Βέρρος : «Το νέο έτος θα αποδειχθεί ακόμα πιο αποδοτικό»

Αυξημένος κατά 38% ο προϋπολογισμός του Δήμου Δυτικής Λέσβου

07/01/2021 - 16:30

Σε απολογισμό έργων προχώρησε ο Δήμος Δυτικής Λέσβου σε πρόσφατη ανακοίνωσή του κάνοντας αναφορά στον αυξημένο προϋπολογισμό, στον Οργανισμό Εσωτερικής Λειτουργίας, στην ολοκλήρωση έργων, στις δημοπρατήσεις έργων, στα έργα που εντάχθηκαν σε προγράμματα,  σε εκείνα  όπου υποβλήθηκαν τα τεχνικά δελτία οι συνεργασίες που έγιναν με φορείς κά.  

Συνοπτικά σύμφωνα με την ανακοίνωση σε εξέλιξη βρίσκονται έργα άνω των 10 εκ. ευρώ, υλοποιούνται ή δημοπρατούνται πάνω από 30 έργα, εντάχθηκαν σε προγράμματα 13 έργα, διεκδικείται η πραγματοποίηση νέων έργων με προϋπολογισμό που φτάνει τα 18 εκ. ευρώ

Αυξήθηκε, όπως υποστηρίζεται, ο προϋπολογισμό του Δήμου Δυτικής Λέσβου κατά 8 εκ. ευρώ - (ήτοι 38%). Με τα δεδομένα αυτά ο  Δήμαρχος της Δυτικής Λέσβου υποστηρίζει ότι μπορούν να λένε ότι μπήκαν οι βάσεις για την αποβολή της ταμπέλας του όρου «νεοσύστατος» στον Δήμο Δυτικής Λέσβου.

«Έκλεισε ένα έτος που θα μείνει στην Ιστορία και θα μνημονεύεται από τις γενιές που θα ακολουθήσουν, κυρίως λόγω της μεγάλης περιπέτειας που ακόμα βιώνουμε με την πανδημία του κορωνοϊού. Το 2020 ήταν χρονιά σταθμός για την ανθρωπότητα, η οποία καθ΄ όλη τη διάρκεια αυτής δοκιμάστηκε και κατάλαβε -καταλάβαμε όλοι- πως τίποτα δεν είναι δεδομένο» αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο Δήμαρχος Δυτικής Λέσβου, Ταξιάρχης Βέρρος, προσθέτοντας ακολούθως: «Οι συνέπειες της ίδιας της πανδημίας, αλλά και της αντιμετώπισής της, έγιναν αισθητές σε κάθε τομέα της καθημερινότητάς μας. Από τον κανόνα αυτό, δεν ξέφυγε ούτε η αυτοδιοίκηση, ούτε ο Δήμος Δυτικής Λέσβου φυσικά. Όμως δεν θα μείνω στη δικαιολογία που μπορούμε όλοι να χρησιμοποιήσουμε κάνοντας τον απολογισμό μας. Γιατί το 2020, ότι κι αν έγινε, που έγιναν πολλά, όσο δύσκολο κι αν ήταν, ήταν εξαρχής χρονιά ορόσημο για το νεοσύστατο Δήμο μας και ως τέτοια αντιμετωπίστηκε από όλους μας ούτως ώστε σήμερα να μπορούμε, να μπορώ εγώ ο ίδιος ως Δήμαρχος, να λέω πως μπορεί να αποβάλει την ταμπέλα του νεοσύστατου».

Για τον γεμάτο αυτό απολογισμό σε ένα έτος ιδιαίτερα δύσκολο, ο Δήμαρχος Ταξιάρχης Βέρρος ευχαριστεί έναν - έναν τους Αντιδημάρχους του και τα στελέχη της δημοτικής αρχής, τους εργαζομένους μας αλλά και τους συνεργάτες του. «Υπάρχουν σίγουρα πράγματα και πρωτοβουλίες που δεν μπορούν να αποτυπωθούν σε έναν απολογισμό. Θέλω να πιστεύω ότι το νέο έτος θα αποδειχθεί ακόμα πιο αποδοτικό δικαιώνοντας όλους όσοι παλέψαμε και διεκδικήσαμε την ίδρυση ξεχωριστού δήμου στη Λέσβο» ολοκληρώνει στη δήλωσή του.

 

Αυξημένος ο προϋπολογισμός του νέου έτους

Από τα 21 εκ. ευρώ του 2020, ο προϋπολογισμός του Δήμου Δυτικής Λέσβου ανέρχεται πλέον σύμφωνα με τον Αντιδήμαρχο Γιώργο Αλάνη σε κάτι λιγότερο από τα 30 εκ., με εγγεγραμμένα αναπτυξιακά έργα που αγγίζουν τα 10 εκ. ευρώ. Παρά την υποστελέχωση, την υπολειτουργία την περίοδο των δύο lockdowns, έγιναν, όπως σημειώνεται, βήματα ουσιαστικά στην κατεύθυνση εδραίωσης του Δήμου, αλλά και ανάπτυξης του τόπου. Υποβλήθηκαν 24 προτάσεις για έργα συνολικού προϋπολογισμού 17,6 εκ. ευρώ σε επτά εκ των οποίων μάλιστα, υπήρξε ήδη έγκριση.

Οργανισμός Εσωτερικής Λειτουργίας και Αναπτυξιακή Εταιρία

«Κορωνίδα της προσπάθειάς μας για να λειτουργήσουμε ήταν το στήσιμο του   Οργανισμού Εσωτερικής Λειτουργίας (ΟΕΥ) με τις γνωστές δυσκολίες, βάζοντας στο δικό μας οργανόγραμμα τον τρόπο που θέλουμε να λειτουργεί ιδανικά ο Δήμος μας» αναφέρει ο κ. Βέρρος προθέτοντας: «Παράλληλα βάλαμε τις βάσεις για την ίδρυση νομικών προσώπων Πολιτισμού Αθλητισμού και Τουρισμού και Κοινωνικής Προστασίας, τα οποία θα λειτουργήσουν μέσα στη νέα χρονιά και θα ενδυναμώσουν τη δυνατότητα παρέμβασης του Δήμου μας και γενικότερα θα βελτιώσουν με δύο σημαντικότατα εργαλεία τη λειτουργία μας. Επιθυμώντας να βελτιώσουμε στο μέγιστο βαθμό την αποτελεσματικότητα του δήμου μας, καταφέραμε και θέσαμε τις βάσεις για την ίδρυση Αναπτυξιακής Εταιρίας σε συνεργασία με τον Δήμο Λήμνου, αποτελώντας έναν από τους πρώτους δήμους του Βορείου Αιγαίου που προβαίνουν σε μία τέτοια φιλόδοξη πρωτοβουλία».

Έργα καθημερινότητας

Ο Δήμαρχος Δυτικής Λέσβου, ευχαριστώντας τους συνεργάτες του ( Αντιδημάρχους:  Γιαννή- Κοκκινέλλη, Ρούσση, Αξή και Ιορδάνη)  για την εξαιρετική δουλειά που έχουν επιτελέσει καθώς και των εργαζομένων στην Αυτεπιστασία, στο Περιβάλλον και στην Καθαριότητα, σημειώνει ότι έγιναν τα παρακάτω:

 • ασφαλτοστρώσεις, διαμορφώσεις και στρώσιμο πεζοδρομίων, τσιμεντοστρώσεις όπου διαπιστώθηκε πρόβλημα, προχωρήσαμε σε εκτεταμένες στο πλαίσιο των δυνατοτήτων μας, παρεμβάσεις αγροτικής οδοποιίας σε όλες τις δημοτικές ενότητες, σε καθαρισμούς ρεμάτων αλλά και σε μικρές αλλά σημαντικές αισθητικές αναβαθμίσεις στα χωριά μας. Στο Πάρκο της Καλλονής με δενδροφυτεύσεις και επισκευές, στο Μανταμάδο με την ανακαίνιση του πρώην δημαρχείου, στο Αρχοντικό «Τζάνου» στην ίδια περιοχή ενδεικτικά, αλλά και με πολλές άλλες παρεμβάσεις με τη συνεργασία και εθελοντών σε όλο το νησί. Μία από τις πιο χαρακτηριστικές παρεμβάσεις μας που αναγνωρίστηκαν από το σύνολο των δημοτών, ήταν οι εκτεταμένες παρεμβάσεις μας στις παραλίες του Δήμου μας, με μέθοδο που δεν είχε εφαρμοστεί ποτέ.  
 • Πραγματοποιήσαμε ιατρικό έλεγχο εμβολιασμού, ηλεκτρονικής ταυτοποίησης, αποπαρασίτωσης και στείρωσης αδέσποτων ζώων σε όλε στις δημοτικές ενότητες, προχωρήσαμε σε παρεμβάσεις που δεν έγιναν ξανά σε κοιμητήρια και οστεοφυλάκια του δήμου μας και αποκαταστήσαμε τη λειτουργία αρδευτικών δικτύων φραγμάτων, λιμνοδεξαμενών και γεωτρήσεων του δήμου.
 • Διαχειριστήκαμε 11.500 τόνους απορριμμάτων και 589 τόνους ανακυκλώσιμων υλικών, καταφέρνοντας να διατηρούμε ένα δύσκολο Δήμο λόγω των τεράστιων αποστάσεων των οικισμών του, ομολογουμένως καθαρό.

Ολοκλήρωση έργων

Ολοκληρώθηκαν έργα που ήταν δρομολογημένα από την απερχόμενη δημοτική αρχή του Δήμου Λέσβου με πιο χαρακτηριστικά εκείνα των γηπέδων της Πέτρας και του Μολύβου. Ολοκληρώθηκαν έργα όπως: ο Ενεργειακός Παιδικός Σταθμός Κάπης, τα νηπιαγωγεία της Άγρας, της Πέτρας, της Καλλονής, τον παλαιό κινηματόγραφο Ερεσού, το αρδευτικό των Παρακοίλων. Παράλληλα ο Δήμος προχώρησε  σε εκτεταμένες παρεμβάσεις μέσω και των Σχολικών μας Επιτροπών με την εποπτεία των Προέδρων Νίκου Περιβολάρη και Απόστολου Βαρελτζή, στα σχολεία του Δήμου που είχαν ανάγκη. Ολοκληρώθηκαν μελέτες και κάποιες εντάχθηκαν  σε προγράμματα για την αναβάθμιση ή και κατασκευή παιδικών χαρών σε όλα τα χωριά του Δήμου. «Και εδώ πέραν του κ. Ζαφείρη, θέλω να ευχαριστήσω προσωπικά τους ελάχιστους μηχανικούς του Δήμου μας αλλά και τους συνεργάτες μου Κώστα Κατσαρό, Αλέξη Τριχώνα, Κάλια Μηλιορέλλη και Αντώνη Γιαννάκη» αναφέρει ο κ. Βέρρος.

Δημοπρατήσεις

Δημοπρατήθηκαν νέα έργα όπως τον δρόμο ζωτικής σημασίας για την περιοχή της Αγίας Παρασκευής «Κρεμαστής» (600.000 ευρώ), το Αγροτικό Ιατρείο Βατούσας και το νεκροταφείο Λισβορίου. 11 Παιδικές χαρές, το γεφύρι της Βρίσας και της Καλλονής, την πλακόστρωση της οδού «Βότση», την μεγάλη προμήθεια ύψους 2 εκ. ευρώ για την αντικατάσταση των παλαιών οχημάτων του Δήμου με καινούργια καθώς και τα γήπεδα της Ανεμώτιας και της Σκάλας Καλλονής. Στο ίδιο πλαίσιο, σημαντική, ήταν η απόφαση του Δήμου να αναλάβει από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου τη δημοπράτηση και ολοκλήρωση 16 έργων από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ). 

Έργα που υλοποιήθηκαν ή δημοπρατήθηκαν

 1. Γήπεδο Πέτρας
 2. Γήπεδο Μολύβου
 3. Ενεργειακός Παιδικός Σταθμός Κάπης
 4. Νηπιαγωγείο Άγρας
 5. Νηπιαγωγείο Πέτρας
 6. Νηπιαγωγείο Καλλονής
 7. Κινηματογράφος Ερεσού
 8. Αρδευτικό Παρακοίλων
 9. Γέφυρα Βρίσας
 10. Γέφυρα Καλλονής
 11. (11) Παιδικές χαρές
 12. Γήπεδο Ανεμώτιας
 13. Γήπεδο Σκ. Καλλονής
 14. Νεκροταφείο Λισβορίου
 15. Προμήθεια μηχανημάτων έργου
 16. Πλακόστρωση οδού «Βότση»
 17. Δημιουργία Προσβάσιμων Ολοκληρωμένων Θαλάσσιων Τουριστικών Προορισμών
 18. Δημιουργία Κέντρου Κοινότητας
 19. Κατασκευή ραμπών και χώρων υγιεινής για την πρόσβαση και εξυπηρέτηση ΑΜΕΑ στα σχολεία του Δήμου
 20. Αναβάθμιση Πνευματικού Κέντρου Πολιχνίτου
 21. Αναβάθμιση Πολιτιστικού Κέντρου Μανταμάδου
 22. Βελτίωση οδού Σκουτάρου-Τσιχράντας
 23. Κατασκευή Πλακόστρωτου Βασιλικών
 24. Συντήρηση σχολικών κτηρίων ΔΕ Καλλονής, Πολιχνίτου, Ερεσού, Άντισσας, Αγ. Παρασκευής, Μανταμάδου, Πέτρας, Μολύβου
 25. Μελέτη εκτροπής χειμάρρου Καλλονής
 26. Αποκατάσταση βατότητας οδού Άγρα-Χίδηρα
 27. Αναβάθμιση δημοτικού σταδίου Πολιχνίτου
 28. Κατασκευή γηπέδου ποδοσφαίρου στην Άγρα
 29. Βελτίωση βατότητας οδού από διακλάδωση επαρχιακής Κεραμειών Πολιχνίτου ως Λισβόρι
 30. Ανακατασκευή γηπέδου Παρακοίλων
 31. Δρόμος «Κρεμαστής»
 32. Μελέτη ανάπλασης δημοτικού χώρου δίπλα στο Λιμένα Σιγρίου
 33. Μελέτη έργων ανάπλασης χερσαίας ζώνης Λιμένα «Καβάκι Πέτρας»

Έργα που ενταχθήκαν σε προγράμματα

 1. Αγορά απορριμματοφόρου και λοιπών οχημάτων αποκομιδής απορριμμάτων (150.000 ευρώ) – ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ
 2. Εκπόνηση μελετών και υλοποίηση μέτρων και μέσων πυροπροστασίας στα σχολεία (243.945 ευρώ) – ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ
 3. Προμήθεια οχημάτων, μηχανημάτων έργου και φορητών πρατηρίων (1,9 εκ. ευρώ) – ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ
 4. Ζημιές σε κοινότητες της Δ.Ε. Πολιχνίτου λόγω θεομηνίας (905.000 ευρώ) – ΠΔΕ
 5. Υπηρεσία τελικής διάθεσης αποβλήτων ναυτιλιακού εξοπλισμού των προσφυγικών ροών (210.873 ευρώ) – Ταμείο Αλληλεγγύης Υπουργείου Μετανάστευσης
 6. Προμήθεια μηχανημάτων έργου ή συνοδευτικού εξοπλισμού (223.000 ευρώ) – ΠΕΠ Β. Αιγαίου
 7. Κατασκευή, επισκευή, συντήρηση και εξοπλισμός εγκαταστάσεων καταφυγίων αδέσποτων ζωών (351.112 ευρώ) – ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ

Έργα όπου υπεβλήθησαν τα τεχνικά δελτία

 1. α) Ανακατασκευή –Επέκταση δημοτικών κτηρίων (600.000 ευρώ) β) Κατασκευή Κλειστού Γυμναστηρίου Καλλονής (4,1 εκ. ευρώ) – ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ Ι
 2. Κατασκευή, επισκευή και συντήρηση αθλητικών εγκαταστάσεων (702.000 ευρώ) – ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ
 3. Πρόληψη ζημιών σε δάση από πυρκαγιές (885.562 ευρώ) – Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης
 4. Υλοποίηση και συντήρηση πληροφοριακών συστημάτων και ψηφιακών εφαρμογών ηλεκτρικής διακυβέρνησης (269.887 ευρώ) – ΠΕΠ Β. Αιγαίου
 5. Ενίσχυση των υπηρεσιών του Επιμελητηρίου Λέσβου για δημιουργία και λειτουργία υποδομής παροχής υψηλού επιπέδου υπηρεσιών προς τους πολίτες (225.680 ευρώ) –ΠΕΠ Β. Αιγαίου
 6. Ανάπτυξη συστήματος συλλογής βιοαποβλήτων (639.168 ευρώ) – ΠΕΠ Β. Αιγαίου
 7. Προμήθεια εξοπλισμού για το Δημοτικό Θέατρο Καλλονής (127.629 ευρώ) – Leader
 8. Προμήθεια εξοπλισμού για το Συνεδριακό Κέντρο Πέτρας (23.367 ευρώ) – Leader
 9. Αναβάθμιση Συνεδριακού Κέντρου Μήθυμνας (504.380 ευρώ) – Leader
 10. Δημιουργία υποδομών για την πρόληψη δημιουργίας Αποβλήτων (Πράσινα Σημεία) 2,9 εκ. ευρώ) – ΠΕΠ Β. Αιγαίου
 11. Βελτίωση, Αναβάθμιση και Επέκταση του Δικτύου Πεζοπορικών Διαδρομών (437.766 ευρώ) – Leader
 12. Σχέδιο Φόρτισης Ηλεκτρικών Οχημάτων (39.680 ευρώ) – Πράσινο Ταμείο
 13. Δράσεις Ηλεκτροκίνησης (2,4 εκ. ευρώ) –«ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ»

Ενεργοποίηση των διαδικασιών για τον σεισμόπληκτο Πολιχνίτο

 

«Δρομολογήσαμε επίσης με διαδοχικές επισκέψεις στην Αθήνα και αγαστή συνεργασία με την ΚΤΥΠ Α.Ε. να απεμπλέξουμε δυσκολίες που αφορούσαν στις επιπτώσεις του σεισμού του 2017 για την Δημοτική Ενότητα Πολιχνίτου, εξασφαλίζοντας την έναρξη των εργασιών στο Νηπιαγωγείο Πολιχνίτου (η μελέτη εγκρίθηκε πριν λίγες ημέρες), του δημοτικού της Βρίσαςτέσσερις λυόμενες αίθουσας για τα σχολεία, τη δημοπράτηση του έργου για την αποκατάσταση του γεφυριού της Βρίσας, την επέκταση των προθεσμιών για την υποβολή αιτήσεων για τη χορήγηση Στεγαστικής Συνδρομής στους σεισμόπληκτους αλλά και σαφείς ημερομηνίες για την ολοκλήρωση των παρεμβάσεων σε δημοτικά κτήρια της περιοχής με τη συνεργασία και με το Υπουργείο Υποδομών. Μεταξύ αυτών και την επισκευή του Λαογραφικού Μουσείου Πολιχνίτου και της Ανακατασκευής του κοινοτικού γραφείου της Βρίσας. Επί των ημερών μας εκδόθηκαν ακόμη περίπου 70 οικοδομικών αδειών για την ανέγερση –ανακατασκευή σεισμόπληκτων κτηρίων. Για τον Πολιχνίτο που χτυπήθηκε δυστυχώς ξανά –ειδικά η Νυφίδα- και από τα ακραία καιρικά φαινόμενα του περασμένου Ιανουαρίου, παρά τον πόλεμο που δεχθήκαμε, κηρύξαμε την περιοχή σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και πριν βγει η χρονιά, δημοπρατήσαμε έγκαιρα όλα τα έργα ύψους 1 εκ. ευρώ για την αποκατάσταση των ζημιών της θεομηνίας εξασφαλίζοντας απορρόφηση σε ποσοστό του 70%» σημειώνει ο κ. Βέρρος αναφορικά με τις εργασίες που γέννησε ο σεισμός στη Βρίσα.

Εφαρμογή του ψηφιακού Δήμου

Τηρώντας απαρέγκλιτα το προεκλογικό του πρόγραμμα, όπως τονίζει ο κ. Βέρρος, έβαλε τον Δήμο στην Ψηφιακή εποχή, θέτοντας σε λειτουργία τη σύγχρονη ηλεκτρονική μας πλατφόρμα (mwlesvos.gr) που αποσκοπεί σταδιακά η εξυπηρέτηση των δημοτών να γίνει αποκλειστικά με τη χρήση σύγχρονων τεχνολογιών αλλά και ενεργοποιώντας τα προγράμματα Social Wifi και Wifi 4u, με στόχο τη διασύνδεση με ίντερνετ και δωρεάν, όλων των τοπικών κοινοτήτων. Ο Δήμος Δυτικής Λέσβου μπήκε στο πρόγραμμα φόρτισης Ηλεκτρικών Αυτοκινήτων, όπου υποβλήθηκε πρόταση ύψους 2 εκ. ευρώ για την προμήθεια ηλεκτρικών αυτοκινήτων και δημιουργίας ηλεκτρικών αμαξοστασίων σε Καλλονή, Πολιχνίτο και Πέτρα ενώ υποβλήθηκε στο Leader η φιλοδοξία  να ψηφιοποιήσουν όλο το αρχείο των τοπικών κοινοτήτων, με έγγραφα ιστορικής και πολιτισμικής αξίας που χρονολογούνται από το 1600.

Εντάξεις σε πρόγραμμα

Από τα προγράμματα, που διεκδικεί  πόρους ο Δήμος για να μπορέσει να κάνει τη διαφορά με την οργάνωση του Αντιδημάρχου Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και Προγραμματισμού Στρατή Ζαφείρη -γνωρίζοντας πως πλέον χρήματα δεν μπορούν να δοθούν από το κράτος- ολοκληρώθηκαν μελέτες και υποβλήθηκαν προτάσεις που κέρδισαν την έγκρισή τους.

Αναλυτικότερα σημειώνεται:

 • Από το πρόγραμμα Φιλόδημος διεκδικούμε  χρηματοδότηση 2 εκ. ευρώ για τον εκσυγχρονισμό του μηχανοκίνητου στόλου του Δήμου μας, ενώ καταφέραμε και εντάξαμε το έργο για την κατασκευή Καταφυγίου ζώων συντροφιάς στη Άγρα, με μία δράση που δεν έχει γίνει ξανά. Είτε από το Πράσινο Ταμείο, είτε από τον Φιλόδημο καταφέραμε σε πρώτη φάση να δημοπρατήσουμε 11 παιδικές χαρές και συνεχίζουμε μέσα στο 2021 για την ολοκλήρωση του σχεδίου μας.  Σημαντική επιτυχία του σχεδιασμού μας, θεωρείται η δουλειά που κάναμε για τη διατήρηση και εξασφάλιση ακόμα περισσοτέρων συμβόλων ποιότητας «Γαλάζια Σημαία» για τις παραλίες μας, αλλά και την ένταξη της πρότασής μας για τηδημιουργία Προσβάσιμων, Ολοκληρωμένων, Θαλάσσιων, τουριστικών προορισμών για την εξυπηρέτηση Ατόμων με Αναπηρία και άλλων κατηγοριών ατόμων με κινητικά προβλήματα στις παραλίες της Σκάλας Ερεσού, της Σκάλας Καλλονής, του Σιγρίου και του Μολύβου. Από πρόγραμμα, σημαντικό θεωρείται και το γεγονός πως δώσαμε οριστική λύση σε ένα πρόβλημα που υπάρχει από το 2015, με την εξασφάλιση χρηματοδότησης έργου για την οριστική αποδέσμευσή μας από τους τόνους των αποβλήτων του προσφυγικού. Αλλά δε σταματάμε εδώ. Στον απολογισμό μας καταγράφεται η εξασφάλιση της υποβολής πρότασης για την χρηματοδότηση από το Leader της ανακαίνισης του εμβληματικού Συνεδριακού κέντρου Μολύβου, αλλά και της Πέτρας, του Δημοτικού Θεάτρου Καλλονής, αλλά και της επέκτασης του Δικτύου των πεζοπορικών διαδρομών του Δήμου μας, με προϋπολογισμό που υπερβαίνει το μισό εκ. ευρώ. Πήραμε ακόμη έγκριση για να υλοποιήσουμε μέτρα και μέσα πυροπροστασίας σε όλες σχολικές μονάδες του Δήμου μας, ενώ εντάξαμε στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων τα έργα του Ταρτάν στίβου στα γήπεδα Πολιχνίτου και Μολύβου, τα Πολιτιστικά Κέντρα Πολιχνίτου, Μανταμάδου και τους δρόμους Σκουτάρος-Τσιχράντα, Άγρα- Χίδηρα, Λισβόρι-Σκαμνιούδι.
 • Στην πρόκληση του μέλλοντος που ακούει στην ηλεκτροκίνηση στους Δήμους, προετοιμαστήκαμε τάχιστα και καταφέραμε να υποβάλλουμε πρόταση για τη συμμετοχή μας τόσο στο Σχέδιο Φόρτισης Ηλεκτρικών Οχημάτων όσο και γενικά στις Δράσεις ηλεκτροκίνησης (2, 4 εκ. ευρώ) με απώτερο σκοπό να εξασφαλίσουμε και ενεργειακή αυτονομία.

Εξωστρέφεια

Εξασφαλίστηκαν με συνεχείς παρεμβάσεις και διαδοχικές επισκέψεις της Αντιδημάρχου Αφροδίτης Βατή στην Πρόεδρο του ΕΟΤ και στον Υπουργό Τουρισμού ειδική καμπάνια προβολής των νησιών μας, να υπάρξει συνεργασία με την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου και φορείς του Τουρισμού για την ανάδειξη του νησιού, ενώ κορωνίδα των ενεργειών του Δήμου Δυτικής Λέσβου, θεωρείται, όπως τονίζεται, η τριήμερη καμπάνια που διοργανώθηκε στην Πλατεία Συντάγματος με τη συνεργασία της Ένωσης Ξενοδόχων Λέσβου, της Ένωσης Τουριστικών Πρακτόρων Λέσβου και της Ομοσπονδίας Λεσβιακών Συλλόγων Αττικής (Ο.Λ.Σ.Α.). Στο ίδιο μήκος κύματος έγιναν ημερίδες για τα μέτρα ασφαλείας Covid-19 με τη Νίκη Χατζηστυλιανού του ΕΟΤ για τις επιχειρήσεις του Τουρισμού στη Δυτική Λέσβο. Παράλληλα συνδιοργανώθηκαν με τον Σύνδεσμο Τουρισμού, Πολιτισμού και Αθλητισμού άρτια και με πανθομολογούμενη επιτυχία το Πολιτιστικό Καλοκαίρι «Λισβοπλανέματα». 

«Για τον Πολιτισμό μας, θεωρούμε ιδιαιτέρως σημαντικό το ότι ξεκινήσαμε και ολοκληρώνουμε τη συστηματική καταγραφή, ψηφιακή αποτύπωση και κατηγοριοποίηση των Πολιτιστικών σημείων/Ιστορικών Μνημείων του δήμου μας με στόχο την ολοκληρωμένη διαχείριση της άυλης και υλικής πολιτιστικής μας κληρονομιάς» σημειώνεται και προστίθεται ακολούθως: «Ακόμη σε μία δύσκολη χρονιά με την αντικειμενική δυσκολία στη διοργάνωση εκδηλώσεων καταφέραμε να δεσμεύσουμε πιστώσεις για να επανιδρύσουμε την φιλαρμονική Καλλονής. Σημαντική θεωρούμε στο ίδιο πλαίσιο και την υλοποίηση του project «Συμμετοχική Εκπαιδευτική Κοινωνική δράση» δημιουργίας ψηφιακού αρχείου εικόνας και ήχου πολιτιστικών και ιστορικών σημείων αναφοράς με μία μαγική συναυλία στις Αλυκές. Συνέχεια αυτού ήταν η παρουσίαση πριν από λίγες ημέρες του μουσικού βίντεο του τραγουδιού «Τα μάτια σου είναι η Μυτιλήνη» σε στίχους του Νίκου Μωραΐτη και μουσική του Χρίστου Παπαγεωργίου, που ανήκει στον κύκλο για φωνή και πιάνο «Το Τραγούδι της Λητώς, μια ζωή ένα συνεχόμενο τραγούδι»*, ερμηνευμένο από τη σοπράνο Κάτια Πάσχου και τον πιανίστα Απόστολο Παληό.

 • Στο πλαίσιο της προσπάθειάς μας να αναδείξουμε το νησί και να βγούμε από τη μιζέρια, προχωρήσαμε στην Ανακήρυξη της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου σε Επίτιμη Δημότη του Δήμου Δυτικής Λέσβου, με μία πρωτοβουλία μας που έβγαλε το νησί μας από τη συνήθη επικαιρότητά του, στρέφοντας με τον πιο θετικό τρόπο τα φώτα της δημοσιότητας όλης της χώρας στη Λέσβο.
 • Εξίσου σημαντική για τη Λέσβο και τον Δήμο μας, θεωρείται και η συμμετοχή μας μεταξύ 120 Δήμων από όλη τη χώρα στο «ΕΛΛΑΔΑ 2021», για τον εορτασμό των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση. Στο πλαίσιο αυτό εξασφαλίσαμε την έγκριση και της πρότασής μας για την διαμόρφωση του παραδοσιακού Ελαιοτριβείου της Αγίας Παρασκευής σε πολυχώρο πολλαπλών χρήσεων για να αναδειχθεί σε χώρο μνήμης γενοκτονιών που υπέστη ο ελληνισμός (Μικρασία, Πόντος, Ισραηλίτες κατά τη ναζιστική Κατοχή) και σε χώρο πραγματοποίησης δράσεων με διεθνείς συνεργασίες και εκπαιδευτικά αντικείμενα».

Συνεργασίες

Στην κατεύθυνση να αντληθούν εξειδικευμένα προς όφελος όλων η γνώση του Πανεπιστημίου Αιγαίου και να υπάρξει συνεργασία σε πάμπολλους τομείς, είτε συμμετέχοντας από κοινού σε ερευνητικά προγράμματα, είτε διεκδικώντας από κοινού πόρους, είτε ανταλλάσσοντας γνώση και υποδομές για να είναι μαζί σε σεμινάρια, σε προγράμματα επιμόρφωσης και σε έρευνες, υπογράφηκε με το Ίδρυμα Μνημόνιο Συνεργασίας.  «Η Δυτική Λέσβος, έχει τεράστιες δυνατότητες, κρυμμένους θησαυρούς που πρέπει επιτέλους να γίνουν κτήμα των πολλών και μία πολιτιστική και πνευματική κληρονομιά, που πρέπει επιτέλους να αναδειχθεί. Στο ίδιο πλαίσιο υπογράφουμε Προγραμματική Σύμβαση και με το Πανεπιστήμιο Κρήτης, συνεχίζοντας την σπουδαία αρχαιολογική ανασκαφή με παγκόσμιο ενδιαφέρον στα περίφημα «Ροδαφνίδια»» αναφέρει ο κ. Βέρρος. 

Παιδεία

Η Ίδρυση του Εσπερινού ΕΠΑΛ, όπως υποστηρίζεται, υπήρξε μία από τις σημαντικότερες στιγμές του 2020 για την Παιδεία, με την καθοριστική συμβολή του Προέδρου της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Απόστολου Βαρελτζή, ενώ με τη συνεργασία και του Προέδρου της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Νίκου Περιβολάρη και της Αντιδημάρχου Ζαχαρώς Ιωακείμ τέθηκαν οι βάσεις για την ίδρυση Κοινωνικού Φροντιστηρίου στην Καλλονή αλλά και για την υπογραφή Προγραμματικής Σύμβασης με το Υπουργείο Παιδείας για την ίδρυση Κέντρου Δια Βίου Μάθησης. Ακόμη ο Δήμος προχώρησε σε αντικαταστάσεις κουφωμάτων, κατασκευές στεγάστρων, επισκευές στεγών, αποκατάσταση χώρων υγιεινής, επισκευές σε δίκτυα αποχέτευσης και ύδρευσης αλλά και στην εγκατάσταση και συντήρηση κλιματιστικών στα σχολεία που είχαν ανάγκη.

Κοινωνική Προστασία

Ο Δήμος, όπως σημειώνεται παρά τις μικρές του δυνατότητες, ήταν πάντα παρών όπου προέκυψε ανάγκη είτε στέλνοντας βοήθεια με την υποστήριξη των δημοτών σε συμπολίτες στην Καρδίτσα ή στη Σάμο που χτυπήθηκαν από φυσικές καταστροφές, είτε μέσω της Κοινωνικής Προστασίας και την αρμόδια Αντιδήμαρχο Ιωάννα Κατανάκη. «Στηρίξαμε πάνω από 500 οικογένειες με την παροχή τροφίμων, κατευθύναμε δράσεις άμεσης στήριξης την περίοδο των lockdowns και ψυχολογικής υποστήριξης και προωθήσαμε σε αυτούς που είχαν πραγματική ανάγκη σημαντικές δωρεές στον Δήμο μας. Στηρίξαμε τους Πολύτεκνους της Λέσβου, τους συλλόγους ΣΙΤΙΖΩ και ΕΥΠΟΙΙΑ και βρισκόμαστε πάντα –και εν αναμονή της Ίδρυσης του νομικού μας προσώπου Κοινωνικής Προστασίας-  σε μόνιμη στήριξη σε συμπολίτες μας με γραμμή τηλεφώνου σχεδόν όλη μέρα με εκτροπή» αναφέρεται χαρακτηριστικά.

 

 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey