FOLLOW US

Περιφέρεια

  • Έντονη αντιπαράθεση για τη λειτουργία του οργάνου
Δύο διαφορετικοί «κόσμοι» στο Περιφερειακό Συμβούλιο

Πολύωρη συζήτηση για τη λειτουργία του Περιφερειακού Συμβουλίου Βορείου Αιγαίου, που όμως δεν ολοκληρώθηκε λόγω τεχνικού προβλήματος, πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη το βράδυ. Ήταν η δεύτερη κατά σειρά προγραμματισμένη συνεδρίαση του συμβουλίου για την ίδια ημέρα. Συμπολίτευση και αντιπολίτευση εξέφρασαν εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις για την ως σήμερα λειτουργία του Συμβουλίου.

Η αντιπολίτευση υποστήριξε ότι οι συνεδριάσεις με τηλεδιάσκεψη δεν βοηθούν, αλλά δημιουργούν πρόσθετα προβλήματα και σε καμία περίπτωση δεν διευκολύνουν τη λειτουργία του σώματος, επίσης θεωρεί ότι η περιφερειακή αρχή δεν θέτει ουσιώδη θέματα προς συζήτηση, ούτε θέτει προς συζήτηση τα θέματα που προτείνουν οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης. Ακόμη, κατηγόρησε την περιφερειάρχη ότι απουσιάζει για μεγάλα χρονικά διαστήματα κατά τη διάρκεια των συνεδριάσεων, πρακτική που οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης θεωρούν ότι λειτουργεί απαξιωτικά για το συμβούλιο. Άλλες κατηγορίες που απηύθυναν προς την περιφερειακή αρχή ήταν:

- Φέρνει προς συζήτηση πολλά θέματα την τελευταία στιγμή χωρίς να υπάρχουν εισηγήσεις ή μόνο με υπηρεσιακές εισηγήσεις, με αποτέλεσμα οι σύμβουλοι να καλούνται να ψηφίσουν για θέματα χωρίς να έχουν σαφή ενημέρωση.

- Δεν είναι προγραμματισμένες οι συνεδριάσεις του συμβουλίου, με αποτέλεσμα οι σύμβουλοι να μη μπορούν να προγραμματίσουν τις άλλες εργασίες και δραστηριότητές τους.

- Υπάρχει έλλειμμα δημοκρατικής λειτουργίας διότι δεν καλούνται οι φορείς να πάρουν μέρος στις συνεδριάσεις και να συμμετέχουν στη συζήτηση των θεμάτων που απασχολούν το Σώμα. Επίσης, ο πρόεδρος αρνείται να βάλει προς συζήτηση σχέδια ψηφίσματος που παρουσιάζει η αντιπολίτευση και φθάνει στο σημείο να απαγορεύει την τοποθέτηση επί των θεμάτων που καλείται να αποφασίσει το Συμβούλιο.

- Η περιφερειακή αρχή αρνείται να δεχθεί τις προτάσεις της αντιπολίτευσης.

Σε αυτό το πνεύμα κινήθηκαν οι τοποθετήσεις όλων των παρατάξεων της αντιπολίτευσης και όλες ήταν ιδιαίτερα επικριτικές για την ίδια την περιφερειάρχη Χριστιάνα Καλογήρου. Εξαίρεση αποτέλεσε η σύμβουλος του «Οικολογικού Άνεμου» Γιούλα Αργυρούδη, η οποία ήταν πιο ήπια στην κριτική της και απέφυγε τις προσωπικές αναφορές στην κ. Καλογήρου.

 

«Γίνεται έργο που δεν αναγνωρίζεται»

Παρότι τα βέλη της αντιπολίτευσης επικεντρώνονταν στην κ. Καλογήρου, η τελευταία δεν άκουσε μεγάλο μέρος των τοποθετήσεων τής αντιπολίτευσης διότι ήταν εκτός της αίθουσας. Την υπεράσπιση τής κ. Καλογήρου αλλά και του τρόπου που λειτουργεί το συμβούλιο ανέλαβαν οι αντιπεριφερειάρχες.

Πρώτος μίλησε ο Σταμάτης Κάρμαντζης, ο οποίος δήλωσε ότι πραγματοποιείται πολύ μεγάλο έργο από την Περιφερειακή Αρχή που δεν αναγνωρίζεται από την αντιπολίτευση. Αίσθηση έκανε η ένταση με την οποία υπερασπίστηκε την κ. Καλογήρου, για την οποία ανέφερε ότι έχει φέρει έναν πακτωλό χρημάτων, τα οποία οι υπηρεσίες της Περιφέρειας αδυνατούν να τα αξιοποιήσουν είτε λόγω έλλειψης προσωπικού είτε λόγω του δεσμευτικού νομικού πλαισίου. Πρόσθεσε πως η κ. Καλογήρου είναι συνεχώς σε κίνηση και δεν μπορεί να κάνει διαφορετικά γιατί μόνο έτσι μπορεί να διοικηθεί και να λειτουργήσει αποτελεσματικά η Περιφέρεια, πολύ περισσότερο που είναι και νησιωτική.

 

Κάρμαντζης ωρυόμενος

Επίσης, ανέφερε ότι υπάρχει υπηρεσία της Περιφέρειας στη Χίο της οποίας οι υπάλληλοι στην ουσία κάνουν λευκή απεργία. Πρόκειται για υπηρεσία με 20 εργαζόμενους που, αν ήταν στον ιδιωτικό τομέα, την ίδια δουλειά θα την έβγαζαν πέντε άνθρωποι. Η αναφορά του αυτή έγινε σε απάντηση αναφοράς που είχε κάνει ο επικεφαλής της «Ανταρσίας στο Αιγαίο» για υποστελέχωση των υπηρεσιών της Περιφέρειας. Τα λεγόμενα τού κ. Κάρμαντζη έγιναν αιτία φραστικής αντιπαράθεσης με τον περιφερειακό σύμβουλο Σάμου της «Λαϊκής Συσπείρωσης» κ. Δράκο.

Στη συνέχεια, τοποθετήθηκαν οι αντιπεριφερειάρχες Βαλσαμίδης, Αργυρίου, Αδαμίδης και Ξενάκης. Όλοι τους υπερασπίστηκαν τις επιλογές της Περιφερειακής Αρχής (π.χ. συνεδρίαση με τηλεδιάσκεψη) και την κ. Καλογήρου και ζήτησαν να εφαρμόζεται ο κανονισμός για να μην τραβάνε σε μάκρος οι συνεδριάσεις. Η συνεδρίαση διεκόπη όταν τοποθετούνταν ο κ. Δράκος, διότι λόγω τεχνικού προβλήματος δεν καταγραφόταν η τοποθέτησή του.

 

Η πρώτη συνεδρίαση

 

Με εγκρίσεις και συμβάσεις

 

Στις 2.00 μετά το μεσημέρι της Πέμπτης, συνεδρίασε το Περιφερειακό Συμβούλιο Βορείου Αιγαίου με τέσσερα θέματα στην ημερήσια διάταξή του.

Συγκεκριμένα, εγκρίθηκαν: α) Η 9η τροποποίηση του προϋπολογισμού της Περιφέρειας. β) Η πρόσληψη πέντε κτηνιάτρων για το πρόγραμμα αντιμετώπισης εξωτικών ζωονόσων. Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και προβλέπει την πρόσληψη των κτηνιάτρων για έναν χρόνο. Τη συγκεκριμένη απόφαση καταψήφισαν μόνο οι σύμβουλοι Παυλής και Αλατζάς. γ) Εγκρίθηκε το σχέδιο δράσης της Περιφέρειας για το Β΄ εξάμηνο του 2017 και δ) η σύναψη προγραμματικής σύμβασης με τον Σύλλογο ΑΜΕΑ Βορείου Αιγαίου προκειμένου να γίνει ανακαίνιση κτηρίου του συλλόγου στη Χίο.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΆΡΘΡΑ
Τελευταία τροποποίηση Παρασκευή, 14 Ιουλίου 2017 20:46
Ετικέτες
FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top