FOLLOW US

Περιβάλλον

Την… περάσαμε ανώδυνα την πρώτη κακοκαιρία

Η Λέσβος υποδέχτηκε χθες και επίσημα το χειμώνα με τα έντονα καιρικά φαινόμενα από τους ισχυρούς ανέμους και τις καταιγίδες να προκαλούν και τα πρώτα -ευτυχώς όχι πολύ σοβαρά- προβλήματα.

Η Λέσβος υποδέχτηκε χθες και επίσημα το χειμώνα με τα έντονα καιρικά φαινόμενα από τους ισχυρούς ανέμους και τις καταιγίδες να προκαλούν και τα πρώτα -ευτυχώς όχι πολύ σοβαρά- προβλήματα.

Οι πλημμύρες, τα φουσκώματα ποταμών αλλά και κάποιες κατολισθήσεις κινητοποίησαν το μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας του Δήμου και της Περιφέρειας, ο οποίος επρόκειτο να παραμείνει σε επιφυλακή μέχρι αργά τη νύχτα, καθώς προβλεπόταν από τη Μετεωρολογική Υπηρεσία επιδείνωση των φαινομένων από χθες το απόγευμα.

Τα μεγαλύτερα προβλήματα καταγράφηκαν στον Τρύγωνα, στην ευρύτερη περιοχή του Πλωμαρίου, στον Ευεργέτουλα, στη Μόρια αλλά και στους Πύργους Θερμής.

Στον Τρύγωνα την Παρασκευή το πρωί καταγράφηκαν επικίνδυνες κατολισθήσεις για τα διερχόμενα οχήματα, ενώ δε γλίτωσαν και κάποια σπίτια που πλημμύρισαν και χρειάστηκε η παρέμβαση της Πυροσβεστικής.

Φούσκωσε ο Σεδούνδας
Ο ποταμός Σεδούνδας, που φούσκωσε παρασύροντας κλαδιά και σκουπίδια, προκάλεσε προβλήματα στο Πλωμάρι, ενώ παρέσυρε και ένα τζιπ που υπέστη ζημιές. Την ίδια ώρα η Ευρειακή στη Γέρα μετατράπηκε για λίγο σε βυθισμένη πολιτεία από την ισχυρή νεροποντή, ενώ το ίδιο σκηνικό αποτυπώθηκε και στη Μόρια, στη διασταύρωση με την Παναγιούδα, αλλά και στους Πύργους Θερμής, όπου καταγράφτηκαν και ζημιές σε κάποια σπίτια.

Μικροπροβλήματα, χωρίς ωστόσο να καταγράφονται πλημμύρες σε σπίτια, παρουσιάστηκαν και στη Μυτιλήνη από την Πέμπτη, αλλά η απόφαση για το έγκαιρο άνοιγμα των φρεατίων απεδείχθη καθοριστική στην απορρόφηση των βρόχινων υδάτων στους δρόμους.

Σε επιφυλακή
Τα μηχανήματα της Πολιτικής Προστασίας του Δήμου από το πρωί βρέθηκαν στις πληγείσες περιοχές, αποκαθιστώντας ζημιές σε δρόμους αλλά και σε χωριά, ενώ -σύμφωνα με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Νίκο Καρασάββα- όλος ο Δήμος επρόκειτο να παραμείνει σε επιφυλακή μέχρι αργά τη νύχτα, καθώς αναμενόταν επιδείνωση του καιρού.

«Μπορώ να πω σήμερα ότι τόσο η πρόληψή μας με την κοπή δέντρων όσο και το άνοιγμα των φρεατίων συνέβαλε καθοριστικά στο να απορροφήσουμε σχετικά ανώδυνα μέχρι τουλάχιστον τώρα την πρώτη κακοκαιρία.

Είμαστε σε συνεχή επαφή με όλους τους γεωγραφικούς αντιδημάρχους για το συντονισμό των δράσεών μας και είμαστε έτοιμοι να παρέμβουμε οπουδήποτε κρίνεται σκόπιμο ακόμα και πριν δημιουργηθεί πρόβλημα. Τα μηχανήματα του Δήμου θα είναι σε επιφυλακή μέχρι και το Σάββατο, όπου αναμένεται να φτιάξει ξανά ο καιρός» είπε χαρακτηριστικά στο «Ε» ο κ. Καρασάββας.Παρών και ο δήμαρχος
Στο συντονισμό της δράσης του Δήμου συμμετείχε όμως και ο ίδιος ο δήμαρχος Λέσβου Σπύρος Γαληνός, ο οποίος μετέβη στις περιοχές του νησιού που επλήγησαν από την έντονη βροχόπτωση και επέβλεψε τις αναγκαίες εργασίες αποκατάστασης των ζημιών, σε συνεργασία με τους προέδρους των τοπικών κοινοτήτων, τους τοπικούς αντιδημάρχους αλλά και τη Δ.Ε.Υ.Α.Λ.

 

Συνεχίζονται οι καθαρισμοί χειμάρρων

Με γρήγορους ρυθμούς συνεχίζονται οι εργασίες για τον καθαρισμό των χειμάρρων της Λέσβου από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου.

Τις εργασίες που εκτελούνται για τον καθαρισμό των χειμάρρων στην περιοχή της Πέτρας επισκέφθηκε η περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Χριστιάνα Καλογήρου μαζί με τον αντιπεριφερειάρχη Θεόδωρο Βαλσαμίδη, τον περιφερειακό σύμβουλο Απόστολο Αλατζά και στελέχη της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων.

Στη συνέχεια, πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στην περιοχή της Νάπης, όπου ολοκληρώθηκαν οι εργασίες για την αποκατάσταση της γέφυρας στην επαρχιακή οδό Αγ. Παρασκευή - Νάπη.

Εργασίες για τον καθαρισμό χειμάρρων εκτελούνται το διάστημα αυτό στην Ανεμώτια και την Άγρα, στα Λουτρά και την ευρύτερη περιοχή Μόριας - Παναγιούδας, στα Μέσα, στον ποταμό Σεδούντα στο Πλωμάρι και στον ποταμό του Σταυρού.

Οι εργασίες καθαρισμού θα συνεχιστούν και σε άλλες περιοχές του νησιού όπου έχουν καταγραφεί προβλήματα.

Ετικέτες
FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top