FOLLOW US

Περιφέρεια

  • Κριτική Σπιλάνη για την περιφερειακή αρχή και ειδικότερα για τον αναπτυξιακό της σχεδιασμό
«Ανάπτυξη δεν είναι οι εργολαβίες για δρόμους»

Με τίτλο «αναπτυξιακές… αρρυθμίες» έρχεται η νέα παρέμβαση του  Γιάννη Σπιλάνη, με κριτική ως προς το πώς αντιλαμβάνεται την «ανάπτυξη» η Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Χριστιάνα Καλογήρου. Ο κ. Σπιλάνης, με αφορμή την πρόσφατη ομιλία της κ. Καλογήρου σε συνέδριο στην Αθήνα για τον αγροδιατροφικό τομέα, σχολίασε πως η ίδια δεν έχει κάνει απολύτως τίποτε προς την κατεύθυνση ενίσχυσης του τομέα αυτού, αλλά αντίθετα αδρανοποίησε πλήρως την Αγροδιατροφική. Και γενικότερα επιχειρηματολόγησε για να καταδείξει πως η περιφερειακή αρχή θεωρεί ως αναπτυξιακό σχεδιασμό τις εργολαβίες έργων οδοποιίας. 

«Έχουμε πολλές φορές επισημάνει ότι η Περιφερειακή Αρχή δεν έχει αντιληφθεί ότι η βασική της αρμοδιότητα με βάση τον νόμο είναι ο αναπτυξιακός σχεδιασμός. Έχουμε μάλιστα επιμείνει ότι αναπτυξιακός σχεδιασμός δεν ταυτίζεται με εργολαβίες έργων υποδομής (βασικά δρόμων), αλλά με την πολλαπλή παρέμβαση στήριξη των παραγωγικών δράσεων του πρωτογενή τομέα, της μεταποίησης, των υπηρεσιών (τουρισμού και δημιουργικής οικονομίας) ώστε να βελτιώσουν την ανταγωνιστικότητά τους, γεγονός που θα οδηγήσει στην αύξηση του ρόλου τους στην οικονομία των νησιών: στο Β. Αιγαίο οι 4 αυτοί τομείς παράγουν μόλις το 22% του ΑΕΠ σε σύγκριση με 34-38% σε Ιόνια, Κρήτη, Ν. Αιγαίο. Αντίθετα, η οικονομία και το εισόδημά μας βασίζεται υπερβολικά πολύ στον δημόσιο τομέα που παράγει 32% του ΑΕΠ της Περιφέρειας σε σύγκριση με 22% κατά μέσο όρο στη χώρα και 16% στις άλλες τρεις νησιωτικές περιφέρειες (στοιχεία 2014). Προβλήματα με βαθιές ρίζες που προϋπάρχουν όλων των κρίσεων που βιώνουμε σήμερα (οικονομική, προσφυγική) ή που αναμένεται να έρθουν (ΦΠΑ).

 

Αγροδιατροφή

Η αντιστροφή αυτής της τάσης δεν γίνεται με λόγια αλλά με πράξεις», γράφει χαρακτηριστικά στην παρέμβασή του ο κ. Σπιλάνης και συνεχίζει: «Η κ. Καλογήρου και η Περιφερειακή Αρχή έχουν μείνει στα λόγια εδώ και 3 χρόνια σε ό,τι αφορά τη στήριξη της πραγματικής οικονομίας και των επιχειρήσεων. Πολλές, σχεδόν καθημερινές, οι αποδείξεις. Μόλις πριν λίγες ημέρες η κα Περιφερειάρχης μίλησε σε συνέδριο στην Αθήνα για την ανάγκη στήριξης του αγροδιατροφικού τομέα των νησιών μας, αλλά η ίδια δεν έχει κάνει τίποτα σχετικό με τα μέσα που διαθέτει. Αντίθετα πχ. αδρανοποίησε πλήρως την Αγροδιατροφική, η οποία εξακολουθεί να προεδρεύεται από τον “άφαντο” κ. Κωστόπουλο (πρώην εκτελεστικός διευθυντής και νυν στενός συνεργάτης του κ. Μητσοτάκη), ενώ αδράνησε για 3 χρόνια να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της Δ/νσης Κτηνοτροφίας με τα αποτελέσματα που γνωρίζουν και υφίστανται οι κτηνοτρόφοι».

 

Και τουρισμός

Ο κ. Σπιλάνης ακόμα παρατήρησε πως αντίστοιχες κωλυσιεργίες ή παραλείψεις συμβαίνουν και στους άλλους αναπτυξιακούς τομείς, καλώντας την περιφερειακή αρχή να κινηθεί ώστε να αξιοποιήσει την πρόσφατα ανασυσταθείσα ΕΝΑ Β. Αιγαίου. Για να αναφερθεί και στην αδράνεια που κατά την εκτίμησή του έχει δείξει η περιφερειακή αρχή και στον τουρισμό: «Η δραστηριότητα της Περιφέρειας εξαντλείται στη συμμετοχή σε εκθέσεις και σε επιλεκτικές χρηματοδοτήσεις φορέων. Η ανάθεση της ανάδειξης του προφίλ της Περιφέρειας στην εταιρεία του αδελφού του βουλευτή της ΝΔ κ. Βαρβιτσιώτη που ούτε εγκρίθηκε, ούτε παρουσιάστηκε ποτέ στο Περιφερειακό Συμβούλιο, δεν μπορεί να καταγραφεί στα θετικά, γιατί απλά αποτελεί αντικείμενο ενδοκομματικής συναλλαγής με εντελώς απαράδεκτο αποτέλεσμα».

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΆΡΘΡΑ
FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top