FOLLOW US

Παιδεία

  • Το 4ο Γενικό Λύκειο Μυτιλήνης καινοτομεί με πρόγραμμα STEAM
«Τα μαθηματικά στην καθημερινή ζωή»

Το 4ο Γενικό Λύκειο Μυτιλήνης έχοντας ως στόχο την καινοτομία και τη δημιουργικότητα, υλοποίησε φέτος ένα πρόγραμμα Αγωγής Σταδιοδρομίας της Δ/νσης Β/θμιας Εκπ/σης με τίτλο «Τα μαθηματικά στην καθημερινή ζωή - STEAM (Science, Technology, Engineering, Arts, Mathematics)». Το STEAM είναι μια νέα εκπαιδευτική προσέγγιση που αποτελεί επιταγή για το μέλλον, διότι σχεδόν όλα τα αναπτυσσόμενα επαγγέλματα μέσα στην επόμενη δεκαετία θα απαιτήσουν τουλάχιστον κάποιο υπόβαθρο σε γνώσεις τεχνολογίας, πληροφορικής και μαθηματικών.

Στο πρόγραμμα συμμετείχαν 8 ομάδες 17 μαθητών και από τις τρεις τάξεις του Λυκείου, με τις ακόλουθες εργασίες:

1) Μπάζιος Στρατής - Λύτρας Νίκος - Κιουτουρόγλου Σταύρος, «Έρευνα και δημιουργία εισαγωγικού βίντεο για το S.T.E.A.M.»

2) Παπουτσέλλης Τσιμάρας Νίκος, «Συσκευές Εντοπισμού»

3) Κορδογιάννη Παναγιώτα, Κορδογιάννης Ραφαήλ, Μαρμαρινός Βασίλης, «Αυτοματοποιημένη διαχείρηση θερμοκηπίου - Ρομποτική»

4) Κουταλέλλη Μαρίνη - Κοντέλλη Μιχαέλα, «A math adventure» - Σχεδιασμός παιχνιδιού στον Η/Υ

5) Ντουμοπούλου Ιωάννα - Στόικου Μαριάνθη, «Η χρήση του κινητού τηλεφώνου ως φωτογραφική μηχανή»

6) Σουβατζόγλου Μανώλης - Καστρινέλλης Χρήστος, «Κατασκευή που έχει τη δυνατότητα να διαχωρίζει κέρματα ανάλογα με την αξία τους»

7) Αντωνίου Οδυσσέας - Καστρινέλλης Χρήστος, «Κατασκευή ενός απλού Drone με βάση τις αρχές του STEM»

8) Χαρά Μάτα - Κωνσταντίνος Λάγαρης - Εριξέλα Ντέμα, «Χρυσή Τομή - Η επιρροή των μαθηματικών στις τέχνες».

Υπεύθυνη Καθηγήτρια: Μαρία Αντίκα (Πληροφορικής - Μαθηματικός).

Τρεις παρουσιάσεις

Οι εργασίες παρουσιάστηκαν με την πιο πάνω σειρά, με επιτυχία στο 1ο Μαθητικό Συνέδριο Πληροφορικής Βορείου Αιγαίου που έλαβε χώρα στις 31/03/2018 στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, στο Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο, στις 4/05/2018 όπου οι μαθητές εντυπωσίασαν το κοινό στην παρουσίαση των προγραμμάτων σχολικών δραστηριοτήτων και στο χώρο του σχολείου, στις 17/05/2018 όπου δόθηκε η ευκαιρία να παρουσιαστεί το πρόγραμμα στην «μέρα των Μαθηματικών», παρουσία της συμβούλου του Σχολικού Επαγγελματικού Προσανατολισμού του ΚΕΣΥΠ Μυτιλήνης, κας Ευγενίας Τοροσιάδου. Το 2018 έχει ονομαστεί έτος Μαθηματικών και το πρόγραμμα ήταν αφιερωμένο σ’ αυτό.

Και σε διαγωνισμό Ρομποτικής

Τέλος, να σημειωθεί ότι οι μαθητές: Κορδογιάννη Παναγιώτα, Κορδογιάννης Ραφαήλ και Μαρμαρινός Βασίλης συμμετείχαν με την εργασία τους στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Ρομποτικής WRO, ενώ πήραν το 1ο Βραβείο στο διαγωνισμό Lesvos STEAM Festival 2018 που διοργάνωσε το Ε.Κ.Φ.Ε. Λέσβου.

Επίσης με το ίδιο έργο, (Οικολογικό ρομπότ περισυλλογής καρπών) θα συμμετάσχει το σχολείο και στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Ρομποτικής στην κατηγορία Open (WRO 2018 <http://wrohellas.gr/> ) που θα διεξαχθεί στην Αθήνα την 1η Ιουλίου 2018.

Οι ίδιοι οι μαθητές μετά το τέλος του προγράμματος δήλωσαν ότι ενεπλάκησαν δημιουργικά και συνεργατικά με τους συμμαθητές τους, προκειμένου να δώσουν από κοινού λύσεις σε προβλήματα που τέθηκαν από την εκπαιδευτικό. Ανέπτυξαν το αίσθημα της ομαλής συνεργασίας και συνειδητοποίησαν ότι όταν η μάθηση ξεφεύγει από τα όρια της ξερής αποστήθισης και ασκησιολογίας τους δίνεται η ευκαιρία να ανακαλύψουν μόνοι τους τη γνώση. Η εμπειρία αυτή θα τους μείνει αξέχαστη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΆΡΘΡΑ
FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top