FOLLOW US

Περιβάλλον

Ξεκινά το μεγάλο αντιπλημμυρικό έργο!

Με αστραπιαίες ενέργειες -τηρουμένων πάντα των αναλογιών- η Διεύθυνση Δασών του Νομού Λέσβου, έχοντας ήδη εκπονήσει τη σχετική μελέτη, χθες βρέθηκε στην ευχάριστη θέση να υπογράψει τη σύμβαση έργου για την πραγματοποίηση αντιδιαβρωτικών και αντιπλημμυρικών έργων στα καμένα της Αγίας Μαρίνας από τη μεγάλη φωτιά του περασμένου Σεπτέμβρη!

Με αστραπιαίες ενέργειες -τηρουμένων πάντα των αναλογιών- η Διεύθυνση Δασών του Νομού Λέσβου, έχοντας ήδη εκπονήσει τη σχετική μελέτη, χθες βρέθηκε στην ευχάριστη θέση να υπογράψει τη σύμβαση έργου για την πραγματοποίηση αντιδιαβρωτικών και αντιπλημμυρικών έργων στα καμένα της Αγίας Μαρίνας από τη μεγάλη φωτιά του περασμένου Σεπτέμβρη!

Το έργο, συνολικού προϋπολογισμού 150.000 ευρώ, χρηματοδοτείται από το «Πράσινο Ταμείο» και ο δασολόγος εργολήπτης που αναδείχθηκε από το διαγωνισμό θα εγκατασταθεί από τις 4 του Γενάρη στη Μυτιλήνη, καθώς ήδη η σχετική έγκριση ανάθεσης έχει επικυρωθεί από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου!

Η εξέλιξη αυτή φυσικά επιβεβαιώνει πως η νέα καταστροφική φωτιά στο βουνό της Αμαλής, που έκαψε εκατοντάδες στρέμματα πευκοδάσους και «έγλειψε» μέχρι και σπίτια στην Αγία Μαρίνα, τη Χαραμίδα και στα Λουτρά, δεν ξεχάστηκε, αλλά δουλεύτηκε η υπόθεσή της μεθοδικά με ορίζοντα την αναγέννησή του.

Η Διεύθυνση Δασών του Νομού Λέσβου, αποδεικνύοντας πως ο πύρινος εφιάλτης που ξαναξύπνησε στην Αμαλή στα τέλη του καλοκαιριού δεν πέρασε στα ψιλά, κινητοποιήθηκε άμεσα και με μεθοδική δουλειά έφτασε στην ευχάριστη θέση χθες να δίνει τα χέρια με το δασολόγο, που ανέλαβε το έργο αποκατάστασης και προστασίας της περιοχής.

Η μελέτη
Καταλυτικό ρόλο στη γρήγορη εξέλιξη της προοπτικής δημοπράτησης έπαιξε όμως η άμεση δραστηριοποίηση της υπηρεσίας της Διεύθυνσης Δασών, η οποία -υπό την καθοδήγηση του δασάρχη Φώτη Κράλλη- φρόντισε να εκπονήσει μελέτη αμέσως μετά τη φωτιά για την πραγματοποίηση αντιπλημμυρικών έργων.

Παράλληλα, έστειλε τεχνικό δελτίο για την αναγκαιότητα προστασίας του καμένου βουνού στο «Πράσινο Ταμείο» και, με τη συνεχή παρακολούθηση του θέματος, εξασφάλισε τελικώς την εξολοκλήρου χρηματοδότηση του έργου από το συγκεκριμένο φορέα, που θα δώσει περί τις 150.000 ευρώ για να προστατευτούν από τις επικείμενες καταιγίδες του χειμώνα που… έρχονται οι καμένες εκτάσεις της Πλακερής και κατ’ επέκταση οι οικισμοί της Αγίας Μαρίνας, του Καγιανιού και των Λουτρών.

Με λυμένα ουσιαστικά αυτά τα δύο καθοριστικά μέτωπα, η εξέλιξη της γραφειοκρατίας για την πραγματοποίηση διαγωνισμού και την έγκριση υπογραφής σύμβασης ήταν πια το πιο εύκολο κομμάτι, που ολοκληρώθηκε αισίως χθες, με το δασολόγο εργολήπτη δασικών έργων να αναλαμβάνει και επίσημα το έργο και τη σχετική απόφαση αυτού να δημοσιεύεται σήμερα στη «Διαύγεια».

Οι εργασίες
Τι προβλέπει το έργο; Διαμόρφωση υποδομών για την εγκατάσταση ξυλοφραγμάτων και κορμοσειρών στις καμένες εκτάσεις στην Πλακερή μέχρι και την κορυφή του βουνού. Στόχος φυσικά είναι η προστασία των οικισμών που βρίσκονται γύρω από το βουνό, που απειλούνται από τις βροχές που ακόμα ευτυχώς δεν ξεκίνησαν για το χειμώνα. «Δεν έχει ξαναγίνει τόσο μεγάλο αντίστοιχο έργο στη Λέσβο, ειδικά τα τελευταία χρόνια. Σε μικρότερη έκταση, αντίστοιχες εργασίες είχαν γίνει στο Σεδούνδα και στο Μεγαλοχώρι» σχολίασε στο «Ε» ο δασάρχης Φώτης Κράλλης, τονίζοντας φυσικά και το πόσο ζωτικής σημασίας είναι η γρήγορη εκκίνηση των εργασιών.

Και η μελέτη αναδάσωσης
Ο κ. Κράλλης όμως και η υπηρεσία του δεν έχουν ασχοληθεί ως σήμερα μόνο με ό,τι αφορά τα απαραίτητα αντιδιαβρωτικά και αντιπλημμυρικά έργα που πρέπει να γίνουν στα καμένα της Αμαλής, αλλά και με την αναγέννηση του δάσους -ειδικά στις διπλοκαμένες και τριπλοκαμένες εκτάσεις της Χαραμίδας- και έχει εκπονήσει μελέτη αναδάσωσης που απαιτεί κατά περίπτωση ειδική μέθοδο σποράς.

Ωστόσο, δεδομένου ότι δεν υπάρχει απόθεμα σπόρου πεύκου και οι πρώτες εθελοντικές διαλογές αυτού, μετά τη φωτιά από κατοίκους της Αγίας Μαρίνας, δε μπορούσαν να ήταν πολύ σημαντικές, απαιτείται νέα διαλογή τον Ιούνιο του 2016, την περίοδο δηλαδή που γίνεται κανονικά η διαλογή. Και φυσικά η Διεύθυνση Δασών, όπως εξήγησε στο «Ε» ο κ. Κράλλης, είναι πανέτοιμη και γι’ αυτήν την πρόκληση!

Έντυπη έκδοση της Εφημερίδας Εμπρός

FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top