Εγχειρίδιο σχολικού εκφοβισμού από την ΠΝΟΗ

«Θυμός – Βία – Συγχώρεση» της Δέσποινας Σαμοθρακή

22/03/2021 - 22:57

Το Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχικής Υγείας της Π.Ε. Λέσβου ΠΝΟΗ-ΟΚΑΝΑ έχει εκδώσει ένα εγχειρίδιο για την πρόληψη του σχολικού εκφοβισμού εγκεκριμένο από το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής ΙΕΠ, για την εφαρμογή του σε μαθητές της Β΄θμιας Εκπαίδευσης (σε όλα τα Γυμνάσια και Λύκεια).

Το υλικό με τίτλο «Θυμός – Βία – Συγχώρεση» και με συγγραφέα την Κοινωνική Λειτουργό Δέσποινα Σαμοθρακή στέλεχος πρόληψης της ΠΝΟΗΣ, είχε την εποπτεία για τη συγγραφή του από τον κ.  Δημήτρη Μπούμπα, Συντονιστή Εκπαιδευτικού  Έργου Λήμνου – Λέσβου και την υποστήριξη όλης της επιστημονικής ομάδας καθώς και του Δ.Σ. της ΠΝΟΗΣ.

Καθώς τα σχολεία δύναται και πρέπει να είναι τα πρώτα και κύρια στοιχεία υποστήριξης και αντιμετώπισης καταστάσεων βίας και επιθετικότητας, θεωρείται σημαντική η ανάπτυξη πολιτικής και πρόληψης τέτοιων φαινομένων και η εφαρμογή προγραμμάτων αγωγής υγείας και σχολικών δραστηριοτήτων, που μπορούν και οφείλουν να υποστηρίξουν τα παιδιά, εκπαιδεύοντας τα σε επίπεδο ηθικό προσωπικό και κοινωνικό.

Η εφαρμογή ενός προγράμματος αγωγής υγείας, όπως ο  «Θυμός – Βία – Συγχώρεση» στο χώρο του σχολείου, αποτελεί βασικό συντελεστή της γνωστικής και συναισθηματικής ανάπτυξης των μαθητών, με στόχο την καλλιέργεια θετικών στάσεων και δεξιοτήτων προκειμένου να αποτραπεί η επιθετική συμπεριφορά, παράλληλα με την αγωγή και καλλιέργεια της έννοιας της συγχωρητικότητας, έτσι ώστε να κατανοήσουν τα παιδιά την ανάγκη αποκατάστασης των διαταραγμένων σχέσεων, καλλιεργώντας την ικανότητα τους να ρυθμίζουν τις σχέσεις τους στο σχολικό περιβάλλον, μέσα από την αναγνώριση των αξιών, που μοιράζονται σε αυτό.

Αναγνωρίζοντας και ξεπερνώντας τις διαδικασίες του κοινωνικού ρατσισμού και αποκλεισμού, ενισχύοντας την αποδοχή της διαφορετικότητας και καλλιεργώντας ένα κλίμα ασφάλειας στο σχολείο ενθαρρύνονται οι διαδικασίες εκείνες, που δρουν ανταγωνιστικά στη βία και το σχολικό εκφοβισμό.

Το υλικό αυτό αποτελείται από τρεις ενότητες (σχολικός εκφοβισμός-βία-συγχώρεση). Κάθε ενότητα περιλαμβάνει το θεωρητικό μέρος και τις βιωματικές ασκήσεις για τους μαθητές, συμπεριλαμβανομένων των στόχων κάθε δραστηριότητας, καθώς και της διαδικασίας εφαρμογής της και χρησιμοποιεί ενεργητικές μεθόδους μάθησης και επικοινωνίας. Μπορεί να εφαρμοστεί  αυτούσιο ως ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα αλλά και χρησιμοποιώντας μεμονωμένες ενότητες ως βραχεία παρέμβαση, από εκπαιδευτικούς ή επαγγελματίες ψυχικής υγείας που εργάζονται στο χώρο της εκπαίδευσης. Όσοι επαγγελματίες ψυχικής υγείας και εκπαιδευτικοί επιθυμούν να έχουν το υλικό, προκειμένου να το αξιοποιήσουν  μπορούν να απευθυνθούν στο Κέντρο Πρόληψης ΠΝΟΗ για να το προμηθευτούν δωρεάν και σε περίπτωση εφαρμογής του να έχουν εποπτεία από τα στελέχη του κέντρου , εφόσον  επιθυμούν.

 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey