Αυτοψία του διευθυντή του Υπουργείου Υποδομών και Λιμενικών Εγκαταστάσεων Δ. Τσουκαλά στη Σκ. Ερεσού και μια προσωρινή… «πατέντα» κατά της διάβρωσης

Ο αρμόδιος διευθυντής του Υπουργείου Υποδομών συζήτησε με τον δήμαρχο και στελέχη της δημοτικής αρχής επί τόπου στη Σκάλα Ερεσού το πρόβλημα με τη διάβρωση της παραλίας. Ο αρμόδιος διευθυντής του Υπουργείου Υποδομών συζήτησε με τον δήμαρχο και στελέχη της δημοτικής αρχής επί τόπου στη Σκάλα Ερεσού το πρόβλημα με τη διάβρωση της παραλίας.

Άμμος από μέσα προς τα έξω για την παραλία της Ερεσού

14/07/2017 - 13:30

Τηρώντας τη δέσμευση του υπουργού Υποδομών Χρήστου Σπίρτζη στον δήμαρχο Λέσβου Σπύρο Γαληνό από την περασμένη εβδομάδα, ο διευθυντής του Υπουργείου (και Λιμενικών Εγκαταστάσεων) Δημήτρης Τσουκαλάς βρέθηκε χθες στο νησί και επισκέφτηκε την Ερεσό για τη δική του, πρώτη «αυτοψία», με στόχο την ενεργοποίηση της προοπτικής υλοποίησης του μεγάλου έργου που θα αίρει τη διάβρωση της παραλίας της Σκάλας Ερεσού.

Ο κ. Τσουκαλάς, συνοδευόμενος από τον δήμαρχο, τον αντιδήμαρχο Τεχνικών Έργων Κώστα Κατσαρό αλλά και τον αντιδήμαρχο Ερεσού-Αντίσσης Μιχάλη Ρούσση, παρατήρησε από κοντά την πιο χαρακτηριστική (και τουριστική) παραλία του νησιού και αναμένεται να καταθέσει στο επόμενο διάστημα μια έκθεση προς τον υπουργό κ. Σπίρτζη αλλά και προς τον γενικό γραμματέα Υποδομών Γιώργο Δέδε, μαζί με ένα κατ’ εκτίμηση κοστολόγιο των μελετών που πρέπει να γίνουν για να υποστηρίξουν τη βασική (που έχει εκπονηθεί από την παρατήρηση του φαινομένου που κατατρώγει την παραλία) από τον καθηγητή Ακτομηχανικής Θεοφάνη Καραμπά. Στόχος, σύμφωνα και με τη βούληση του Χρήστου Σπίρτζη, είναι να προχωρήσουν άμεσα οι μελέτες, προκειμένου μέσα στα επόμενα χρόνια να ξεκινήσει το ομολογουμένως πολύ σημαντικό (και κοστοβόρο) έργο για την παραλία της Ερεσού. Ενώ προκρίθηκε ως μέση λύση, μέχρι να προχωρήσουν όλα τα παραπάνω, μια… «πατέντα» που θα συγκρατήσει τη διάβρωση για τα επόμενα δύο χρόνια.

 

Μελέτες και… «πατέντα»

«Πρέπει να ξεκινήσουν άμεσα οι μελέτες» ήταν το μήνυμα του κ. Τσουκαλά μετά την επίσκεψή του στη Σκάλα Ερεσού, για να αρχίσει να αποκτά μια ρεαλιστική προοπτική η πραγματοποίηση του έργου αποτροπής τής διάβρωσης τής εκεί παραλίας. Διαπιστώνοντας και ο ίδιος ότι υπάρχουν πολλά ακόμα που πρέπει να τρέξουν για να μπορέσει το έργο να «περπατήσει», υπέδειξε και τον τρόπο με τον οποίο θα κερδηθεί χρόνος στο εξής τόσο για την εκκίνηση του έργου όσο και… κατά της διάβρωσης της παραλίας. Αυτός δεν είναι άλλος από μια προσωρινή λύση που θα συγκρατήσει ουσιαστικά τη διάβρωση για δύο τουλάχιστον χρόνια, με τη μεταφορά μεγάλων ποσοτήτων άμμου από τα βαθιά και με την επανατοποθέτησή τους στην ακτή.

«Ουσιαστικά αυτή η μεταφορά της άμμου από μέσα προς τα έξω είναι μια προσομοίωση του έργου που θα γίνει με την εγκατάσταση τοιχίων μπροστά από την παραλία και θα αποτρέπει τη διάβρωση», είπε ο αντιδήμαρχος Κώστας Κατσαρός για την καινούρια εξέλιξη που αφορά στην παραλία της Ερεσού και προέκυψε μετά την επίσκεψη του κ. Τσουκαλά.

Φυσικά βέβαια, ακόμα και αυτή η φαινομενικά απλή διαδικασία έχει μπροστά της γραφειοκρατία που θα «φαγωθεί» μέσω μιας σχετικής μελέτης και κυρίως με τη γρήγορη εξασφάλιση των απαραίτητων εγκρίσεων για να μπουν τα μηχανήματα στη θάλασσα και να δουλέψουν. Ωστόσο, αυτή η «πατέντα», που δεν αποκλείεται να εφαρμοστεί από το 2018, θα δώσει χρόνο στις άλλες μελέτες που απαιτούνται για να γίνει το βασικό έργο, το οποίο δεν αποκλείεται να χρηματοδοτηθεί από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Εξάλλου, αυτή ήταν η πρόθεση που εκφράστηκε από τον υπουργό Υποδομών Χρήστο Σπίρτζη στη συνάντησή του με στελέχη της δημοτικής αρχής την περασμένη Παρασκευή. 

 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey