Αναπτυξιακή Διαδημοτική Επιχείρηση Λέσβου

Αναγκαστική «συνύπαρξη», μέχρι πότε όμως;

19/07/2020 - 12:57

«Παγιδευμένοι», χωρίς άμεση προοπτική διάσπασης, παραμένουν οι Δήμοι του νησιού μας στην Αναπτυξιακή Διαδημοτική Επιχείρηση Λέσβου (ΑΔΕΛ), η οποία παρά τις προσπάθειες που έγιναν το προηγούμενο διάστημα για την αποχώρηση του Δήμου Δυτικής Λέσβου, παραμένει ως έχει μέχρι νεωτέρας.

Αν και η νομοθεσία στην περίπτωση των Νομικών Προσώπων-Συνδέσμων, δίνει τη δυνατότητα στους δύο δήμους, να τραβήξουν χωριστούς δρόμους, δημιουργώντας τα δικά τους Νομικά Πρόσωπα, στην περίπτωση των Αναπτυξιακών εταιρειών, οι οποίες εμπίπτουν στη νομοθεσία των Ανωνύμων Εταιρειών θα πρέπει να γίνει υποχρεωτικά λύση και εκκαθάριση.

Για την ΑΔΕΛ μια τέτοια προοπτική θα ήταν καταστροφική με δεδομένο ότι η εκκαθάριση θα διαρκούσε πολλά χρόνια και παράλληλα θα έπρεπε να εκποιηθούν τα ακίνητα της εταιρείας, δηλαδή οι θερμοπηγές στα Θέρμα και ένα οικόπεδο στην ίδια περιοχή.

Λύση ανάγκης

Τους πρώτους μήνες της θητείας των νέων δημοτικών αρχών, σύμφωνα με πληροφορίες, οι δύο Γενικοί Γραμματείς των Δήμων, Ηρακλής Κουντουρέλλης και Άρης Ελευθερίου, συζητώντας για το θέμα είχαν προτείνει την τροποποίηση του καταστατικού της εταιρείας σε πρώτη φάση και στη συνέχεια την αποχώρηση του Δήμου Δυτικής Λέσβου, ο οποίος θα έπαιρνε φεύγοντας 45 χιλιάδες ευρώ, δηλαδή τα χρήματα που αντιστοιχούν στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας. Η διαδικασία αυτή ήταν αρκετά απλή και μάλιστα οι δύο Γενικοί Γραμματείς θεωρούσαν ότι θα προχωρούσε χωρίς προβλήματα, αφού κανείς δεν θα είχε έννομο συμφέρον να προσβάλει τις αποφάσεις στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση. Νομικοί κύκλοι ωστόσο και από τους δύο δήμους, θεώρησαν τη λύση αυτή παρακινδυνευμένη, αφού όπως είπαν κινείτο στα όρια της νομιμότητας.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία διάσπασης των δήμων, τα νεοσύστατα διοικητικά σχήματα, είχαν τη δυνατότητα δημιουργίας νέων Αναπτυξιακών Εταιρειών εξ αρχής, ωστόσο το αρχικό κεφάλαιο που απαιτείται είναι 250 χιλιάδες ευρώ, και θεωρείται απαγορευτικό για τις οικονομικές δυνατότητες των Δήμων Μυτιλήνης και Δυτικής Λέσβου.

Γκρίνιες από τη Δυτική Λέσβο

Πηγές του Δήμου Δυτικής Λέσβου πάντως εκτιμούν ότι θα πρέπει να βρεθεί άμεσα λύση στο πρόβλημα διάσπασης της ΑΔΕΛ, ώστε να μπορέσει ο Δήμος να ακολουθήσει τη δική του ανεξάρτητη πορεία και να ασχοληθεί με την αξιοποίηση των ακινήτων του και κυρίως την αδειοδότηση των Ιαματικών Πηγών.

Όπως αναφέρεται, η συνεργασία των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου των Δήμων Μυτιλήνης με αυτών του Δήμου Δυτικής Λέσβου είναι ικανοποιητική προς το παρόν, ωστόσο ο Δήμος Δυτικής Λέσβου θεωρεί ότι παίρνει ελάχιστο μερίδιο από αυτά που του αναλογούν από την ΑΔΕΛ. Τα ακίνητα της εταιρείας που βρίσκονται στο Δήμο Δυτικής Λέσβου επισημαίνεται, ανάμεσά τους τρία σφαγεία, Μανταμάδου, Σκαλοχωρίου και Ερεσού, αποδίδουν αρκετά χρήματα και θεωρείται ότι θα πρέπει να ληφθεί η απαραίτητη μέριμνα, ώστε τα ποσά αυτά να πιάσουν τόπο και να προχωρήσει η αξιοποίηση και η αδειοδότηση των Θερμών Πηγών της Εφταλούς. Δυστυχώς, οι ιαματικές πηγές της περιοχής δεν θα λειτουργήσουν φέτος, καθώς δεν έχει εξασφαλιστεί ούτε η πιστοποίηση του φυσικού πόρου, ούτε αντίστοιχα η αδειοδότηση.

Μάλιστα αυτή την περίοδο ο Δήμαρχος Ταξιάρχης Βέρρος ανεξάρτητα από την ΑΔΕΛ, με δική του πρωτοβουλία και ενέργειες, πασχίζει να προχωρήσει την αναγνώριση του φυσικού πόρου, τόσο για την Εφταλού, όσο και για τις πηγές Πολιχνίτου και Λισβορίου, οι οποίες επίσης παραμένουν ανενεργές.

Νομοθετική ρύθμιση

Κύκλοι του Δήμου Μυτιλήνης αναφέρουν ότι η μόνη λύση για το αδιέξοδο που έχει περιέλθει η εταιρεία είναι η ψήφιση ειδικής νομοθετικής ρύθμισης, που να προβλέπει την αποχώρηση του ενός εκ των δύο δήμων, χωρίς να χρειάζεται να γίνει λύση και εκκαθάριση της εταιρείας. Σύμφωνα με πληροφορίες, η νομοθετική ρύθμιση έχει συνταχθεί από τα διοικητικά στελέχη της Μυτιλήνης και έχει σταλεί στο Υπουργείο Εσωτερικών εδώ και αρκετούς μήνες.

Προς το παρόν, αναφέρεται, η ρύθμιση αυτή δεν έχει κατατεθεί στη Βουλή προς ψήφιση. Πιθανολογείται ότι αυτό θα γίνει το επόμενο διάστημα, καθώς το θέμα έχει τεθεί πολλές φορές στο Υπουργείο Εσωτερικών και στα στελέχη του, τόσο από τη Δημοτική Αρχή Μυτιλήνης όσο και από τη Δημοτική Αρχή Δυτικής Λέσβου. Έχει διαπιστωθεί ωστόσο ότι σε πολλές περιπτώσεις υπάρχουν σημαντικές καθυστερήσεις στο νομοθετικό έργο και κυρίως στα ζητήματα που αφορούν στη λειτουργία των νεοσύστατων δήμων, των Νομικών Προσώπων και των εταιρειών». Και η περίπτωση της ΑΔΕΛ και τα προβλήματα που αναδείχτηκαν για τη …διάσπαση της εταιρίας και την αποχώρηση του Δήμου Δυτικής Λέσβου, όπως επιθυμεί, επιβεβαιώνουν ότι η διάσπαση του ενιαίου δήμου έτσι όπως έγινε την τελευταία στιγμή, παραπέμποντας τις όποιες εκκρεμότητες στο μέλλον και άλλες κυριολεκτικά στις «καλένδες», ήταν πρόχειρη και τώρα όλα αυτά οι δυο δημοτικές αρχές τα βρίσκουν μπροστά τους, ως εμπόδια στην αυτόνομη λειτουργία τους.

 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey