Για τρίτη χρονιά με διοργανωτές τα μεγαλύτερα ερευνητικά κέντρα της Ελλάδας

Η «πειραματική» ομάδα για τρίτη χρονιά στη «Βραδιά Ερευνητή» Η «πειραματική» ομάδα για τρίτη χρονιά στη «Βραδιά Ερευνητή»

Το Πειραματικό στη «Βραδιά του Ερευνητή»

19/10/2017 - 14:05

Για τρίτη χρονιά το Πειραματικό Λύκειο του Πανεπιστημίου Αιγαίου παραβρέθηκε στη «Βραδιά του Ερευνητή», με διοργανωτές τα μεγαλύτερα Ερευνητικά Κέντρα της Ελλάδας. H «Βραδιά του Ερευνητή» είναι μια μεγάλη γιορτή για την επιστήμη και την έρευνα που διοργανώνεται κάθε χρόνο σε 36 χώρες, περισσότερες από 300 πόλεις σε όλη την Ευρώπη και σε εννέα πόλεις της Ελλάδας την τελευταία Παρασκευή του Σεπτεμβρίου.

Φέτος με σύνθημα «Γνώρισε τη μαγεία την Έρευνας» συμμετείχαν ως διοργανωτές ερευνητές από τα μεγαλύτερα ερευνητικά κέντρα της χώρας. Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, ΕΚΕΦΕ, Δημόκριτος, Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών και Ερευνητικό Κέντρο «ΑΘΗΝΑ» αλλά και πολλοί ακαδημαϊκοί, επιστημονικοί και εκπαιδευτικοί φορείς μέσα από ποικίλες πειραματικές επιδείξεις, διαδραστικά εργαστήρια, παιχνίδια και προβολές, έκαναν προσιτή τη γνώση και την επιστήμη σε μικρούς και μεγάλους. Παράλληλα, οι επισκέπτες είχαν τη χαρά να απολαύσουν σύγχρονα και καινοτόμα τεχνολογικά επιτεύγματα Ελλήνων ερευνητών.

Μαθητές και εκπαιδευτικοί των Προτύπων και Πειραματικών Σχολείων συμμετείχαν στην κεντρική εκδήλωση της βραδιάς του Ερευνητή στο Φουαγιέ του Κέντρου Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος», ερμήνευσαν με ευρηματικό τρόπο φαινόμενα από τη σύγχρονη επιστήμη, παρουσίασαν πρωτότυπες πειραματικές διατάξεις που συνδύαζαν την παράδοση με τη σύγχρονη τεχνολογία ή παρουσίασαν καινοτόμες δράσεις ως μικροί ερευνητές δίπλα σε επιστήμονες των μεγαλύτερων ερευνητικών ιδρυμάτων της χώρας μας.

Μέσα από τις εργασίες των μικρών μαθητών προβλήθηκε η αναγκαιότητα σύνδεσης της εκπαίδευσης με τη σύγχρονη επιστημονική έρευνα και συνακόλουθα συνεργασίας Ερευνητικών Ιδρυμάτων και Σχολικών Μονάδων. Οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να διαπιστώσουν μέσα από τα έργα των μαθητών τον ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν τα σχολεία στην κατεύθυνση της αναπλαισίωσης της επιστημονικής γνώσης.

 

Η «πειραματική» ομάδα

Το Πειραματικό Λύκειο Μυτιλήνης του Πανεπιστημίου Αιγαίου συμμετείχε και φέτος για τρίτη συνεχή χρονιά στη «Βραδιά του Ερευνητή». Οι μαθητές Αθηνιώτης Αλέξανδρος, Βαλαβάνης Γεώργιος, Βαμβουρέλλης Δημοσθένης, Βαφέας Αλέξανδρος, Γαλής Ευστράτιος και Σίσκας Αθανάσιος με τη συνοδεία των καθηγητών του Σχολείου Ταμβακέρα Βλάση, χημικού, και Αϊβαλιώτη Δημήτρη, βιολόγου, παρουσίασαν στην έκθεση αυτή το «Hydrobot» (ρομπότ νερού), μια κατασκευή που υπήρξε αποτέλεσμα συνεργασίας με το Ίδρυμα Ευγενίδου.

Αυτή τη χρονιά το «Hydrobot», στο πλαίσιο του Ομίλου «Νερ-Ομιλος», παρουσιάστηκε βελτιωμένο, αφού τοποθετήθηκαν κάμερα και αισθητήρες μέτρησης θερμοκρασίας, πίεσης και θολερότητας, αλλά και ένα απλό και πολύ χρήσιμο στερεοσκόπιο που λειτουργεί με τη χρήση των Smart phones και Tablets, προκειμένου να μελετηθεί η ποιότητα των νερών του λιμανιού της Μυτιλήνης. Η συσκευή τράβηξε ιδιαίτερα το ενδιαφέρον των μικρών αλλά και μεγάλων επισκεπτών του περιπτέρου του σχολείου.

Στις ελεύθερες ημέρες η ομάδα των μαθητών επισκέφτηκε διαδοχικά το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, το Μουσείο Μπενάκη, το Μουσείο της Ακρόπολης και έτυχε της απλόχερης φιλοξενίας από τον Αρχηγό του ΓΕΣ κ. Αλκιβιάδη Στεφανή, τον οποίο και ευχαριστούν εγκαρδίως.

Η συμμετοχή των Προτύπων και Πειραματικών Σχολείων οργανώθηκε από την Ένωση Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης Προτύπων Πειραματικών Σχολείων σε συνεργασία με το Γραφείο Εκπαίδευσης του Ε.Κ.Ε.Φ.Ε. «Δημόκριτος» και τελούσε υπό την αιγίδα της Διοικούσας Επιτροπής των Προτύπων και Πειραματικών Σχολείων.

 

 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey