FOLLOW US

Περιφέρεια

  • Εκδηλώσεις τιμής και μνήμης, πραγματοποιούνται και φέτος στη Λήμνο, για εκείνους που χάθηκαν στη μάχη της Καλλίπολης
Τίμησαν τους πεσόντες της ιστορικής μάχης

Στη Λήμνο βρίσκεται η Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Χριστιάνα Καλογήρου, προκειμένου να παρευρεθεί χθες στις εκδηλώσεις «Τιμής και Μνήμης για τους Πεσόντες στη μάχη της Καλλίπολης», που συνδιοργάνωσαν η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου και ο Δήμος Λήμνου, με αφορμή τη συμπλήρωση 103 χρόνων από τότε.

Στις εκδηλώσεις παραβρέθηκαν επίσης, ως εκπρόσωπος της Κυβέρνησης ο Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Νεκτάριος Σαντορινιός, η Πρέσβης της Αυστραλίας, κα. Kate Logan, ο Αρχηγός Στόλου Αντιναύαρχος Ιωάννης Παυλόπουλος,  ως εκπρόσωπος του Προέδρου της Βουλής ο Βουλευτής κ. Γεώργιος Πάλλης, ως εκπρόσωπος του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας ο Βουλευτής κ. Χαράλαμπος Αθανασίου, εκπρόσωποι των Ενόπλων Δυνάμεων, των Σωμάτων Ασφαλείας και Φορέων του νησιού.

Η κ. Καλογήρου, από το Κοινοπολιτειακό Κοιμητήριο Μούδρου, σημείωσε στην ομιλία της ότι το ακριτικό νησί της Λήμνου αναδεικνύεται ως σύμβολο ενότητας, ειρήνης και αδελφοσύνης των λαών, προβάλλοντας με αυτή την επέτειο πανανθρώπινα ιδεώδη και ιδανικά.

Φόρος τιμής

Ο θεσμός καθιερώθηκε από το 1999, ως πράξη φόρου τιμής στους εκατοντάδες χιλιάδες στρατιώτες, ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, που έζησαν τον εφιάλτη του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου και θυσιάστηκαν στα πεδία των μαχών στην εκστρατεία προς την Καλλίπολη. Πριν 103 χρόνια, τα μέλη της «Εγκάρδιας Συμμαχίας» ξεκίνησαν την εκστρατεία της Καλλίπολης με σκοπό την κατάληψη των οθωμανικών οχυρών που έλεγχαν τα Δαρδανέλλια, με σκοπό να υποχρεωθεί σε συνθηκολόγηση η Οθωμανική Αυτοκρατορία και να αποχωρήσει από τον πόλεμο. Η εκστρατεία κατέληξε σε αποτυχία. Μια αποτυχία η οποία δεν είχε επίδραση στην τελική έκβαση του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Είχε όμως ιδιαίτερη σημασία στην ιστορία τριών κρατών, εδραιώνοντας την εθνική ταυτότητα Αυστραλών και Νεοζηλανδών, σηματοδοτώντας παράλληλα τη διάλυση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, με την υπογραφή της συνθήκης του Μούδρου, της λήξης του πολέμου, το 1918, στον κόλπο της Λήμνου.

Γεωστρατηγικός ρόλος

Η κ. Καλογήρου υπενθυμίζει πως «η Λήμνος έπαιξε πολύ σημαντικό ρόλο στην εκστρατεία αυτή, έχοντας επιλεγεί σα συμμαχική βάση από τον Ουίνστον Τσώρτσιλ, που εκτίμησε την καθοριστική γεωγραφική της θέση. Μετά από την απόφαση του Ελευθέριου Βενιζέλου να ταχθεί στο πλευρό της Αντάντ, η Λήμνος χρησιμοποιήθηκε ως σημαντική ναυτική βάση των συμμάχων. Στις 20 Απριλίου 1915, το λιμάνι του Μούδρου είχε πλημμυρίσει από πολεμικά πλοία των συμμαχικών δυνάμεων, ο αριθμός των οποίων ανερχόταν περίπου στα διακόσια».

Σημειώνεται ότι περίπου 3.200 άνδρες του Αυστραλιανού και Νέο Ζηλανδικού Εκστρατευτικού Σώματος (ANZAC) στρατοπέδευσαν στο Μούδρο και τον Αύγουστο ακολούθησαν κι άλλα συμμαχικά στρατεύματα. Το νησί της Λήμνου αποτέλεσε κέντρο ιατρικής περίθαλψης ασθενών και τραυματιών. Γύρω στους 4.000 στρατιώτες νοσηλεύτηκαν με τη φροντίδα 96 περίπου Αυστραλών και Καναδών νοσοκόμων.

Από τον Απρίλιο του 1915 έως το 1920 εκατοντάδες νεκροί στρατιώτες της Εκστρατείας της Καλλίπολης θάφτηκαν στα συμμαχικά κοιμητήρια της Λήμνου. Υπάρχουν τάφοι Αυστραλών, Βρετανών, Γάλλων, Καναδών, Νεοζηλανδών, Αιγυπτίων και Ινδών.

            «Τους ανθρώπους αυτούς, που ταξίδεψαν από μακρινές πατρίδες και άφησαν τα σώματα και τις ψυχές τους σε μακρινούς τόπους, στα ακριτικά χώματα της Λήμνου, που πολέμησαν με γενναιότητα και σθένος καθώς και τους επαγγελματίες και εθελοντές του Υγειονομικού Σώματος που υπηρέτησαν με αυτοθυσία κάτω από αντίξοες συνθήκες, αυτούς, όλους αυτούς, τιμούμε κάθε χρόνο και μνημονεύουμε! Είναι ήρωες. Ήρωες που θυσιάστηκαν για την ελευθερία, για την ανεξαρτησία, τη δημοκρατία, το μεγαλείο της πατρίδας τους και για την ειρήνη των λαών», κατέληξε η κ. Καλογήρου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΆΡΘΡΑ
Τελευταία τροποποίηση Δευτέρα, 23 Απριλίου 2018 13:59
FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top