Η διαβούλευση για το παλλεσβιακό αίτημα για διάσπαση του δήμου έφερε πρόωρη… προεκλογική περίοδο και, κατά τα φαινόμενα, διχασμό Το «Ε» καταγράφει…

Δεν κάνουμε χωριό και φαίνεται!

13/05/2017 - 11:01 Ενημερώθηκε 15/05/2017 - 11:04

 

Και τη στιγμή που το παλλεσβιακό(;) αίτημα για διάσπαση του ενός δήμου μπαίνει για πρώτη φορά στην (επίσημη) ατζέντα της κυβέρνησης και δείχνει να παίρνει τον δρόμο της ικανοποίησής του προς αποκατάσταση της διοικητικής «τερατογένεσης» που έγινε στη Λέσβο, ο αυτοδιοικητικός κόσμος (νυν και πρώην) του νησιού μπαίνει σε θέση μάχης.

Όχι στη μάχη βέβαια που θα περίμενε κανείς για την ίδια τη διάσπαση, αλλά στη μάχη για την εξασφάλιση μιας νέας χωροταξίας που να ικανοποιεί καταφανώς σκοπιμότητες ορισμένων, συμφέροντα, τοπικισμούς αλλά και προσωπικές φιλοδοξίες. Η διάσπαση που υποτίθεται ότι ένωνε τις δύο τελευταίες φουρνιές των εκπροσώπων της αυτοδιοίκησης επί «Καλλικράτη» τις τελευταίες ημέρες δείχνει ικανή σαν εξέλιξη να διχάσει σε τέτοιο μεγάλο βαθμό που να θέσει σε κίνδυνο ακόμα και την εκπεφρασμένη πρόθεση της κυβέρνησης να σκύψει επάνω στο ειδικό πρόβλημα της Λέσβου.

Το «Ε» λοιπόν, από τη στιγμή που η κουβέντα έχει πάει από μόνη της πια στον… αριθμό των δήμων που θα προκύψουν, στους αφανείς (προς το παρόν) αλλά και δηλωμένους νέους υποψηφίους αλλά και στο πού θα ιδρυθούν οι νέοι δήμοι, καταγράφει τα δεδομένα που έχουν διαμορφωθεί και θα μας απασχολήσουν ανάλογα με την εξέλιξή τους μέχρι τις εκλογές του 2019, που σαφέστατα δεν θα έχουν καμία σχέση με τις δύο προηγούμενες που έγιναν στην αυτοδιοίκηση, με τον (τελευταίο;) δήμαρχο Λέσβου Σπύρο Γαληνό να καταφέρνει να ταράξει τα νερά με την απροσδόκητη (για το timing κυρίως) δήλωση προτίμησής του στον έναν δήμο -τον οποίο θεωρεί διαχειρίσιμο- και να προκαλεί έκτοτε αλυσιδωτές αντιδράσεις.

Οι Άρης Ελευθερίου, Ταξιάρχης Βέρρος, Μανώλης Αρμενάκας, Μιχάλης Ρούσσης αλλά και Παναγιώτης Ζαφειρίου, Στρατής Κυρατζής και Στρατής Κύτελης, μαζί με τη ΝΟΔΕ Λέσβου της ΝΔ αλλά και το ισχυρό (τουλάχιστον αυτοδιοικητικά) ΠΑΣΟΚ, προσπαθούν ήδη να ελέγξουν τους όρους του πολιτικού παιχνιδιού που ανοίγει. Όροι που δεν πρέπει να ξεχνάμε βέβαια πως βρίσκονται στα χέρια της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ…

 

Προκάλεσε εξελίξεις

Η δήλωση του δημάρχου Λέσβου Σπύρου Γαληνού πως θεωρεί διαχειρίσιμο τον έναν και μόνο δήμο, «αρκεί να πάρει τα λεφτά που του οφείλονται» και φυσικά να απελευθερωθεί από την υπερβολική της σήμερα γραφειοκρατία η αυτοδιοίκηση, προκάλεσε αίσθηση. Μια αίσθηση που επισκίασε ακόμα και την εξίσου σοβαρή δήλωσή του (εις διπλούν) πως δεν προτίθεται να είναι υποψήφιος δήμαρχος σε κάποιον από τους νέους δήμους που θα δημιουργηθούν, εκφράζοντας με αυτόν τον τρόπο τη δυσαρέσκειά του για τον τρόπο που διεξάγεται (εκ μέρους της κυβέρνησης) η διαβούλευση για το χωροταξικό.

Ωστόσο, η δήλωση του δημάρχου, που έγινε και στην κατεύθυνση συγκράτησης της παράταξής του συγκεντρωμένης στα καθήκοντά της, αφού ο Δήμος Λέσβου θα λειτουργήσει για τουλάχιστον δύο χρόνια ακόμα, δεν φαίνεται να πέτυχε τον σκοπό της, αφού την ίδια ώρα οι γεωγραφικοί του αντιδήμαρχοι και ιδιαίτερα εκείνοι που πρωταγωνίστησαν στη λαϊκή συνέλευση της Καλλονής το Πάσχα (σ.σ. Ταξ. Βέρρος, Μαν. Αρμενάκας και Μιχ. Ρούσσης) «αδειάστηκαν», δεδομένου ότι είναι και εκείνοι που εκπροσωπούν καθημερινά τη δημοτική αρχή στις κοινωνίες της «περιφέρειας», που θεωρούν όχι μόνο ζωτικής σημασίας τη διάσπαση του δήμου, αλλά απαιτούν και την επανίδρυση σε πολλές περιπτώσεις των άλλοτε καποδιστριακών τους δήμων.

Από τη δήλωση του δημάρχου όμως «πάγωσαν» και κάποιοι εκ των θεματικών αντιδημάρχων, που είναι υπέρμαχοι της διάσπασης διαχρονικά και, μπροστά στη διστακτικότητα του Σπύρου Γαληνού να βγει δυναμικά μπροστά στο ζήτημα του χωροταξικού, καλύφθηκαν έστω και από το ψήφισμα του δημοτικού συμβουλίου που ζητούσε πέντε δήμους, βάσει της γνωστής πρότασης του ΙΤΑ. Όμως, ειδικά εκείνοι που βλέπουν τον εαυτό τους ξανά ως υποψήφιο φοβούνται τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει στη δημοτικότητά τους μια αδιάφορη στάση στο ζήτημα της διάσπασης. Η συνέχεια ως εκ τούτου αναμένεται με ενδιαφέρον, αφού μέχρι να ολοκληρωθεί το σίριαλ της διάσπασης ως και τον προσεχή Σεπτέμβριο(;), θα δοκιμαστούν ξανά τα στεγανά της σημερινής παράταξης της πλειοψηφίας.

 

Η Καλλονή «πυρήνας» διεργασιών

Οι δηλώσεις όμως του δημάρχου κινητοποίησαν και τους αφανείς ως σήμερα, αλλά και λίγο έως πολύ εμφανείς «δελφίνους» των νέων δημαρχιακών θώκων που θα προκύψουν στο εγγύς μέλλον. Ο γνωστός δικηγόρος από την Καλλονή και πρώην δήμαρχος της περιοχής Άρης Ελευθερίου ήταν εκ των πρώτων που ήρθε σε σύγκρουση με τον Σπύρο Γαληνό για την «αναιμική» του υποστήριξη στο αίτημα διάσπασης και δείχνει διάθεση να επανέλθει στα αυτοδιοικητικά πράγματα του νέου δήμου που θα καλύπτει το λεκανοπέδιο και την ευρύτερη περιοχή, χωρίς βέβαια να το έχει δηλώσει μέχρι σήμερα. Η δυναμική του πάντως ενασχόληση με το ζήτημα της διάσπασης κινητοποιεί αναπόφευκτα και τους υπολοίπους εξ Καλλονής ορμώμενους αυτοδιοικητικούς.

Ο Στρατής Κυρατζής παρακολουθεί διακριτικά τις εξελίξεις και προβάλλει ήδη ως το αντίπαλον δέος τής ενδεχόμενης κίνησης Ελευθερίου και ο σημερινός αντιδήμαρχος της επίμαχης δημοτικής ενότητας Ταξιάρχης Βέρρος κρατά κλειστά τα χαρτιά του και σταθμίζει το δικό του μέλλον, που θα βαρύνει πάντως καθοριστικά το αποτέλεσμα της όποιας εκλογικής αναμέτρησης κι αν γίνει. Ο ίδιος σε δηλώσεις του εξάλλου ξεκαθάρισε πως θα συνεχίσει τη δουλειά του στα επόμενα δύο χρόνια ως αντιδήμαρχος Καλλονής, προαναγγέλλοντας τήν σε κάθε περίπτωση ενασχόλησή του και στην επόμενη δημοτική θητεία με τα κοινά…

 

Ευσεβείς καποδιστριακοί πόθοι

Στην Καλλονή θα πρέπει να σημειωθεί βέβαια ότι θεωρούν σίγουρο πως, σε περίπτωση διάσπασης, ο ένας (τουλάχιστον) δήμος που θα δημιουργηθεί θα έχει αναφορά την περιοχή τους και αναπόφευκτα βάσει αυτού του συλλογισμού κινούνται και οι γεωγραφικοί αντιδήμαρχοι Ερεσού-Αντίσσης (Μιχάλης Ρούσσης) και Πλωμαρίου (Μανώλης Αρμενάκας), οι οποίοι ασφαλώς και θα στηρίξουν στο εξής με όλες τους τις δυνάμεις την πρόταση του ΙΤΑ για πέντε δήμους (σ.σ. ειδικά για τον κ. Αρμενάκα θεωρείται από τους πολίτες της επικράτειάς του «ιερό καθήκον» να επανιδρύσει τον δήμο Πλωμαρίου), αλλά θα έχουν πάντα τις κεραίες τους στραμμένες και προς Καλλονή μεριά που «παίζει» και στα σενάρια των τριών ή των δύο δήμων.

Αναγνωρίζοντας πάντως τους Μανώλη Αρμενάκα και Μιχάλη Ρούσση ως τους πλέον ενεργούς στην προσπάθεια διάσπασης, μπορεί κανείς να αναγνωρίσει και τους εν δυνάμει αντιπάλους τους… Οι οποίοι δεν αποκλείεται να προέρχονται και από την ίδια την παράταξη του Σπύρου Γαληνού. Ακόμη, δεν πρέπει να θεωρείται αμελητέα η βούληση και της Αγίας Παρασκευής να συμμετέχει σε έναν δήμο που να έχει ισχυρή παρουσία, ούτε και της Πέτρας και του Μολύβου, του Πολιχνίτου, της Γέρας ή του Μανταμάδου… Όπως δεν πρέπει να παραγνωρίζεται η ένταση που αναπόφευκτα θα προκύψει και για τον ορισμό των πρωτευουσών των νέων δήμων…

 

  

Ο Ζαφειρίου, η ΝΟΔΕ και το… ΠΑΣΟΚ

 

Μέσα σε όλα αυτά, προχθές ήρθε και η είδηση της «επίσημης πρώτης» της κίνησης του Παναγιώτη Ζαφειρίου, που εδώ και μήνες μεθοδικά στο παρασκήνιο προετοιμάζει την υποψηφιότητά του και φαίνεται ότι οι εξελίξεις με τη διάσπαση του δήμου επίσπευσαν και τις δικές του κινήσεις.

Ο πρώην πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου ανακοίνωσε την πρόθεσή του να διεκδικήσει τη δημαρχία της… Λέσβου, δηλώνοντας ευθαρσώς πως αρνείται να σχολιάσει τα σενάρια της διάσπασης και πως λογίζεται ως υποψήφιος δήμαρχος Λέσβου, αποτελώντας έστω και πρόωρα τον πρώτο επίσημο διεκδικητή θέσης σε ένα από τα επόμενα δημοτικά συμβούλια. Η ανακοίνωση της κίνησης Ζαφειρίου -«Ναι, μπορούμε» φαίνεται ότι θα είναι ο τίτλος του συνδυασμού του- αναπόφευκτα σχολιάζεται από χθες τόσο στη ΝΟΔΕ Λέσβου της ΝΔ όσο και στη Ν.Ε. του ΠΑΣΟΚ Λέσβου, ειδικά στη δεύτερη, της οποίας υπήρξε μέλος στο παρελθόν ο σημερινός υποψήφιος.

Η κορύφωση λοιπόν της συζήτησης για το χωροταξικό και οι παράπλευρες εξελίξεις και γεγονότα προβληματίζουν για την ωριμότητα της αυτοδιοίκησης σήμερα να χειριστεί ένα απολύτως κοινό ζήτημα που αφορά πρώτιστα τους πολίτες, αφού οι φιλοδοξίες, οι τοπικισμοί και τα πλείστα συμφέροντα έρχονται καταφανώς πρώτα από το κοινό καλό, με ό,τι αυτό μπορεί να δείχνει για τα νέα δημοτικά συμβούλια που βούληση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ είναι να προκύψουν και να λειτουργήσουν διά της απλής αναλογικής…

 

Από την έντυπη έκδοση του «Εμπρός»

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey