Παρουσία Γ. Πατούλη στην ΚΕΔΕ, ο Σπύρος Γαληνός και άλλοι δήμαρχοι του Αιγαίου ζήτησαν παράταση του μειωμένου συντελεστή

Και «μέτωπο» νησιωτών δημάρχων για τον ΦΠΑ

25/05/2018 - 14:58 Ενημερώθηκε 25/05/2018 - 15:28

Στη «γραμμή» του σχετικού σχεδίου οδηγίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που προτείνει τη διατήρηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ, αλλά και του γνωστού «παραθύρου» που έχει ανοίξει ο Πιέρ Μοσχοβισί, για ένα ειδικό φορολογικό καθεστώς για τα νησιά που είναι επιβαρυμένα από το προσφυγικό, οι δήμαρχοι νησιωτικών δήμων του Αιγαίου, διαμόρφωσαν ένα (ακόμη) «μέτωπο» ενάντια στην επικείμενη (ολοκληρωτική) κατάργηση του ειδικού μέτρου. Σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν προχθές στην ΚΕΔΕ δήμαρχοι από το Βόρειο Αιγαίο, τις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου για τα μεγάλα προβλήματα που δημιουργεί στην ανάπτυξη των ελληνικών νησιών η υιοθέτηση μέτρων όπως αυτό της αύξησης του ΦΠΑ, που πρόκειται να εφαρμοστεί από την 1η Ιουλίου και επισήμαναν ότι η Ελλάδα μπορεί να υποβάλει στοιχειοθετημένο αίτημα διατήρησης και υιοθέτησης μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στη νησιωτική Ελλάδα, κατόπιν και των σχετικών πρωτοβουλιών που ανέλαβε η ΚΕΔΕ μαζί με τους Δημάρχους των νησιών. Παρών στη συνάντηση στην ΚΕΔΕ και ο δήμαρχος Λέσβου Σπύρος Γαληνός, ο οποίος (και) με την ιδιότητα του προέδρου της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων του Βορείου Αιγαίου, επεσήμανε και αυτό που ανέδειξε πριν λίγες ημέρες με ρεπορτάζ του το «Ε». Ότι η αύξηση του ΦΠΑ θα σημάνει μεταξύ άλλων και καθυστερήσεις στα έργα των Δήμων, οι οποίοι θα πρέπει να επανατιμολογήσουν τις σχετικές μελέτες.

Επικαλούμενοι κυρίως λοιπόν, το σχετικό σχέδιο οδηγίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που προτείνει τη διατήρηση των υφιστάμενων μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ, κάλεσαν την κυβέρνηση να διαπραγματευθεί άμεσα την εξαίρεση της χώρας μας από την υποχρέωση αύξησης των φορολογικών συντελεστών, όπως συμβαίνει σε άλλες χώρες, επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα μπορεί να υποβάλει στοιχειοθετημένο αίτημα διατήρησης και υιοθέτησης μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στη νησιωτική Ελλάδα, κατόπιν και των σχετικών πρωτοβουλιών που ανέλαβε η ΚΕΔΕ μαζί με τους Δημάρχους των νησιών.

Στη Συνέντευξη Τύπου συμμετείχαν ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης, ο Δήμαρχος Σάμου κ. Αγγελόπουλος, ο Δήμαρχος Λέσβου και Πρόεδρος της ΠΕΔ Β. Αιγαίου Σπύρος Γαληνός, ο Δήμαρχος Λέρου Μ. Κόλιας, ο Δήμαρχος Μήλου Γ. Δαμουλάκης ο Αντιδήμαρχος Ρόδου Σ. Διακοσταματίου και το μέλος της ΠΕΔ Β. Αιγαίου Στρατής Καμπούρης.

Πατούλης: «Αναγκαία η χάραξη Εθνικής Νησιωτικής Στρατηγικής»

Στην τοποθέτησή του ο κ. Πατούλης εξέφρασε την πεποίθηση πως η νησιωτικότητα μπορεί να αποτελέσει έναν από τους βασικούς πυλώνες ανάπτυξης της χώρας και να μετατραπεί από πρόβλημα που είναι σήμερα, σε ευκαιρία. Ωστόσο, όπως διευκρίνισε, πρέπει να διερευνηθούν οι δυνατότητες διαμόρφωσης ενός προτύπου νησιωτικής ανάπτυξης, ώστε στη συνέχεια να χαραχθεί μια Εθνική Νησιωτική Στρατηγική.

Επικαλούμενος δε τη μελέτη του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης με τίτλο: «Νησιωτική Πολιτική - Τοπική Αυτοδιοίκηση και Νησιωτικότητα» τα συμπεράσματα της οποίας παρουσιάστηκαν στο θεματικό συνέδριο της ΚΕΔΕ στα Κύθηρα, τόνισε πως η Αυτοδιοίκηση Α΄ βαθμού έχει διατυπώσει συγκεκριμένες προτάσεις για τη νησιωτικότητα, αλλά δεν αρκείται μόνο σ’ αυτό.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι σύμφωνα με τη μελέτη η Ελλάδα έχει από τους υψηλότερους συντελεστές ΦΠΑ των τουριστικών ανταγωνιστριών χωρών, ενώ έχει και τους υψηλότερους συντελεστές ΦΠΑ, από όλες τις παράκτιες μεσογειακές χώρες.

Οι δήμαρχοι τώρα των περιοχών που ετοιμάζονται να… χάσουν κι αυτοί τον μειωμένο ΦΠΑ και ειδικότερα οι δήμαρχοι Λέσβου και Σάμου που έχουν και την επιπρόσθετη επιβάρυνση του προσφυγικού, επικαλέστηκαν το προφανές, ως αναγκαιότητα να παραμείνει το μέτρο στα νησιά τους.

«Το προσφυγικό καθιστά επιτακτική την παράταση»

Ο δήμαρχος Σάμου κ. Αγγελόπουλος υπογράμμισε πως η αύξηση του ΦΠΑ θα μετακυληθεί στους καταναλωτές και στις τοπικές κοινωνίες, διαταράσσοντας την κοινωνική συνοχή και μειώνοντας τις αναπτυξιακές ευκαιρίες για τους νησιώτες. Και κάλεσε φυσικά την κυβέρνηση να υποβάλει άμεσα αίτημα εξαίρεσης της χώρας μας από την εφαρμογή του μέτρου. Ενώ ο δήμαρχος Λέσβου, τόνισε ότι στα νησιά που διαχειρίζονται το προσφυγικό, είναι επιτακτική ανάγκη η διατήρηση των μειωμένων φορολογικών συντελεστών, βάζοντας και μία ακόμη παράμετρο του προβλήματος: Επισημαίνοντας ότι η αύξηση του ΦΠΑ θα σημάνει καθυστερήσεις στα έργα των Δήμων, οι οποίοι θα πρέπει να επανατιμολογήσουν τις σχετικές μελέτες. Στη συνέντευξη των «νησιωτών δημάρχων», μίλησαν και οι δήμαρχοι Λέρου, Μήλου και εκπρόσωπος του δήμου Ρόδου (κ.κ. Κόλιας, Δαμουλάκης, Διακοσταματίου), αλλά και ο εκπρόσωπος της ΠΕΔ Βορείου Αιγαίου Στρατής Καμπούρης, εστιάζοντας στα προβλήματα των νησιών με αιχμή τις μεταφορές και τις υποδομές.

 

Επιστολή του προέδρου του Ο.Ε.Ε. Κ. Κόλλια προς τους συναρμόδιους υπουργούς, ζητά παράταση

Πλήγμα στα νησιά η αύξηση του ΦΠΑ

Ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, Κωνσταντίνος Κόλλιας

Πλήγμα για τους κατοίκους αλλά και τις επιχειρήσεις των νησιών θα επιφέρει η αύξηση του ΦΠΑ από την 1η Ιουλίου επισημαίνει το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδας και ζητά την παράταση του ειδικού καθεστώτος για έναν χρόνο.

Ειδικότερα με επιστολή του προς τον Υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, την Υφυπουργό Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου, και τον Διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων Γιώργο Πιτσιλή, ο Πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Κωνσταντίνος Κόλλιας ζητά την παράταση έως τις 30 Ιουνίου 2019.

Η παράταση ζητείται διότι όπως υποστηρίζεται στην επιστολή, δεν έχουν εκλείψει οι λόγοι που επέβαλαν την παράτασή τους μέχρι 30/6/2018, καθώς οι προσφυγικές ροές από την Τουρκία προς τα νησιά έχουν αυξηθεί (περίπου 33% το πρώτο τρίμηνο του 2018).

Επίσης, το ΟΕΕ ζητάει από την Κυβέρνηση τη μόνιμη εφαρμογή των μειωμένων συντελεστών Φ.Π.Α. που προβλέπονται στο άρθρο 120 της Οδηγίας 2006/112/ΕΚ του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σχετικά με το κοινό σύστημα φόρου προστιθέμενης αξίας, ως μέτρο για την ανακούφιση των νησιωτικών περιοχών, που είναι «ευάλωτες» σε εξωτερικούς οικονομικούς, κοινωνικούς και περιβαλλοντικούς παράγοντες. Είναι η δεύτερη φορά μέσα σε διάστημα λίγων ημερών που το κεντρικό Οικονομικό Επιμελητήριο παρεμβαίνει για το θέμα του νησιωτικού ΦΠΑ ζητώντας από τους αρμόδιους υπουργούς την μη κατάργηση των μειωμένων συντελεστών για τα νησιά του προσφυγικού.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey