Συνέντευξη της Πρυτάνισσας του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Χρυσής Βιτζιλάκη, στο «Ε» για το νέο πεδίο που διαμορφώθηκε στην Ανώτατη Εκπαίδευση

Βιτζιλάκη: « Θα συσκεφθούμε συλλογικά για να σχεδιάσουμε την επόμενη ημέρα του Πανεπιστημίου μας»

12/09/2021 - 12:00 Ενημερώθηκε 12/09/2021 - 19:25

Ανησυχίες έχει προκαλέσει το γεγονός ότι ο αριθμός των εισακτέων σε Τμήματα του Πανεπιστημίου Αιγαίου και συγκεκριμένα στο Τμήμα Μαθηματικών και στο Τμήμα Περιβάλλοντος, έχει μειωθεί σημαντικά. Η απάντηση της πρυτάνισσας του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Χρυσής Βιτζιλάκη είναι ότι «εμείς ως Αιγαίο και ως Διοίκηση του Αιγαίου θα συνεχίσουμε όπως κάναμε πάντα να ζητούμε την στήριξη της εκάστοτε κυβέρνησης και να διεκδικούμε» επισημαίνοντας ότι σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με την ίδια την Υπουργού, η τελευταία δεσμεύτηκε ότι το τμήμα Μαθηματικών θα λειτουργήσει κανονικά και θα ενισχυθεί.

Η πρυτάνισσα στην συνέντευξη της στο «Ε» τόνισε ότι το πρόβλημα που παρουσιάστηκε ήταν γέννημα πολλών παραμέτρων που συνηγόρησαν σε αυτό. Συγκεκριμένα σε ότι έχει να κάνει με το Τμήμα Μαθηματικών είπε ότι ένας από τους λόγους του προβλήματος ήταν η δημιουργία ανάλογων τμημάτων, κατά το έτος 2018-2019, σε άλλες περιοχές της Ελλάδας, χωρίς όπως επισημαίνει να υπάρχει λόγος δημιουργίας. Γεγονός όμως που είχε σαν αποτέλεσμα τα τμήματα αυτά να αντλήσουν μεγάλο αριθμό εισακτέων.

Στο Τμήμα Περιβάλλοντος, το πρώτο τμήμα Περιβάλλοντος στην Ελλάδα, ήρθε αντιμέτωπο με ΤΕΙ που αναβαθμίστηκαν σε ΑΕΙ , γεγονός που είχε και έχει σημαντικές επιπτώσεις ως προς την κατανομή του αριθμού των φοιτητών.

Υπάρχει εκτίμηση

Τι έχετε να δηλώσετε για την ανησυχία που έχει προκληθεί εξαιτίας του μειωμένου αριθμού εισακτέων σε Τμήματα του Πανεπιστημίου;

«Είναι γεγονός ότι άλλη μία αλλαγή θεσμική στο σύστημα εισαγωγής και γενικότερα στο χάρτη της Ανώτατης Εκπαίδευσης έχει προκύψει φέτος και όντως υπήρχαν αποτελέσματα πολύ διαφοροποιημένα όσον αφορά στον αριθμό εισακτέων και τις διαφορές που παρατηρήθηκαν ανάμεσα στο ποσοστό κάλυψης κεντρικών πανεπιστημίων και περιφερειακών πανεπιστημίων. Η εκτίμησή μας που ήταν και εκτίμηση που έγινε προχτές στην Συλλογική Συνεδρίαση Κοσμητόρων και Προέδρων των Τμημάτων μας ήταν ότι υπήρχαν ορισμένα τμήματα τα οποία για διαφορετικούς λόγους παρουσίασαν πολύ χαμηλό αριθμό εισακτέων αλλά αυτό ευτυχώς και για το Αιγαίο είναι πολύ περιορισμένα, ενώ για τα υπόλοιπα Τμήματα είναι πάρα πολύ κοντά στο ποσοστό κάλυψης όχι των θέσεων που δίνει το Υπουργείο, αλλά των θέσεων που τα τμήματα ζητούν για να μπορέσουν να κάνουν την βέλτιστη και πλέον ποιοτική εκπαίδευση και έρευνα με βάση τις υποδομές και το προσωπικό που διαθέτει. Οπότε για το Πανεπιστήμιο Αιγαίου βρισκόμαστε αυτή τη στιγμή στην αναγνώριση του νέου πεδίου, που για μία άλλη φορά διαμορφώνεται στην Ανώτατη Εκπαίδευση στην Ελλάδα και έφερε κάποιες αλλαγές. Κοιτάμε να δούμε ποιος είναι ο προσδιορισμός και επαναπροσδιορισμός των Ακαδημαϊκών μας δραστηριοτήτων και πως αυτές μπορούν ανά τμήμα και ανά σχολή να εξελιχθούν, να εμπλουτιστούν και να εμβαθυνθούν έτσι ώστε το Πανεπιστήμιο να συνεχίσει να αποτελεί το πόλο της Ακαδημαϊκής, Διδακτικής και Ερευνητικής Αριστείας του Αρχιπελάγους».

 

 Σε Μαθηματικό και Περιβάλλοντο πρόβλημα

-Ποια τα τμήματα που παρουσίασαν πρόβλημα και γιατί;

«Δύο τμήματα που είχαν για διαφορετικούς λόγους πρόβλημα είναι το Τμήμα Μαθηματικών το οποίο και πέρυσι, δυστυχώς, είχε τη χείριστη προβολή πανελληνίως καθώς αναφέρονταν ως το κλασικό παράδειγμα της κατώτατης βάσης εισαγωγής με 3000 μόρια, χωρίς βέβαια κάποιος να βλέπει ότι ο μεγαλύτερος αριθμός των εισακτέων ήταν με 12.000, 11.000 και 10.000 μόρια. Ταυτόχρονα όμως σε ότι αφορά τα Μαθηματικά, χωρίς να υπάρχει κάποιος ιδιαίτερος λόγος και Ακαδημαϊκός Σχεδιασμός -γιατί αφομοιώνεται ο αριθμός των φοιτητών και φοιτητριών, των υποψήφιων που θέλουν να σπουδάσουν μαθηματικά, αντί να αυξάνονται- προστέθηκαν, δημιουργήθηκαν χωρίς να υπάρχει λόγος δύο νέα τμήματα μαθηματικών στην Ελλάδα το 2018-2019. Άρα δημιουργήθηκαν άλλες τόσες θέσεις στην ενδοχώρα σε Τμήματα καινούρια, με ελάχιστο ή και καθόλου αριθμό καθηγητών και καθηγητριών, αλλά επειδή βρίσκονται στην ενδοχώρα, στο κέντρο της Ελλάδος και στο βορειοδυτικό τμήμα πήραν εισακτέους από εκείνες τις περιοχές, αντλώντας πληθυσμούς που είναι πολύ μεγαλύτεροι απ’ ότι είναι οι πληθυσμοί των νησιών μας. Στο Αιγαίο λειτουργεί ένα Τμήμα Μαθηματικών που έχει αξιολογηθεί με άριστα από Διεθνή Επιτροπή, του οποίου το πρόγραμμα σπουδών πιστοποιήθηκε μόλις πρόσφατα με τα καλύτερα στοιχεία και το οποίο έχει 22 άριστους καθηγητές και καθηγήτριες και λειτουργεί 35 χρόνια. Καταλαβαίνετε λοιπόν ότι η επιλογή δεν έχει να κάνει με το Πανεπιστήμιο, διότι το Πανεπιστήμιο θεραπεύει και υπηρετεί την Αριστεία, έχει να κάνει και με τα αποτελέσματα προηγούμενων επιλογών που δημιούργησαν παραπάνω τμήματα και άρα θέσεις. Έχει να κάνει με την επιλογή της νυν ηγεσίας να δώσει πολλές θέσει στα Πανεπιστήμια. Προχτές ζήτησα από την ίδια την Υπουργό την επόμενη φορά, εφόσον παραμείνει ο Ακαδημαϊκός Χάρτης ο ίδιος -για παράδειγμα όσον αφορά στα Μαθηματικά- να κάνουν μία διαφορετική κατανομή των δυνητικών υποψηφίων έτσι ώστε να μπορούν να καλύπτονται οι θέσεις σε όλα τα Τμήματα και όχι σε ένα τμήμα να μπαίνουν 350 επειδή το τμήμα βρίσκεται στην Πάτρα, ενώ το Αιγαίο πιο μακριά.

Είχαμε και το Τμήμα Περιβάλλοντος, που είναι το πρώτο Τμήμα που δημιουργήθηκε στη Ελλάδα, ένα από τα διασημότερα τμήματα και διεθνώς, το οποίο υπηρετεί πραγματικά την επιστήμη του Περιβάλλοντος και το οποίο βρέθηκε σε ένα τοπίο όπου με την απορρόφηση των ΤΕΙ και την αναβάθμισή τους σε ΑΕΙ και την αναβάθμιση μάλιστα των τμημάτων σε Μηχανικών Περιβάλλοντος εκεί είχαμε έναν τέτοιο πολλαπλασιασμό του αριθμού τμημάτων όπου ξέφυγε εντελώς η κατανομή του πληθυσμού που θέλουν να πάνε σε ένα τμήμα Περιβάλλοντος. Βέβαια εδώ μπαίνουν και άλλα ζητήματα που είναι πολύ σημαντικά και που η ίδια η πολιτεία και εμείς να αναλογιστούμε πως είναι δυνατόν να πέφτουν οι εισακτέοι σε σχολές περιβάλλοντος τη στιγμή που βρισκόμαστε στην μεγαλύτερη οικολογική καταστροφή που πλήττει τον πλανήτη από τότε που τον μελετάμε. Άρα εκεί πρέπει να εγκύψουμε και σε άλλα πράγματα πλέον των σπουδών και του χάρτη της ανώτατης εκπαίδευσης για να αντιμετωπίσουμε την κλιματική αλλαγή μέσα από την μελέτη και την έρευνα αλλά και για την μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση των πολιτών μας. Οπότε καταλαβαίνετε ότι η προηγούμενη ραγδαία και άλογη θα έλεγα - παρότι κριτικάρομαι γι’ αυτό, αλλά είμαι σε θέση εκ του αξιώματός μου να αποτιμώ τις επιπτώσεις για το Αιγαίο- πολλαπλάσια τμήματα αντιγράφηκαν και δημιουργήθηκαν και σε άλλα πανεπιστήμια χωρίς να υπάρχει κανένας λόγος. Εμείς θα συνεχίσουμε να ζητούμε την στήριξη του Αιγαίου από την οποιαδήποτε κυβέρνηση όπως κάναμε και με την προηγούμενη και με την παρούσα.

 Διεκδικούμε και υπάρχουν δεσμεύσεις

Διεκδικούμε ότι πλέον της Ακαδημαϊκής Αριστείας όπως γνωρίζετε, θωρακίζουμε τα νησιά μας, όχι μόνο με τον πληθυσμό των διδασκόντων, των φοιτητών και φοιτητριών αλλά και των ξένων καθηγητών, φοιτητών και φοιτητριών από Πανεπιστήμια του εξωτερικού που έρχονται στα θερινά μας σχολεία, στα ξενόγλωσσα προγράμματα μας και στις λοιπές ερευνητικές μας δραστηριότητες. Αλλά να μην ξεχνάμε ότι θωρακίζουμε και πολιτισμικά και πνευματικά την ακροτελεύτια γη τη πατρίδας μας και τα σύνορα της Ευρώπης. Αυτό αναγνωρίζεται απ’ ότι έχουμε ακούσει από δημόσιες δηλώσεις αλλά και τοποθετήσεις τις δημόσιες και από το βήμα της βουλής εκ μέρους της παρούσας κυβέρνησης και της Υπουργού και του Υφυπουργού αλλά και του ίδιου του πρωθυπουργού και ευελπιστούμε ότι αυτό θα συνεχιστεί. Άρα εμείς ως Αιγαίο και ως Διοίκηση του Αιγαίου θα συνεχίσουμε όπως κάναμε πάντα να ζητούμε την στήριξη της εκάστοτε κυβέρνησης και να διεκδικούμε. Ευελπιστούμε ότι αφού εμείς κάνουμε την δουλειά μας και η πολιτεία να κάνει τη δικιά της για να στηρίζει και να θωρακίζει τα νησιά μας και το Πανεπιστήμιο του Αρχιπελάγους».

Θεωρείτε ότι τα Τμήματα Περιβάλλοντος και Μαθηματικών αντιμετωπίζουν κίνδυνο να κλείσουν;

«Μπορώ να σας μεταφέρω τη δήλωση που μου έκανε η ίδια η υπουργός προχτές σε επικοινωνία που είχαμε, όπου την ρώτησα ακριβώς ‘Και τι θα κάνουμε με το τμήμα μαθηματικών’ και η απάντηση είναι ‘Το Τμήμα θα λειτουργήσει κανονικότητα και θα ενισχυθεί’. Αναμένεται στην επόμενη δια ζώσης συνάντηση που θα έχω αλλά και από τα υπόλοιπα μέτρα που θα ξεδιπλωθούνε μέσα στη χρονιά και από πλευράς Πανεπιστημίου και με βάση τα αιτήματα που θα θέσουμε στο Υπουργείο αναμένουμε να τεκμηριωθεί και βέβαια να αξιολογήσουμε αν όντως αυτή η στήριξη που μας είπαν ότι θα λάβουμε την λάβαμε. Αλλά η επιβεβαίωση από την ίδια την Υπουργό είναι ότι αυτό και όλα μας τα Τμήματα θα λειτουργήσουν κανονικότατα. Δεν τίθεται για εμάς θέμα παρά η δική μας βούληση να συσκεφθούμε συλλογικά για να σχεδιάσουμε οι ίδιοι και οι ίδιες την επόμενη μέρα για το Πανεπιστήμιό μας και τα νησιά μας».

 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey