FOLLOW US

Περιβάλλον

  • Περιβαλλοντική μελέτη για το αν είναι αναγκαία η επεξεργασία των λυμάτων του «Βοστάνειου» Νοσοκομείου

Τη μη δημιουργία σύγχρονου βιολογικού καθαρισμού προκρίνουν στελέχη της διοίκησης αλλά και της τεχνικής υπηρεσίας του Νοσοκομείου Μυτιλήνης, όπως προέβλεπε η μελέτη του έργου για την επέκταση και αναδιαμόρφωση του «Βοστανείου».

Τη μη δημιουργία σύγχρονου βιολογικού καθαρισμού προκρίνουν στελέχη της διοίκησης αλλά και της τεχνικής υπηρεσίας του Νοσοκομείου Μυτιλήνης, όπως προέβλεπε η μελέτη του έργου για την επέκταση και αναδιαμόρφωση του «Βοστανείου».

Οι συζητήσεις για το εν λόγω θέμα μετρούν τουλάχιστον οχτώ χρόνια, σύμφωνα με το αρχείο του «Ε». Ωστόσο, με τη σταδιακή ολοκλήρωση του έργου και την ανακαίνιση της παλαιάς πτέρυγας, οι συνεδριάσεις με τους αρμόδιους φορείς πυκνώνουν, ενώ -όπως προκύπτει από το σημερινό ρεπορτάζ του «Ε»- έχει γίνει ανάθεση για εκπόνηση περιβαλλοντικής μελέτης σκοπιμότητας, η οποία θα εξετάσει αν είναι αναγκαία η δημιουργία του βιολογικού για το Νοσοκομείο Μυτιλήνης.

Από το διοικητικό συμβούλιο του Νοσοκομείου, ο Χρύσανθος Μάντζαρης ανέφερε στην εφημερίδα μας τα εξής: «Δεν έχει ληφθεί καμιά συγκεκριμένη απόφαση. Υπήρξε ενημέρωση και συνάντηση με τη διαχειριστική Αρχή, καθώς και συνάντηση με τη ΔΕΠΑΝΟΜ για την πορεία του έργου, αλλά αυτήν τη στιγμή τίποτα δε θεωρείται λήξαν. Η φιλολογία για το αν θα γίνει ή δε θα γίνει υπάρχει και επικρατεί προβληματισμός. Κατά τη γνώμη μου, όμως, θα πρέπει πρώτα να αναθεωρηθούν οι περιβαλλοντικοί όροι. Ας μην ξεχνάμε ότι, όταν έγινε η μελέτη, δεν υπήρχε ο βιολογικός της Μυτιλήνης».

Σε σχέση με την ποιότητα των λυμάτων του Νοσοκομείου και αν αυτά μπορούν να εξάγονται στο αποχετευτικό δίκτυο, ο κ. Μάντζαρης μάς απάντησε: «Εξ όσων γνωρίζω τα λύματα δε μπορούν να πέφτουν στο δίκτυο της πόλης, τουλάχιστον όχι αν δε γίνει η σχετική επεξεργασία τους πρώτα και αν εξεταστεί φυσικά πρώτα η περιβαλλοντική νομοθεσία. Το σίγουρο είναι πάντως ότι η συντήρηση του βιολογικού κοστίζει πολλά».

Η μελέτη
Για την εκπόνηση περιβαλλοντικής μελέτης σε σχέση με την αναγκαιότητα δημιουργίας μονάδας βιολογικού καθαρισμού στο «Βοστάνειο» μας ενημέρωσε ο εκτελών χρέη διοικητή Χρίστος Θεοδώρου σε σχετική ερώτησή μας: «Ξεκινήσαμε περιβαλλοντική μελέτη και, αν είναι αναγκαίος ο βιολογικός, θα γίνει» Σε σχέση με το είδος των λυμάτων του Νοσοκομείου, μας ενημέρωσε ότι αυτά διακρίνονται σε τρία: «Αυτά που είναι του ψυγείου, αυτά που εξουδετερώνονται και τα αστικά»

Παράλληλα, εξήγησε: «Η ΔΕΥΑΛ και ο Δήμος σε τριμηνιαία βάση ελέγχουν σε πιστοποιημένο εργαστήριο τα λύματα και μέχρι στιγμής δεν έχει προκύψει τίποτα ανησυχητικό». Επίσης, επανέλαβε πως η μελέτη για τη δημιουργία του βιολογικού εκπονήθηκε πριν από 27 χρόνια και δε λαμβάνει υπόψη τη μετέπειτα δημιουργία του βιολογικού καθαρισμού της πόλης.

Πάντως, σύμφωνα με το Γιώργο Πλακωτάρη, προϊστάμενο της Διαχειριστικής Αρχής, «ο βιολογικός καθαρισμός έχει περάσει από έγκριση και δεν έχει αλλάξει κάτι μέχρι στιγμής».

Ο Μακρύς Γιαλός
Πάντως, σε πρόσφατη παρέμβασή της-εξώδικη διαμαρτυρία προς τους εμπλεκόμενους φορείς του Νοσοκομείου, της ΔΕΠΑΝΟΜ, της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου και του Υπ. Υγείας, η Επιτροπή Κατοίκων και Επαγγελματιών Ευρύτερης Περιοχής Μακρύ Γιαλού αναφέρει: «Για τουλάχιστον οκτώ μήνες το χρόνο με την άδεια της ΔΕΥΑΛ τα “βαριά” από υγειονομικής άποψης λύματα του Νοσοκομείου μαζί με τα αστικά των Χαλίκων πέφτουν ανεπεξέργαστα στη θαλάσσια περιοχή του Μακρύ Γιαλού παραπλεύρως στη “Μαρίνα Μυτιλήνης”.

Κάτι που το αισθάνεσαι άμεσα με τη μύτη, αλλά φαίνεται και δια γυμνού οφθαλμού, αφού πολλά απ’ αυτά επιπλέουν “ζωντανά” στην επιφάνεια της θάλασσας, ιδιαιτέρως τις ημέρες που έχουμε άπνοια».

«Όχι» από το 2007
Υπενθυμίζεται ότι από τον Οκτώβριο του 2007 η αρμόδια προϊσταμένη στη Διεύθυνση Περιβάλλοντος τότε κ. Αθ. Σταθέλλη είχε εισηγηθεί στη Νομαρχιακή Επιτροπή Προγραμματισμού Υποδομών και Περιβάλλοντος της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Λέσβου να μην κατασκευασθεί ο νέος βιολογικός καθαρισμός του Νοσοκομείου. Στην εισήγησή της πρότεινε τα απόβλητα να διοχετεύονται απευθείας στο δίκτυο, εφόσον είναι σύμφωνα με τις προδιαγραφές του κανονισμού λειτουργίας του δικτύου της τότε ΔΕΥΑΜ.

Εξάλλου, στην ίδια κατεύθυνση προσανατολιζόταν και η Δ/νση Υγείας Πρόνοιας, εκφράζοντας την επιφύλαξή της. Η επιχειρηματολογία των ειδικών στηριζόταν στο ότι ο Βιολογικός Καθαρισμός θα προκαλέσει περισσότερα περιβαλλοντικά προβλήματα από εκείνα που θα επιλύσει.

Έντυπη έκδοση της Εφημερίδας Εμπρός

FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top