FOLLOW US

Περιφέρεια

  • Η Περιφερειάρχης δούλεψε μεθοδικά την υπόθεση και πήρε το δώρο από τον Αλ. Χαρίτση, την υπογραφή της ένταξης του δρόμου στο ΠΔΕ
Colpo grosso της Καλογήρου για «Αμπελικό-Σταυρό»!

Το καλύτερο το κρατούσε για το τέλος ή για την αρχή του νέου έτους η Περιφερειάρχης Χριστιάνα Καλογήρου. Η οποία έκανε παραμονές της Πρωτοχρονιάς και ενώ ήταν στην επικαιρότητα το φιλόδοξο Τεχνικό Πρόγραμμα της Περιφέρειας, το colpo grosso στην περίπτωση του έργου για τον δρόμο Αμπελικού-Σταυρού, κερδίζοντας την υπογραφή του Αν. Υπουργού Οικονομίας Αλέξη Χαρίτση για την ένταξή του στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Η πολύπαθη προοπτική του έργου που έχει προϋπολογισμό ύψους 12 εκ. ευρώ, είναι πάνω κάτω γνωστή, όπως και το αδιέξοδο που δεδομένα υπήρχε ως προς την χρηματοδότησή του από ευρωπαϊκό πρόγραμμα, λόγω του ότι δεν οδηγούσε σε πύλη εισόδου. Η πίεση όμως της Περιφερειάρχη σε συνδυασμό με την ομολογουμένως καλή επαφή που έχει αναπτύξει με τον Αλέξη Χαρίτση, έφερε ένα απρόσμενο δώρο για τους κατοίκους  κυρίως των περιοχών Πλωμαρίου και  Πολιχνίτου. Οι πληροφορίες τώρα που έρχονται από τις τελευταίες κρίσιμες επαφές της Περιφερειάρχη με τον αρμόδιο Υπουργό, συγκλίνουν στο ότι «κλειδί» για την ένταξη του έργου, ήταν το αντιστάθμισμα των συνεπειών του καταστροφικού σεισμού της 12ης Ιούνη στην επίμαχη περιοχή που θα αναπτυχθεί ο δρόμος…

Αν και ήταν γνωστές οι προσπάθειες της Περιφερειάρχη να κρατήσει «ζωντανή» την υπόθεση του δρόμου Αμπελικού-Σταυρού, σε καμία των περιπτώσεων δεν έβγαινε προς τα έξω κάποια υπόνοια ή έστω αισιοδοξία για την εξασφάλιση της χρηματοδότησής του. Η οποία ανακοινώθηκε παραμονές της Πρωτοχρονιάς από τον Αλέξη Χαρίτση, βάζοντας ένα τέλος σε μια περιπέτεια που ξεπέρασε τη δεκαπενταετία. Το μείζον πρόβλημα στο έργο, ανεξάρτητα από τα προβλήματα που εμφανίζονταν με τις μελέτες ή της απαλλοτριώσεις, τα τελευταία χρόνια ήταν η μη επιλεξιμότητά του από κάποιο ευρωπαϊκό πρόγραμμα. Κι αυτό διότι ο πολύ σημαντικός αυτός δρόμος, που ενώνει την περιοχή του Πλωμαρίου με τα Βατερά  και  κατ΄επέκταση και εκείνη του Πολιχνίτου, δεν συνδέει ή συνδέεται με κάποια πύλη εισόδου του νησιού, όπως ορίζουν τα κριτήρια του ΕΣΠΑ.

Η υπόθεση όμως, φαίνεται πως δουλεύτηκε με μεθοδικότητα από την Περιφέρεια το τελευταίο διάστημα, με την Χριστιάνα Καλογήρου να δρέπει αθόρυβα στην εκπνοή του 2017 τους καρπούς των πιέσεών της προς την κυβέρνηση. Πείθοντας τους ιθύνοντες του Υπουργείου Οικονομίας και ειδικότερα τον Αλέξη Χαρίτση, πως έχει αξία, για μία μεταξύ άλλων και σεισμόπληκτη περιοχή, η αναβάθμιση του οδικού της δικτύου. Και η ένταξη του έργου ύψους 12 εκ. ευρώ στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

Το έργο

Υπενθυμίζεται εδώ ότι το έργο της επαρχιακής οδού Αμπελικού-Σταυρού, είναι μήκους  9 περίπου χλμ.. Το κόστος του εκτιμάται στα 12 εκ. ευρώ και συνυπολογίζονται μέσα σε αυτό το ποσό τα κόστη των απαλλοτριώσεων αλλά και των δαπανών για την Αρχαιολογία και για τους Οργανισμούς Κοινής Ωφέλειας. Ενώ η Περιφέρεια, ακόμα και πριν τα… χαρμόσυνα από το ΠΔΕ, είχε δώσει εντολή για την ολοκλήρωση εναπομενουσών διαδικασιών, όπως οριστική μελέτη οδοποιίας, σύνταξη κτηματολογικών πινάκων και απαλλοτριώσεων. Με τον αντιπεριεφερειάρχη Θεόδωρο Βαλσαμίδη να εκτιμά χωρίς περιστροφές στο «Ε» χθες, πως το έργο δύναται να δημοπρατηθεί προς τα μέσα του 2018.

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΆΡΘΡΑ
Τελευταία τροποποίηση Πέμπτη, 04 Ιανουαρίου 2018 13:35
FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top