FOLLOW US

Περιβάλλον

  • Η κτηνίατρος Μυρσίνη Τουρβαλή περιγράφει τη συγκλονιστική διάσωση του αρπακτικού πτηνού

Ήταν Πέμπτη 16 Νοεμβρίου, όταν ένας κυνηγός εντόπισε κατά την εξόρμηση του στην περιοχή της Αμαλής, ένα βαριά πληγωμένο γεράκι, σχεδόν ετοιμοθάνατο. Άμεσα ειδοποίησε την Κυνηγετική Ομοσπονδία Αρχιπελάγους και στη συνέχεια το άγριο πτηνό παρέλαβε η επιστημονική συνεργάτιδα της Ομοσπονδίας, Φώτω Κόνσολα. Το γεράκι μεταφέρθηκε στο κτηνιατρείο της Μυρσίνης Τουρβαλή για να εξετασθεί και να διαπιστωθούν τα αίτια που το οδήγησαν σε αυτή την κατάσταση. Η μαρτυρία της είναι συγκλονιστική και έρχεται να προστεθεί στην προ μηνών διάσωση ενός φλαμίνγκο, που δέχθηκε όπως και το γεράκι στην προκειμένη περίπτωση τη φροντίδα της ίδιας και των συνεργατών της, επιστρέφοντας μετά από λίγες ημέρες νοσηλείας στη φύση.

 

Βαπτίστηκε Λάζαρος

Ακολουθεί η περιγραφή της Μυρσίνης Τουρβαλή: «Ήταν από τα πιο σοβαρά κλινικά περιστατικά. Τόσο βαριά η κατάσταση του, που δεν πιστεύαμε ότι θα το δούμε να επανέρχεται. Μέχρι και οι ψείρες του το εγκατέλειπαν, προβλέποντας ότι το ζώο δεν θα τα καταφέρει. Είχε σοβαρή κρανιακή κάκωση, υπήρχαν μελανιές στο κεφάλι του και γύρω από τα μάτια του. Μάλιστα, το ένα του μάτι ήταν βαθιά μέσα στον οφθαλμικό κόγχο, δίνοντας την εντύπωση ότι δεν υπήρχε δεύτερο μάτι, αποτέλεσμα μετωπικής σύγκρουσης, ποιος ξέρει με τι...

Ξεκινώντας τη θεραπεία του, το γεράκι είχε πολλαπλά συγκοπτικά επεισόδια. Αυτό  μας έκανε να χάνουμε το θάρρος μας, αλλά συνεχίσαμε όσο ήταν ζωντανό και δεν το βάζαμε κάτω. Το ζώο καθόταν αδύναμο και δεχόταν τις εξετάσεις και τις φροντίδες μας χωρίς καμία απολύτως αντίδραση. Αυτό, για ένα ζώο του είδους του, είναι τελείως αφύσικο και σημάδι έντονης καταβολής ή επικείμενου θανάτου. Δέχτηκε τις θερμοφόρες μας, τους ορούς μας, τις βιταμίνες και τα υπόλοιπα φάρμακά που του χορηγήσαμε. Σιγά-σιγά άρχισε να δέχεται και την τροφή του και την επόμενη ημέρα έφαγε μόνο του…

Ο φίλος μας, που ονομάσαμε Λάζαρο, πρόκειται για ένα πτηνό του είδους Buteo buteo, το οποίο ενδημεί στην περιοχή μας. Κάποια βέβαια έρχονται και στα μεταναστευτικά τους ταξίδια. Είναι ένα μεγαλόπρεπο πουλί με άνοιγμα φτερών 1,2 μέτρα, πανέμορφο στο πέταγμα του, όταν αερογλιστρά στον ουρανό ψάχνοντας για τη λεία του, την οποία εντοπίζει από μεγάλη απόσταση και εφορμά σ’ αυτή με ακρίβεια χειρουργού και πολύ μεγάλη ταχύτητα. Είναι από τα πουλιά που μπορεί κανείς να δει να ορμούν και να σηκώνουν φίδια, να τα παίρνουν ψηλά και από κει να τα ρίχνουν στο κενό, ώστε να τα εξουδετερώσουν.

 Απεργία πείνας για την ελευθερία...

Τα γεράκια είναι ωφέλιμα για το οικοσύστημα, αφού μας απαλλάσσουν από διάφορα είδη τρωκτικών και ερπετών, καθώς επίσης από πτώματα διάφορων ζώων. Στις μέρες μας οι πληθυσμοί τους κινδυνεύουν από τις φόλες (δηλητήρια) που ασυνείδητοι συνάνθρωποι μας σκορπούν στην ύπαιθρο, προκαλώντας το θάνατο ζώων. Το δηλητήριο εξάλλου, συνεχίζει να είναι ενεργό και μέσα στα θανατωθέντα ζώα, κάτι που οδηγεί στη μεταφορά του στην τροφική αλυσίδα μέσω της τροφοληψίας από άλλα είδη, του εδάφους και του υδροφόρου ορίζοντα.

Εκείνο που μας συγκίνησε στον Λάζαρο, ήταν το γεγονός πως όταν άρχισε να τρώει και να αποκτά τις δυνάμεις του, όταν δοκίμασε τα φτερά του και κατάλαβε ότι μπορεί να πετάξει, σταμάτησε να τρώει το φαγητό που του δίναμε. Σαν να έκανε απεργία πείνας για την ελευθερία, που του στερούσαμε. Το φαγητό έμενε άθικτο μπροστά του. Αμέσως καταλάβαμε τι ήθελε να πει και αφού σταμάτησαν οι βροχές και οι κατακλυσμοί των τελευταίων ημερών την Τρίτη 21 Νοεμβρίου το ελευθερώσαμε στο μέρος που βρέθηκε, στην υπέροχη Αμαλή, με θέα το Αιγαίο και τα παράλια της Μικράς Ασίας. Του ευχηθήκαμε καλό ταξίδι και ελεύθερους ουρανούς.»

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΆΡΘΡΑ
FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top