Από Δευτέρα ανατίθενται από τον δήμο οι εργολαβίες για την πραγματοποίηση παρεμβάσεων σε 24 σχολικές μονάδες

Επιχείρηση… «σχολεία»!

29/07/2017 - 12:52

Εν αναμονή τού να διευκρινιστεί στο απόλυτο το πώς θα χρηματοδοτηθεί η μελέτη και η κατασκευή των μεγάλων παρεμβάσεων στα οκτώ «κόκκινα» (ακατάλληλα Γ΄ και Δ΄ βαθμού) σχολικά συγκροτήματα που άφησε πίσω του ο σεισμός της 12ης του Ιούνη, ο Δήμος Λέσβου ολοκλήρωσε το σχέδιο του δικού του κομματιού στις αναγκαίες παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν συνολικά στα σχολεία του νησιού ενόψει της νέας σχολικής χρονιάς. Στη χθεσινή συνάντηση μεταξύ του αντιδημάρχου Τεχνικών Έργων Κώστα Κατσαρού και των προϊσταμένων της Εκπαίδευσης -παρουσία του τοπικού συντονιστή για τον σεισμό Βασίλη Τεντόμα- παρουσιάστηκε λοιπόν το πρόγραμμα των εργασιών που θα γίνουν με ξεκάθαρη ευθύνη του δήμου στο αμέσως επόμενο διάστημα, προκειμένου το πρώτο κουδούνι του Σεπτέμβρη να μην επηρεάσει σημαντικά τα μαθήματα. Μάλιστα, από Δευτέρα ανατίθενται οι σχετικές εργολαβίες για παρεμβάσεις στα σχολικά συγκροτήματα που βάσει των αυτοψιών των «Κτηριακών Υποδομών Α.Ε.» κρίθηκαν ακατάλληλα Β΄ βαθμού, με τους προϊσταμένους της Εκπαίδευσης να καλούνται βάσει του προγράμματος εργασιών να οργανώσουν τη λειτουργία των σχολικών μονάδων, σε συνεργασία φυσικά και με τους διευθυντές του κάθε σχολείου. Το κόστος αυτών των παρεμβάσεων, που θα επιμεριστεί μεταξύ του δήμου και του ΝΠΔΔ Παιδείας, Πολιτισμού και Αθλητισμού, θα αγγίξει τις 500.000 ευρώ…

Μπορεί ακόμα να αναζητείται τυπικά (σ.σ. ο πρώην ΟΣΚ έχει δηλώσει ότι θα αναλάβει τη μελέτη - κατασκευή πάντως με δικά του μέσα και ανθρώπινο δυναμικό) το πώς θα χρηματοδοτηθούν οι κυριότερες παρεμβάσεις στα οκτώ σχολεία (κυρίως των περιοχών Πλωμαρίου και Πολιχνίτου), όπως και η υπερκάλυψη των αναγκών σε λυόμενες αίθουσες, ωστόσο ο προγραμματισμός των παρεμβάσεων που πρέπει να γίνουν δεν μπορεί να περιμένει.

 

45 ημέρες μένουν…

Εξάλλου, το πρώτο κουδούνι για τη νέα σχολική χρονιά θα ηχήσει σε περίπου 45 ημέρες από σήμερα, που σημαίνει πως οι αρμόδιες υπηρεσίες για τις παρεμβάσεις στις κτηριακές εγκαταστάσεις των σχολείων σε συνεργασία με την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης θα πρέπει από τώρα να οργανώσουν τον τρόπο δράσης τους προκειμένου τα μαθήματα να επηρεαστούν στο μικρότερο δυνατό βαθμό. Ουσιαστικά χθες η πλευρά του αντιδημάρχου Έργων Κώστα Κατσαρού και Παιδείας Παναγιώτη Κατσαβέλη ενημέρωσαν, παρουσία του τοπικού Συντονιστή για τον σεισμό Βασίλη Τεντόμα, τον προϊστάμενο Περιφερειακής Εκπαίδευσης Βορείου Αιγαίου Αριστείδη Καλάργαλη και τους αντίστοιχους για τη Λέσβο σε πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια Εκπαίδευση κ.κ. Στρατάκη και Καπιωτά για το τεχνικό πρόγραμμα των παρεμβάσεων, προκειμένου οι δεύτεροι με τη σειρά τους να οργανώσουν τη λειτουργία των σχολικών μονάδων που θα περάσουν από γενναίο «λίφτινγκ», είτε μέσω της φόρμουλας των προσωρινών συστεγάσεων μονάδων, είτε εξετάζοντας ακόμα και το ενδεχόμενο να ορίσουν σε κάποιες μονάδες πρωινό και απογευματινό ωράριο μαθημάτων.

 

Οι παρεμβάσεις στα σχολεία

Αυτό όμως είναι κάτι που θα διευθετηθεί εν καιρώ. Το μόνο συγκεκριμένο που μπορεί να αποτυπωθεί ως εξέλιξη από τη χθεσινή συνάντηση είναι ότι ο δήμος είναι σε θέση να αναθέσει από την ερχόμενη Δευτέρα τις σχετικές εργολαβίες (σ.σ. ύψους 500.000 ευρώ) για να γίνουν οι παρεμβάσεις στα 24 σχολεία που έχουν σημανθεί από τις αυτοψίες ως Β΄ και Γ΄ βαθμού, με τον δήμο να αναλαμβάνει οκτώ σχολεία (ΓΕΛ Ιππείου, Γέρας, Αγιάσου, Μανταμάδου και Καλλονής, 2ο και 7ο Δημοτικό Μυτιλήνης, 2ο Γυμνάσιο Μυτιλήνης και 4ο Δημοτικό Μυτιλήνης) και το Νομικό Πρόσωπο Παιδείας, Πολιτισμού και Αθλητισμού τις μικρότερης έκτασης παρεμβάσεις στα υπόλοιπα 16 σχολεία, σε δημοτικά και νηπιαγωγεία σε χωριά της υπαίθρου.

«Είμαστε ικανοποιημένοι από το αποτέλεσμα αυτής της συνάντησης και θέλω να ευχαριστήσω για τη συνεργασία τόσο τον κ. Τεντόμα, που βοηθά καθοριστικά εδώ και καιρό σε ό,τι έχει να κάνει με τις επιπτώσεις του σεισμού, όσο και τους προϊσταμένους της Εκπαίδευσης, όπως φυσικά και τους υπηρεσιακούς παράγοντες του δήμου και τους μηχανικούς που εργάζονται πυρετωδώς. Στόχος μας είναι φυσικά τα μαθήματα να μην επηρεαστούν από την έκτακτη κατάσταση στην οποία περιήλθαμε και πιστεύω ότι θα τα καταφέρουμε», σχολίασε στο «Ε» ο κ. Κατσαρός μετά το τέλος της συνάντησης.

 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey