FOLLOW US

Περιβάλλον

  • Δε χρηματοδοτείται έτοιμη μελέτη για τη διάσωση του καστανιώνα της Αγιάσου

Από το 2006 ο Δήμος Αγιάσου φώναζε ότι ο καστανιώνας του Ολύμπου κινδυνεύει με ολική καταστροφή από μύκητα που τον έχει προσβάλει. Ακόμη θυμόμαστε τον τελευταίο δήμαρχο της Αγιάσου, Χρύσανθο Χατζηπαναγιώτη, να ζητάει αγωνιωδώς τη χρηματοδότηση από τη Νομαρχία της μελέτης για τη διάσωση του καστανιώνα.

Από το 2006 ο Δήμος Αγιάσου φώναζε ότι ο καστανιώνας του Ολύμπου κινδυνεύει με ολική καταστροφή από μύκητα που τον έχει προσβάλει. Ακόμη θυμόμαστε τον τελευταίο δήμαρχο της Αγιάσου, Χρύσανθο Χατζηπαναγιώτη, να ζητάει αγωνιωδώς τη χρηματοδότηση από τη Νομαρχία της μελέτης για τη διάσωση του καστανιώνα. Από τις αρχές τού 2009, υπάρχει έτοιμη μελέτη για την αντιμετώπιση του προβλήματος, αλλά μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει απολύτως τίποτα. Παρ’ ότι υπάρχει χρηματοδοτικό πρόγραμμα από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, που θα καλύψει το κόστος των εργασιών που απαιτείται να γίνουν.

Γιατί δεν υλοποιείται η εκπονηθείσα μελέτη; Επειδή το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης θέλει να εκπονηθεί νέα, που θα καλύπτει όλους τους καστανιώνες της χώρας μαζί κι επιμένει να αγνοεί ότι για τους καστανιώνες της Λέσβου και των Χανίων υπάρχουν ήδη εκπονημένες μελέτες. Τα δύο τελευταία χρόνια έχουν γίνει αλλεπάλληλες συναντήσεις της δημοτικής αρχής Λέσβου με την ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, αλλά όπως δηλώνει ο αντιδήμαρχος Γιάννης Τσακίρης, «όλοι λένε ότι κατανοούν τον κίνδυνο για τον καστανιώνα, όλοι λένε ότι θα ικανοποιηθεί το αίτημά μας, αλλά στην πράξη δε γίνεται τίποτα».

Το θέμα συζητήθηκε στην προχθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Λέσβου με αφορμή την επιστολή της «Πρωτοβουλίας για τη διάσωση του καστανιώνα της Αγιάσου», η οποία ζητά να γίνουν επαφές με το Ινστιτούτο Δασικών Ερευνών της Θεσσαλονίκης ώστε να διαπιστωθεί σε ποιο γραφειοκρατικό μηχανισμό έχει βαλτώσει το θέμα και από το Μάιο του 2013 να ξεκινήσει ο εμβολιασμός. Δηλαδή επτά χρόνια αφότου διαπιστώθηκε το πρόβλημα κι ενώ προχωράει με ταχύτατους ρυθμούς η νέκρωση του καστανιώνα.

Στη Βουλή ξανά και ξανά…
Στις αρχές του καλοκαιριού τού 2011, όταν το θέμα συζητήθηκε στη Βουλή, ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιάννης Δριβελέγκας, είχε δηλώσει ότι θα εκπονηθούν μελέτες για τους καστανιώνες όλης της χώρας έως την άνοιξη του 2012. Πρακτικά αυτό σημαίνει πως η χρηματοδότηση για την αντιμετώπιση του προβλήματος θα είναι διαθέσιμη το 2013. Ερώτηση για το θέμα είχε καταθέσει ο τότε βουλευτής Σπύρος Γαληνός και ζητούσε να χρηματοδοτηθεί άμεσα ο εμβολιασμός, από τη στιγμή που υπάρχει έτοιμη μελέτη. Χθες ο βουλευτής τής Ν.Δ. Παύλος Βογιατζής επανέφερε το θέμα στη Βουλή, ζητώντας να επισπευσθούν οι διαδικασίες αντιμετώπισης της ασθένειας.


Ο καταστροφικός μύκητας Cryphonectria parasitica

Ο καστανιώνας της Αγιάσου καταλαμβάνει μια έκταση 11.000 στρεμμάτων στον ορεινό όγκο του Ολύμπου. Όπως και πολλοί άλλοι καστανιώνες της χώρας, έχει προσβληθεί από το μύκητα Cryphonectria parasitica, που δημιουργεί έλκη στις καστανιές. Η ασθένεια είναι επικίνδυνη διότι μπορεί να οδηγήσει στην καταστροφή του δάσους.

Με την πάροδο του χρόνου, τα έλκη γίνονται ανώμαλα, η επιφάνεια γεμίζει ρυτίδες και τελικά τμήματα του φλοιού ξεκολλούν απ’ το ξύλο. Τα νεαρά δέντρα, όταν προσβληθούν, πεθαίνουν σε τρία με τέσσερα χρόνια, ενώ τα μεγαλύτερης ηλικίας, σε οκτώ με δέκα χρόνια.

Όσο καθυστερεί η αντιμετώπιση της ασθένειας, τόσο το πρόβλημα εντείνεται.

Ο μύκητας προσβάλλει το φλοιό της καστανιάς. Η προσβολή συνήθως εκδηλώνεται σε σημεία όπου υπάρχουν σκασίματα του φλοιού ή σε τομές από κλαδέματα. Στο σημείο προσβολής, ο φλοιός νεκρώνεται, και σε νεαρά δένδρα ή κλαδιά γίνεται πορτοκαλοκόκκινος έως καστανός. Όταν νεκρωθεί ο φλοιός, η ασθένεια προχωράει σε βαθύτερα επίπεδα. Το δένδρο σχηματίζει νέα κύτταρα φλοιού, με αποτέλεσμα τη διόγκωση του κορμού στο σημείο του έλκους. Όταν το έλκος περιβάλλει τον κορμό, τότε το επάνω από αυτό τμήμα του δένδρου νεκρώνεται. Οι ρίζες δεν προσβάλλονται από το μύκητα.

Το πότε έφθασε ο μύκητας στη Λέσβο είναι άγνωστο, όμως στα μέσα της δεκαετίας τού 2000 εντοπίσθηκε και στον καστανιώνα της Αγιάσου.

Σήμερα έχει διαπιστωθεί ότι είναι δυνατή η βιολογική καταπολέμηση της νόσου.

Ετικέτες
FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top