FOLLOW US

Περιβάλλον

  • Στην Τήνο θα γίνεται με νερό από τη θάλασσα, ενώ στη Μύκονο το βρόχινο νερό που θα συλλέγεται από τις ταράτσες θα προορίζεται για οικιακή χρήση
Καινοτομία! Στη Λέσβο θα ποτίζουν χωράφια με υγρά απόβλητα

Καινοτόμες μέθοδοι, οι οποίες θα υλοποιηθούν μέσα από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα HYDROUSA, το οποίο προβλέπει την εφαρμογή δεκατριών καινοτομιών, με έξι διαφορετικά πιλοτικά συστήματα, θα ξεκινήσει από τα τρία ελληνικά νησιά μεταξύ των οποίων και η Λέσβος. Μύκονος και Τήνος έχουν ενταχθεί αρχικά στο πρόγραμμα, με προοπτική αυτό να αναπαραχθεί και σε άλλες περιοχές της Μεσογείου.
      
Όπως δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Δημήτρης Κοκκινάκης, επικεφαλής του Impact Hub Athens, εταίρου του προγράμματος, «κύρια επιδίωξη του προγράμματος είναι να αναπτυχθούν επιτυχημένες πιλοτικές βάσεις, ενώ ταυτόχρονα θα διερευνηθεί η δυνατότητα υιοθέτησης αυτών των καινοτόμων λύσεων σε άλλες 25 παράκτιες περιοχές και νησιά. Κύριος στόχος του HYDROUSA είναι η ορθολογική διαχείριση των υδάτινων πόρων μέσω της ανάκτησης νερού, υλικών και ενέργειας από τα υγρά απόβλητα. Ειδικότερα, στο πρόγραμμα περιλαμβάνεται η διαχείριση των λυμάτων, του βρόχινου νερού, των υπόγειων υδάτων, του θαλάσσιου νερού και της ατμοσφαιρικής υγρασίας».
      
Η επεξεργασία των μη συμβατικών πηγών νερού έχει στόχο την παραγωγή πολύτιμων πόρων, οι οποίοι στη συνέχεια θα ενισχύσουν την προσφορά νερού για οικιακή χρήση, θα αυξήσουν την γεωργική παραγωγή και θα ενθαρρύνουν την οικονομική δραστηριότητα των περιοχών της Μεσογείου που πλήττονται από λειψυδρία.

Ο επίκουρος καθηγητής της σχολής Πολιτικών Μηχανικών στο ΕΜΠ, Σίμος Μαλαμής υπογραμμίζει ότι πρόκειται για «έξυπνες λύσεις χαμηλού κόστους. Επεξεργασμένα λύματα που αντί να τα πετάμε στη θάλασσα μπορούμε να τα χρησιμοποιούμε στη γεωργία, για ανάπτυξη καλλιεργειών, αφού πρώτα τα έχουμε επεξεργαστεί επαρκώς και με ασφάλεια». Ένα τέτοιο σύστημα, λέει, θα αναπτυχθεί στη Λέσβο όπου «θα χρησιμοποιήσουμε επεξεργασία λυμάτων με φυσικό τρόπο με καινούργιες τεχνολογίες. Θα χρησιμοποιήσουμε συγκεκριμένα φυτά που θα κάνουν απορρύπανση των λυμάτων, τα οποία κατόπιν θα μπορέσουμε να ποτίσουν καλλιέργειες στο νησί. Για παράδειγμα, στο Ισραήλ πάνω από 75% των επεξεργασμένων λυμάτων προορίζεται για πότισμα καλλιεργειών».

Παράλληλα, στη Μύκονο θα γίνεται συλλογή, αποθήκευση και επεξεργασία του βρόχινου νερού, το οποίο θα επεξεργάζεται κατάλληλα και μπορεί να καλύπτει αστικές χρήσεις, ενώ στην Τήνο «θα γίνουν δράσεις με το νερό της θάλασσας. Συγκεκριμένα, θα διαχωρίζεται το νερό για αρδεύσεις και το αλάτι θα προορίζεται είτε για κατανάλωση, είτε για χρήση από το τυροκομείο του νησιού. Με αυτόν τον τρόπο εξοικονομείται φρέσκο νερό».
      
Στο μεταξύ, ο κ. Κοκκινάκης τονίζει ότι «αυτό που επιδιώκουμε μέσα από το Hydrousa είναι η σύνδεση των πρωτότυπων αυτών τεχνολογιών με την τοπική κοινωνία, την οικονομία και τον τουρισμό παρουσιάζοντας μια εναλλακτική προσέγγιση σε ένα πιο βιώσιμο μέλλον. Υπολογίζεται ότι το καλοκαίρι του 2019 θα είναι έτοιμα τα συστήματα για λειτουργία και θα αρχίσουν οι τεχνικές εφαρμογές».
      
Το Ευρωπαϊκό Ερευνητικό πρόγραμμα HYDROUSA εντάσσεται στο πρόγραμμα «Horizon 2020» το οποίο αποτελεί το βασικό χρηματοδοτικό εργαλείο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για Έρευνα και Ανάπτυξη. Το πρόγραμμα έχει συνολικό προϋπολογισμό 12 εκατομμύρια ευρώ. Συντονιστής του προγράμματος είναι το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, ενώ συνολικά συμμετέχουν 9 εταίροι από την Ελλάδα με την παρουσία τριών δήμων, εταιριών και μη κερδοσκοπικών οργανισμών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΆΡΘΡΑ
Τελευταία τροποποίηση Πέμπτη, 15 Νοεμβρίου 2018 13:25
Ετικέτες
FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top