FOLLOW US

Περιβάλλον

  • Εν αναμονή παρέμβασης από το Υπουργείο Εσωτερικών…
Εθελοντές… διά εξόδων τους;

Από την τσέπη τους θα πληρώνουν οι εθελοντικές οργανώσεις τα χρήματα για τα καύσιμα έως ότου υπάρξει απάντηση στην επιστολή που έστειλε ο αντιπεριφερειάρχης Ηρακλής Βερβέρης στον υπουργό Εσωτερικών, Ευριπίδη Στυλιανίδη, σχετικά με το πρόσφατο «κόψιμο» της χρηματοδότησης των καυσίμων που χρησιμοποιούνται για την πυροπροαστασία από εθελοντές.

Από την τσέπη τους θα πληρώνουν οι εθελοντικές οργανώσεις τα χρήματα για τα καύσιμα έως ότου υπάρξει απάντηση στην επιστολή που έστειλε ο αντιπεριφερειάρχης Ηρακλής Βερβέρης στον υπουργό Εσωτερικών, Ευριπίδη Στυλιανίδη, σχετικά με το πρόσφατο «κόψιμο» της χρηματοδότησης των καυσίμων που χρησιμοποιούνται για την πυροπροαστασία από εθελοντές.

Σε συνάντηση που διοργάνωσαν οι εκπρόσωποι της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Μυτιλήνης και στην οποία συμμετείχαν εθελοντικές οργανώσεις και εκπρόσωποι της Περιφέρειας, εκτός από λύσεις σε διαδικαστικού τύπου θέματα, συζητήθηκε και το ζήτημα που προέκυψε με την προμήθεια καυσίμων.

Σε αυτή δήλωσαν ότι δεδομένης της οικονομικής κρίσης, δύσκολα θα βάλουν χρήματα από την τσέπη τους για να αγοράσουν καύσιμα και να κάνουν περιπολίες στο νησί στο πλαίσιο της πυροπροστασίας. Πέρυσι, αλλά και άλλες χρονιές, τα χρήματα αργούσαν να δοθούν, ωστόσο οι εθελοντές γνώριζαν ότι είχε έρθει η έγκριση από την Υπηρεσία Δημοσιονομικού Ελέγχου. Έτσι έδιναν εκείνοι χρήματα για τα καύσιμα γνωρίζοντας ότι θα τους επιστραφούν σε σύντομο χρονικό διάστημα. Όμως φέτος τα δεδομένα έχουν αλλάξει, καθώς δεν υπάρχει ούτε καν η έγκριση. Οι εθελοντές, όσο και να θέλουν να βοηθήσουν, δεν μπορούν!

Μεγάλος ο κίνδυνος
Χωρίς ανίχνευση από στεριά και αέρα, το νησί και οι κάτοικοί του είναι εκτεθειμένοι στον κίνδυνο μιας πυρκαγιάς. «Η ανίχνευση είναι το ήμισυ της καταστολής», είπε ο γραμματέας της Αερολέσχης Μυτιλήνης, Χρήστος Καλλονιάτης, εκφράζοντας την ανησυχία του για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί. Φέτος ο κίνδυνος για την εκδήλωση πυρκαγιάς είναι ακόμη μεγαλύτερος, αφού η βλάστηση είναι έντονη, οι θερμοκρασίες υψηλές και οι άνεμοι έντονοι. Με το έργο της η Αερολέσχη βοηθούσε σημαντικά εκείνο τής 359 Μοίρας Αεροεφαρμογών Δημοσίων Υπηρεσιών. Ο κ. Καλλονιάτης καταλήγοντας στη δήλωσή του είπε ότι έχουν την καλή θέληση να βοηθήσουν, αρκεί να βοηθηθούν και οι ίδιοι.

Όμως εξίσου σημαντικό είναι το έργο και των υπόλοιπων εθελοντικών ομάδων, όπως τονίζει ο διευθυντής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Μυτιλήνης, Ελευθέριος Ελευθεριάδης, μιλώντας για τη σημαντική προσφορά των εθελοντών είτε με τις περιπολίες είτε με τη συμμετοχή τους κατά την κατάσβεση μίας φωτιάς. Εξήγησε δε ότι αποτελούν ζωντανό μέρος της Πυροσβεστικής, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά σε εθελοντές με χρόνια εμπειρίας. Ακόμη σχολιάζοντας την κατάσταση που έχει προκύψει, είπε πως αυτή σαφώς προκαλεί σοβαρά προβλήματα, αφού οι εθελοντές δε θα μπορούν να κάνουν περιπολίες και θα συμμετέχουν σε εξαιρετικές περιπτώσεις.

Ενέργειες, αλλά…
Στην συνάντηση αυτή, ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης σε θέματα Πυροπροστασίας, Ηρακλής Βερβέρης, ενημέρωσε τους παρευρισκομένους ότι έχουν γίνει ήδη ενέργειες από πλευράς Περιφέρειας για να δοθεί τέλος σε αυτή την κατάσταση. Ο ίδιος σε δήλωσή του στο «Ε» είπε πως θέλει να πιστεύει ότι θα υπάρξει μέριμνα από πλευράς Υπουργείου σε ένα θέμα ζωτικής σημασίας για το νησί και τους κατοίκους του. Ακόμη προσέθεσε ότι αυτό θα γίνει είτε με παρέμβαση μετά από συνεννόηση των αρμόδιων υπουργών Εσωτερικών και Οικονομικών, είτε με νομοθετική ρύθμιση. Βέβαια, στη δεύτερη περίπτωση ο χρόνος που απαιτείται δεν είναι λίγος.

Ετικέτες
FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top