Πρόσκληση για την αξιοποίηση των Ιαματικών του Πολιχνίτου, ενώ στα... προσεχώς είναι η αναγνώριση των ιαματικών πηγών Λισβορίου & Εφταλούς

Αναζητείται επενδυτικό ενδιαφέρον για τις ιαματικές του Πολιχνίτου

30/04/2022 - 12:00

Υπογράφτηκε από το Δήμαρχο Δυτικής Λέσβου Ταξιάρχη Βέρρο και δημοσιεύτηκε, προ ημερών, από το Δήμο Δυτικής Λέσβου, η Πρόσκληση Προκαταρκτικής Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος, για την αξιοποίηση ακινήτων και της ιαματικής πηγής «ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ» Πολιχνίτου. Προς την κατεύθυνση αυτή υλοποιούνται προσπάθειες για την αναγνώριση άλλων δύο πηγών της Δυτικής Λέσβου, εκείνες του Λισβορίου και της Εφταλούς, οι οποίες αναμένεται προσεχώς να δημοσιευθούν σε ΦΕΚ.  

«Οι ιαματικές πηγές του Πολιχνίτου αποτελούν τις σημαντικότερες ιαματικές πηγές της Ελλάδος και είναι χρόνια ανενεργές» ανέφερε σε δήλωσή του στο «ΕΜΠΡΟΣ» ο Δήμαρχος Δυτικής Λέσβου, Ταξιάρχης Βέρρος υπογραμμίζοντας ότι στόχος της Δημοτικής Αρχής είναι η αξιοποίηση και η ανάδειξή τους θέτοντας τα θεμέλια ανέγερσης ενός σημαντικού πυλώνα οικονομίας του Πολιχνίτου και της Δυτικής Λέσβου συνολικά.  

Στο πλαίσιο μετατροπής των ιαματικών πηγών σε οικονομικό γρανάζι για την Δυτική Λέσβο η Δημοτική Αρχή κινείται με στόχο την αναγνώριση των ιαματικών πηγών Λισβορίου και Εφταλούς. «Μέχρι πρότινος καμία ιαματική πηγή δεν είχε αναγνώριση» επισημαίνει ο κ. Βέρρος τονίζοντας τον αρνητικό αντίκτυπο που είχε κάτι τέτοιο στον ιαματικό τουρισμό του νησιού.  

Θυμίζουμε ότι πριν ένα χρόνο περίπου και συγκεκριμένα τον Μάρτιο του 2021 ανακοινωνόταν από το υπουργείο Τουρισμού στο Δήμο Δυτικής Λέσβου η αναγνώριση του Φυσικού Πόρου «Ιπποκράτης» στον Πολιχνίτου που αποτέλεσε την βάση για να δρομολογηθεί η πρόσκληση προκαταρκτικής εκδήλωση ενδιαφέροντος για την αξιοποίηση ακινήτων και της ιαματικής πηγής στον Πολιχνίτο.  

Σε ότι έχει να κάνει με τις διαδικασίες αναγνώρισης των πηγών Λισβορίου και Εφταλούς, ο κ. Βέρρος ανέφερε ότι έχουν αποσταλεί τα απαραίτητα έγγραφα προς γνωμοδότηση από τον ΕΟΤ και το επόμενο διάστημα θα δημοσιευθεί σε Φύλλο Εφημερίδος της Κυβέρνησης η αναγνώριση των φυσικών αυτών πόρων, η αξιοποίηση των οποίων θα κινείται στο ίδιο μήκος κύματος με εκείνες του ΙΠΠΟΚΡΑΤΗ.  

Η πρόσκληση  

Ήδη έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον για τις ιαματικές πηγές του Πολιχνίτου από επιχειρηματίες. Ενδιαφέρον που αναμένεται να αποτυπωθεί εγγράφως ως απάντηση στην πρόσκληση του Δήμου Δυτικής Λέσβου. Στόχος του Δήμου είναι η μακροχρόνια αξιοποίηση των αναγνωρισμένων πλέον ιαματικών πηγών, των ακινήτων όπου εντοπίζονται και την αναβάθμιση των υφιστάμενων υποδομών (κτίσματα λουτρών και ξενώνας). Με την πρόσκληση καλούνται οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές να καταθέσουν μη δεσμευτικές προτάσεις για την ανάπτυξη ενός ολοκληρωμένου τουριστικού προϊόντος, το οποίο μπορεί να ξεκινά από την ευεξία και να φτάνει μέχρι την ίαση, εμπλέκοντας ταυτόχρονα, ενδεχομένως τους τομείς της διατροφής, της άθλησης, των εναλλακτικών θεραπειών, του αισθητικού καλλωπισμού, της ψυχικής υγείας και του πνεύματος, σε μια έκταση 105 στρεμμάτων. 

Ο Δήμος Δυτικής Λέσβου, έχοντας εξετάσει τις προτάσεις που θα κατατεθούν (κεντρική ιδέα, χρονοδιάγραμμα υλοποίησης, ύψος επένδυσης, κλπ), θα καταλήξει στους όρους του Διεθνή Διαγωνισμού, τον οποίο θα προκηρύξει σε δεύτερη φάση και εντός του Ιουνίου του 2022, με σκοπό πριν το τέλος του έτους να έχει επιλεγεί ανάδοχος/ μισθωτής με συγκεκριμένο και δεσμευτικό επιχειρηματικό σχέδιο. 

Έχοντας θέσει ως στόχο την αναστροφή της πληθυσμιακής συρρίκνωσης των χωριών του, μέσα από την επανασύσταση των μεγαλύτερων κωμοπόλεων, ως οικονομικών πόλων, ο Δήμος Δυτικής Λέσβου αξιοποιεί ένα βασικό συγκριτικό πλεονέκτημα της Δημοτικής Ενότητας Πολιχνίτου, τις ιαματικές πηγές. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, επιδιώκεται η ενίσχυση της αναγνωρισιμότητας της περιοχής και της επισκεψιμότητας σε αυτή (τριτογενής τομέας - επώνυμα και υψηλού επιπέδου τουριστικά προϊόντα), υποστηρίζεται η εξωστρέφεια και δημιουργούνται ποικίλες ευκαιρίες απασχόλησης στον τοπικό πληθυσμό. 

Η προθεσμία κατάθεσης των μη δεσμευτικών προτάσεων λήγει στις 30 Μαΐου 2022.  

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey