FOLLOW US

Περιβάλλον

  • Από την Αντιδημαρχία καθαριότητας για τους άπορους και τα σχολεία

Ο Δήμος Λέσβου και η Αντιδημαρχία Καθαριότητας, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας για τη μείωση των Αποβλήτων (EWWR), θα υλοποιήσει δύο δράσεις, στο πλαίσιο της φετινής διεξαγωγής της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας (21 έως 29 Νοεμβρίου), για τη μείωση των αποβλήτων.

Ο Δήμος Λέσβου και η Αντιδημαρχία Καθαριότητας, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας για τη μείωση των Αποβλήτων (EWWR), θα υλοποιήσει δύο δράσεις, στο πλαίσιο της φετινής διεξαγωγής της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας (21 έως 29 Νοεμβρίου), για τη μείωση των αποβλήτων.

Πρόκειται για μια πρωτοβουλία που στόχο έχει την προώθηση της υλοποίησης δράσεων ευαισθητοποίησης σχετικά με την αειφόρο διαχείριση των πόρων και των αποβλήτων. Οι δράσεις, που υλοποιούνται στο πλαίσιο αυτής της εβδομάδας, έχουν στόχο τα «3R»: Reduce (μείωση των απορριμμάτων), Reuse (Επαναχρησιμοποίηση προϊόντων), Recycle (ανακύκλωση υλικών). Τα 3R αντιπροσωπεύουν κατά προτεραιότητα τη στρατηγική για τη σωστή διαχείριση των αποβλήτων.

Τη δράση που αφορά τα σχολεία παρουσίασε το «Ε» με το ρεπορτάζ του σε σχέση με το 14ο Νηπιαγωγείο Μυτιλήνης. Λέγεται «Μαθαίνω να χρησιμοποιώ σωστά - Επαναχρησιμοποιώ - Ανακυκλώνω στο σχολείο μου και στη σχολική μου αυλή» και σε αυτήν θα συμμετάσχουν επίσης, σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, το 2ο και 4ο Νηπιαγωγείο Μυτιλήνης, το 5ο, 6ο, 9ο, 11ο Δημοτικό σχολείο Μυτιλήνης και το Δημοτικό σχολείο Πολιχνίτου.

Δράση για τα τρόφιμα
Η επόμενη δράση έχει θέμα «Μειώνω τα απόβλητα τροφίμων - Αξιοποιώ πόρους - Προσφέρω τροφή στους πρόσφυγες» και αφορά τη μείωση αποβλήτων τροφίμων, εκτρέποντας από την ταφή χιλιάδες τρόφιμα που βρίσκονται σε άριστη κατάσταση στη σίτιση προσφύγων και άλλων άπορων ατόμων.

Ο Δήμος Λέσβου στοχεύει να αξιοποιήσει τα συσκευασμένα τρόφιμα που πλησιάζουν στην ημερομηνία λήξης τους, αλλά δεν έχουν λήξει ακόμα και είναι σε άριστη κατάσταση και κατάλληλα για βρώση/πόση, σύμφωνα πάντα με την ισχύουσα νομοθεσία, αλλά και τα μη συσκευασμένα τρόφιμα, όπως ψωμί, τυρόπιτες, λαχανικά, κοτόπουλα ψημένα κ.λπ., που στο τέλος της ημέρας δεν έχουν καταναλωθεί, αλλά οι κάτοχοί τους δε θέλουν να τα έχουν στο ράφι της επιχείρησής τους την επόμενη ημέρα και θέλουν να απαλλαγούν απ’ αυτά.

Οι κάτοχοι αυτών των τροφίμων (επιχειρήσεις σούπερ μάρκετ, φούρνοι, έμποροι, διανομείς και πωλητές τροφίμων κ.λπ.) που θέλουν να απαλλαγούν απ’ αυτά μπορούν να τα διαθέσουν στο Δήμο Λέσβου, που θα τα αξιοποιήσει άμεσα, δίνοντας τροφή σε χιλιάδες πρόσφυγες ή και σε άλλους άπορους του νησιού. Με αυτόν τον τρόπο επιτυγχάνεται μείωση των αποβλήτων, προστασία των φυσικών πόρων και του περιβάλλοντος και παράλληλα προσφέρεται ένα τεράστιο κοινωνικό έργο, αφού μέσα απ’ αυτό μπορούν να τραφούν πρόσφυγες - μετανάστες και άποροι συνδημότες μας.

Τρόφιμα που δε χρειάζεται να μαγειρευτούν, όπως συσκευασμένα μπισκότα, πακέτα δημητριακών, κονσέρβες, ψωμί, τυρόπιτες, φρούτα κ.λπ., μπορούν να μοιράζονται κατευθείαν στους πρόσφυγες, ενώ άλλα τρόφιμα, όπως συσκευασμένο ρύζι, συσκευασμένες πένες, συσκευασμένες φακές, λαχανικά κ.λπ., θα οδηγούνται σε υπαίθρια ή κλειστή κουζίνα, θα μαγειρεύονται και θα μοιράζονται στους πρόσφυγες.

Έκκληση σε ενδιαφερόμενους
Καλούνται όλοι όσοι εμπορεύονται ή διακινούν τρόφιμα και έχουν στη κατοχή τους τέτοια προϊόντα, όπως αναλύθηκε παραπάνω, εάν ενδιαφέρονται, να δηλώσουν τη συμμετοχή τους και να τα διαθέσουν στο Δήμο για αυτόν το σκοπό, καθώς και όλοι οι εθελοντές, είτε βρίσκονται σε κάποιο οργανωμένο δίκτυο είτε όχι. Αυτές θα πρέπει να αποστέλλονται στο Δήμο Λέσβου, υπόψη αντιδημάρχου Καθαριότητας & Ανακύκλωσης, με παράκληση μέχρι την Παρασκευή 20/11/2015, είτε ταχυδρομικά στη Δ/νση Ελευθερίου Βενιζέλου 13-17, Μυτιλήνη 81100, είτε στο φαξ: 22510 27090, είτε στο email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε..

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθύνεστε στη Διεύθυνση Καθαριότητας και Ανακύκλωσης του Δήμου Λέσβου, στο τηλέφωνο 22510 25555.

 

Εγκρίθηκαν οι δράσεις

Ανακοινώθηκε χτες ότι εγκρίθηκαν οι δράσεις που υπέβαλε ο Δήμος Λέσβου και η Αντιδημαρχία Καθαριότητας και Ανακύκλωσης.
Ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τη δράση «Μειώνω τα απόβλητα τροφίμων - Αξιοποιώ πόρους - Προσφέρω τροφή στους πρόσφυγες», η πρόταση του Δήμου Λέσβου, έτυχε ιδιαίτερης εκτίμησης ως πολύ ενδιαφέρουσα και πρωτότυπη, επειδή συνδυάζει την προστασία των φυσικών πόρων και του περιβάλλοντος, ενώ παράλληλα προσφέρεται και ένα τεράστιο κοινωνικό έργο, αφού μέσα από αυτό μπορούν να τραφούν πρόσφυγες, μετανάστες και άποροι συμπολίτες μας. Για το λόγο αυτό, η συγκεκριμένη δράση προτάθηκε και για βράβευση, με πολύ σοβαρές πιθανότητες να βραβευτεί ως η καλύτερη δράση που διεξάγεται φέτος σε ολόκληρη την Ευρώπη.
Ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας και Ανακύκλωσης, Γιώργος Κατζανός, εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη θετική αυτή εξέλιξη, καθώς και τις ευχαριστίες του στους υπηρεσιακούς παράγοντες του Δήμου Λέσβου και της υπηρεσίας Καθαριότητας και Ανακύκλωσης, για τη μεθοδική και αποτελεσματική δουλειά τους, στην κατάρτιση, υποβολή και έγκριση των προτάσεων.

Έντυπη έκδοση της Εφημερίδας Εμπρός

FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top