συμπεριληφθούν στο δίκτυο και οι δύο προαναφερθείσες περιοχές, οι οποίες είναι και σεισμόπληκτες πλέον.

 

Νέες δημοπρατήσεις

Επί τη ευκαιρία της υποβολής του τεχνικού δελτίου για τον βιολογικό Πολιχνίτου, Βρίσας, Βατερών, η ΔΕΥΑΛ ανακοίνωσε χθες και την επικείμενη δημοπράτηση των εξής έργων:     

  1. Εσωτερικό δίκτυο πόλης Μυτιλήνης, προϋπολογισμού 3.550.000,00 €.
  2. Εξωτερικό δίκτυο Αγ. Παρασκευής, προϋπολογισμού 1.685.345,00 €.
  3. Την αποχέτευση ΚΕΠΥΤ Μόριας, προϋπολογισμού 170.000 €.
  4. Εξωτερικό δίκτυο Αγ. Μαρίνας, Καγιανίου, προϋπολογισμού 120.000 €. 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey