Σε εξέλιξη οι εργασίες βυθομέτρησης στη θαλάσσια περιοχή της Σκάλας Ερεσού

Εντός του 2021 η ολοκλήρωση της μελέτης για την άρση της διάβρωσης της παραλίας

14/02/2021 - 11:00

Σε εφαρμογή του δεύτερου πια σταδίου της μελέτης, για το ζωτικής σημασίας έργο της άρσης της διάβρωσης της πολυσύχναστης παραλίας της Σκάλας Ερεσού, ξεκίνησαν τις τελευταίες ημέρες εργασίες βυθομέτρησης, μέσω ειδικής πλατφόρμας που βρίσκεται στη θαλάσσια αυτή περιοχή.

Η ειδική πλατφόρμα πραγματοποιεί τις απαραίτητες μετρήσεις και συλλέγει τα απαιτούμενα στοιχεία του υπεδάφους του βυθού μίας εκ των πλέον τουριστικών παραλιών της Λέσβου, προκειμένου να προχωρήσει ένα έργο που αποτελεί αναγκαιότητα ετών, από τότε που διαπιστώθηκε το φαινόμενο που κατατρώγει χρόνο με το χρόνο την ακτή της Σκάλας Ερεσού, ...εξαφανίζοντας την παραλία της!

Το έργο που θα ακολουθήσει της μελέτης «απαντά» στο φαινόμενο που παρατηρείται σε πολλές ακτές της Μεσογείου, όπου η στάθμη του νερού ανυψώνεται και η επανατροφοδοσία της άμμου προέρχεται από την ξηρά με αποτέλεσμα -εν προκειμένω στη Σκάλα Ερεσού- να κατατρώγεται λίγο - λίγο η επιφάνεια της παραλίας.

Η ιστορία

Το συγκεκριμένο έργο ξεκίνησε ο πρώην Δήμος Λέσβου, ωστόσο επειδή δεν είχε τη δυνατότητα να εκπονεί τέτοιου είδους μελέτες, απευθύνθηκε στο Υπουργείο Υποδομών και ζήτησε από αυτό να χρηματοδοτήσει και να εκπονήσει τη μελέτη για να αποκατασταθεί η διάβρωση στη παραλία της Σκάλας Ερεσού.

Το 2018 το Υπουργείο Υποδομών προκήρυξε τη μελέτη, έγινε δημοπράτηση και την πήρε μελετητικό γραφείο των Αθηνών με την επωνυμία M.G. Frangou. Πρόκειται για το ίδιο γραφείο που έχει αναλάβει και το master-plan του λιμανιού της Μυτιλήνης.

Ο Δήμος Λέσβου, το Δεκέμβριο του 2018, ενέταξε το έργο στο ΕΣΠΑ (ΠΕΠ Βορείου Αιγαίου) με το ποσό 2,3 εκ. ευρώ, με την προϋπόθεση ότι θα ολοκληρωθεί η μελέτη από το Υπουργείο Υποδομών, θα παραδοθεί στο Δήμο Λέσβου ο οποίος  θα το  δημοπρατούσε προκειμένου να υλοποιηθεί αυτή η αναγκαία παρέμβαση στην Σκάλα Ερεσού.

Η μελέτη δεν έχει τελειώσει ακόμη, βρίσκεται στο δεύτερο και τελικό στάδιο. Για το λόγο αυτό εστάλη από το μελετητικό γραφείο το βυθοφόρο - ειδική πλατφόρμα που παίρνει στοιχεία του βυθού, προκειμένου να μπορέσει να ολοκληρώσει τη μελέτη. Η οποία μελέτη προβλέπει την κατασκευή «τοιχίων» μέσα στο βυθό για να μειώνουν την ανάκλαση του κυματισμού και να εξαλείφουν την υποσκαφή. Σημειώνεται ότι η ειδική πλατφόρμα θα πάρει δείγματα του βυθού από το σημείο που επρόκειτο να τοποθετηθούν τοιχία.

Στα χέρια του Δήμου Δυτικής Λέσβου το έργο

Σημειώνεται ότι ...διάδοχος του  Δήμου Λέσβου για το συγκεκριμένο έργο είναι ο Δήμος Δυτικής Λέσβου, ο οποίος και το παρακολουθεί και πιέζει τόσο προς το υπουργείο Υποδομών, όσο και προς την μελετητική εταιρεία για να προχωράνε γρήγορα οι διαδικασίες.

Η μελέτη θα παραδοθεί στο Δήμο Δυτικής Λέσβου, εντός του 2021. Θα πρέπει να αναφέρουμε ότι η περιβαλλοντική αδειοδότηση από το Υπουργείο Περιβάλλοντος, που έχει αναλάβει να πάρει η μελετητική εταιρεία, είναι εκείνη που δυσκολεύει την όλη εξέλιξη.

Από την μελέτη θα εξαρτηθεί και το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του έργου, το οποίο, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις θα κυμαίνεται περί τους 18 περίπου μήνες.

Το έργο αν δεν προλάβει να υλοποιηθεί με το τρέχον ΕΣΠΑ θα περάσει «ως γέφυρα» στο επόμενο, ως εκ τούτου δεν τίθεται θέμα χρηματοδότησης.

Η σημαντικότητα του έργου

Η Δημοτική Αρχή, θεωρεί το έργο πολύ σημαντικό για μια κατά κύριο λόγο τουριστική περιοχή, στην οποία παρατηρούνται τα τελευταία χρόνια -αν όχι κατ’ εξακολούθηση- φαινόμενα διάβρωσης. Αυτός είναι και ο λόγος που ο Δήμαρχος Δυτικής Λέσβου Ταξ. Βέρρος πιέζει προς όλες τις κατευθύνσεις για την υλοποίηση του έργου.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey