Η Πρυτάνισσα του Πανεπιστημίου Αιγαίου σε μία εφ' όλης της ύλης συνέντευξη

Χρυσή Βιτσιλάκη: «Σύμβολο αναγέννησης η μετατροπή του πρώην ΚΥΤ Μόριας σε ένα χώρο που θα φέρει ζωή και νέους ανθρώπους» [Vid]

18/05/2021 - 11:19 Ενημερώθηκε 21/05/2021 - 17:20

Τη δημιουργία πολύκεντρου - συνεδριακού κέντρου, αθλητικών χώρων, κέντρου έρευνας και φοιτηρικών εστιών περιλαμβάνει το σχέδιο των Πρυτανικών Αρχών του Πανεπιστημίου Αιγαίου για την αξιοποίηση των 35 στρεμμάτων του πρώην Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Μόριας που πρόκειται να παραχωρηθούν από τη Δημοτική Αρχή στο Πανεπιστήμιο.

Η Πρυτάνισσα, Χρύση Βιτσιλάκη κάνει λόγο για σύμβολο αναγέννησης του χώρου που αναμένεται να πάρει νέα πνοή, ενώ στην εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη που παραχώρησε στο «Ε», μιλά για τις εργασίες που γίνονται στον λόφο του Πανεπιστημίου και που αναμένεται να ολοκληρωθούν σε δύο χρόνια, καθώς και για το νέο σύστημα εισαγωγής φοιτητών που στόχο έχει να φέρει περισσότερους νέους φοιτητές στο Πανεπιστήμιο του Αιγαίου.

Πανεπιστημιακές εγκαταστάσεις στο πρώην ΚΥΤ Μόριας

«Είχαμε συζητήσει με τον Δήμαρχο Μυτιλήνης, Στρατή Κύτελη, πριν από περίπου ένα μήνα, σε συνέχεια της κουβέντας που κάνουμε εδώ και ενάμιση χρόνο για χώρους για να παραχωρηθούν στο Πανεπιστήμιο για να μπορέσει να έχει ανάπτυξη και σε ένα άλλο σημείο της πόλης και μας είχε δοθεί ως μία από τις εναλλακτικές η περιοχή της Μόριας», είπε σε δήλωσή της η Πρυτάνισσα και πρόσθεσε: «Δήλωσα αμέσως στον Δήμαρχο ότι θεωρούμε πάρα πολύ σημαντική τη παραχώρηση του συγκεκριμένου χώρου, καθώς πέρα από την πάρα πολύ σωστή τοποθεσία για να αναπτυχθούν δραστηριότητες του Πανεπιστημίου και να συνδράμει η ανάπτυξη αυτών των δραστηριοτήτων και σε όλη εκείνη την περιοχή του νησιού».

Σύμβολο αναγέννησης

Σύμφωνα με την πρυτάνισσα αποτελεί και ένα σημαντικό συμβολισμό  η μετατροπή ενός χώρου που ήταν στην αρχή ένα στρατιωτικό στρατόπεδο και μετά ένα σύγχρονο στρατόπεδο συγκέντρωσης ανθρώπινων ψυχών,  με πολύ αρνητικές επιπτώσεις και στην τοπική κοινωνία, θα μπορέσει να αντικατασταθεί από έναν χώρο που θα φέρει νέα ζωή και νέους ανθρώπους. «Θα δημιουργηθεί μία εστία έρευνας, ανάπτυξης, καινοτομίας, πνεύματος και  πολιτισμού εκεί που είδαμε την εξέλιξη των χειρότερων στιγμών που έχει το σύγχρονο θέμα του μεταναστευτικού και στο νησί μας», είπε και πρόσθεσε: «Οπότε είναι ένα σύμβολο αναγέννησης για μας πέρα από τις σημαντικές οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις που εκτιμούμαι ότι θα έχει και για το σύνολο του νησιού αλλά και για την πολύπαθη περιοχή της Μόριας και των περιχώρων».

Οι προτάσεις  

Στόχος των Πρυτανικών Αρχών είναι να φέρουν στον προβλεπόμενο χώρο παραπάνω ζωή αλλά ταυτόχρονα να καλύψουν και μεγάλα κενά που υπάρχουν στις κτιριακές υποδομές του Πανεπιστημίου. «Θέλουμε να κάνουμε πρόσθετες φοιτητικές εστίες, καθώς είναι αναλογικά με τον πληθυσμό ελάχιστος ο αριθμός των εστιών και δεν μπορούμε να καλύψουμε τις ανάγκες των παιδιών - ούτε καν εκείνων που έχουν κοινωνικές ανάγκες και οικονομικές ανάγκες - με βάσει τα δεδομένα. Από την άλλη πλευρά θέλουμε να δημιουργήσουμε και κάποιους χώρους άθλησης που μπορούν να αναπτυχθούν περαιτέρω, από το κομμάτι που θα κρατήσει η Δημοτική Αρχή για την δική της χρήση. Στόχος να γίνει ένας χώρος αναψυχής και άθλησης που θα συνδέει τον φοιτητικό κόσμο, τον Πανεπιστημιακό κόσμο και την κοινότητα».

Ακόμη στα σχέδια είναι η δημιουργία κέντρου έρευνας και σύνδεσής της με την επιχειρηματικότητα και την οικονομική δραστηριότητα και ανάπτυξη του τόπου. Συγκεκριμένα της εφαρμογής της έρευνας και της γνώσης προς όφελος της τοπικής κοινωνίας.

Στο πλάνο περιλαμβάνεται και η δημιουργία  πολυκέντρου - συνεδριακού κέντρου που δεν διαθέτει η Λέσβος και της στερεί τη δυνατότητα για την ανάπτυξη συνεδριακού τουρισμού, ο οποίος να καλύπτει και τις ανάγκες του Πανεπιστημίου Αιγαίου για μεγάλους χώρους για διεξαγωγή εκδηλώσεων. Ακόμη ο χώρος αυτός θα παρέχει τις ανάγκες διεξαγωγής επιστημονικών συνεδρίων, ώστε η Ακαδημαϊκή Κοινότητα να μπορεί να τα διοργανώνει και να επωφελείται το σύνολο της κοινότητας μαζί με αυτή.

Στόχος η ενίσχυση του Πανεπιστημίου

«Οι επιπτώσεις της προηγούμενης μεταρρύθμισης που έγινε με την διεύρυνση και την πανεπιστημιοποίηση των ΤΕΙ, είδαμε ότι έφερε από τις προηγούμενες εξετάσεις πολύ αρνητικές επιπτώσεις στο Πανεπιστήμιο. Συζητήσαμε πως δεν μπορεί να αιτιολογηθούν  χαμηλές βάσεις συγκρινόμενες με το επίπεδο Ακαδημαϊκής Αριστείας που τεκμαίρεται και εθνικώς και διεθνώς για το Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Αυτό που ζητήσαμε από την Υπουργό Παιδείας είναι αφενός μεν η ενίσχυση του Πανεπιστημίου, ώστε να μην υπάρχει μία αποψίλωση και φυγή και συγκέντρωση σε Πανεπιστήμια του Κέντρου, αλλά ταυτόχρονα να μπορέσουμε να φέρουμε κατά το δυνατόν μεγαλύτερο φοιτητικό πληθυσμό στα νησιά μας για να μπορέσουνε να στηρίξουν τις τοπικές κοινωνίες. Είναι η πρώτη φορά που θα εφαρμοστεί αυτό το νέο σύστημα εισαγωγής φέτος και η νέα νομοθέτηση. Αναμένουμε να δούμε ποιες θα είναι οι επιπτώσεις. Υπάρχει μια διάχυτη ανησυχία σε όλα τα πανεπιστήμια -και του κέντρου- γιατί είναι η πρώτη φορά που εφαρμόζεται. Είμαστε αισιόδοξοι ότι όλα θα πάνε καλά και αν  όχι έχουμε ζητήσει και από την Υπουργό και από την Πολιτεία γενικότερα μία σειρά από πρόσθετα μέτρα και χαιρόμαστε που στην πρόσφατη συνάντηση όπου ανακοίνωσε ο Δήμαρχος Μυτιλήνης την παραχώρηση των 35 στρεμμάτων στη Μόρια με τις παρεμβάσεις και του Κοινοτάρχη Γιάννη Μαστρογιάννη καθώς η δική του εισήγηση πήγε στο Δήμο. Για το θέμα είναι επίσης θετικός και ο υπουργός κ. Στεφανής. Εκεί ευελπιστούμε ότι θα μπορέσουμε να σηματοδοτήσουμε περαιτέρω ανάπτυξη και με την παρουσία περισσοτέρων εστιών», αναφέρει η κ. Βιτσιλάκη.  

Σε δύο χρόνια παραδίδονται τα κτήρια που κατασκευάζονται στο λόφο

Το νέο κτήριο των Κοινωνικών Επιστημών κατασκευάζεται στο λόφο του Πανεπιστημίου, όπου στην πραγματικότητα θα αποτελεί ένα συγκρότημα τριών κτιρίων που θα εμπλουτίσουν τον διαθέσιμο χώρο στο λόφο του Πανεπιστημίου Αιγαίου στη Μυτιλήνη και εκεί θα έρθει για να στεγαστεί και η Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου. Στόχος να μπορέσει να συγκεντρωθεί κατά το δυνατόν το εκπαιδευτικό έργο στο λόφο του Πανεπιστημίου.

Ο προϋπολογισμός του συγκεκριμένου έργου ξεκίνησε από τα 12 εκ. ευρώ για διαγωνισμό και αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με την Πρυτάνισσα του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Χρυσή Βιτσιλάκη, είναι γύρω στα 7 εκ. ευρώ.

Το έργο αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί στα επόμενα δύο χρόνια.

 

 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey