Με δάνειο ύψους 4 εκ. ευρώ, που δεν θα επιβαρύνει ούτε… σεντ τον δήμο για δέκα χρόνια, ξεκινά μια φιλόδοξη παρέμβαση με πολλαπλά οφέλη

Εκσυγχρονισμός οδικού οδοφωτισμού μέσα στο 2018!

04/08/2017 - 15:18 Ενημερώθηκε 04/08/2017 - 15:30

 

Από μια από τις πολλές και συνήθως… βαρετές ημερίδες που αναφέρονται σε προοπτικές, που πάλι τις περισσότερες φορές αποδεικνύονται ανέφικτες, παραδόξως ο Δήμος Λέσβου φαίνεται ότι λειτούργησε υποδειγματικά και αξιοποίησε τη δυνατότητα για να προχωρήσει σε μια μεγάλη παρέμβαση που θα εκσυγχρονίσει τον δημοτικό οδοφωτισμό. Ειδικότερα, μέσω του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων έλαβε προχτές την προέγκριση ενός δανείου (με το πιο χαμηλό επιτόκιο) ύψους 4 εκ. ευρώ και, στο πλαίσιο ενός προγράμματος που υποστηρίζει το Δίκτυο «Δάφνη» και σκοπεύει στον εκσυγχρονισμό του δημοτικού οδοφωτισμού όλων των δήμων της χώρας, είναι σε θέση να αντικαταστήσει το υπάρχον απαρχαιωμένο (και κοστοβόρο από τη λειτουργία του) δίκτυο με λάμπες τύπου LED.

Για την εξέλιξη αυτή, μάλιστα, βρίσκεται από τη Δευτέρα στη Λέσβο ειδικό συνεργείο εκ μέρους του Δικτύου «Δάφνη», το οποίο με ένα εξειδικευμένο σύστημα που παραπέμπει σε GPS «χαρτογραφεί» ουσιαστικά το υφιστάμενο δίκτυο φωτισμού του δήμου, προκειμένου να εκπονηθεί η μελέτη εφαρμογής που θα προχωρήσει τις διαδικασίες υλοποίησης της φιλόδοξης αυτής παρέμβασης, η οποία -σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Τεχνικών Έργων Κώστα Κατσαρό- θα προσφέρει στον Δήμο Λέσβου μέχρι και 40% εξοικονόμηση ενέργειας (επί των πάγιων χρεώσεων της ΔΕΗ) και θα γλιτώσει για τουλάχιστον μια δεκαετία τις τοπικές κοινότητες από τον διαχρονικό «βραχνά» που ακούει στο όνομα αντικατάσταση λάμπας…

 

Η ανέλπιστη ευκαιρία της ημερίδας

Τον περασμένο Φλεβάρη έδωσε το «παρών» στην επίμαχη ημερίδα που διοργάνωνε το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων η δημοτική αρχή μέσω του αντιδημάρχου που παρακολουθεί τα προγράμματα χρηματοδότησης Κώστα Κατσαρού και εκείνος διέβλεψε πως το αντικείμενο που πραγματευόταν η όλη ενημέρωση είχε ρεαλιστικές πιθανότητες να μετατραπεί σε μια ουσιαστική παρέμβαση.

Πιο αναλυτικά, όπως εξηγεί στο «Ε» ο κ. Κατσαρός, το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων -σε συνεργασία με το Δίκτυο (δήμων) «Δάφνη»- έδινε τη δυνατότητα στους δήμους να δανειοδοτηθούν με ένα υψηλό ποσό προκειμένου να δώσει κίνητρα για τον εκσυγχρονισμό του δημοτικού οδοφωτισμού όλης της χώρας. Ο Δήμος Λέσβου από εκείνη κιόλας την περίοδο υπέβαλε αίτηση συμμετοχής στο εν λόγω πρόγραμμα και σύντομα διαπίστωσε πως υπήρχε πεδίο… δόξης, αφού μόλις τον περασμένο Μάη ενημερώθηκε αρμοδίως από τους φορείς του προγράμματος πως έγινε δεκτή η αίτησή του, για να ακολουθήσει λίγο αργότερα και η ενημέρωση για την προέγκριση του δανείου ύψους 4 εκ. ευρώ και να σημάνει ουσιαστικά την ενεργοποίηση της προοπτικής αναβάθμισης και εκσυγχρονισμού του δημοτικού οδοφωτισμού της Λέσβου.

 

«Χαρτογράφηση» του δημοτικού οδοφωτισμού

Από την περασμένη Δευτέρα, μάλιστα, στο νησί κατέφθασε και ένα εξειδικευμένο συνεργείο από το Δίκτυο «Δάφνη» που με ειδικό μηχανισμό προβαίνει στην καταγραφή και αποτύπωση του δημοτικού φωτισμού στο νησί, για να δώσει ακολούθως τα εχέγγυα για την εκπόνηση της απαιτούμενης μελέτης εφαρμογής. Σύμφωνα πάντα με τον κ. Κατσαρό, μέχρι τα τέλη του Σεπτέμβρη αναμένεται η υποβολή εκ μέρους του δήμου του τελικού αιτήματος στο πρόγραμμα, για να φτάσει μέχρι το τέλος του 2017 η τελική έγκριση και μέσα στο 2018 να βγει σε διαγωνισμό η όλη παρέμβαση αντικατάστασης του δημοτικού οδοφωτισμού (προμήθεια ουσιαστικά των λαμπών τύπου LED).

 

 

 

 

Τα οφέλη για τον δήμο ένα προς ένα

 

«Από μόνη της η προοπτική να αναβαθμίσεις τον δημοτικό οδοφωτισμό είναι πρόκληση. Έχει ενδιαφέρον, όμως, να δει κανείς τα ειδικά οφέλη που θα δώσει αυτή η παρέμβαση όταν θα ολοκληρωθεί. Αξίζει κατά πρώτον να σημειωθεί ότι το δάνειο που θα πάρουμε ύψους περίπου 4 εκ. ευρώ θα καλυφθεί σε βάθος 10ετίας από τα οφέλη που θα προκύψουν από το δίκτυο τύπου LED, δεν θα υπάρξει δηλαδή κάποια επιβάρυνση στους προϋπολογισμούς μας», εξηγεί ο κ. Κατσαρός στο «Ε» και συνεχίζει:

«Υπολογίζεται ότι με την αντικατάσταση των λαμπών του δικτύου με τύπου LED λάμπες θα εξοικονομήσουμε μέχρι και 40% ενέργεια, που πρακτικά σημαίνει 40% μικρότερο κόστος απ’ ό,τι σήμερα σε αυτά που πληρώνουμε στη ΔΕΗ. Από εκεί και έπειτα, οι λάμπες LED έχουν εγγύηση και διάρκεια ζωής 10 έτη. Και ειδικά οι πρόεδροι των τοπικών κοινοτήτων καταλαβαίνουν πως, αν αντικατασταθεί ο δημοτικός οδοφωτισμός μας, δεν θα ασχοληθούν ξανά με αυτόν τον βραχνά της αντικατάστασης των φθαρμένων λαμπών, που χρεώνει μεταξύ άλλων πολύ συχνά και τις πάγιες προκαταβολές τους. Εξίσου σημαντική λεπτομέρεια που κάνει τη διαφορά είναι πως μετά από 10 χρόνια το πρόγραμμα θα αναλάβει δωρεάν τη νέα αντικατάσταση του δημοτικού οδοφωτισμού…», κατέληξε ο κ. Κατσαρός, ο οποίος εκτίμησε ότι καλώς εχόντων των πραγμάτων μέχρι το καλοκαίρι του 2018 ο δήμος θα έχει νέο δημοτικό οδοφωτισμό…

Ας σημειωθεί ότι παράλληλα η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου έχει ξεκινήσει εδώ και καιρό τη δική της προσπάθεια αντικατάστασης με λάμπες τύπου LED του φωτισμού των δικών της περιοχών ευθύνης, δηλαδή του εθνικού οδικού δικτύου, και ήδη τα αποτελέσματα είναι ορατά. 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey