Το Γυμνάσιο Πέτρας συζητά και εξετάζει τη μετανάστευση

Τα πόστερ που δημιούργησαν οι μαθητές Τα πόστερ που δημιούργησαν οι μαθητές

Ταξιδεύοντας και συνομιλώντας με τέσσερις χώρες!

15/12/2017 - 12:47

Το Γυμνάσιο Πέτρας κατά το σχολικό έτος 2016-2017 συμμετείχε, σε συνεργασία με σχολεία του εξωτερικού, σε εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο «Every child matters - Immigrants and refugees in education», υπό την αιγίδα του προγράμματος Erasmus+. Η συνεργασία συνεχίζεται και κατά το σχολικό έτος 2017-2018. Στόχος του προγράμματος Erasmus+, όσον αφορά τη σχολική εκπαίδευση, είναι να προωθήσει τις εκπαιδευτικές καινοτομίες, τη συνεργασία με σχολεία του εξωτερικού, τις ανταλλαγές εκπαιδευτικών και μαθητών. Τα προγράμματα που εγκρίνονται χρηματοδοτούνται από το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών (Ι.Κ.Υ.).

Στο πρόγραμμα «Every child matters - Immigrants and refugees in education» το Γυμνάσιο Πέτρας συνεργάζεται με σχολεία από την Τουρκία, που είναι και η συντονίστρια χώρα, τη Μεγάλη Βρετανία, την Ιταλία και την Πορτογαλία. Στόχος του προγράμματος είναι να εξετάσει το φαινόμενο της μετανάστευσης και της προσφυγιάς, τις αιτίες που τα προκαλούν, τις πολιτικές των χωρών που συμμετέχουν στο πρόγραμμα στον τομέα της εκπαίδευσης των μεταναστών και των προσφύγων. Επιπλέον όμως στόχος είναι η γνωριμία με τον πολιτισμό και τα εκπαιδευτικά συστήματα των χωρών με τις οποίες συνεργαζόμαστε.

Τον Νοέμβριο του 2016 έγινε στο Παλέρμο της Σικελίας η πρώτη συνάντηση των εκπαιδευτικών από τα συνεργαζόμενα σχολεία για να οργανωθεί η υλοποίηση του προγράμματος, να προγραμματιστούν οι δράσεις και οι εκπαιδευτικές επισκέψεις. Το σχολείο εκπροσώπησαν οι καθηγητές Κάβουρας Χαράλαμπος και Βελλέ Μαντώ, οι οποίοι ήταν και υπεύθυνοι για την υλοποίηση του προγράμματος και επικεφαλής της παιδαγωγικής ομάδας. Στο Παλέρμο τούς υποδέχτηκαν οι καθηγητές του Istituto Comprensivo Statale «Politeama». Στο πλαίσιο της συνάντησης έγιναν ξεναγήσεις από τους μαθητές του σχολείου σε σημαντικά μνημεία του Παλέρμο, οργανώθηκε το πρόγραμμα και υπήρξαν στιγμές διασκέδασης και γνωριμίας ανάμεσα στους εκπαιδευτικούς των πέντε σχολείων.

 
Εκπαιδευτική επίσκεψη στον ναό των Μέσσων

 

Στο Παλέρμο

Μετά από τέσσερις μήνες εντατικής εργασίας, και οι μαθητές και οι μαθήτριες του Γυμνασίου Πέτρας επισκέφτηκαν το Παλέρμο. Κατά τη διάρκεια αυτών των μηνών η ομάδα του προγράμματος μελέτησε τα φαινόμενα της μετανάστευσης και της προσφυγιάς, τα αίτια που τα προκαλούν, πήραν συνεντεύξεις από μετανάστες της περιοχής, συγκέντρωσαν φωτογραφικό υλικό, άκουσαν τραγούδια και διάβασαν ποιητικά έργα. Το υλικό που συγκέντρωσαν και τα αποτελέσματα της μελέτης τους τα αποτύπωσαν σε πόστερ, βιντεάκια, φωτογραφίες, παρουσιάσεις με διαφάνειες, τα οποία παρουσίασαν στην επίσκεψή τους στο Παλέρμο από τη Δευτέρα 27 Μαρτίου 2017 ως την Παρασκευή 31 Μαρτίου 2017. Εκτός απ’ αυτό το υλικό οι μαθητές παρουσίασαν το σχολείο τους, τα χωριά της περιοχής τους, τα μνημεία τους και τη δουλειά του Γυμνασίου Πέτρας όσον αφορά προγράμματα και δράσεις τα τελευταία χρόνια. Στην αποστολή συμμετείχαν ο καθηγητής Κάβουρας Χαράλαμπος, η καθηγήτρια Σουσαμλή Βαρβάρα και οι μαθητές/τριες Αγιασώτη Δέσποινα, Γεωργέλλης Δήμος, Λεοντή Ευστρατία, Κοβάτσι Ιζαμπέλλα και Παπάζογλου Παρασκευή.

 

Και οικοδεσπότες

Τον Μάιο και τον Ιούνιο ήταν η σειρά της Πέτρας να φιλοξενήσει τα συνεργαζόμενα σχολεία. Κατά την επίσκεψη του Μαΐου ήρθαν στην Πέτρα μαθητές και εκπαιδευτικοί, που γνώρισαν την περιοχή μας και παρουσίασαν την έρευνά τους όσον αφορά το τι προβλέπεται σε κάθε χώρα για την εκπαίδευση των παιδιών των προσφύγων και των μεταναστών. Επίσης, οι μαθητές και οι μαθήτριες του προγράμματος συνεργάστηκαν σε μεικτές ομάδες στη συγγραφή διηγημάτων εμπνευσμένων από την προσφυγική κρίση. Κατά την επίσκεψη του Ιουνίου οι συμμετέχοντες εκπαιδευτικοί είχαν την ευκαιρία να αξιολογήσουν την μέχρι τότε πορεία του προγράμματος και να θέσουν τους στόχους για τις επόμενες συναντήσεις.

Με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς η ομάδα του προγράμματος, από μαθητές της τρίτης Γυμνασίου πλέον, συγκροτήθηκε για να προετοιμάσει το υλικό για την επόμενη συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε στη Μεγάλη Βρετανία, στο σχολείο της πόλης Frinton on Sea της περιοχής του Essex. Στην παιδαγωγική ομάδα συμμετείχαν οι καθηγήτριες Θηβαίου Παναγιώτα και Βερβέρη Ελένη και ο κύριος Κάβουρας Χαράλαμπος. Το θέμα της συνάντησης ήταν μουσική, λογοτεχνία και τέχνη που συνδέονται με τη μετανάστευση και την προσφυγιά, καθώς και παρουσίαση μεταναστών και προσφύγων που διακρίθηκαν στις χώρες που έζησαν ως μετανάστες και πρόσφυγες. Στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε από τις 9 ως τις 13 Οκτωβρίου συμμετείχαν οι καθηγητές Κάβουρας Χαράλαμπος και Θηβαίου Παναγιώτα και οι μαθήτριες Μιφτίου Ειρήνη και Καλπάκη Αλεξάνδρα. Εκτός από τις παρουσιάσεις στο χώρο του σχολείου οι ομάδες επισκέφτηκαν και το μουσείο μετανάστευσης στο Λονδίνο.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey