FOLLOW US

Περιφέρεια

  • Ο αντιπεριφερειάρχης Θ. Βαλσαμίδης ενημερώνει για την τύχη του δρόμου
Στόχος είναι να δημοπρατηθεί ο δρόμος Αμπελικού-Σταυρού εντός του 2019

Ένα σχόλιο του «Ε» στις 9 Φεβρουαρίου για την τύχη του δρόμου Αμπελικού-Σταυρού, που όπως σημειώναμε πριν ένα και παραπάνω χρόνο ανακοινώθηκε η ένταξη της χρηματοδότησής του στο ΠΔΕ της Περιφέρειας, αλλά έκτοτε δεν υπήρξε καμιά ενημέρωση, φαίνεται να βγάζει είδηση, ότι το έργο βρίσκεται σε καλό… δρόμο και ότι μέσα στο 2019 πρόκειται να δημοπρατηθεί. Η ενημέρωση ήρθε από τα πιο επίσημα χείλη, τον αρμόδιο αντιπεριφερειάρχη Θ. Βαλσαμίδη, ο οποίος μας απάντησε για το τι μέλλει γενέσθαι με το συγκεκριμένο έργο, έχοντας μάλιστα και πολύ «φρέσκια» στα πλαίσια της διαδικασίας των απαλλοτριώσεων την πρώτη απόφαση που υπέγραψε που αφορά τη δέσμευση της ζώνης και η οποία δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ στις 15 Φεβρουαρίου 2019, δηλαδή πριν από μερικές μέρες. Ο κ. Βαλσαμίδης μάς πληροφορεί επίσης ότι εξασφαλίστηκαν και οι πρώτες πιστώσεις για τις απαλλοτριώσεις με απόφαση του υπ. Οικονομίας, ύψους 2 εκ. ευρώ από τα 12 εκ. ευρώ που είναι ο προϋπολογισμός του έργου, ποσό που ήδη βρίσκεται στο λογαριασμό της Περιφέρειας στην Τράπεζα της Ελλάδος.

Να δημοπρατηθεί χωρίς εκκρεμότητες

Μετά από αυτές τις εξελίξεις, που όπως καταλαβαίνουμε είναι αναγκαίες για να τρέξει το έργο, θα ακολουθήσουν οι αποφάσεις του Περιφερειακού Συμβουλίου και ο προσδιορισμός από την Κτηματική του προσδιορισμού της τιμής μονάδας για τις απαλλοτριώσεις και η αναγκαία απόφαση του Δικαστηρίου. Προϋπόθεση για να προκηρυχθεί το έργο είναι να έχουν ολοκληρωθεί οι απαλλοτριώσεις, ώστε η εργολήπτρια εταιρεία που θα αναλάβει να κατασκευάσει το έργο να μην έχει εκκρεμότητες που ενδεχομένως θα το καθυστερήσουν.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του αντιπεριφερειάρχη Θ. Βαλσαμίδη στόχος της Περιφέρειας είναι να δημοπρατηθεί το έργο μέσα στο 2019, γεγονός που θα σημάνει ότι ένας απαραίτητος για την περιοχή δρόμος επιτέλους θα μπει σε τροχιά υλοποίησης. Κάτι που περιμένουν εδώ και δεκαετίες οι κάτοικοι της περιοχής και οι χρήστες του σημερινού χωματόδρομου που ενώνει τον οδικό άξονα Μ. Λίμνη-Αμπελικό-Πλωμάρι, με τα Βατερά και την ευρύτερη περιοχή του Πολιχνίτου.

Αλλιώς τα ανέμεναν

Την αγωνία αυτών των ανθρώπων και των φορέων της περιοχής θελήσαμε να μεταφέρουμε και στο σχόλιό μας, υπενθυμίζοντας ότι όταν στα τέλη Δεκεμβρίου του 2017, κυριολεκτικά στο παραπέντε ανακοινώθηκε η ένταξη του δρόμου αυτό στο ΠΔΕ της Περιφέρειας, μετά τη συνάντηση της περιφερειάρχη Χρ. Καλογήρου με τον τότε αν. υπουργό Ανάπτυξης Αλ. Χαρίτση, με χρηματοδότηση μάλιστα 12 εκ. ευρώ οι προσδοκίες ότι το έργο επιτέλους θα ξεκινήσει αναπτερώθηκαν. Τότε με αφορμή αυτήν τη θετική εξέλιξη, ύστερα από την ταλαιπωρημένη υπόθεση με τη μελέτη του έργου που καθυστέρησε πολλά χρόνια, η εκτίμηση που υπήρχε, διατυπώθηκε και από επίσημα χείλη -και έχει καταγραφεί και σε σχετικό ρεπορτάζ του «Ε» που πολλάκις ασχολήθηκε με την τύχη του έργου αυτού- ότι θα κινηθούν οι διαδικασίες για τις απαλλοτριώσεις και ότι μετά το καλοκαίρι του 2018 αναμένεται η δημοπράτησή του. Φαίνεται όμως ότι οι γραφειοκρατικές διαδικασίες και οι ενέργειες μέχρις ότου ένα τέτοιο έργο καταστεί «ώριμο» για δημοπράτηση είναι και χρονοβόρες και εν πολλοίς και «άγνωστες» και μέχρι να πάρουν το δρόμο τους, όπως προκύπτει πλέον και με τις συγκεκριμένες αποφάσεις όλων των εμπλεκόμενων φορέων και υπηρεσιών, η δημοπράτηση που προσδιοριζόταν για μέσα στο 2018 μεταφέρεται το 2019 και μακάρι να μην πάει παραπέρα!

Ενώνει τις δυο περιοχές

Ο δρόμος αυτός ενώνει με τον καλύτερο τρόπο, υπό τις παρούσες προϋποθέσεις το νότιο τμήμα του νησιού, αφού ο οδικός άξονας Πλωμάρι-Μελίντα-Βατερά που κάποτε συζητιόταν ως προοπτική οδικής σύνδεσης της περιοχής του Πλωμαρίου με εκείνη των Βατερών και κατ’ επέκταση του Πολιχνίτου, τελικά ...σταμάτησε στη Μελίντα και παραπέμφθηκε οριστικά(;) στις καλένδες. Έτσι η μελλοντική σύνδεση του νότιου μέρους του νησιού και των όμορων περιοχών του θα τις αναβαθμίσει τουριστικά, αφού η πρόσβαση σε αυτές και η επικοινωνία κατοίκων και επισκεπτών θα γίνεται απρόσκοπτα με ένα δρόμο που θα ενώνει δυο οδικούς άξονες. Εδώ θα είμαστε για να παρακολουθήσουμε τη συνέχεια της υπόθεσης αυτής και θέλουμε να ελπίζουμε το συντομότερο δυνατό να έχει αίσιο τέλος με την κατασκευή του έργου.

 

Η απάντηση Βαλσαμίδη στο σχόλιο του «Ε»

«Να ποια είναι η πορεία υλοποίησης του έργου»

Αγαπητέ Μανώλη,

Σε συνέχεια του προ ημερών ρεπορτάζ (σ.σ. του σχολίου) που δημοσιεύσατε για την κατασκευή του νέου οδικού άξονα «Αμπελικό-Σταυρός», σου στέλνω μια σύντομη ενημέρωση για την πορεία υλοποίησης του έργου της κατασκευής της νέας οδού «Αμπελικό-Σταυρός».

Μετά την ένταξη του έργου στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου με συνολικό Π/Υ €12.000.000, προχωρήσαμε στην ολοκλήρωση και έγκριση των κτηματολογίων με την αριθ. 605/2018 Απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου στις 12 Ιουνίου 2018.

Η επόμενη ενέργεια ήταν να μπορέσουν να εξασφαλιστούν οι πρώτες πιστώσεις για την έναρξη της διαδικασίας των απαλλοτριώσεων, πράγμα που καταφέραμε στις 18 Δεκεμβρίου 2018 με βάση την αριθ. 137415/18.12.2018 Απόφαση του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης την οποία και επισυνάπτω, όπου κατανεμήθηκε, για το εν λόγω έργο το ποσό €2.001.000 το οποίο και βρίσκεται σε λογαριασμό της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου στην Τράπεζα Ελλάδος.

Έτσι στις αρχές του έτους ξεκίνησε η διαδικασία των απαλλοτριώσεων και στις 30 Ιανουαρίου υπέγραψα την 1η Απόφαση που αφορά την δέσμευση της ζώνης, η οποία δημοσιεύτηκε χθες στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως ΦΕΚ αρ. 31/Τεύχος Δ΄/15.02.2019, που επίσης σου επισυνάπτω. Ακολουθεί η ενημέρωση των πολιτών μέσω επιστολών που θα σταλούν στο Δήμο Λέσβου και στις Τοπικές Κοινότητες, στη συνέχεια θα στείλουμε στο Υπουργείο Υποδομών έγγραφο για να εκδοθεί Απόφαση του Υπουργού Υποδομών για την βελτίωση της οδού. Μετά την έκδοση και αυτής της Απόφασης θα σταλεί ο φάκελος για την κήρυξη της Απαλλοτρίωσης με Απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου. Τέλος, ο φάκελος θα σταλεί στην Κτηματική Υπηρεσία για τον προσδιορισμό της τιμής μονάδας και την έκδοση Απόφασης του Δικαστηρίου.

Στόχος μας είναι το έργο να δημοπρατηθεί εντός του 2019, όταν η διαδικασία των απαλλοτριώσεων θα έχει προχωρήσει μέχρι την φάση που προσδιορίζει ο Νόμος.

Η προσδοκία για το έργο είναι μεγάλη από τους κατοίκους της περιοχής, μιας και μπορεί να συμβάλει σημαντικά στην ανάπτυξη της νότιας πλευράς του νησιού, αφού θα συνδέσει την ευρύτερη περιοχή του Πλωμαρίου με τα Βατερά και την ευρύτερη περιοχή του Πολιχνίτου.

Στη διάθεσή σου για κάθε περαιτέρω ενημέρωση.

Με εκτίμηση

Θ. Βαλσαμίδης

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΆΡΘΡΑ
Τελευταία τροποποίηση Κυριακή, 03 Μαρτίου 2019 21:43
Ετικέτες
FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top