Παπαδανιήλ: «Μεγάλο στοίχημα για όλους μας οι πανελλήνιες εξετάσεις»

Χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα η επιστροφή στα θρανία του νησιού [Vid]

10/05/2021 - 11:34 Ενημερώθηκε 11/05/2021 - 12:44

Ξεκίνησε με τις καλύτερες προοπτικές η πρώτη μέρα στο σχολείο σύμφωνα με την Περιφερειακή Διευθύντρια Εκπαίδευσης, Μαρία Παπαδανιήλ. «Σε μία πρώτη επικοινωνία με τους διευθυντές εκπαίδευσης δεν έχουμε ιδιαίτερα προβλήματα. Αλλά μέχρι το τέλος της ημέρας θα έχουμε την πλήρη εικόνα για οποιοδήποτε πρόβλημα» είπε και πρόσθεσε ότι μέχρι το τέλος της ημέρας θα έχουν καταγραφεί οι τυχόν απουσίες μαθητών,  για αρνητές μάσκας ή self test μαθητών ή εκπαιδευτικών, για πιθανά κρούσματα.

Γονείς και κηδεμόνες ήταν υποχρεωμένοι να πάρουν το self test από τα φαρμακεία αναφέρει η κα Παπαδανιήλ και προσθέτει ότι σε περίπτωση που είναι θετικά τεστ θα πρέπει να γίνει το rapid test στο στρατόπεδο της Παγανής ή στο στρατόπεδο της Καλλονής σε 24 ώρες. «Εδώ θα ήθελα να υπογραμμίσω ότι σε αυτές τις περιπτώσεις δεν πρέπει να πηγαίνουν στο Νοσοκομείο αλλά θα πρέπει να πηγαίνουν στο στρατόπεδο της Παγανής  για να μπορούν να κάνουν το rapid test. Εκεί είναι ο προγραμματισμένος τόπος για να μην δημιουργηθούνε θέματα» εξηγεί. Παράλληλα τόνισε ότι ισχύουν τα μέτρα που ίσχυαν, δηλαδή η εφαρμογή μάσκας, τα διαφορετικά διαλλείματα, οι ομάδες μαθητών, ο ορισμός των χώρων, οι σταθερές ομάδες μαθητών στα αθλήματα και σε άλλες δραστηριότητες, η σωστή λειτουργία των κυλικείων.

Μάλιστα η κα Παπαδανιήλ πρόσθεσε ότι υπήρξε ένας συντονισμός με τους Δήμους προκειμένου να είναι έτοιμα τα σχολεία να έχουν καθαριστεί, να υπάρχουν αντισηπτικά, μάσκες σε περίπτωση που χρειαστούν. «Μέχρι τώρα όλα δείχνουν αισιόδοξα και ξεκινάμε με τις καλύτερες προοπτικές την έναρξη των μαθημάτων (…)Μπροστά μας έχουμε ένα πολύ σημαντικό σημείο που είναι οι πανελλήνιες εξετάσεις. Πρέπει να σεβαστούμε τις ιδιαίτερες συνθήκες των μαθητών της γ’ λυκείου και των γονέων, να κάνουμε το καλύτερο δυνατόν έτσι ώστε στις 15 Ιουνίου που έχουν προγραμματιστεί να μπορούν οι μαθητές μας όλοι να συμμετέχουν στις πανελλήνιες εξετάσεις. Αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα». Παράλληλα ολοκληρώνοντας τις δηλώσεις της είπε ότι ενδεχομένως υπάρξει παράταση για το Δημοτικό.

Πώς θα «τρέξουν» τα self-test

Ως προς τις Σχολικές Μονάδες Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης, η διενέργεια self-test είναι υποχρεωτική για τους εκπαιδευτικούς και το λοιπό προσωπικό, ενώ υπάρχει ισχυρή σύσταση για τη διενέργεια του τεστ στους μαθητές.

Το self-testing είναι μία διαδικασία εύκολη και απλή, που χρησιμοποιείται και σε άλλες χώρες για τη λειτουργία των σχολείων και ήδη έχει βοηθήσει στον εντοπισμό σημαντικού αριθμού ασυμπτωματικών, ως επί το πλείστον, ασθενών, επομένως και στον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού στην κοινότητα. Τα βήματα είναι τα εξής: Γονείς, κηδεμόνες, μαθητές και προσωπικό των σχολείων  παραλαμβάνουν δωρεάν το self-test, μαζί με ενημερωτικό υλικό από το φαρμακείο, χρησιμοποιώντας τον ΑΜΚΑ, τον προσωρινό ΑΜΚΑ (ΠΑΜΚΑ) ή τον Προσωρινό Αριθμό Ασφάλισης και Υγειονομικής Περίθαλψης Αλλοδαπού (ΠΑΑΥΠΑ). Το πρώτο τεστ μπορούν να το παραλάβουν όλοι από σήμερα, Τετάρτη 5 Μαΐου, σε όλη τη χώρα. Σήμερα θα μπορούν να παραλάβουν και το 2ο τεστ της ερχόμενης εβδομάδας.

Οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί κάνουν τα self-tests στο σπίτι τους. Οι μαθητές άνω των 13 ετών μπορούν να κάνουν το τεστ με την επίβλεψη ενηλίκου, ενώ στους κάτω των 13 ετών το τεστ θα διενεργείται από ενήλικο. Συστήνεται το τεστ να γίνεται το ίδιο πρωί ή το προηγούμενο βράδυ.

Γονείς, μαθητές, εκπαιδευτικοί και λοιπό προσωπικό δηλώνουν το αποτέλεσμα του self-test μέσω της πλατφόρμας self-testing.gov.gr, στην οποία θα εισέρχονται με τους κωδικούς taxisnet, καταχωρώντας συγκεκριμένα στοιχεία, όπως πατρώνυμο, μητρώνυμο, ΑΜΚΑ και το αποτέλεσμα του self-test.

Αν το self-test είναι αρνητικό:

Για τους μαθητές, εκδίδεται σχολική κάρτα μέσω της πλατφόρμας self-testing.gov.gr. Οι μαθητές θα φέρουν τη σχολική κάρτα μαζί τους κάθε ημέρα και θα την επιδεικνύουν στους εκπαιδευτικούς την πρώτη ώρα της Δευτέρας και της Πέμπτης ή όποτε τους ζητηθεί.

Για τους εκπαιδευτικούς και το λοιπό προσωπικό, εκδίδεται η δήλωση αρνητικού αποτελέσματος μέσω της πλατφόρμας self-testing.gov.gr.

Σε περίπτωση που δεν υπάρχει πρόσβαση σε εκτυπωτή, μπορεί να συμπληρώνεται χειρόγραφη δήλωση που θα περιέχει τα ίδια στοιχεία με τη σχολική κάρτα/τη δήλωση αρνητικού αποτελέσματος.

Αν το self-test είναι θετικό:

Εκδίδεται δήλωση θετικού αποτελέσματος μέσω της πλατφόρμας self-testing.gov.gr για τη διενέργεια δωρεάν επαναληπτικού rapid-test σε δημόσια δομή.

Η λίστα με τις δημόσιες δομές περιλαμβάνεται στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr.

Αν το επαναληπτικό τεστ είναι θετικό, ακολουθείται το πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ. Αν το επαναληπτικό τεστ είναι αρνητικό, οι μαθητές/εκπαιδευτικοί λαμβάνουν σχετική βεβαίωση από το σημείο εξέτασης και επιστρέφουν στο σχολείο.

 

 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey