FOLLOW US

Περιφέρεια

  • Η απορροφητικότητα της Περιφέρειας στο ΕΣΠΑ αντικείμενο κριτικής και αντιπαράθεσης μεταξύ των υποψηφίων
«Ζεσταίνεται» το προεκλογικό κλίμα!

Aρχισε να «ζεσταίνεται» το προεκλογικό κλίμα εν όψει των αυτοδιοικητικών εκλογών και οι υποψήφιοι να παίρνουν θέση και να διατυπώνουν τις θέσεις τους για μείζονος σημασίας θέματα , όπως αυτά της απορρόφησης του ΕΣΠΑ που διαχειρίζεται η Περιφέρεια. Δικαιολογημένα τα πυρά να τα δέχεται η σημερινή περιφερειακή αρχή και η Χρ. Καλογήρου. Αφορμή για την τελευταία ...ομοβροντία των τριών συνδιεκδικητών της Περιφέρειας, Κ. Μουτζούρη , Γ. Σπιλάνη και Π. Χριστόφα ήταν η εικόνα της απορροφητικότητας του ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Βορ. Αιγαίου, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε  το  site aftodioikisi.gr. Και οι τρεις παραπάνω υποψήφιοι περιφερειάρχες κατακρίνουν την Χρ. Καλογήρου για το γεγονός ότι η περιφέρεια μας είναι στην 11η θέση μεταξύ των 13 περιφερειών, ενώ η Περιφέρεια , με δελτίο Τύπου που έδοσε στη δημοσιότητα απαντά στην κριτική που της γίνεται, υπογραμμίζοντας ότι το πρόγραμμα βρίσκεται στον τρίτο χρόνο υλοποίησής του και ότι υπολείπονται άλλα πέντε χρόνια μέχρι να ολοκληρωθεί.

Αναλυτικά οι παρεμβάσεις του Κ. Μουτζούρη , του Γιάννη Σπιλάνη και του Παν. Χριστόφα , καθώς και η απάντηση - παρέμβαση της περιφερειακής αρχής στις εν λόγω παρεμβάσεις,έχουν ως εξής:

 

Μουτζούρης:«Το αφήγημα Καλογήρου καταρρέει»

 Τη στιγμή που η κα. Χριστιάνα Καλογήρου περιφέρεται από νησί σε νησί προσπαθώντας απεγνωσμένα να πείσει τους πολίτες του Βορείου Αιγαίου ότι θα κάνει όσα δεν έκανε 5 χρόνια, τα στοιχεία για την απορροφητικότητα του ΕΣΠΑ ανά Περιφέρεια στην Ελλάδα, έρχονται να επιβεβαιώσουν την αίσθηση εγκατάλειψης και στασιμότητας που έχουν οι νησιωτικές μας κοινωνίες.

 

Με βάση τα στοιχεία δημοσιεύματος του site Aftodioikisi.gr η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου βρίσκεται 3 μόλις θέσεις από το τέλος, στο σύνολο των 13 Περιφερειών της χώρας με ποσοστό απορροφητικότητας μόλις 19,89%, πάνω δηλαδή από τη Θεσσαλία με 18,40% και τη Δυτική Μακεδονία με 16,87%.

 

Η δημοσιοποίηση των στοιχείων που βλέπουν το φως 5 ακριβώς χρόνια από την έναρξη του προγράμματος και μόλις 2 πριν από την ολοκλήρωσή του επιβεβαιώνουν ότι το αφήγημα της Χριστιάνας Καλογήρου καταρρέει αλλά δυστυχώς σε βάρος των πολιτών του Βορείου Αιγαίου.

 

Κάθε απόπειρα αντιπολίτευσης επάνω στα κουφάρια ενός χαμένου ΕΣΠΑ είναι περιττή. Η απάντηση θα έρθει από τους πολίτες και δυστυχώς θα είναι τόσο ηχηρή όσο και η ανεπάρκειά της.

 

Τα νησιά του Βορείου Αιγαίου με τον ισχυρό παραγωγικό πρωτογενή τομέα, το ασύγκριτο πολιτιστικό υπόβαθρο και τις τουριστικές τους δυνατότητες, οφείλουν και πρέπει να αξιοποιήσουν όλα τα εργαλεία και τις χρηματοδοτήσεις από τα κοινοτικά κονδύλια. Η στοχευμένη απορροφητικότητα κονδυλίων, οι πολιτικές ενίσχυσης της παραγωγικότητας, η τόνωση των ιδιωτικών επιχειρήσεων και η εκπόνηση ενός σχεδίου δράσης που θα αντιμετωπίζει τις ανάγκες του κάθε νησιού ξεχωριστά, αποτελούν για το «Άλμα Ανάπτυξης στο Βόρειο Αιγαίο», μονόδρομο για την έξοδο από το τέλμα που φέρει την υπογραφή της κας Καλογήρου.

 Η παρέμβαση Σπιλάνη

Καμία έκπληξη δεν μας  προκαλεί  η δημοσιοποίηση των στοιχείων για την ιδιαίτερα χαμηλή επίδοση της περιφέρειας Βορείου Αιγαίου στην απορρόφηση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ. Η τρίτη θέση από το τέλος στον σχετικό πίνακα και ακόμη το πιο θλιβερό ποσοστό του μόλις 19,89%  απορρόφησης των κονδυλίων , αποδεικνύει ξεκάθαρα την ανικανότητα της κ. Καλογήρου να διαχειριστεί τον χρηματοδοτικό πυλώνα του ΕΣΠΑ ύψους 325.000.000 , ακόμα και ως «τροχονόμος» , πόσο μάλλον να αξιοποιήσει στο έπακρο τις τεράστιες δυνατότητες που ανοίγει για τα νησιά μας η επόμενη προγραμματική περίοδος που μας προσφέρονται κονδύλια ύψους 660 εκ ευρώ.

Αποδεικνύεται παράλληλα ότι η προηγούμενη τετραετία ήταν μια χαμένη περίοδος για τα νησιά μας, που οφείλουμε να την θυμόμαστε ως παράδειγμα προς αποφυγή.

Από την επόμενη των εκλογών , η ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΤΟΥ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ με σχέδιο  και πρόγραμμα σε συνεργασία με την κοινωνία και τους φορείς της  και σύμφωνα με τις πραγματικές ανάγκες των νησιών μας, θα δώσουμε τη μάχη για να κερδίσουμε το χαμένο χρόνο από τη  θητεία της κυρίας Καλογήρου  και των συνεργατών της . Μια θητεία που δυστυχώς  τίποτε δεν προσέφερε στους πολίτες στον κρίσιμο τομέα της ανάπτυξης , εκτός από  ημερίδες, εδέσματα και αμφιβόλου ποιότητας θεάματα .

     

Επικοινωνία  Χριστόφας :«11η ανάμεσα σε 13 Περιφέρειες»

Είναι λυπηρό να βλέπεις την Περιφέρεια Β. Αιγαίου στην 11η θέση ανάμεσα σε 13 περιφέρειες, με εξαιρετικά χαμηλό ποσοστό απορροφητικότητας μόλις 19,89%. Το παραπάνω έρχεται να επιβεβαιώσει τα στοιχεία της Eurostat, που κατατάσσουν την ΠΒΑ στις 14 φτωχότερες της Ευρώπης (δείτε εδώ).

Επιβεβαιώνει επίσης πως οι αριθμοί περιγράφουν γεγονότα και τα γεγονότα τα αντικρίζουμε καθημερινά. Αφορούν στην "κρίση" και στην δυνατότητα (;) των Περιφερειακών Αρχών να παράξουν τις ορθές πολιτικές ώστε να προκύψει το ζητούμενο, η πολυπόθητη απορρόφηση που οδηγεί σε αναπτυξιακά έργα.

Κάθε δικαιολογία που αναφέρεται στην κρίση που βιώνει η Ελλάδα και κατ' επέκταση τα νησιά μας ή ακόμη και το μεταναστευτικό, ως διαμορφωτές της υπάρχουσας δυσχερούς κατάστασης στην όποια βρίσκεται η ΠΒΑ, είναι όχι μόνο άστοχη και αποπροσανατολιστική, αλλά αυτοαναιρείται την ίδια στιγμή, καθώς γιαυτην ακριβώς την κατάσταση προορίζονται οι πόροι του ΕΣΠΑ. Προορίζονται για να ενισχύσουν την οικονομία, να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας, να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής των κατοίκων των νησιών μας.

Η απάντηση στην δυσχερή κατάσταση που βιώνει η περιφέρεια είναι εγρήγορση, άοκνη δουλειά, καινοτομία.

Αυτή είναι η δουλειά της Περιφέρειας, να εξασφαλίσει το μέλλον στους ανθρώπους της. Αυτή είναι η δουλειά μας.

 

Και η απάντηση της Περιφέρειας

Με αφορμή στοιχεία του site aftodioikisi.gr που αναφέρονται στην απορροφητικότητα του ΕΣΠΑ πάνω στα οποία επιχειρείται μια μάταιη πολιτική κερδοσκοπία, τα πραγματικά δεδομένα έχουν ως εξής:

  1. Το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα 2014-2020 εγκρίθηκε τον Δεκέμβριο του 2014. Η ενεργοποίησή του για το σύνολο της χώρας έγινε το 2016 και λήγει στις 31 Δεκεμβρίου 2023. Δηλαδή βρισκόμαστε στον τρίτο χρόνο μετά την έναρξή του και σχεδόν πέντε χρόνια πριν τη λήξη του.
  2. Στην παρούσα χρονική στιγμή που το ΕΣΠΑ βρίσκεται στα πρώτα στάδια της υλοποίησής του, το κριτήριο αξιολόγησης είναι οι εντάξεις έργων, ενώ η απορροφητικότητα είναι κριτήριο αξιολόγησης στο τέλος των Προγραμμάτων ΕΣΠΑ. Και αυτό καθόσον στην έναρξη του ΕΣΠΑ η απορροφητικότητα, δηλαδή οι πληρωμές σε έργα, αφορούν κυρίως έργα από το προηγούμενο ΕΣΠΑ (2007-2013) που έχουν μεταφερθεί στο καινούργιο (2014-2020) επειδή δεν ολοκληρώθηκαν.
  3. Από τον δημοσιευμένο πίνακα στο site aftodioikisi.gr που αφορά τα επίσημα στοιχεία του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος του ΕΣΠΑ της χώρας, προκύπτει ότι η κατάταξη της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου στις εντάξεις έργων είναι στην τέταρτη θέση με ποσοστό 81,94%. Ποσοστό πολύ μεγαλύτερο από τον εθνικό μέσο όρο, ο οποίος είναι 75,23%. Και αυτό είναι αποτέλεσμα της προσπάθειας και της αποτελεσματικότητας όλων των Φορέων Υλοποίησης, δηλαδή όλων των Δικαιούχων του Επιχειρησιακού Προγράμματος της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου.

Όποιος δεν κατανοεί, παραπληροφορεί.

Όποιος συνειδητά παραποιεί, κερδοσκοπεί

 

 

 

 

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΆΡΘΡΑ
Τελευταία τροποποίηση Τετάρτη, 13 Μαρτίου 2019 15:21
Ετικέτες
FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top