FOLLOW US

Περιφέρεια

  • Η παράκαμψη της Λαγκάδας είναι από χθες γεγονός και επί των ημερών της σημερινής περιφερειακής αρχής έκλεισε ένας κύκλος 20ετίας(!), για να δοθούν σε χρήση δύο περίπου χλμ. οδικού δικτύου
Πρωτοξεκίνησε επί Μαθιέλλη και τέλειωσε με τη Χριστιάνα!

Μια ιστορία 20 περίπου ετών, που χρονολογείται από την πρώτη κιόλας εποχή της… αιρετής αυτοδιοίκησης, ολοκληρώθηκε χθες, με την παράδοση στην κυκλοφορία της νέας επαρχιακής οδού, της λεγόμενης παράκαμψης της Λαγκάδας Πλωμαρίου. Η περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Χριστιάνα Καλογήρου ήταν εκείνη τελικά που στα χέρια της έμελλε να κοπεί η κορδέλα ενός πολύπαθου έργου, για το οποίο πάσχισαν πολλοί αυτοδιοικητικοί στο μακρύ παρελθόν (άλλοι με ουσιαστική συμβολή και άλλοι με λιγότερη), παραδίδοντας χθες το μεσημέρι τα 2.100 μέτρα οδικού δικτύου μέσω του ΕΣΠΑ που χρηματοδότησε την ολοκλήρωση των διαχρονικά ημιτελών εργασιών. Παρόντες στη συμβολική τελετή στη Λαγκάδα ο αντιπεριφερειάρχης Θεόδωρος Βαλσαμίδης, ο περιφερειακός σύμβουλος Κυριάκος Πετρέλλης, ο προϊστάμενος της Ενδιάμεσης Διαχειριστικής Αρχής Γιώργος Πλακωτάρης και υπηρεσιακά στελέχη της Περιφέρειας.

Οι παλαιότεροι θα γνωρίζουν πολύ καλύτερα το πόσο φιλόδοξα ξεκίνησε αυτό το έργο που θα διευκόλυνε την προσέγγιση οδικώς στο Πλωμάρι και θα αναβάθμιζε γενικότερα το οδικό δίκτυο της Λέσβου. Από εποχής Αλέκου Μαθιέλλη στη Νομαρχία το έργο άρχισε να παίρνει σάρκα και οστά, αλλά σύντομα σκάλωσε σε πλείστα προβλήματα που είχαν να κάνουν ακόμα και με την ίδια τη μελέτη. Τα 700 μόλις μέτρα που χαράχθηκαν και «ξεκίνησαν» την επίμαχη παράκαμψη έμειναν για χρόνια να στοιχειώνουν κάθε κυβέρνηση που ακολούθησε τη δεκαετία του ’90 και φυσικά κάθε νομαρχιακή/περιφερειακή αλλά και δημοτική αρχή, για να φτάσουμε στο σωτήριον έτος 2017 για να παραδοθούν τα κάτι περισσότερο από 2 χλμ. δρόμου κι αφού προηγουμένως βρέθηκε (ξανά) η χρηματοδότηση για να ξεπεραστούν τα ουσιαστικά προβλήματα που εμφάνιζε η προοπτική ολοκλήρωσής του.

 

Τα τεχνικά και όχι μόνο χαρακτηριστικά του έργου

Για την ιστορία, το έργο υλοποιήθηκε τελικώς από τη Διεύθυνση Τεχνικών Έργων Π.Ε. Λέσβου της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου στο πλαίσιο του έργου «Δρόμος Πλωμαρίου - Παπάδου (Λαγκάδα)/Ολοκλήρωση των εργασιών παράκαμψης στη θέση Λαγκάδα», συνολικού προϋπολογισμού 6.000.000 ευρώ, και χρηματοδοτήθηκε από το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Βόρειο Αιγαίο» 2014 - 2020. Συνολικά παραδόθηκαν στην κυκλοφορία 2.100 μέτρα οδικού δικτύου που αφορούν νέο οδικό δίκτυο συνολικού μήκους 1.400 μ. περίπου και συντήρηση του παλαιού ημιτελούς τμήματος της παράκαμψης της Λαγκάδας μήκους 700 μέτρων. Συγκεκριμένα παραδόθηκαν στην κυκλοφορία: Η νέα παρακαμπτήρια οδός μονής κατεύθυνσης μήκους 700 μ. περίπου, με αρχή το πέρας του ήδη κατασκευασμένου τμήματος και τέλος τη διασταύρωση με την υφιστάμενη Επαρχιακή Οδό Ντίπι - Παπάδος - Πλωμάρι. Το υφιστάμενο τμήμα της Επαρχιακής Οδού Ντίπι - Παπάδος - Πλωμάρι από τη διασταύρωση του παρακαμπτήριου δρόμου μέχρι την περιοχή του υφιστάμενου Ιερού Ναού Αγίου Παντελεήμονα. Και τέλος το παλαιό ημιτελές τμήμα της Παράκαμψης της Λαγκάδας συνολικού μήκους 700 μ., το οποίο είχε κατασκευαστεί πριν από 20 χρόνια περίπου. Στο οδικό αυτό τμήμα και στο πλαίσιο των εργασιών συντήρησης του επαρχιακού οδικού δικτύου, πραγματοποιήθηκαν συμπληρωματικές εργασίες υποδομών της οδού, αφαιρέθηκε ο παλαιός και τοποθετήθηκε νέος ασφαλτοτάπητας, τοποθετήθηκε σήμανση της οδού, ενώ πραγματοποιήθηκαν και εργασίες καθαρισμού των πρανών και των τεχνικών έργων.

Και κάπως έτσι από σήμερα η προϋπάρχουσα οδός στην πανέμορφη περιοχή της Λαγκάδας θα λειτουργεί ως δρόμος μονής κατεύθυνσης από τη Μυτιλήνη προς το Πλωμάρι με μία λωρίδα κυκλοφορίας και η νέα παρακαμπτήρια οδός θα λειτουργεί, επίσης, ως δρόμος μονής κατεύθυνσης από το Πλωμάρι προς τη Μυτιλήνη με μία λωρίδα κυκλοφορίας.

 

«Κάναμε το πρώτο βήμα…»

«Παραδίδουμε σήμερα στην τοπική κοινωνία τον νέο οδικό άξονα στην παράκαμψη της Λαγκάδας, που ήταν ένα αίτημα και μια ανάγκη πολλών χρόνων για τους κατοίκους και τους επισκέπτες του Πλωμαρίου», δήλωσε περιχαρής η περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Χριστιάνα Καλογήρου μετά την ευτυχή κατάληξη για το έργο, συμπληρώνοντας: «Το Πλωμάρι, μια περιοχή με πολλές δυνατότητες ανάπτυξης ιδίως στον τομέα του τουρισμού, είναι σημαντικό να έχει οδική πρόσβαση με δρόμο σύγχρονο και ασφαλή. Κάναμε ήδη το πρώτο βήμα με το έργο των 2.100 μέτρων που παραδίδουμε σήμερα στην κυκλοφορία. Θέλω να τονίσω με ιδιαίτερη έμφαση τη συμβολή όλων όσοι εργάστηκαν άοκνα και ιδιαίτερα τον προϊστάμενο Συγκοινωνιακών Έργων κ. Φώτη Κρητικόπουλο, υπερβάλλοντας σε πολλές περιπτώσεις εαυτόν, προκειμένου ο συγκεκριμένος δρόμος, ασφαλής και λειτουργικός, να δοθεί στην κυκλοφορία προς όφελος της τοπικής κοινωνίας». Και κατέληξε ως εξής: «Σταθερά προσηλωμένοι συνεχίζουμε το έργο μας για την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής και τη δημιουργία προϋποθέσεων ανάπτυξης στα νησιά μας». 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΆΡΘΡΑ
FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top