FOLLOW US

Περιβάλλον

  • Οι Οικολόγοι Πράσινοι ενάντια στην προοπτική του… φαραωνικού έργου του φράγματος Τσικνιά
«Φτιάξετε τα απαρχαιωμένα δίκτυα κι αφήστε τα φράγματα…»

Η πολιτική κίνηση της δημοτικής αρχής να στηρίξει την προώθηση του μεγάλου έργου κατασκευής του φράγματος Τσικνιά, που παραμένει ως (αμφιλεγόμενη) προσδοκία της Λέσβου για 30 περίπου χρόνια, ήδη προκαλεί αντιδράσεις. Με τους Οικολόγους Πράσινους που έχουν εκφραστεί και στο παρελθόν αρνητικά ως προς την σκοπιμότητα του έργου, να επανέρχονται λίγες ώρες πριν γίνει η σχετική παρουσίαση της μελέτης από εκπρόσωπο του Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων στο δημοτικό συμβούλιο.

«Πρόκειται για ένα έργο μαμούθ (πενταπλάσιο σε μέγεθος από το φράγμα της Ερεσού), που συζητείται στο νησί μας εδώ και δεκαετίες και που πολλοί πολιτικοί άντρες του νησιού κατά καιρούς έχουν εξαγγείλει. Ελπίζαμε ότι σε περίοδο μεγάλης οικονομικής κρίσης θα είχαμε βάλει μυαλό και θα είχαμε εγκαταλείψει τέτοιου είδους έργα, αλλά ενημερωνόμαστε ότι η Δημοτική αρχή "ονειρεύεται" ακόμα την υλοποίηση του έργου παρά τις αρνητικές εισηγήσεις των αρμοδίων υπηρεσιών και την πρόσφατη αρνητική απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου. Πρόκειται για ένα έργο που εάν ποτέ γίνει θα κοστίσει πάνω από 80 εκατομμύρια ευρώ με αμφίβολη χρήση (δεν είναι σίγουρο εάν θα γεμίσει ποτέ το φράγμα με νερό), αμφίβολη σκοπιμότητα (υπάρχουν αυξημένες ανάγκες ύδρευσης της Λέσβου;), αντίθετο με τη λογική του σχεδίου διαχείρισής υδατικών πόρων Βορείου Αιγαίου, ένα έργο με τεχνικά προβλήματα (καθώς βρίσκεται σε σεισμογενή περιοχή που έχει δώσει στο παρελθόν σεισμούς μεγέθους πάνω από 6 ρίχτερ) αλλά και μεγάλες περιβαλλοντικές επιπτώσεις καθώς ο χείμαρρος Τσικνιάς (όπως το λέει και το όνομα του) αποτελεί τον μεγαλύτερο παροχέα νερού στους υγροτόπους της Καλλονής τους μεγαλύτερους και σημαντικότερους υγροτόπους στο Αιγαίο.  Τέλος σημαντικό ερώτημα αποτελούν επιπτώσεις του φράγματος στο ευαίσθητο οικοσύστημα του κόλπου της Καλλονής με τα ονομαστά πανελλαδικώς αλιεύματα από την αλλαγή της ισορροπίας των υδάτων», γράφει σχετικά η ανακοίνωση των Οικολόγων Πράσινων με τον Συντονιστή της Οργάνωσης σε επίπεδο Βορείου Αιγαίου, Μιχάλη Μπάκα, να δηλώνει σχετικά:

ΚΟΥΤΙ

Μιχάλης Μπάκας: «Άκαιρο και κοστοβόρο το έργο»

 «Το συγκεκριμένο έργο είναι εντελώς άκαιρο και αποτελεί ένα κλασικό παράδειγμα πολιτικού ελλείμματος του παρελθόντος και κατασπατάλησης του δημοσίου χρήματος, στοιχεία που μας οδήγησαν στη σημερινή οικονομική, κοινωνική και περιβαλλοντική κρίση. Για να λυθεί το πραγματικό πρόβλημα της διαθεσιμότητας υδάτων στο νησί μας είναι αναγκαία η εξοικονόμηση των νερού στις καλλιέργειες και η προστασία, συντήρηση και κατασκευή νέων ξερολιθιών και αναβαθμίδων, ως τεχνική συγκράτησης του νερού και αποτροπής της διάβρωσης και της ερημοποίησης. Η δημιουργία μικρών φραγμάτων από ξερολιθιά στις λεκάνες απορροής των χειμάρρων είναι η πλέον ενδεδειγμένη λύση συγκράτησης του νερού και εμπλουτισμού των πηγών. Με τέτοια έργα μικρής κλίμακας θα μειώσουμε το κόστος, θα δώσουμε δουλειά στους εργάτες των χωριών μας που ερημώνουν και όχι στους μελετητές και τους μεγαλοεργολάβους της Αθήνας. Λυπούμαστε για την πρωτοβουλία της Δημοτικής αρχής για την προώθηση του έργου. Αντί να προμοτάρει τέτοια έργα η Δημοτική αρχή πρέπει επιτέλους να μας απαντήσει γιατί δεν δίνεται βάρος στην αντικατάσταση του απαρχαιωμένου δικτύου ύδρευσης της πόλης της Μυτιλήνης αλλά και των χωριών μας καθώς εκεί χάνεται το 50% των αποθεμάτων ύδρευσης. Ένα τέτοιο έργο θα είχε πολύ μικρότερο κόστος, πραγματική αύξηση των υδρευτικών μας αποθεμάτων  και θα συνέβαλε πραγματικά στην ποιοτική αναβάθμιση του πόσιμου νερού στο νησί μας».

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΆΡΘΡΑ
FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top