FOLLOW US

Περιφέρεια

  • Σπιλάνης, Νικολάρα και Αργυρούδη, εγκαλούν την περιφερειακή αρχή
«Δεν επιθυμεί τη διαφάνεια, τη λογοδοσία και το σχεδιασμό»

Με κοινή ανοιχτή επιστολή, τρεις περιφερειακοί σύμβουλοι από διαφορετικές παρατάξεις, ασκούν έντονη κριτική στην περιφερειακή αρχή του Βορείου Αιγαίου. Πρόκειται για την Αγλαΐα Αργυρούδη («Οικολογικός Άνεμος στο Βόρειο Αιγαίο»), τη Μαρία Νικολάρα («Βόρειο Αιγαίο - Γόνιμη Γραμμή») και τον Γιάννη Σπιλάνη («Συμβόλαιο Ζωής με το Αιγαίο»). Οι οποίοι κατηγορούν την περιφερειακή αρχή της Χριστιάνας Καλογήρου ότι δεν επιθυμεί την διαφάνεια, τη λογοδοσία και το σχεδιασμό.

Στην επιστολή, μεταξύ άλλων, οι τρεις περιφερειακοί σύμβουλοι αναφέρουν πως δεν λειτουργεί σωστά το Περιφερειακό Συμβούλιο, κάτι που έχει καταγγελθεί από όλες τις παρατάξεις της μειοψηφίας.

«Με απτά παραδείγματα από τη μέχρι τώρα λειτουργία της Οικονομικής Επιτροπής, τεκμηριώσαμε ότι η περιφερειακή αρχή λειτουργεί χωρίς σχέδιο και χρησιμοποιεί την ευχέρεια που τής παρέχει ο νόμος και η πλειοψηφία, να ασκεί πολιτική με “άρωμα” άλλων εποχών, που με την ένταση της οικονομικής κρίσης που βιώνουμε όλοι, θα έπρεπε να είχε μπει οριστικά στο χρονοντούλαπο.

Ωστόσο στο χτεσινό Π.Σ. η περιφερειακή αρχή έκανε ό,τι μπορούσε για να “εκβιάσει” τη συνέχιση της απαράδεκτης αυτής κατάστασης.

- Αρνούμενη την πρόταση που υποβλήθηκε από την αντιπολίτευση να μεταβιβαστεί στην ΟΕ μέρος της αρμοδιότητας που θα μπορούσε να καλύπτει τις λειτουργικές δαπάνες είτε μέχρι ορισμένου ποσού, είτε του είδους των δαπανών. Αρνούμενη εντέλει το διάλογο που πρότεινε η αντιπολίτευση.

- Αποκρύπτοντας τη δυνατότητα αντιμετώπισης των επειγόντων θεμάτων μέσω άλλων διαδικασιών, όπως είναι απόφαση περιφερειάρχη, έκδοση Χρηματικού Εντάλματος Προπληρωμής (ΧΕΠ) ή πάγιας προκαταβολής», τονίζουν οι τρεις περιφερειακοί σύμβουλοι.

Στην συνέχεια δηλώνουν ότι «κατανοούν την αγωνία των υπηρεσιακών παραγόντων -που επιστράτευσε χτες η περιφερειακή αρχή- για την εύρυθμη λειτουργία της Περιφέρειας, γι’ αυτό τόσο εμείς που υπογράφουμε το κείμενο όσο και όλες οι πτέρυγες της αντιπολίτευσης, υποβάλλαμε προτάσεις οι οποίες αγνοήθηκαν από την περιφερειακή αρχή. Εκεί θα πρέπει να αναζητήσουν τις ευθύνες τόσο οι υπηρεσιακοί παράγοντες όσο και οι πολίτες των νησιών μας».

 

 

 

Οι πολιτικές προεκτάσεις μιας επιστολής

 

Αφορμή για την επιστολή αυτή αποτέλεσαν τα όσα έγιναν την Τρίτη το μεσημέρι στο Περιφερειακό Συμβούλιο Βορείου Αιγαίου, που οδήγησαν στην αποχώρηση όλων των παρατάξεων της αντιπολίτευσης.

Από την συνεδρίαση απουσίαζε η κ. Αργυρούδη για οικογενειακούς λόγους -είχε ενημερώσει σχετικά τον πρόεδρο του Συμβουλίου, Αλέξανδρο Ροδίτη. Η κ. Αργυρούδη στην προτελευταία συνεδρίαση του Συμβουλίου, όταν τέθηκε για πρώτη φορά ζήτημα μεταφοράς της αρμοδιότητας έγκρισης των συμβάσεων απευθείας ανάθεσης από το Περιφερειακό Συμβούλιο στην Οικονομική Επιτροπή, για έργα με προϋπολογισμό κάτω των 20.000 ευρώ, είχε ψηφίσει λευκό. Λίγο μετά την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας δήλωσε ότι ήθελε να αλλάξει την ψήφο της. Ωστόσο αυτό δεν μπορούσε να γίνει.

Την Τρίτη το απόγευμα, μετά την αποχώρηση της αντιπολίτευσης από την συνεδρίαση, η Αγλαΐα Κυρίτση (επικεφαλής της παράταξης «Βόρειο Αιγαίο - Γόνιμη Γραμμή») επικοινώνησε με τους επικεφαλής των παρατάξεων και τους πρότεινε να εκδώσουν κοινή ανακοίνωση για να καταγγείλουν την πρακτική της πλειοψηφίας που απέσυρε το θέμα από την συζήτηση. Από την πρώτη στιγμή, ο Στρατής Κόρακας δήλωσε ότι η παράταξη του («Λαϊκή Συσπείρωση») θα προχωρήσει στην έκδοση δική της ανακοίνωση. Στην ίδια επιλογή οδηγήθηκε και ο Στρατής Παυλής («Ανταρσία στο Αιγαίο»).

Η κοινή επιστολή των Σπιλάνη, Νικολάρα και Αργυρούδη, σηματοδοτεί τρεις μικρές αλλά αξιόλογες πολιτικές μετατοπίσεις. Η πρώτη αφορά την πολιτική προσέγγιση των τριών συμβούλων που υπογράφουν την επιστολή. Ίσως να είναι η αρχή μιας ευρύτερης συνεργασίας. Η δεύτερη αφορά την αλλαγή στάσης στο συγκεκριμένο ζήτημα από την πλευρά της κ. Αργυρούδη. Και η τρίτη αφορά την σαφέστατη διαφοροποίηση της κ. Νικολάρα από την επικεφαλής της παράταξης, Αγλαΐα Κυρίτση.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΆΡΘΡΑ
Τελευταία τροποποίηση Παρασκευή, 19 Μαΐου 2017 10:25
FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top