FOLLOW US

Περιβάλλον

  • Δηλώνει ο αναπληρωτής υπουργός ΠΕΝ, Γιάννης Τσιρώνης
 Η διαχείριση των σκουπιδιών είναι εμβληματικός στόχος της κυβέρνησης

«Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να λύσει το πρόβλημα των απορριμμάτων της χώρας», δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός ΠΕΝ Γιάννης Τσιρώνης. Μάλιστα, όπως έκανε γνωστό κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου στα γραφεία του κόμματος των Οικολόγων Πράσινων, μέχρι τον Απρίλιο αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί οι Περιφερειακοί Σχεδιασμοί Διαχείρισης Αποβλήτων ανά την επικράτεια.

«Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να λύσει το πρόβλημα των απορριμμάτων της χώρας», δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός ΠΕΝ Γιάννης Τσιρώνης. Μάλιστα, όπως έκανε γνωστό κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου στα γραφεία του κόμματος των Οικολόγων Πράσινων, μέχρι τον Απρίλιο αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί οι Περιφερειακοί Σχεδιασμοί Διαχείρισης Αποβλήτων ανά την επικράτεια.

Όπως ανέφερε ο κ. Τσιρώνης, η διαχείριση των σκουπιδιών αποτελεί εμβληματικό στοιχείο του παράλληλου προγράμματος της κυβέρνησης, σύμφωνα με το οποίο αναμένεται τζίρος 2 δις και 16.000 θέσεις εργασίας για την επόμενη πενταετία, όντας πλήρως εναρμονισμένο με τους στόχους που έχουν τεθεί από την ΕΕ.

Πλέον τα απορρίμματα αντιμετωπίζονται ως πόροι, με ιδιαίτερη έμφαση στην πρόληψη και την ανακύκλωση, με την ενεργή συμμετοχή και ευθύνη της τοπικής αυτοδιοίκησης και των πολιτών.

Μάλιστα, ο κ. Τσιρώνης ανέφερε ως παράδειγμα χώρες όπου μείωσαν έως και 40% το βάρος των σκουπιδιών που καταλήγουν στα απορρίμματα, δίνοντας έμφαση στην επαναχρησιμοποίηση, αλλά και στη διαλογή στην πηγή.

Η διαχείριση πρέπει να γίνεται από τους δήμους, ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός ΠΕΝ, καθώς δεν είναι δυνατόν το κράτος κεντρικά να επιβάλει πολιτικές. «Η κάθε περιοχή μπορεί να επιλέξει τον αριθμό των φορέων διαχείρισης αλλά και τον τρόπο διαχείρισης με βάση συγκεκριμένες αρχές», με βάση πάντα τις προβλέψεις των Περιφερειακών Σχεδίων Διαχείρισης Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ). Ειδικότερα, ο περιφερειακός σχεδιασμός της Κρήτης έχει πάρει μία αρχική έγκριση, ενώ της Ηπείρου τελεί υπό έγκριση, η Αττική έχει καταθέσει το σχεδιασμό της, ο οποίος βρίσκεται σε πολύ καλή κατεύθυνση, ενώ τους προσεχείς μήνες αναμένονται και οι υπόλοιποι.

Όσον αφορά τα ΣΔΙΤ, ο κ. Τσιρώνης ξεκαθάρισε ότι τίποτα δεν είναι προβληματικό στον συγκεκριμένο τρόπο επένδυσης, ωστόσο επεσήμανε ότι προβλήματα ουσίας (τι πληρώνει ο δημότης, ποσότητες και διαστασιολόγηση), πρόκειται να επανεξεταστούν στο σύνολό τους. Σε σχέση με τη χωροθέτηση, η ευθύνη ανήκει αποκλειστικά στους δήμους, ενώ με βάση την αιρεσιμότητα για τα ευρωπαϊκά κονδύλια, τα τελευταία πρόκειται να αρχίσουν να εκταμιεύονται απ΄ τη στιγμή που θα έχουν ολοκληρωθεί τα ΠΕΣΔΑ, τα οποία οφείλουν βάσει του νόμου να συντάσσονται από τους δημάρχους που συγκροτούν τους Φορείς Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΔΣΑ).

Για το ΣΔΙΤ Πελοποννήσου, ο κ. Τσιρώνης έκανε γνωστό ότι έχει ξεκινήσει η επαναδιαπραγμάτευση του έργου με την εταιρία, με αρμοδιότητα του ΥπΑν και με στόχο κατά πολύ βελτιωμένες προτάσεις σε σχέση με τις ποσότητες και τις τιμές.

Μάλιστα, όπως είπε, στο νέο ΕΣΔΑ υπάρχει πρόβλεψη για προσωρινή διαχείριση ανεξαρτήτως της οριστικοποίησης των ΠΕΣΔΑ, για την αποφυγή των ευρωπαϊκών προστίμων.

Όσον αφορά την Αττική, έχουν χωροθετηθεί έργα για μονάδες ολοκληρωμένης διαχείρισης, όπως στον κόμβο της Κατεχάκη με την Περιφερειακή Υμηττού, στο παλιό εργοτάξιο, στο ΧΕΥ στην Αττική Οδό, αλλά σε χώρο του Ελληνικού, όπως άλλωστε προβλέπεται και από τα σχέδια αξιοποίησης της περιοχής. Προτάσεις έχει καταθέσει και ο δήμος Βύρωνα.

Με βάση τον νέο σχεδιασμό, τα κόστη για τη διαχείριση αναμένεται να μειωθούν σημαντικά σε ποσοστό της τάξης του 30-40% για τους δήμους, καθώς θα προκύπτουν σημαντικά έσοδα από την ανακύκλωση.

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης, Δημήτρης Πολιτόπουλος, «εφόσον ο νέος ΕΣΔΑ υλοποιηθεί και πετύχει, θα μπορεί να αποδίδει 300 εκατομμύρια ευρώ ετησίως, μέσα από την πώληση των ανακυκλώσιμων και εισφορές από τους παραγωγούς, ενώ το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων θα θέλαμε να κατευθύνεται στον εξοπλισμό».

Μάλιστα, στο νέο ΕΣΠΑ προβλέπονται κονδύλια ύψους 900 εκ. για διαχείριση - και ειδικά για τα αστικά απόβλητα 600 εκ. - χωρίς να υπολογίζονται οι πόροι από ιδιώτες.

Όπως ανέφερε ο κ. Πολιτόπουλος, το κόστος των πράσινων σημείων στου δήμους μπορεί να είναι και 1000 ευρώ ανά μονάδα. «Η διαχείριση δεν έχει μεγάλο κόστος, εάν δούμε την πραγματικότητα. Είναι ζήτημα επιλογής», ανέφερε χαρακτηριστικά. Τα πράσινα σημεία γειτονιάς ξεκινούν από 50-100τ.μ., και φθάνουν τα 4 στρέμματα, ενώ μέχρι τον Φεβρουάριο αναμένεται να δημοσιοποιηθούν οι προσκλήσεις, καθώς δεν απαιτείται η ολοκλήρωση των ΠΕΣΔΑ για τις συγκεκριμένες υποδομές.

Επιπλέον, προβλέπεται η επίσημη ένταξη οικονομικών μεταναστών και Ρομά στη διαχείριση των απορριμμάτων.

Απ΄ την πλευρά της, η Χριστίνα Ευθυμιάτου, συντονίστρια της εκτελεστικής γραμματείας των Οικολόγων Πράσινων, έκανε λόγο για νέους όρους λειτουργίας των συστημάτων και ενσωμάτωση των νέων οδηγιών το 2017, ενώ έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην εκπαίδευση για να επιτευχθούν οι στόχοι.

Όπως είπε η κ. Ευθυμιάτου, η διαχείριση των απορριμμάτων δεν αφορά αποκλειστικά στην προστασία του περιβάλλοντος, καθώς απαιτείται ιδιαίτερη μέριμνα στις οικονομικές και κοινωνικές προεκτάσεις, ενώ επέρριψε ευθύνες στις προηγούμενες κυβερνήσεις για ολιγωρία και εξυπηρέτηση οικονομικών συμφερόντων στο συγκεκριμένο θέμα.

Σημειώνεται τέλος, ότι οι Οικολόγοι Πράσινοι έχουν συνεργαστεί με το υπουργείο και έχουν συμμετάσχει από την αρχή της διαβούλευσης, με επεξεργασμένες προτάσεις, οι οποίες και υιοθετήθηκαν κατά τη διαδικασία της αναθεώρησης του Εθνικού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων, θεωρώντας ότι η διαχείριση των απορριμμάτων αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες μεταρρυθμιστικές προκλήσεις στην ελληνική κοινωνία και μια μάχη ενάντια σε συμφέροντα η οποία δεν πρέπει να χαθεί.

Πηγή:ΑΠΕ – ΜΠΕ/Ηλίας Παλιαλέξης

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Αδραμυτινοί ψάρεψαν καρχαρίες! Στην Άργενο »
FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top