Αντίστροφη μέτρηση για τη Βιώσιμη Αστική Ανάπλαση

05/08/2017 - 14:44

Δίνοντας έμφαση και στη χρηματοδότηση έργων και στα μικρά νησιά της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, η περιφερειάρχης Χριστιάνα Καλογήρου έδωσε χθες στη δημοσιότητα ανακοίνωση, ενημερώνοντας για την ενεργοποίηση ουσιαστικά του προαναγγελθέντος προγράμματος της Βιώσιμης Αστικής Ανάπλασης (ΒΑΑ) και ειδικότερα για το ότι ενεργοποιήθηκαν στο Ε.Π. της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου (2014-2020) οι προσκλήσεις υποβολής προτάσεων στο πλαίσιο των Ολοκληρωμένων Χωρικών Επενδύσεων (ΟΧΕ) -απευθύνονται στα μικρά νησιά της Περιφέρειας- και της Βιώσιμης Αστικής Ανάπλασης (ΒΑΑ) -απευθύνεται στα δύο αστικά κέντρα της Περιφέρειας, τη Μυτιλήνη και τη Χίο. Υπενθυμίζεται σε ό,τι μας αφορά άμεσα στη Λέσβο ότι μέσω της (ΒΑΑ) ο Δήμος Λέσβου τρέχει ήδη την προσπάθεια ολοκλήρωσης μελετών, με στόχο την απορρόφηση (εκ) των 11,9 εκ. ευρώ που δίνει το επίμαχο πρόγραμμα αποκλειστικά για τις πόλεις της Μυτιλήνης και της Χίου ακριβώς για παρεμβάσεις αστικής ανάπλασης, με την πρόκληση της ανάπλασης της προκυμαίας και κατ’ επέκταση του ιστορικού κέντρου, αλλά και την κατασκευή ποδηλατόδρομου να «παίζουν» μεταξύ εκείνων που διεκδικεί να εντάξει στο πρόγραμμα η δημοτική αρχή.

Η περιφερειάρχης τώρα στην ανακοίνωσή της δίνει έμφαση και στα 12,4 εκ. ευρώ που προβλέπονται για τις Ολοκληρωμένες Χωρικές Επενδύσεις (ΟΧΕ) και μέσα σ’ αυτές δίνονται ευκαιρίες χρηματοδότησης για έργα οδικού δικτύου και αντιπλημμυρικής προστασίας για τα επτά μικρότερα νησιά της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου: τον Άη Στράτη, τη Θύμαινα, την Ικαρία, τη Λήμνο, τις Οινούσσες, τους Φούρνους και τα Ψαρά, σημειώνοντας πως η προθεσμία για την υποβολή προτάσεων για το πρόγραμμα αυτό λήγει στις 28 Νοεμβρίου 2017.

 

Ανάπλαση της προκυμαίας και όχι μόνο

Σε ό,τι αφορά τώρα τη Βιώσιμη Αστική Ανάπλαση, η οποία έχει μπει στην πρώτη προτεραιότητα της δημοτικής αρχής Λέσβου την τελευταία διετία, η περιφερειάρχης, με τη δημοσιοποίηση της πρόσκλησης, «χτυπάει» το καμπανάκι τόσο στον Δήμο Λέσβου όσο και σε εκείνον της Χίου (καθώς και στις Εφορείες Αρχαιοτήτων Λέσβου και Χίου, που είναι ομοίως δικαιούχοι του προγράμματος) να επισπεύσουν τις διαδικασίες εκπόνησης των απαιτούμενων μελετών για την υποβολή των προτάσεών τους μέχρι τις 29 Δεκεμβρίου. Το πρόγραμμα να θυμίσουμε εδώ ότι είναι ανταγωνιστικό, με τον Δήμο Λέσβου να δείχνει πάντως ικανοποιητικό επίπεδο προεργασίας για τη διεκδίκηση (εκ) των 11,9 προσφερόμενων εκ. ευρώ, με πρόσφατο παράδειγμα την αξιοσημείωτη πρόοδο της μελέτης για την πλατεία Σαπφούς, που εκπονείται με τη συνεργασία του γνωστού γλύπτη- αρχιτέκτονα Κώστα Βαρώτσου.

Ειδικότερα ο προϋπολογισμός για τη ΒΑΑ ανέρχεται σε 11.950.000 ευρώ και αναλυτικά περιλαμβάνει:

- Έργα για την αναβάθμιση υποδομών προσπελασιμότητας, με προϋπολογισμό 1.650.000 ευρώ.

- Έργα για την προστασία πολιτιστικών και ιδιαιτέρων ιστορικών στοιχείων που είναι συνδεδεμένα με τον αστικό ιστό, καθώς και έργα αναβάθμισης των κοινόχρηστων χώρων που διαμορφώνουν καλύτερες συνθήκες για την καθημερινότητα των πολιτών, με προϋπολογισμό 5.640.000 ευρώ.

- Έργα βιοκλιματικής ανάπλασης, με στόχο την προστασία του περιβάλλοντος, τη βελτίωση του μικροκλίματος, με προϋπολογισμό 1.000.000 ευρώ.

- Έργα για τη διαχείριση της κυκλοφορίας και της στάθμευσης, της προώθησης ήπιων μέσων κυκλοφορίας (ποδηλατόδρομοι, πεζοδρομήσεις), με προϋπολογισμό 3.660.000 ευρώ.

 

 

 

Καλογήρου: «Η συνεργασία όλων μας θα κρίνει το αποτέλεσμα»

 

Η κα. Καλογήρου, με αφορμή την ενεργοποίηση του αναπτυξιακού «στοιχήματος» των ΟΧΕ και της ΒΑΑ, δήλωσε σχετικά:

«Με τη σημερινή πρόσκληση δίνουμε δύο σημαντικές δυνατότητες. Πρώτον, από το Ολοκληρωμένο Σχέδιο των Χωρικών Επενδύσεων, συνολικού προϋπολογισμού 40 εκατομμυρίων ευρώ, ενεργοποιούμε σήμερα πρόσκληση για έργα οδικού δικτύου και αντιπλημμυρικής προστασίας προϋπολογισμού περίπου 12, 5 εκατομμυρίων. Τα επτά μικρότερα νησιά της Περιφέρειάς μας, δηλαδή ο Άγιος Ευστράτιος, η Θύμαινα, η Ικαρία, η Λήμνος, οι Οινούσσες, οι Φούρνοι και τα Ψαρά, έχουν τη δυνατότητα να χρηματοδοτήσουν έργα που θα βελτιώσουν την ποιότητα ζωής των κατοίκων τους.

Δεύτερον, τα δύο μεγάλα αστικά κέντρα της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, η πόλη της Μυτιλήνης και η πόλη της Χίου, μπορούν με τις χρηματοδοτικές δυνατότητες των σχεδόν 12 εκατομμυρίων ευρώ που τους παρέχει η σημερινή πρόσκληση της ΒΑΑ να αναβαθμίσουν τις υποδομές τους, η ζωή των δημοτών να βελτιωθεί και η καθημερινότητα να γίνει ευκολότερη.

Σταθερή μας επιδίωξη παραμένει η ενίσχυση της απασχόλησης και της επιχειρηματικότητας, η αντιμετώπιση των κοινωνικών προβλημάτων ιδιαίτερα των ευαίσθητων ομάδων του πληθυσμού και αυτές είναι οι κρίσιμες παράμετροι για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση των προγραμμάτων. Η συνεργασία των δύο βαθμίδων αυτοδιοίκησης, των παραγωγικών φορέων αλλά και όλων όσοι μπορούν να έχουν ενεργό ρόλο στην επίτευξη αυτών των στόχων είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την επιτυχία της κοινής μας προσπάθειας».

 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey